Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenNaleśniki z tuńczykiem Pieczone bataty z jogurtem i miętą Sałatka meksykańska z kurczakiem Papryczki padron – Pimientos de Padron fritos Naleśniki z szynką parmeńską Placki z ziemniaków i marchewki Hummus z pieczonym kalafiorem Pieczone nadziewane ziemniaki Hummus z pieczoną marchewką i fetą Hummus z wędzonym łososiem Naleśniki ruskie Pieczone bakłażany Tosty z pesto i jajkiem Sałatka z pomidorów i czerstwego chleba(...)Pieczone faszerowane bataty Deska serów i przekąsek Pikantne frytki z batatów Tradycyjny tatar wołowy Rollsy z salami Pizza z batatów z kurczakiem placki z gotowanych ziemniaków z fetą sałatka z brokułami dyniowe gnocchi zapiekanki z pieczarkami sałatka meksykańska PLACKI Z KALAFIORA szakszuka z kurkami sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem bruschetta z pomidorami boeuf strogonow sałatka z kwiatami cukinii frytki
nietylkopasta.plZapiekanka rybna jest przykładem fajnego dania jedno-garnkowego, które można przygotować wcześniej. Ważne w niej jest to, żeby wszystkie elementy były dobrze doprawione przy przygotowaniu dania. Składniki: ½ kg ziemniaków(...)cebula 1 marchew 1 pietruszka ¼ szklanki mleka 4 łyżki masła 400 - 500 g filerów rybnych ser żółty do posypania zapiekanki ½ szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz 1 liść laurowy gałka muszkatołowa Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree z 2 łyżkami masła i mlekiem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą
Mama Gotujecałej rodziny chrupiące nugettsy z kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje im tej niepowtarzalnej chrupkości. Spróbujcie, bo warto. Składniki: (duża miska nugettsów) 3 piersi z kurczaka Na gęstą(...)tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron (najlepiej na średnim ogniu). Nugettsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy w formie obiadu (z ziemniakami i surówką) lub jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Smacznego
Słodkie okruszkiTaka zapiekanka jest bardzo smaczna, syta, a w dodatku tania ( czasami wystarczy nam opróżnienie lodówki z resztek wędlin ). Teraz brokułowe drzewka są bardzo tanie wiec jeść je możemy do woli pod rożną postacią. Na 3-4 osoby: 6 średnich ziemniaczków 1 brokuł (nie za duże drzewko) 3-4 kabanoski/kiełbaski chude wędzone 6 plasterków boczku lub kawałek boczku 1/2 główki(...)ziemniaków, kiełbaska wraz z cebulką, brokuł. Na sam koniec mieszamy jajka wraz z przyprawami oraz jogurtem i polewamy tym naszą przyszłą zapiekankę. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-40 min ( wszystko zależy od twardości ziemniaków ) 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy po wierzchu startym serem, możemy także starty ser wymieszać z sosem
Gotowanie...to proste !jako warzywo biedoty. Do Europy ziemniak trafił w XVI w. jednak upowszechnił się dopiero dwa wieki później. Pierwsze wzmianki o cottage pie pochodzą z 1791 r. Zapiekana ziemniaczana było daniem ludzi poddanych, którzy z pańskiego stołu zbierali resztki mięsa, dodawali warzyw, przykrywali warstwą utłuczonych ziemiaków i wstawiali do pieca do zapieczenia. Od tamtego czasu zapiekanka ziemniaczana została nobilitowana i jest(...)minuty wystarczą. Reszta procedury jest taka sama. W stosunku do klasycznego cottage zmieniliśmy jeszcze jedno: ziemniaki upiekliśmy w piekarniku, a to dlatego, że razem z nimi upiekliśmy batata, który trafił do pure. Dzięki temu jest ono lżejsze, zdrowsze i ma bogatszy smak. Zapiekanka świetnie smakuje po odgrzaniu, doskonale się mrozi i nic nie traci na walorach smakowych po rozmrożeniu
Niedzielny kucharzFaszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat
