Przepyszne mieciutkie i zdrowe buleczki.Trzy czwarte maki stanowi maka pelnoziarnista ,a dodatek siemienia lnianego jeszcze bardziej podnosi ich walory zdrowotne .Bardzo latwe do wykonania.Polecam!Skladniki na 12 buleczek:500 g maki (350 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g pszennej chlebowej)70 g mielonego siemienia lnianego1 duze jajko1,5 lyzki oleju2 lyzki miodu1 lyzeczka soli350 ml mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rwania na kawalki w rekach. Poza tym dlugo zachowuje swiezosc,a przechowywana w lodowce nawet tydzien,nic nie traci na wartosci.JAKI KORZYSCI PRZYNOSI JEDZENIE SALATY LODOWEJ ?Salata lodowa w zdrowej diecie powinna pojawiac sie jak najczesciej.W 100 g ma zaledwie 14 kcal.Pomaga zachowac szczupla sylwetke poprawiajac trawienie.Zawiera witawiny:A,D,E,B9,kwas foliowy,beta- karoten jak rowniez wiele(...)rzymska pod wzgledem ilosci dobroczynnych skladnikow pokarmowych przewyzsza lodowa ale smakiem na pewno jej nie dorownuje.Przy okazji surowki chcialam napisac o bardzo waznej rzeczy.Jedzac surowki myslimy,ze bardzo zdrowo sie odzywiamy.W internecie sa na nie tysiace przepisow.Ale nawet najzdrowsze produkty zle polaczone moga stac sie bezwartosciowe,a nawet zaszkodzic.Dlatego warto znac zasady prawidlowego laczenia produktow.Najczesczej spotykane we wszystkich salatkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grilowanie) 100 g to zaledwie 105 kcal.Takze spokojnie mozemy wlaczyc dorsza nawet do wiosennej diety odchudzajacej.Gdy krotko i szybko go upieczemy pozostanie jedrny i soczysty.To bardzo proste,zdrowe i szybkie danie.Skladniki:2 odfiletowane kawalki dorszasok z cytrynysol2 lyzeczki posiekanego rozmarynuczerwony pieprz lu papryczka chili2 lyzki oliwy lub oleju2 plastrki szynki parmenskiejSposob przygotowania:Dwa odfiletowane kawalki dorsza skrapic sokiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis pochodzi z opakowania maki.Zafrapowal mnie na tyle ,ze postanowilam go wyprobowac.Buleczkibardzo zdrowe i sycace,bo upieczone w calosci z maki pelnoziarnistej.A wiadomo,ze produkty pelnoziarniste to jeden z najzdrowszych rodzajow pozywienia.Maka pelnoziarnista jest bogata w blonnik,ktory jest niezbedny,.aby nasz organizm dobrze radzil sobie z trawieniem.Jedzenie pelnoziarnistych produktow jest korzystne dla serca-pomaga pozbyc sie zlego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyjęcie znajomych lub przyjaciół.Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa bez potrzeby obsmażania na tłuszczu, lub w ogóle bez użycia tłuszczu.Potrawy tak pieczone są zdrowe i niskokaloryczne.Użycie rękawa do pieczenia może sprawić ,że staniesz sie mistrzem w pieczeniu schabu.Składniki na 6-7 porcji:80 dkg schabu6-8 śliwek suszonych2 lyżki przyprawy warzywnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogrodzie jest maciupenka i nie wiem czy w ogole przezyje,skoro w najblizszych dniach maja nas nawiedzic przygruntowe przymrozki.Do burakow nikogo przekonywac nie trzeba bo nie dosc,ze zdrowe,to i bardzo smaczne.Wykonanie mojego barszczu zajmuje troche czasu,ale naprawde warto.Na drugi dzien odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.Skladnik na 6 porcji:800 g buraczkow2 marchewki1 malutka piertuszkakawalek pora
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nastepnie w poltalarki.Szczypiorek posiekac.Wszystkie pokrojone skladniki umiescic w salaterce i wymieszac z majonezem (z majonezem jest najsmaczniejsza) .Doprawic do smaku sola i pieprzem.Zycze smacznego!CZY WIESZ JAK ZDROWE SA RZODKIWKI ?Przesmaczna rzodkiewka (Raphanus sativus L.) znana byla juz Egipcjanom przeszlo 2 tysiace lat temu i stanowila wielki przysmak faraonow.Do Europy trafila za sprawa starozytnych Rzymian,skad w XIII
