Jest to rodzaj sycącej zapiekanki. Ciężkie, tłuste, sycące danie z fasoli i mięsa, podawanej głównie na chłodną porę roku. Cassolette piecze się zazwyczaj w glinianych naczyniach (ceramicznych, żaroodpornych. Moja wersja Cassolette jest znacznie lżejsza od oryginału. Nie jestem jakąś fanką łososia jednak w tym daniu smakuje mi wyjątkowo. Składniki: 4 surowe, pokrojone w talarki ziemniaki. 2 filety z łososia(...)śmietanowego sosu. Następnie układamy plasterki łososia wędzonego. Ponownie polewamy śmietaną. Nakładamy ziemniaki i kawałki świeżego łososia, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy śmietaną. Górną warstwę przykrywamy talarkami ziemniaków i polewamy pozostałą ilością śmietany. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 190°C piekarnika na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i zwiększamy temperaturę
Kasia i jej kobiecy światwprost ją uwielbiam. Jest prosta i szybko się ją robi, ale to chyba ta jej prostot jest taka zachwycająca. Jej składniki to tylko jajka, ziemniaki i cebula, a do tego szklanka mleka. Jedno wielkie mniam. Zapiekanka naprawdę godna polecenia i nie droga a to jak najbardziej dodatkowy plus. Za to mocno sycąca. Idealna na obiad.Składniki:1,5 kg ziemniaków5(...)naczyniu żaroodpornym układać warstwowo, zaczynając od ziemniaków, następnie jajka i cebulkę. Wykładamy tak, aż do wyczerpania składników.Wierzch delikatnie posmarować masłem, aby za bardzo nam się nie spiekła, posypać pieprzem i solą do smaku.Piekarnik nagrzać do 200 stopni, i zapiekać nasze cudo ok 15-20 min. Delikatnie zarumienić.Podawać z mlekiem. *Do zapiekanki można dodać również trochę boczku pokrojonego
Moje pyszne gotowanieteż i to bardzo. Można dodać różne składniki i wyczarować coś smacznego :-) Ja tym razem zrobiłam z ziemniakami, kiełbasą wiejską tradycyjną Handerek , do tego brokuł, mieszanka kukurydza, groszek, papryka i ser mozzarella i suszone pomidory. Zapiekanka wyszła pyszna, polecam Wam ją bardzo :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 laski kiełbasy u mnie wiejska tradycyjna Handerek 1 brokuł 6 większych ziemniaków(...)oliwy, następnie układamy ziemniaki, na ziemniaki dajemy połowę kiełbasy, brokuła, mieszanki i pomidorów. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, brokuła, mieszanki i kiełbasy. 3. Do miseczki wybijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, startą mozzarellę, sól i pieprz. Mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekanką. Ja górę posypałam jeszcze startą mozzarellą. 4. Zapiekamy w 180 stopniach około 40 minut. Smacznego
kruche babeczkiJestem wielką fanką zapiekanek ziemniaczanych:) Dziś w towarzystwie pysznego kalafiora. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 kalafior 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 5 dag żółtego sera 15 dag szynki gotowanej sól i pieprz do smaku tłuszcz do formy natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać i pokroić w grube plastry. Kalafior oczyścić i ugotować w osolonej wodzie przez(...)minut. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, po środku ułożyć odsączony kalafior a w koło plastry ziemniaków. Jajka zmiksować z startym serem, śmietaną i przyprawami do smaku. Zalać zapiekankę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem, posypać pokrojoną w kostkę szynką i posiekaną natką pietruszki
Tradycyjna KuchniaZapiekankę przygotowałam z tego co miałam w lodówce. Jak się czasami poszuka to można wiele dobroci odkryć :) i powstaje całkiem smaczne danie. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka masła 1 mały brokuł 4 zielone szparagi 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1 szczypta gałki muszkatołowej sol pieprz Sos 1 łyżka majonezu 180 ml jogurtu naturalnego(...)gałkę muszkatołową i wymieszać dokładnie. Do naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki. Przez środek zrobić dołek i ułożyć warzywa. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ziemniaki się przyrumienią. Podawać polaną sosem czosnkowym. zapiekanka ziemniaczana z warzywami
O kuchni z uczuciemprodukty, aby ich nie marnować. I tutaj mam największy problem. Dla mnie nie marnowanie to wykorzystywanie żywności, eksperymentowanie w kuchni, przerabianie jednych dań na inne (np. ziemniaków z obiadu na kopytka, czy zapiekankę). Ten nurt jest jednak bardzo mało obecny w dyskursie. Częściej zwraca się uwagę jak MAKSYMALNIE wykorzystać jedzenie, jak przerabiać warzywa i owoce, aby zupełnie nic z nich(...)ludzi dość sceptycznie podchodzi do dań z resztek, które dla większości z nas są po prostu odpadami, a nie żywnością. Nie zgadzam się z tym, iż wyrzucając obierki z ziemniaków marnuję żywność. Marnuję żywność wyrzucając ziemniaki. I ten nurt będę wspierać całym sercem i przekonywać Was, że nie marnowanie to nie jedzenie odpadów, ale rozsądne wykorzystywanie tego co mamy
