domu, przejrzałam zawartość szafek, lodówki zamrażarki. Nic do siebie nie pasowało.Mogłabym zrobić spaghetti albo lasagne, ale nie miałam nic, co choćby przypominało przecier pomidorowy.Mogłabym zrobić zapiekankę pasterską, ale nie miałam ziemniaków. Miałam za to młode marchewki, mięso mielone.Czytaj więcej
bistro mamaZapiekanka ziemniaczana z kurczakiem(ziemniaki-pierś z kurczaka-pieczarki-sos beszamelowy)Składniki:(na naczynie żaroodporne o śr.ok.21 cm)- 2 kg ziemniaków- 05, kg pieczarek- 4 piersi z kurczaka- 3 cebule - 3 łyżki śmietany - sól, pieprzSos:- 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 5 łyżek śmietany- 2 łyżki soku z cytryny- odrobina starkowanej
Gotuj Z Muzykąpiekarnika na 1 godzinę.5.Sos:Do gotującej się wody po kapuście dodajemy koncentrat pomidorowy,śmietanę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Przyprawiamy do smaku i sos gotowy. Zapiekankę można można jeść z ziemniakami lub bez. Kroimy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dziś udostępniam wspaniałą piosenkę zespołu Kings Of Leon:"Pyro" PozdrawiamMichał
Gotuj Z MuzykąSebastiano Fot. Tradycyjne, "ukwiecone" wejście do prywatnej posesji Obiad zjedliśmy w jednej z niewielu restauracji w mieście. Przystawka to tradycyjny maderski chleb z masłem czosnkowym. Fot. Zapiekanka z ryby Cob, z ziemniakami, przyprawami, serem i śmietaną Fot. Scabarb fish z sałatką i frytkami Fot. Oryginalny uchwyt do otwarcia lodówki z napojami Fot. Stanowiska z owocami morza w supermarkecie Fot. Widokna
Taste Of My DayPyszne danie, uwielbiam taki obiadek. Ziemniaki mocno przysmażone, warzywa i jajeczko z lejącym żółtkiem. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Uważać żeby nie
Kuchnia Pokoleńniski IG=54. Dla porówniania IG gotowanych ziemniaków wynosi 80. Gratin z batatów to świetny dodatek prawie do każdego drugiego dania. Przepis znalazłam tutaj . Prosta zapiekanka z pokrojonych na cieniutkie plasterki słodkich ziemniaków z dodatkiem listków szałwii to łatwe, proste danie i świetnie się prezentuje. Składniki: 2 bataty 2 ząbki czosnku 2 gałązki szałwii sól, pieprz 120 ml śmietany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki. W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać. Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony naciąć na krzyż na głębokość 2 cm. Rozłożyć kiełbaski na górze zapiekanki. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec 30 minut. Wyjąć zapiekankę
Kuchnia PokoleńPikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam !Składniki:1 kg ziemniaków400g mielonej wieprzowiny1 cebula2 ząbki czosnku2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g)1 puszka czerwonej fasoli (400g)100g kukurydzy z puszki1 średnia czerwona papryka1 papryczka chilli1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”1/2 łyżeczki rozmarynu1 łyżeczka kminu rzymskiego1/3(...)przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 godziny (do miękkości ziemniaków). Po około 45 minutach pieczenia, zdejmujemy pokrywkę i posypujemy wierzch zapiekanki startym serem (już nie przykrywamy).Smacznego
Oryginalny smaktakże wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami. Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek
Codzienna kuchnia niecodziennaWielbiciele potraw z kartofli powinni wypróbować. Składniki 750 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka dymki ze szczypiorkiem 200 g gotowanej szynki
R'n'G Kitchenziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros ,sol i pieprz wymieszać z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować
w mojej kuchniProponujemy jedną z wielu maminkowych zapiekanek. Smakują szczególnie jesienią, ale są na każdą porę roku. Składniki: -0,8 kg ziemniaków -0,3 kg kaszanki -1 duża cebula -2 jajka -ok. szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej, łyżeczka masła -bułka tarta -sos grzybowy Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce(...)naczynka, układamy w naczynkach. Wypełniamy kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Zapiekanki gotowe. Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym, ulubionym sosem grzybowym i delektujemy się smakiem. Idealnym dodatkiem jest surówka z białej rzodkwi. Smacznego
Maminek kulinarnyrozprowadź równo na dnie. Na wierzch ułóż pure z ziemniaków i pietruszki. Posyp tartym serem. Piecz przez około 20-30 minut, aż wierzch się pięknie przyrumieni. Wyciągnij danie i odstaw do przestygnięcia – będzie bardzo gorące. Podawaj z prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej surowej kapusty. Smacznego! Przygotowanie zapiekanki pasterskiej – kroimy warzywa, smażymy razem(...)mięsem tworząc sos. Pokrywamy go pierzynką z ziemniaków oraz pietruszki i zapiekamy na złoto w naczyniu żaroodpornym. Zobacz menu na tydzień – ziemniak kontra makaron, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPrzepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną, która nie wymaga wielu składników. Składniki: 7-8 średnich ziemniaków duży por cebula 3 jajka ok 180 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra szczypiorek Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Studzimy i obieramy ze skórki. Por i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy(...)patelni. Ziemniaki kroimy w plasterki i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nie układamy por z cebulą. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty i przyprawy. Mieszamy. Sosem jajecznym polewamy zapiekankę. Całość zapiekamy około 25 minut w temp 180 C. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarne