zasmażane buraczki - 163 przepisów (strona:8/11)

Buraczki zasmażane 113

Dobry wieczór... Kto jutro robi mięsko na obiad i nie wie jaki dodatek podać do niego? Zapraszam na pyszne, zasmażane buraczki - jeden z moich ulubionych dodatków. :) W ogóle uwielbiam wszystko, co z buraków, mogłabym je jeść prawie codziennie :)...  Składniki: 1 słoik buraczków tartych, np. Develey 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki

Trufelkowo
Schab nadziewany śliwką w sosie śmietanowo- grzybowym 145

czerwona cebula  1 ząbek czosnku  rozmaryn  sól i pieprz  szklanka śmietany 30%  1 lampka białego wina  2 łyżki masła  Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki  tarta marchewka  Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć

Mango Papaja
Kapusta zasmażana - dodatek obiadowy 125

Danie bardzo proste i szybkie - właściwie szybsze niż zasmażane buraczki czy marchewka. A smak naprawdę fajny.  No i trochę inny dodatek do mięsa... Składniki: kapusta biała - ok. 1/4 główki łyżka smalcu - moim zdaniem do kapusty smalec pasuje lepiej niż olej 2 szczypty kminku mielonego sól, pieprz Kapustę poszatkować na grube kawałki - ok 1-2 cm wielkości. Wrzucić

Ze smakiem bez glutenu
Kotlety Mielone Nadziewane Kiełbaską, Serem I Cebulką 187

kiełbaska lub ser, mrozimy, wykorzystamy je na pewno do jakieś zapiekanki na przykład ;) Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej strony. Podajemy z ziemniaczkami i np. zasmażanymi buraczkami  <--Klik

Gotowanie...to proste !
Gulasz z indyka i z marchewką w sosie pomidorowym 209

Gulasz z indyka, marchewką i cebulą w sosie pomidorowym podany z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami to pomysł na smaczny obiad :) Poniższy gulasz przygotowałam w szybkowarze, dzięki któremu danie było gotowe w ciągu 30-35 minut! Gulasz jest rewelacyjny w smaku - lekko kwaśny, a zarazem delikatnie słodki. Mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Taki gulasz możecie przygotować

Ugotować
sos musztardowy do parówek... 189

koniec dodać śmietanę 18%, natkę pietruszki, wymieszać i krótko zagotować parówki cienkie bez osłonek z indyka osobno ugotować sos z parówkami podać z tłuczonymi ziemniakami i np. buraczkami zasmażanymi, obiad na szybko, gdy gotujemy ziemniaki robimy sos - smaczne, sycące danie obiadowe............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Obiad: Kotlet i buraczki zasmażane 182

widać wchodzą one w skład obiadu, który również zawiera kotlety schabowe. Kotlety schabowe niestety zakwaszają organizm dlatego warto podać je w zestawie z sałatką z czerwonych buraków lub zasmażanymi buraczkami. O ile oczywiście chcesz mieć lepsze samopoczucie i tryskać energią do końca dnia.    Zestaw z kotletem schabowym to tradycja naszej polskiej kuchni. Osobiście bardziej preferuje pieczenie, grill

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 170

zależności od pory roku pożeram szparagi, piekę marchewki, robię ciastka z dyni. Każda pora ma swój kolor ale na kolor buraka jest zawsze czas :) jako mała dziewczynka uwielbiałam zasmażane buraczki , które robiła mama do kotletów mielonych.  Jako dorosła kobieta odkryłam, że gdy się je upiecze stają się esencją smaku, słodyczą samą w sobie. Teściowa przekonała mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zimowy obiad wegański IX, Parov Stelar 215

szafek i na bieżąco wymyślam, co by to ugotować. To danie powstało na sposób drugi. Na zdjęciu: curry dyniowo-cukiniowe z garam masalą, posypane prażonym sezamem, kasza gryczana, zasmażane buraczki z cebulą , ziemniaki po węgiersku (bez papryki), surówka z kiszonej kapusty . Electro swing : Parov Stelar . Winter vegan dinner IX Sometimes I thoroughly plan the ingredients for such a dinner

