zapiekanka z ziemniakami - 2822 przepisów (strona:97/189)

Maminkowe zapiekanki z grzybami 141

Kolej na zapiekanki z grzybami.       Składniki: -70 dkg ugotowanych ziemniaków -25 dkg ugotowanych grzybów ( u nas mrożonych opieńków ) -10 pieczarek -2 cebule -3 jajka -1 szklanka mąki pszennej -pietruszka lub szczypiorek -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -bułka tarta -olej Jedną cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Drugą cebulę i pieczarki kroimy

Maminek kulinarny
Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem 1039

Zapiekanka wiejska z grzybami, boczkiem, kapusta i ziemniakami. W sam raz na jesienny obiad. Pycha! Składniki: 600 g ziemniaków 0,5 małej główki kapusty 300 g boczku wędzonego 1 cebula 2 garście grzybów suszonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego 2 liście laurowe sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek Sposób przygotowania: 1. Grzyby na noc wrzucamy do wody

Na Ciasteczkowych Papierach
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1382

niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości.  Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bolońskie niespodzianki 155

startego, żółtego sera (np. cheddar) 100 ml śmietany 30 ml oliwy Kiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta francuskiego, kryje się bowiem cały obiad

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem 152

Planowałam zrobić tradycyjną zapiekankę pasterską ale nie mogłam zakupić wszystkich składników, dlatego przygotowałam zapiekankę na zasadzie "co mam w lodówce leci do gara" :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego (może być też wieprzowe albo mieszane) 1  kilogram ziemniaków (jeśli chcemy zrobić 2 warstwy ziemniaków to 1,5 kg) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki szklanka świeżego albo mrożonego(...)ziemniaków. Można zrobić z 2 warstwami ziemniaków: ziemniaki - mięso - ziemniaki. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym 190-200 stopni około 20 minut. Dekorujemy natką pietruszki. Ziemniaki z dodatkiem masła i mleka stają się bardzo chrupiące. :) zapiekanka mięsno - ziemniaczana

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemniaczana z burakiem, cukinią i marchewką 380

zapiekanka jest nieco czasochłonna w przygotowaniu, ponieważ warzywa należy wcześniej obrać i lekko ugotować. Taka zapiekanka sprawdzi się idealnie jako warzywny dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.   Składniki na 6-8 porcji: (uwaga: waga warzyw przed obraniem!) 0,8 kg ziemniaków  2 spore marchewki (0,3 kg) 4 podłużne buraki (0,4 kg) 1 duża cebula(...)obrać ze skórki!) pokroić w bardzo cienkie plasterki. Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę pokrojonych ziemniaków, następnie buraki, marchewkę, cebulę, pozostałe ziemniaki i cukinię. Każdą warstwę polać przygotowanym sosem oraz delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec, wierzch zapiekanki posypać pozostałym startym serem. Zapiekać w 180 ºC, najpierw 45 minut pod przykryciem, a następnie 15 minut bez przykrycia (do zarumienienia

Ugotować
Zapiekana kalarepa w sosie serowym 132

wegetariański i syty. Ziemniaki młode, bakłażan i kalarepa w roli głównej. Nie muszę was zachęcać że to bardzo dobre. Młode warzywa w formie zapiekanki w sosie serowym. Na zimno też będzie wam smakować :-)  3 ziemniaki młode duże 1 kalarepa 1 bakłażan olej rzepakowy sól, pieprz 1 kawałek papryki czerwonej sól, pieprz bazylia, oregano, tymianek suszony koper świeży

wesoła kuchnia
zapiekanka kalafiorowo ziemniaczana z jajkiem sadzonym na obiad... 142

kalafior ugotowany na "al dente" w niesolonej wodzie i wystudzony do naczynia żaroodpornego wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać dodać pokrojone w talarki ziemniaki, cząstki kalafiora, delikatnie wymieszać z olejem ser żółty morski rozdrobniłam w rozdrabniaczu, posypać wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 35-45 minut zapiekankę podać z jajkami sadzonymi, posypać szczypiorkiem - obiad