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smoothie szturmem zdobywa podniebienia Europejczykow.Wiadomo,chcemy byc zdrowsi,mlodsi i szczuplejsi.Owocowy koktajl idealnie wpisuje sie w tzw."zdrowe odzywianie".Swieze owoce sa bogate w skladniki odzywcze,mineralne i witaminy i co wazne slodkie same w sobie.Jesli uzyjesz dojrzalych owocow bedzie naprawde slodki i nie wymaga dosladzania..Gdy juz musicie doslodzic, proponuje uzyc np. miodu.Gruszki lezaly sobie i dojrzewaly
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo zdrowe i smaczne, niby zwykle nalesniki z serem, jednak niezwykle.Przy ich smazeniu roznosil sie w kuchni cudny,delikatny ,kokosowy zapach.Zdrowsze ,bo uzylam maki orkiszowej pelnoziarnisej.A powstaly jak zwykle przez przypadek i beda na pewno czesciej goscic na moim stole.Zostalo mi po prostu mleko kokosowe i nie za bardzo wiedzialam jak je spozytkowac I tak wyladowalo w nalesnikach.W
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowy jest szpinak nie trzeba nikogo przekonywac.Powinien jak najczesciej goscic na naszych stolach szczegolnie teraz ,gdy swiezego mamy w brod.Przygotowanie szpinaku jest naprawde proste, a jedyna pracochlonna czynnoscia przy jego przygotowaniu jest jego sortowanie i mycie.A,ze bardzo sie kurczy pod wplywem obrobki musimy przebrac caly jego stos.Dlatego lubie odmiany szpinaku z liscmi-gigantami.Przygotowanie tej zdrowej jarzynki polega na odrzuceniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kleksem jogurtu lub smietany.Uzywam ich takze do deserow.Wlasnie przywiozlam z Polski 4 litry jagod i rozpoczynam jagodowe szalenstwo.Przygotowanie pasteryzowanych jagod jest niezwykle proste.Te male czarne kulki sa niezwykle zdrowe,dlatego warto jesc je jak najczesciej i zrobic z nich zimowe zapasy.O ich zaletach przeczytaj tutaj:klik Skladniki na 5 sloiczkow ( 350 ml pojemnosci)jagody-okolo 2 litrycukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czas na przetwory.Zastanawiamy sie czy robic dzemy,konfitury.Czy nasze slodkosci zamkniete w sloikach sa zdrowe?No coz,pod wzgledem smaku , aromatu i wartosci odzywczych nigdy nie dorownaja owocom swiezym.Dzemy nie stanowia dobrego zrodla witamin.Ulegaja one rozpadowi podczas ogrzewania i smazenia.Niemniej jednak przetwory owocowe moga byc cennym zrodlem flawonoidow,,ktore w porownaniu z witaminami sa bardziej odporne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne,zdrowe,puchate i mieciutkie buleczki orkiszowe.Udzial maki orkiszowej pelnoziarnistej wynosi 50 %,druga polowa to maka orkiszowa jasna 630.Zdrowotnosc buleczek podnosi jeszcze dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek:500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lekarzem dla wszystkich chorob" - oto jedno z przewodnich hasel "ojca medycyny" Hipokratesa.Przeczytajcie ponizszy artykul,a przekonacie sie jak aktualne to haslo jest do dzisiaj.Poniewaz i mojemu blogowi przyswieca idea zdrowego odzywiania ,nie moglo wlasnie tu zabraknac tak waznej wzmianki o flawonoidach,a tym samym odpowiedzi na pytanie,dlaczego warto jesc warzywa i owoce?Dlatego koniecznie przeczytajcie,zapraszam do lektury. Flawonoidy(...)serca.Zredukuje ryzyko miazdzycy tetnic. antocyjany nadajace niebieska barwe sliwkom,owocom jagod,winogron wykazuja silne dzialanie antyoksydacyjne.Zapobiegaja kurzej slepocie i degeneracji plamki zoltej. resveratrol dzieki ktoremu Francuzi pomimego niezdrowego stylu zycia dozywaja poznej starosci w bardzo dobrej kondycji i zdrowiu.Wlasnie w wypijanym przez nich w sporej ilosci wina znajduje sie resveratrol.Obniza on poziom cholosterolu,zapobiega zakrzepom i hamuje rozrost
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sosow itp.Sa niezwykle proste do wykonania i wlasciwie jednoskladnikowe.Do powidel potrzebne sa nam wlasciwie tylko sliwki.Gdy dodamy do tego troche czasu i cierpliwosci -sukces gwarantowany. Podstawa sa zdrowe,swieze,bardzo dojrzale sliwki z odchodzaca pestka i duzy gar oraz troche cierpliwosciWYKONANIE : Sliwki dokladnie umyc ,usunac pestki i przepolowione wlozyc do duzego,plaskiego rondla o grubym dnie.Nie podlewam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!