Qlinarnie i Qlinarnie
Chutney z pigwy, jabłek i owoców dzikiej róży - Ambition, kuchnia z dbałością 192

uwagę na samym początku. Stal daje się bez problemu umyć, a żeby uzyskać piękny połysk wystarczy zwyczajnie go wytrzeć bez konieczności długiego polerowania. Pojemność garnka pozwala przygotować np. zasmażane buraczki czy marchewkę na ciepło do obiadu (na 3-4 osoby nie potrzeba większego garnka) lub ugotować budyń czy kisiel na deser albo ugotować zupę na 2-3 osoby. Wewnątrz

Codzienna kuchnia niecodzienna
CARPACCIO Z GOTOWANYCH BURAKÓW 192

domieszką marchwi i selera jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i anginę. Za moich dziecinnych czasów wydaje mi się natomiast, że nie był aż tak doceniany. Pamiętam tylko buraczki zasmażane do mielonego, ćwikłę na Wielkanoc i ewentualnie zupę buraczkową, której nie znosiłam. Dziś już ma znacznie szersze zastosowanie w kuchni a nawet jest wykwintnym warzywem podawanym w najdroższych restauracjach, dlatego

pieprzny smaczek
Buraczki zasmażane do obiadu. 136

Witajcie :) dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych zasmażanych buraczków do obiadu. Są one wyśmienitym dodatkiem do różnego rodzaju pieczonych mięs podawanych na ciepło jak i na  zimno. Zapraszam :)  Składniki: 4 buraki  1 łyżka soku z cytryny  sól, pieprz i szczypta cukru do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka suszonego szczypiorku 1 duża cebula Wykonanie : Buraki

Sama słodycz i szczypta chili
Ćwikła z chrzanem. Na Wielkanoc. 158

każdym narożnym warzywniaku. Upiekłam oba rodzaje zawijając je w folię aluminiową. Porównałam oba rodzaje. Odkryłam, że buraki podłużne są o słodsze w smaku od tradycyjnych. Świetnie smakują jako buraczki zasmażane albo pokrojone na plastry, posypane odrobiną soli i polane dobrym olejem rzepakowym. Pokusiłam się też o zrobienie z nich ćwikły z chrzanem. Ułatwiłam sobie zadanie i użyłam chrzanu

Posadzone i zjedzone
Buraczki zasmażane 126

theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Buraczki zasmażane Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Smaki Natalii
Gulasz wołowy 128

Gulasz wołowy jest pysznym i sycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami smakuje wyśmienicie. Przepis podpatrzony  tutaj . Składniki: 800g wołowiny 2 średnie marchewki 2 duże cebule 1 papryka (najlepiej po połowie 2 kolory) 500 ml bulionu lub wody (bulion warzywny lub wołowy) 1 mała

kuchnia doski
Zupowar - wrażenia z użytkowania 245

pracy urządzenia Automatyczne utrzymywanie temperatury po zakończeniu gotowania Płyta grzewcza z powłoką nieprzywierającą Pokrywa z blokadą bezpieczeństwa Na blogu mogliście zobaczyć już przepis na pyszną zupę kukurydzianą oraz zasmażane buraczki . Oba dania z zupowaru, które smakowały wyśmienicie.        Jedynym minusem urządzenia jest jego głośność pracy. Blendowanie/kruszenie jest dość kłopotliwe jak na warunki domowe. Jeśli jednak spojrzymy

Gotowanie i blogowanie
KOTLETY MIELONE 174

smażonej strony, odkrywamy przykrywkę i przekładamy na druga stronę. Po przewróceniu smażymy bez przykrywki, także do momentu zbrązowienia. 10. Podajemy z ziemniakami i surówką np mizeria czy zasmażanymi buraczkami. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Coś jeszcze na obiadowym talerzu 127

Ziemniaki Hasselback Ziemniaki w marynacie Buraczki zasmażane Pieczone ziemniaczki Ćwikła Makaron domowy

NA MOIM TALERZU
szybkowar-kacze piersi w sosie cebulowo-jabłkowo-śliwkowym... 141

spuścić ciśnienie, wyjąć piersi i blenderem zmiksować wywar z cebulą, owocami na gęsty sos podać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach pokrojonymi w talarki, ugotowaną w osolonej wodzie fasolką, buraczkami zasmażanymi - kacze piersi są z sosem obłędnie smaczne a sam sos naturalny bez mąki...pycha...polecam...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone tradycyjne 180

często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czerstwa bułka pieprz czarny pieprz ziołowy sól olej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wątróbka drobiowa z pomarańczą i jabłkami 262

wątróbką, doprawiamy solą, pieprzem, podlewamy sokiem pomarańczowym i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę pomarańczę. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami

