ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować grecką moussakę. Jest to rodzaj zapiekanki, której podstawowym elementem jest bakłażan i mięso mielone - najczęściej baranina, lecz równie często przygotowuje się ją z mięsa wołowego. I właśnie taką wersję wybrałam, głównie dlatego, ze K. nie przepada za mięsem z owieczki, poza tym jest ono nieco droższe od wołowego, także wybór był prosty. Moussaka pochodzi(...)ułożonych warstwowo pieczonych bakłażanów, mięsa mielonego (przesmażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ziołami i przyprawami) oraz sosu beszamelowego. Ja postanowilam dodać do niej jeszcze warstwę ziemniaków, które utowrzyły jej bazę, a dzięki temu zapiekanka jest pożywna i sycąca sama w sobie, nie potrzeba do niej żadnych dodatków. Danie to jest dość czasochłonne i pracochłonne, ale moim zdaniem zdecydowanie warto troszkę
Codzienne GotowanieGyros 2017-06-08 09:53:19 Porcje 4 Zapiekanki to niezwykle popularne danie obiadowe. Nieskomplikowane, szybkie i sycące. Ich dodatkową zaletą jest fakt, iż zapiekanki zrobić można właściwie ze wszystkiego. Począwszy od tradycyjnych ziemniaków czy makaronu po kasze, ryż bądź warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Danie świetnie przechowuje się na drugi dzień, a po skończonym obiedzie mamy niewiele
Wędrówki po kuchniOj jakie to było pyszne! Uwielbiam pieczone i grillowane sery, ale dawno żaden nie smakował mi aż tak. Rozpływający się w ustach, gorący, roztopiony ser, z
Mienta blogOj jakie to było pyszne! Uwielbiam pieczone i grillowane sery, ale dawno żaden nie smakował mi aż tak. Rozpływający się w ustach, gorący, roztopiony ser, z
Mienta blogmoich ulubionych dań, które robimy bardzo często. Tym razem mam dla Was pełną smaku i aromatu warstwową zapiekankę ziemniaczaną, która w połączeniu z mięsem i sosem śmietanowo-pomidorowym tworzy zgrany duet :) Składniki: - 2 kg ziemniaków - 2 cebule - 1/2 kg pieczarek - 1 mała główka czosnku - 500 g mięsa mielonego - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej(...)podsmażamy. Wszystkie składniki na sos łączymy i mieszamy. Mięso mielone podsmażamy, zalewamy przygotowanym sosem i jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na to przygotowane pieczarki, kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonym w plasterki serem żółtym i pieczemy jeszcze
Zainspirowana w kuchnijest idealną odpowiedzią – zbierzcie więc towarzyszy i urządźcie sobie solidną ucztę w stylu The Elder Scrolls. Zobacz, jak zapiekanka pasterska wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZIEMNIAKI (5 min) Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki średniej wielkości. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. W czasie gotowania zabieramy się(...)oraz nieco gałki muszkatołowej do smaku i ubijamy całość tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę (zwykłym widelcem też da radę, ale trzeba zrobić to bardzo dokładnie aby nie zostawić ziemniaczanych grudek). 5 . PIEKARNIK Włączcie piekarnik i nastawcie go na 150 stopni, opcja góra i dół. 6. MONTAŻ ZAPIEKANKI + PIECZENIE (5 min + 40 min) Farsz mięsny nakładamy do formy i równomiernie
Nerds Kitchenbardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły się. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos, parmezan…sos ma być ostatnim składnikiem zapiekanki. Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 50 min, po czym posypujemy wierzch startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze
R'n'G KitchenBędzie pyszny obiad, tak sobie postanowiłam, tylko co tam w lodówce zostało nie zjedzone? Szpinak jest, trochę papryczek padrón, trochę śmietany, co tu zrobić? Znalazłam także
