G... Gratin. 455Gratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)pokrojoną w piórka cebulę, a następnie dodać sporo sera (którego u mnie zabrakło, bo dodałam zbyt dużo do masy jajecznej ;p) Zapiekamy ok. 40-50minut. Et voilà! Pyszna zapiekanka komponuje się idealnie z minimalistyczną sałatką z sosem vinaigre. Smacznego
Kitchens Alphabet
Szybko i smacznie. Zapiekanki z ricottą, mozarellą i kiełbaskami 341Lubicie zapiekanki ? Takie zapiekane kanapki z różnymi dodatkami ? Mam nadzieję, że tak bo chcę Wam dzisiaj pokazać te, które u nas są prawdziwym hitem. Dwa rodzaje sera, suszone pomidory i kiełbaski na chrupiącej bułce - po prostu wielka pycha ! Można wykorzystać bułki nie pierwszej świeżości dzięki czemu nie zmarnują się. Z niezbyt świeżego chleba można też zrobić dużą, pyszną zapiekankę ROZWIŃ
Smaczna Pyza
ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z RYŻEM I KIEŁBASĄ 322sałatki kalafiorowej została mi spora część kalafiora, więc główkowałam co by tu z niego zrobić. A, że w lodówce zawsze zalega jakaś wędlinka, postanowiłam zrobić zapiekankę. Nie byłam tylko zdecydowana czy z ryżem czy z makaronem. W końcu padło na ryż:-) Zapiekanka jest bardzo dobra, tylko trzeba zadbać o dość mocne jej przyprawienie, bo ani ryż ani kalafior
Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-SCHABOWA 300Przepis na tę pyszną zapiekankę znalazłam TUTAJ i po małych modyfikacjach wdrożyłam w czyn :)) Polecam gorąco, bo zapiekanka wyszła pyszna: mięciutkie chude mięsko, ziemniaki i śmietanowy sos stanowią fajny pomysł na pożywny jednogarnkowy obiad. Z chęcią będę wracała do tego przepisu :)) Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości ok. 600 g schabu 2 duże cebule 2 marchewki
Walijskie Pichcenie
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 238Dziś nadspodziewanie smaczny pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeś ć gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku. Składniki: - ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej - dwie kulki mozarelli - opakowanie ciasta francuskiego - szczypta cukru - sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę(...)pieprzu, po czym gotową masę wykładamy na ciasto. Boki ciasta zawijamy nieco do góry, z resztek, które zostały nam po wykrawaniu wycinamy paseczki i układamy na górze. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 20 minut. Jeśli po tym czasie ciasto nie będzie doś ć zrumienione, czekamy jeszcze parę minut i gotowe :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosa
Tosty z papryką i serem żółtym 263może je przygotować w mgnieniu oka, i myślę, że mało jest takich osób którym moja propozycja nie będzie odpowiadać. Zresztą kto z nas w dzieciństwie nie zajadał się takimi zapiekankami??? Potrzebujemy (na porcję dla 2 osób): - 4 kromki chleba (najlepiej tostowego ale zwykły chleb też da radę) - 4 plastry sera żółtego (ja użyłam odmian: maasdammer oraz starej goudy) - pół żółtej(...)każdej kanapce. Na papryce kładziemy ser, posypujemy go bazylią, czosnkiem i wstawiamy do piekarnika na kilka minut - do momentu aż ser się rozpuści. Gotowe zapiekanki posypujemy szczypiorkiem, dekoryjemy pomidorkiem oraz ogórkiem, i odrazu podajemy! Smacznego
W mojej holenderskiej kuchni
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym 411dnie. Nakładamy mięso z sosem, warstwę szpinaku i polewamy sosem beszamelowym. Posypujemy odrobiną sera i przykrywamy kolejnym płatem. Moja lasagne ma zazwyczaj dwie lub trzy warstwy mięsa. Wierzch zapiekanki smaruje pozostałym sosem beszamelowym oraz posypuje obficie serem. Pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach do uzyskania chrupiącej skórki. Uwaga!! Przed przystąpieniem do gotowania makaronu policzcie dokładnie ile płatów makaronu będzie(...)potrzebnych. Ilość płatów makaronu będzie zależała od naczynia w jakim będziecie piekli swoja zapiekankę oraz od ilości warstw jaka chcecie ułożyć. Jeśli wyliczyliście, że potrzebujecie więcej makaronu, niż ilość podana w przepisie radzę zwiększyć ilość mięsa
Mania Gotowania