Jacob Tastes
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI 98

ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając – woda wyparuje, a cebula zacznie się karmelizować. Idealna do burgerów, na kanapki albo do obiadu. Ja dodaję do zasmażanych buraczków

KuchcikoweLove
Buraczki z majonezem 173

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Odkąd sięgam pamięcią - w moim domu często gościły buraczki zasmażane oraz te - z majonezem. Kiedyś przyrządzała je moja mama, a teraz ja kontynuuje tradycję. Są pyszne i idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. czerwone buraki cebula majonez cukier (opcjonalnie) sól, pieprz   Ugotować buraki. Wystudzone obrać i zetrzeć na tarce o grubych

Di gotuje
Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. 259

kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejny nasz przepis na kapustę czerwoną duszoną o słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami. Ta duszona kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła, jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak na ryżu 359

160C pod przykryciem ok. 2 godz. Na ostatnie 30 min pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka na kurczaku się zarumieniła. Danie podawać gorące, tuż po upieczeniu, najlepiej z buraczkami zasmażanymi. Choć równie dobrze smakuje odgrzewane w mikrofali dnia następnego.  Nadmiar ryżu zawsze można wykorzystać przy spożywaniu innej potrawy - wyjątkowo dobrze taki ryż smakowy pasuje do dorady pieczonej na ruszcie

Grunt to przepis!
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym 16301

Gotowane, delikatne piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym, które podałam z duszonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami . Prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 marchewka kawałek selera 1/2 korzenia pietruszki 2 listki laurowe sól pieprz Sos śmietanowo-koperkowy: 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 czubata

Oryginalny smak
duszony kurczak w sosie pieczarkowym z cebulką na maśle tymiankowym... 166

wymieszać z wodą i wlać mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać 1 łyżkę natki pietruszki ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie utłuc z resztą natki pietruszki ziemniaki podać np. z buraczkami zasmażanymi i poircją mięsa z sosem - kurczak jest kruchy, sos z pieczarkami Frosty smaczny..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczka z dzika duszona w winie i grzybach 164

świetną polędwiczkę duszoną w grzybach i winie. Kolor jest dość ciemny jednak niech to Was nie zraża, jest przepyszna i rozpływająca się w ustach.  Do tego kopytka, buraczki zasmażane , winko i  wykwintny  obiad lub kolacja jak znalazł.  Składniki:  ok 500 g polędwiczki z dzika 200 ml wina czerwonego 1 cebula  garść suszonych grzybów

Niezły Młynek
Buraczki zasmażane 137

Dzisiaj zapraszam na zasmażane buraczki, pachnące majerankiem. Tak przygotowane buraczki najczęściej podaję z kotletami mielonymi. Składniki: 0,8 kg buraczków 1 cebula 4 łyżki oliwy sól pieprz 2 czubate łyżeczki majeranku czubata łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 1 - 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy

Smak mojego domu
Zrazy z łopatki w sosie własnym 611

height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta potrawa jest wolno duszona , na dodatek podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos pieczeniowy , który nie ma sobie równych . Jeśli dodamy kaszę i zasmażane buraczki ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pychota

Ogrodnik w podróży
Stek wołowy w sosie jeżynowym 172

Dziś przedstawiam przepis na stek w sosie z owoców leśnych podany z puree selerowym oraz zasmażanymi buraczkami :) Danie inspirowane jest przepisem z magazynu GoodFood 5/2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 3 steki z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki whiskey sól morska świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 200 ml bulionu wołowego

My Culinary Art
BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁUSZKIEM 130

obiadu proponuję bardzo winną sałatkę z zasmażanych buraczków.Świetna przystawka do obiadu  z mięsem. 1 kg.buraków czerwonych 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka kminku sól cukier puder 1 kwaśne jabłko ****************************************************  Buraki szorujemy szczoteczką i płuczemy.Pieczemy je w Piekarniku lub gotujemy ,zalewając je wrzącą wodą ,po czym odstawić do wystygnięcia.W rondelku najlepiej teflonowym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki 183

Ulubione placki ziemniaczane w prostszej wersji bez jajek i mąki podane z zasmażanymi buraczkami i sosem tzatziki, udekorowane kiełkami rzodkiewki. Kto ma ochotę na to danie, zapraszam do przeczytania przepisu... Placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego mielony i świeży kminek majeranek sól i pieprz olej do smażenia Buraczki: 4 średnie