Moje Małe Czarowaniemusztardy, np Develey 1 łyżeczka chrzanu, np. Develey 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 12% 1 polędwica wieprzowa miód olej ulubione przyprawy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło, śmietanę i zmiksować mikserem, dodać musztardę, chrzan i słodką paprykę i miksować jeszcze chwilę. Puree wyłożyć na dno wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Brukselki rozdzielić(...)miodem, obtoczyć w ulubionych przyprawach. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Pod koniec pokroić w plastry i obsmażyć jeszcze krótko z każdej strony. Gotowe wyłożyć na brukselkę. Zapiekankę piec ok 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smaki idealnie się ze sobą łączą, całość rozpływa się w ustach. Zasmakuje nawet tym, co nie cierpią brukselki
TrufelkowoZapiekanka syta, lekka z kalafiorem w roli głównej i ziemniakami. Można do niej wykorzystać ziemniaki które nam zostaną z obiadu z dnia poprzedniego. Nic takiego a naprawdę dobrego. 1/2 kg młodych małych ziemniaków 2 marchewki 1/2 kalafiora 1 pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros sól, pieprz papryka wędzona 1/3 żółtej papryki. koper świeży sos: 4 łyżki jogurtu greckiego(...)posypania na wierzchu. Całość mieszam i wylewam na dno naczynia do zapiekania. Układam ziemniaki zimne, pokrojoną marchewkę, kalafior, kurczaka, posypuje sola, pieprzem, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Naczynie przykryłam folią aluminiową. Piekarnik wyłączam zapiekankę posypuję resztą sera, papryką wędzoną i wstawiam jeszcze na chwile aż ser się rozpuści. Przed
wesoła kuchniaSzybki i mało pracochłonny obiad. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia do zapiekania i poczekać, aż się upiecze. Składniki: kurczak (w moim przypadku dwa skrzydełka, dwa
e-PrzepisyKulinarnejedziemy. W przepisie występuje sos beszamelowy, wzbogacony dodatkiem sera. Koniecznie pamiętajcie o dodania gałki muszkatołowej do sosu, bo inaczej wyjdzie po prostu mdły. Do zapiekanki możecie poza brokułami i szparagami dodać również ziemniaki, paprykę, cukinię czy bakłażan. Co kto lubi i co kto akurat ma pod ręką. Za to zestawienie szparagi, sosik, brokuły, boczek i ser robią naprawdę dobry
Mieszam w Garnkumożemy jednie w weekendy. Myślę jednak, że wielu po prostu za nimi przepada. Mnie obiad z piekarnika kojarzy się przede wszystkim z tartami, wszelkimi zapiekankami czy całkiem bezproblemowym kurczakiem zapiekanym z ziemniakami. A sam pomysł na hasło pojawił się wraz ze wspomnieniem o znakomitym daniu, na które przepis podał mi oczywiście Maciek. Był to kurczak marynowany w solance. Pychota
zadanie-gotowanieserem to jest to! DLA DOCIEKLIWYCH Mac&Cheese to potrawa obecna głównie w kuchni anglosaskiej, ale nie tylko. Szwajcarzy mają swoje Älplermagronen – bardzo podobną zapiekankę z makaronu i sera, z dodatkiem ziemniaków i cebuli, sera, śmietanki i masła, podawaną z sosem z przetartych jabłek. SKŁADNIKI 300g makaronu z pszenicy durum, typu kolanka, kolanka z falbanką lub krótkie rurki (waga
Karo in the KitchenKolej na zapiekanki z grzybami. Składniki: -70 dkg ugotowanych ziemniaków -25 dkg ugotowanych grzybów ( u nas mrożonych opieńków ) -10 pieczarek -2 cebule -3 jajka -1 szklanka mąki pszennej -pietruszka lub szczypiorek -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -bułka tarta -olej Jedną cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Drugą cebulę i pieczarki kroimy
Maminek kulinarnyZapiekanka wiejska z grzybami, boczkiem, kapusta i ziemniakami. W sam raz na jesienny obiad. Pycha! Składniki: 600 g ziemniaków 0,5 małej główki kapusty 300 g boczku wędzonego 1 cebula 2 garście grzybów suszonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego 2 liście laurowe sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek Sposób przygotowania: 1. Grzyby na noc wrzucamy do wody
Na Ciasteczkowych Papierach