BUŁKI ZAPIEKANE Z WĄTRÓBKĄ 378zarówno jeśli chodzi o wątróbkę i marmite ;) ). Mój brak miłości wydaje się być przypadkiem odosobnionym w moim domu. A Wy? Kochacie czy nienawidzicie wątróbkę? Dla miłośników przedstawiam poniżej zapiekankę, która zrobiona w odpowiednio małych bułeczkach będzie idealną przekąską na karnawałowym przyjęciu. Mama zaczerpnęła przepis z książeczki "Zapiekanki na słono i słodko" - Kocham gotować. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandry
Quiche z porami - montignac 274Kolejny przepis na pyszną, prostą zapiekankę rodem z Francji w wersji light. To idealny obiad tłuszczowy w diecie montignaca, ale także obiad dla każdego i wtedy można dodać jakąkolwiek szynkę, ser i śmietanę 18%. Zapiekanka syta, idealna na dni gdy nie mamy czasu na długie gotowanie. Przepis z książki "Schudnij z montiniakiem". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z tuńczykiem 420Powrót do codziennych obowiązków powoduje, że nie mam tyle czasu, ile bym chciała na gotowanie. Tym bardziej, że coraz większymi krokami zbliża się sesja. Ale przejdźmy do sedna. Do zapiekanki można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj makaronu, u mnie na początku miało być tagliatelle. W końcu były kokardki. Natomiast jeżeli nie lubicie ryb, możecie je zastąpić kurczakiem. Dodatkowo można dorzucić(...)warzywa, wtedy zapiekanka będzie bogatsza. Ja jednak tym razem postawiłam na minimalizm. Składniki na 4-5 porcji: 350-400g makaronu kokardki 350g tomatery lub 1 pomidory w puszce 20 dag sera żółtego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku Ostra papryka w proszku Bazylia Oregano Puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Olej Przygotowanie
Fabryka pomysłów
Pyzy zapiekane z burrito 89Pyzy zapiekane z burrito Ciekawe i przepyszne przekąski-zapiekanki, które świetnie wpasują się w niejedno przyjęcie. Składniki: 1 opakowanie pyz drożdżowych ok 20 dkg startego żółtego sera Farsz: 350g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2 świeże pomidory lub pomidory z puszki 1/4 szklanki bulionu
Blog z Apetytem
Najlepsze włoskie zioła i przyprawy w kuchni 65Oregano to zioło, które odgrywa szczególną rolę w kuchni południowych Włoch. Jego intensywny, lekko gorzkawy smak idealnie komponuje się z pomidorami, co czyni go nieodzownym składnikiem sosów, pizzy czy zapiekanek. Suszone oregano jest bardziej aromatyczne niż świeże i często używane w połączeniu z oliwą z oliwek, aby podkreślić smak dań. Oregano jest również ważnym elementem przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny(...)alla milanese . Czosnek Choć technicznie nie jest ziołem, czosnek odgrywa kluczową rolę w niemal każdej włoskiej kuchni. Jego intensywny, pikantny smak stanowi bazę wielu sosów, dań z makaronu czy zapiekanek. Włoscy kucharze często stosują czosnek w sposób subtelny, smażąc go delikatnie na oliwie, aby uwolnić jego aromat bez goryczy. W połączeniu z innymi ziołami, takimi jak rozmaryn czy bazylia, tworzy
CityTaste - Przepisy
Co zrobić z sałatki jarzynowej po świętach 102zrobić. https://www.dorotasmakuje.com/2024/01/czy-mozna-mrozic-salatke-jarzynowa/ CO ZROBIĆ Z SAŁATKI JARZYNOWEJ Oto kilka pomysłów na to, co można zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej: Wrapy: Użyj sałatki jako nadzienia wrapów lub kanapek. Zapiekanka: Dodaj sałatkę do zapiekanki z makaronem i serem na wierzchu. Nadzienie do naleśników: Zawiń sałatkę w naleśniki i zapiecz w piekarniku. Dodatek do jajecznicy lub omletu: Podgrzej sałatkę, wbij
Dorota Smakuje
Ryba po kaszubsku z rodzynkami 215całkowitego wystudzenia, następnie odłóż do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Ryba po kaszubsku z rodzynkami Zobacz inne przepisy na dania rybne: Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie Zapiekanka ziemniaczana z rybą Ryba w sosie jogurtowym – pyszna przekąska na zimno Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem Ryba marynowana w zalewie octowej Artykuł Ryba po kaszubsku z rodzynkami pochodzi
e-PrzepisyKulinarne
Surówka z czerwonej kapusty – kolorowy dodatek do każdego posiłku 113odżywcze. Burgery – Ta surówka sprawdzi się również jako chrupiący dodatek do burgerów, zarówno mięsnych, jak i roślinnych. Można dodać ją do wnętrza bułki, co wzbogaci smak i strukturę kanapki. Zapiekanki i pierogi – Kapusta czerwona z marchewką, jabłkiem i cebulą to świetny dodatek do zapiekanek ziemniaczanych lub warzywnych, a także pierogów, zwłaszcza ruskich lub z mięsem. Dania kuchni azjatyckiej – W połączeniu
e-PrzepisyKulinarne