Czerwień i błękit
Najlepsze klopsy na świecie 174

grzybowym czy koperkowym. W każdym będą smakować obłędnie.   U nas klopsy wykąpały się w sosie pieczeniowym ciemnym, którego bazą był sos spod pieczonej łopatki. Całość podana z zasmażanymi buraczkami i młodymi ziemniakami, z masłem i koperkiem. Bardzo pysznie, bardzo klasycznie. A jaki jest Wasz ulubiony sposób na klopsy? SKŁADNIKI 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko

Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie pieczarkowo tuflowym. 207

dusimy do miękkości mięsa. Kiedy kurczak jest gotowy doprawiamy całość serkiem wymieszanym z gorącym sosem do smaku. Następnie solą i pieprzem. U mnie podane z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami

Malinowe Pocałunki
Kotlety mielone z brokułem, kalafiorem i marchewką 396

cebulkę, trochę bułki tartej, pieprz i sól. Mieszamy. Formujemy kulki i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z buraczkami zasmażanymi Orzech

Aga w kuchni
Bigos wegański 2.0, podsumowanie roku 2014 172

Danie z czerwonej soczewicy 2. Zupa ze świeżych ogórków 3. Smarowidło do chleba z czerwonej fasoli 4. Sos koperkowy 5. Zupa-krem z bobu 6. Pieczone pieczarki 7. Zasmażane buraczki Polish Bigos 2.0, most popular posts of 2014 It's obligatory  in the winter  to make bigos  (at least in Poland). The recipe above is almost

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 218

zdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha!) i pulpety soczewicowe. Przepis na nie poniżej – wychodzi około 15 sztuk. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ok. 15 pieczarek olej 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron z klopsikami wieprzowo-wołowymi w pysznym sosie 158

Kiedy byłam mała moja mama czasem robiła w niedzielę sos z mięsa wołowego, podawała go z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Pychota. Do dziś go uwielbiam. Następnego dnia, w poniedziałek, kiedy wracałam ze szkoły jadłam go właśnie z makaronem i do tego korniszon w rękę. I w zasadzie przepis, który Wam prezentuję opiera się na podobnych smakach. Jako coś ekstra

W kuchni wieczorem
Zrazy wołowe 153

litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Na śląsku bardzo często podawane są z kluskami śląskimi, ale również z ziemniakami smakują wyśmienicie. Nieodłącznym zaś dodatkiem do zrazów (jak dla mnie) są zasmażane buraczki. Dziś zaprezentuję przepis na zrazy wołowe.Mięso umyj i podziel na 4 plastry. Następnie rozbij je tłuczkiem do mięsa na płaty o grubości około 0,5 cm. Każdy płat

Świat Domowej Kuchni
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 250

50 dag filetów z kurczaka25 dag pieczarekmąkasól, pieprz, paprykaolej Nie wiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu

Świat Domowej Kuchni
Wiejski barszcz czerwony 294

zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w zupach.Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 211

idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.Ugotowane buraki można wykorzystać do przygotowania surówki z czerwonych buraków, surówki z buraków z jogurtem czy buraczków zasmażanych.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym 227

wrzenia, gdyż może starcić kolor.Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty inaczej 209

ulubionej przyprawy do zup np. vegety.Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 191

przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor.Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.Z dodatku octu radziłabym nie rezygnować, bo zapewnia zupie piękny kolor. Można natomiast zmniejszyć jego ilość.Ugotowane grzyby

Gospodyni Miejska
Aromatyczny barszcz czerwony 218

przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor.Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
PROSTE KOTLECIKI Z KASZY JĘCZMIENNEJ 172

robię bardzo smaczne kotleciki :)  I tym sposobem nic się nie marnuje ;-)  Kotleciki są syte (no wiadomo składnik główny - kasza) i z dodatkiem surówki lub zasmażanych buraczków mogą stanowić bardzo smaczny i pożywny obiad :)  Ponadto kasza jęczmienna zawiera dużo błonnika co jest dodatkowym walorem takiego obiadku :-) Składniki: ugotowana kasza jęczmienna 1 duża cebula kawałek chudego boczku