UgotujmyTo.plDziś podzielę się przepisem na szybką zapiekankę, pod warunkiem, że zostało Wam trochę gotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu i trochę naleśników, które często są robione hurtowo Wymyśliłam ten przepis, dlatego, że chciałam wykorzystać wszystko to, co zostało w lodówce i wyszło super. Polecam! Składniki na nadzienie: – 300g puree ziemniaczanego – 1 por (300g po obraniu) – 250g pieczarek(...)się jeden, mocno zwinięty naleśnik. Kefir wymieszać z jajkami i przyprawami, dodać ser starty na tarce na dużych oczkach. Polać „ślimaka” sosem, rozprowadzając ser równomiernie po całej zapiekance. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego Zapiekanka naleśnikowa z porem, pieczarkami i puree ziemniaczanym Zapiekanka naleśnikowa z porem, pieczarkami
Smaki Arminetalerzu z dodatkiem pieczywa albo ziemniaków. W bogatszej wersji na talerzu może pojawić się także kiełbasa lub mięso. Czasem akompaniamentem dla sera są też piklowane lub konserwowe warzywa. Ziemniaki są popularnym warzywem wykorzystywanym w Szwajcarii na różne sposoby. Jednym z nich są na przykład grubo tarte placki „rosti” (przygotowywane z ziemniaków gotowanych bądź surowych) smażone z kiełbasą lub boczkiem(...)także ozór, żeberka, boczek itd. Towarzyszy im kapusta kiszona, buraki i ziemniaki. Resztki ziemniaków z poprzedniego dnia wykorzystuje się do przygotowania dania o nazwie „maluns”. Ściera się je na tarce i podsmaża ze śmietaną lub kefirem. Połączeniem ziemniaków, sera, śmietany, cebuli i makaronu jest prosta i sycąca zapiekanka „Alpermagronen”, popularna szczególnie w Alpach. Niecodziennym i nieco szokującym dodatkiem do tego
ProstePesto.plzacznijmy od początku. Zamówiliśmy: Grillowana pierś z kurczaka nadziewana orzechami laskowymi podana na szpinaku z zapiekanką ziemniaczaną Polędwiczka wieprzowa na sosie pieprzowo - koniakowym z zapiekanką ziemniaczaną Schab w sosie śliwkowo - grzybowym z młodymi ziemniakami Karta dań jest bardzo zwięzła. Kiedy ją otworzyłam nie wiedziałam co wybrać przez to, że pozycji było tylko kilka, a przyzwyczaiłam się już do wielostronnicowych menu
Karola gotujeSmażymy jeszcze około 10 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z masłem i odrobina świeżo mielonego pieprzu. dzielimy ziemniaki na 4 części. Po jednej wykładamy na dno kokilek i ugniatamy, kładziemy po połowie farszu a następnie przykrywamy puree. Tak przygotowane zapiekanki pieczemy 40 minut w 150 stopniach
Kuchenne inspiracje Sylwiibliscy lubią kurczaka, to przygotujecie im chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej. Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje im tej niepowtarzalnej chrupkości. Spróbujcie, bo warto. Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej doprawiałam przyprawy do kurczaka(...)tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron (najlepiej na średnim ogniu). Nugettsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy w formie obiadu (z ziemniakami i surówką) lub jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiLubię zapiekanki pod różnymi postaciami. Tym razem podaję przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Dużo warzyw z dodatkiem wędzonego kurczaka zapieczone z serem żółtym i ziołami prowansalskimi - to coś dla smakoszy ziemniaków. Składniki: 5 kartofli średniej wielkości ugotowanych na półmiękko 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 cebula 1 pomidor kilka pieczarek (ilość wedle uznania) 1 wędzona noga z kurczaka ser żółty
tojestpyszne.blogspot.comtemperaturę do 220 . Najlepiej piec z funkcją termoobieg. Cukinię pokroić w plasterki i delikatnie posypać solą i zostawić na chwilkę. Dodać do zapiekanki wcześnie jak pozostałe warzywa. W osolonej wodzie ugotować warzywa, oprócz cukinii. Jak już ziemniaki są zarumienione rozłożyć warzywa. Piec już tylko 5 minut. Danie pyszne, polecam
Kuchnia Pokoleń