W Mojej Kuchni Lubię
Czwartek: Focaccia z kaszanką 113

prawie na węgiel cebulą. Kaszanka w zupełnie nowej odsłonie Kombinowaliśmy jak zrobić z kaszanki zupełnie nowe danie, trzymając się jednak podstawowych składników, czyli cebuli i ziemniaka. Tarta byłaby według nas zbyt tłusta, a zapiekanka ziemniaczana chyba trochę nudna. Po namyśle doszliśmy do przekonania, że najlepiej kaszance będzie w towarzystwie focacci, którą zrobiliśmy z ciasta pszenno-ziemniaczanego. Co do zasady focaccię(...)mąkę razową. Za każdym razem ciasto wychodziło super. Focaccia pszenna jest lżejsza i bardziej elegancka, za to razowa jest aromatyczniejsza. I zdrowsza. Do mąki dodaliśmy ubitego na gładko, gotowanego ziemniaka. To sposób robienia focacci pochodzący z Pugli, czyli samego obcasa włoskiego buta. Na drożdżach ciasto pięknie wyrosło. W piecu super się upiekło, a położona na wierzchu kaszanka w plastrach, posypana

Niedzielny kucharz
Co zamiast fast food – menu na tydzień 125

kaszankę z patelni mocno przesmażoną ze spieczoną na węgiel cebulą. Kombinowaliśmy jak wyjść poza schemat grilowo-patelniany, trzymając się jednak podstawowych składników, czyli cebuli i ziemniaka. Tarta byłaby według nas zbyt tłusta, a zapiekanka ziemniaczana chyba trochę nudna. Po namyśle doszliśmy do przekonania, że najlepiej kaszance będzie w towarzystwie focacci, którą zrobiliśmy z ciasta pszenno-ziemniaczanego. Co do zasady focaccię(...)każdym razem ciasto wychodziło super. Focaccia pszenna jest lżejsza i bardziej elegancka, za to razowa jest aromatyczniejsza. I co najważniejsze zdrowsza. Do mąki dodaliśmy ubitego na gładko, gotowanego ziemniaka. Na drożdżach ciasto pięknie wyrosło. W piecu super się upiekło, a położona na wierzchu kaszanka w plastrach, posypana pokrojoną w talarki czerwoną cebulą, zrobiła się chrupka i pachnąca. Całość, po upieczeniu

Niedzielny kucharz
Biała kiełbasa zapiekana z kapustą i ziemniakami 272

Proste swojskie jadło... bo nie zawsze musi być ładnie i zdrowo... ale tego głośno nie powinnam mówić... bo dzisiaj wszystko musi być fit i eko .... :-) Składniki

IMPRESJA SMAKU
Kartofle oberżysty 127

Przyłączam się do rzeszy osób narzekających na brak światła, dodającego nam energii. Nastała właśnie najgorsza dla mnie pora roku ale trzeba jakoś ją przetrwać. Dzisiaj zdecydowanie

Pieguskowa Kuchnia
Moussaka (musaka) 165

nowego przepisu, udanego i zarazem bardzo smacznego. Przeciwników bakłażana mogę pocieszyć, bowiem w ogóle go nie czuć w tej zapiekance. Jedna z bardzo wybrednych osób jakie znam jadła tą zapiekankę aż jej się uszy trzęsły. To chyba najlepsza rekomendacja. Składniki (na 6-8 porcji): Sos mięsny pomidorowy: 750 gram mielonej wołowiny 250 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku(...)siebie zachodzą. Następnie układam plastry ugotowanych ziemniaków, również ciasno. Na warzywa wylewam cały sos mięsno- pomidorowy a na nim układam ponownie plastry bakłażana i plastry ziemniaków. Na całość wylewam sos beszamelowy i posypuję zapiekankę serem. Formę z zapiekanką umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 55-60 minut. Podaję zaraz po upieczeniu. Zapiekanka świetnie się przechowuje i świetnie smakuje

Mango Papaja
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z CZOSNKIEM I BOCZKIEM + FILMIK 90

Prosta zapiekanka ziemniaczana to świetna alternatywa na pyszny i szybki obiad. Ziemniaki  są przepyszne, pachnące i lekko chrupiące. Polecam. SKŁADNIKI :   1 kg ziemniaków  200 g wędzonego boczku w plastrach  kilka ząbków czosnku sól do smaku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka przyprawy do ziemniaków olej do polania i ser do posypania  PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki gotujemy(...)kroimy w talarki. Ziemniaki posypujemy po wierzchu przyprawami. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, układamy w nim naprzemiennie ziemniaki z boczkiem i plastrami czosnku. Polewamy oliwą i zapiekamy w piekarniku , 40 minut w temperaturze 180 % C. Kiedy już ładnie się zarumienią posypujemy tartym serem. Zapiekankę podajemy ciepłą z ulubioną surówką i cacykami

Kulinarne Fantazje Marioli