Walijskie Pichcenie
ŻEBERKA W SOSIE CEBULOWYM 182

mój kolejny powrót do czasów dzieciństwa :)  Zamykam oczy i widzę Babcię krzątającą się przy kuchni.  Właśnie nakłada obiad: smażone żeberka, ziemniaki i marchewka na gęsto :)) albo zasmażane buraczki ... Pewnie dla tych wspomnień nie mogłam się oprzeć pięknym, mięsnym żeberkom, które przywieźli do nas do sklepu.  I chociaż nie jestem wielką amatorką żeberek ... kupiłam i ... zrobiłam

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z CEBULĄ W SOSIE WŁASNYM 301

obsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki ;-)   Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-) Składniki: 1 kg karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz przyprawa do karkówki majeranek słodka papryka ziele angielskie liść laurowy 3-4 łyżki oleju śmietana

Walijskie Pichcenie
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 157

potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę czerwoną kilka kiszonych ogórków kilka

ladykitchen
soczyste mielone ze śmietaną na obiad... 163

średnim ogniu poddusić z 5 minut do ugotowanych ziemniaków dodać ze 4 łyżki tłuszczu po smażeniu kotletów i utłuc je tłuczkiem mielone i ziemniaki podać np. z zasmażanymi buraczkami.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
makaronowe kotlety... 181

ręką i odstawić na 15 minut ręką zwilżoną olejem formować kotlety obsypując je tartą bułką na mocno gorącym oleju smażyć na złocisto makaronowe kotlety my lubimy np. z buraczkami zasmażanymi i sosem pieczarkowym kotlety można też podjadać same na zimno........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Karczek duszony w sosie własnym 209

złoty kolor. Przełożyć mięso do garnka, podlać wrzącą wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, zagęścić sos mąką, zagotować. Podawać z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi

Kuchnia Danusi
Kotlety ziemniaczane + buraczki 273

Zdarza Wam się czasami, że po obiedzie zostają już ugotowane, niezjedzone ziemniaki? Pewnie tak. Ja bardzo nie lubię takich ziemniaków dojadać następnego dnia, więc robię z

Ratunku obiad
Grzybki i wołowina 209

tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na  stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy  - Nie ma jak w domu! :)   Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek

Sajkofanka smaku
Buraczki tarte do słoika 2577

przygotowaniu a można je wykorzystać na wiele sposobów. Można je od razu prosto ze słoika podać na zimno jako dodatek do obiadu albo zrobić na ciepło wersję zasmażaną . Do buraczków można dodać dodatki jakie lubimy np. chrzan, jabłko czy cebulkę. Tarte buraczki można wykorzystać także do przygotowania barszczu. Buraczki można zetrzeć na pure lub na wiórki

Monia miesza i gotuje
Buraczki zasmażane 177

Składniki: 5 buraków (jednakowej wielkości) 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu (masła) 1/2 łyżeczki kminku łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie

magiczna kuchnia Kasi
Tradycyjny schabowy 160

Kotlety schabowe to klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Podawany  zazwyczaj z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub buraczkami. Ja mojego  schabowego podałam z purre ziemniaczanym i buraczkami. Składniki: 6 kotletów schabowych z kością 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania smalec sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, naciąć błonkę by mięso

magiczna kuchnia Kasi
Zrazy wołowe zawijane 6721

koniec gotowania dodać pokruszoną kromkę chleba razowego - do zagęszczenia sosu. Przed podaniem wyjąć wykałaczki :) Podawać najlepiej z kluskami: kopytka, śląskie lub kaszą gryczaną i surówką: zasmażane czerwone buraczki lub np.  z pora i kukurydzy

Atlas Smaków
Zrazy z szynki wieprzowej 254

śmietany 18%  Bardzo lubię zrazy. Ale zdecydowanie wolę zrazy z mięsa wieprzowego niż wołowego. Są delikatniejsze i bogatsze w smaku. Wyśmienicie smakują w towarzystwie ziemniaków i zasmażanych na maśle buraczków. Jeżeli uda nam się kupić gotowe mięso poporcjowane na zrazy, mamy problem z głowy, jeżeli nie to mięso wieprzowe należy pokroić w plastry grubości

Świat Domowej Kuchni
Karmelizowane polędwiczki wieprzowe 172

700 g polędwiczek wieprzowychtłuszcz do smażenia (masło klarowane)1 duża cebulasól pieprzSkładniki na marynatę:3 łyżki ostrej musztardy1 łyżka jasnego miodu2 łyżeczki tymianku2 łyżeczki majeranku1