365 dni dookoła kuchnirozegra trzeci, ostatni mecz fazy grupowej. Na Stade Véldrome w Marsylii Polacy zmierzą się z Ukraińcami. Na to spotkanie proponuję prostą i smaczną zapiekankę ziemniaczaną w dwóch smakach i dwóch kolorach. Składniki 450 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki(...)papryką, a na drugiej - doprawiony serek wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa. 100 g ziemniaków to niecałe 100 kalorii. Najmniej kaloryczne to te z wody. Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi i białka roślinnego. Zawierają witaminę
My Chcemy JeśćBardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka ziemniaczana z rybą, koperkiem i porem to proste i szybkie danie. Idealny pomysł na bezmięsny obiad. Składniki: 5-6 ziemniaków 2-3 filety z ulubionej ryby (dałam dorsza) por 250 g śmietany 18% 2 jajka pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy, obieramy i kroimy(...)plastry. Rybę dzielimy na kawałki, pora kroimy w półplasterki. Koperek siekamy. Śmietanę, jajka, koper, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Ziemniaki rozkładamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na nich układamy rybę i pora. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 30 min w temp 180 C (zapomniałam przykryć i dlatego por się lekko przypalił). [caption id="attachment
e-PrzepisyKulinarnejest aż tak bardzo ciężka i zawiesista. Nie zawracałabym sobie głowy obieraniem ziemniaków, bo nie jest konieczne, jeżeli kupisz oczyszczone ziemniaki do pieczenia, a pominięcie tego etapu to duże ułatwienie: wystarczy tylko wszystko pokroić w plasterki. Ta zapiekanka wygląda prosto, bo i jest prosta, i może stanowić zarówno odrębne danie, jak i służyć jako dodatek do obiadu. Składniki: 700g umytych(...)czosnku i smaż do momentu, aż grzyby zmiękną i odparuje większość wody. Przełóż pieczarki do rondla z ziemniakami, dopraw wedle uznania solą i pieprzem, delikatnie zamieszaj i przelej wszystko do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika na 45 minut, aż wierzch zapiekanki będzie spieczony i zarumieniony. 2 lub 4 porcje
Roślinna - blog wegańskiZapiekanka jest bardzo sycąca. Taka ilość wystarczy dla 4-6 osób. Osoby które nie lubią śmietany mogą ją pominąć i wierzch zapiekanki posypać tylko serem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 400 g pieczarek 500 g przecieru pomidorowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g) 150 g sera żółtego (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez(...)naczyniu żaroodpornym (dno naczynia należy wysmarować masłem) układamy warstwami: ziemniaki, mięso z cebulą, pieczarki, ziemniaki, mięso...itd. aż do zakończenia składników. Ser zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać ze śmietaną, doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Po czym ser ze śmietaną wyłożyć na wierzch zapiekanki Piekarnik nagrzać do 200 C. Zapiekankę wstawić na środkową półkę i piec 20 min. pod przykryciem. Kolejne
IMPRESJA SMAKUbardzo smaczne, choć może brakuje trochę atmosfery ogniska i gotowania na świeżym powietrzu. W każdym razie ja dzisiaj zapraszam na taką wersję piekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy
Wyprawy kulinarnemacie pomysłu na obiad polecam przygotować bardzo szybkie i smaczne danie: Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, papryką i serem to pewna forma zapiekanki. Gdy kupuję kurczaka, wycinam zawsze obie piersi (które mrożę, albo wykorzystuję od razu) przygotowuję z nich coś konkretnego na obiad typu faszerowaną pierś z rukolą, faszerowaną pierś z serem kozim , a z reszty kurczaka przygotowuję zupę, przeważnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDobry wieczór! :) Czas leci tak szybko... W mieszkaniu schną tynki, następna w kolejce jest podłoga. Pomysłów przybywa, ale nadal liczę na jakieś propozycje z Waszej strony
Trufelkowopatelni z mięsem i sosem dodać surowy makaron i poddusić – otrzymamy wówczas pyszne danie jednogarnkowe. Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zapiekankę mięsno-ziemniaczaną. Jeśli mamy ugotowane w mundurkach ziemniaki i już zmielone mięso, robi się ją bardzo przyjemnie i płynnie. Finalny efekt jest bardzo dobry. Przynajmniej my bardzo ją lubimy i zawsze po obiedzie zostaje(...)plasterki. Wykładamy nimi dno wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Warstwę ziemniaków posypujemy solą oraz pieprzem. Rozprowadzamy farsz mięsny, wyrównujemy. Przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Jajka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy zapiekankę. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut (aż wierzch ładnie się zarumieni
Smaki Na Talerzusię przez weekend co będzie pożywne, tanie, a zarazem smaczne. Postawiłem na zapiekankę dla całej rodziny. Czego będziemy potrzebować i ile za to zapłacimy? -mięso mielone z szynki wieprzowej; kupiłem 500 gram mięsa w markecie za 7,50zł użyjemy 250 gram, koszt 3,75zł -1,5 kg ziemniaków, koszt 0,90zł -1 i 1/2 cebuli, koszt 0,43zł -sól, pieprz(...)dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy pulpety. Podsmażamy pulpety bez tłuszczu na patelni grillowej. Formę do zapiekanki (używam takiej do tarty), smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki i zatapiamy w puree nasze pulpety, tak, by wystawały lekko ku górze. Posypujemy z wierzchu startym serem. Zapiekamy około 25 minut w temperaturze 185 stopni
BaRepas