Świat Domowej Kuchni
SAŁATKA DOMOWA Z BURAKÓW ZASMAŻANA 155

Składniki: 85 dkg buraków 1/2 cytryny 3 g soli 2 dkg cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania:  Buraki wyszorować, ugotować w

Przepisy kulinarne babci Antoniny
ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 260

zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą

Walijskie Pichcenie
Buraczki zasmażane do obiadu 187

Prosto i zdrowo to znaczy smacznie :), tradycyjne buraczki naszych Mam i Babć. Przepyszne, zasmażane polecają się do obiadu!. Składniki na dwa obiady dla 4 osób, warto zrobić troszkę więcej i odłożyć do lodówki: ok. 1,5 kg buraczków 1 kopiasta łyżka smalcu 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz  sok z cytryny, w zależności od upodobań należy wycisnąć(...)kostki rosołowej  garść szczypiorku 1. Buraczki gotujemy w łupinach, solimy jedną płaską łyżką soli. Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 2. Na patelni robimy złotą zasmażkę ze smalcu i mąki, łączymy z rosołem, mieszamy i dodajemy do buraków. Wspólnie zasmażamy przez chwilę, dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy

Apetyczna babeczka
Buraczki do obiadu 566

Bardzo często podaję buraczki do drugiego dania. Buraczki zawsze ścieram na tarce i robię zasmażane lub sięgam po  sałatkę ze słoiczka z papryką i cebulą . Tym razem dla odmiany buraczki po prostu pokroiłam w niedużą kostkę. Dodałam czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki i doprawiłam sosem balsamicznym. Tak przygotowane buraczki są równie smaczne i ładnie prezentują

Monia miesza i gotuje
Migdałowe babeczki (z masłem migdałowym) 223

Primavika realizuję również ekologiczną, certyfikowaną produkcję pod marką Primaeco , która proponuje dania obiadowe, pasztety i paprykarze, musztardy oraz ketchupy. Gamę produktów BIO wzbogaciły ostatnim czasem ekologiczne buraczki, dostępne w dwóch wariantach – zasmażane z cebulką „Smaczki” lub gęsto tarte „Pychotki” czy też hummusy ekologiczne. Choć nie jestem wegetarianką, to zachwyciły mnie wszystkie otrzymane do testowania produkty. Dobrze, że zdjęcia zrobiłam

Słodkie okruszki
Surówka z buraczków i warzyw z rosołu 132

Kiedy gotuję barszcz czerwony, najczęściej buraczki zużywam do surówki lub zasmażam ze śmietaną. Tym razem dodałam do tartych buraków tartą włoszczyznę z rosołu (wywaru na barszcz). Ekonomicznie i w dodatku pysznie. Składniki: ok. 2 duże buraki (z wywaru na barszcz) 1 marchew, 1 mała pietruszka, ćwiartka selera (z rosołu) 2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu, ocet balsamiczny z Modeny

Czerwień i błękit
Ćwikła z chrzanem 205

Kolejny pyszny dodatek do obiadu.  U mnie buraczki goszczą bardzo często w różnej postaci, z kminkiem, na ostro, zasmażane  czy   surówka z kiszonych buraków . A dziś zapraszam na buraczki z chrzanem . Składniki: 1 kg buraków 5-6 łyżek startego chrzanu 2 łyżki soku z cytryny cukier sól, pieprz Wykonanie: Buraki wyszorować, włożyć

magiczna kuchnia Kasi
Buraczki zasmażane 133

Niezastąpione do obiadu - czy to niedzielnego czy świątecznego. Mają wiele zwolenników jak i przeciwników. Buraczki. W mojej ulubionej wersji, czyli zasmażane. Wbrew pozorom nie ma wcale dużo pracy przy nich, wystarczy tylko dobrze rozplanować sobie czynności. Ja buraki gotuje dzień wcześniej a resztę przygotowuję następnego dnia. Zdecydowanie najlepiej smakują podane na ciepło. Składniki: 1kg buraków 1 cebula 2 łyżki(...)mieszamy, aż zasmażka będzie gęsta. Dorzucamy wówczas starte buraki i energicznie mieszamy aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut aż buraczki będą lśniące. W międzyczasie doprawiamy je solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Podajemy ciepłe

My simple kitchen