Zapiekanka farmerska Pyszna i treściwa zapiekanka z mięsem, warzywami i ziemniaczkami. Prosty, aromatyczny i niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny w jednym naczyniu. Polecam! Składniki: ok 1 kg mięsa mielonego – wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki wody olej do smażenia 450g szpinaku (mrożonego lub świeżego(...)smaku solą oraz pieprzem *** *** Podsmażony szpinak wykładamy na mięso *** *** Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Dodajemy masło oraz mleko i tłuczemy na puree. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową *** *** Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę *** *** Połowę startego sera mieszamy z ziemniakami. Puree z ziemniaków wykładamy na szpinak *** *** Całość posypujemy pozostałym startym serem. Wkładamy
Blog z ApetytemDrugie śniadanie : kanapki lub bułka. Obiad : mięso, ziemniaki, surówka . Kolacja : chleb, masło, szynka. Wszyscy zadają to samo pytanie co na śniadanie zamiast chleba i jajecznicy??? (tak na marginesie mi jajecznica się nie nudzi, mogę ją jeść 7 dni w tygodniu. Szybka, pyszna, sycąca, tak jak lubię). Dlatego dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę śniadaniową , dzięki której możecie urozmaicić swoje poranne
PaleoLifeprowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki. Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte(...)cytryny 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich garść pokrojonych oliwek odrobina sera do posypania zapiekanki listki bazylii do ozdoby
Kulinarne Fantazje Mariolizapiekanki z mięsem wyszła zapiekanka z dużą ilością białka. Zapraszam do przetestowania przepisu Zapiekanka meksykańska z cukinią 0,3 kg mięsa mielonego z indyka 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego 4 pomidory pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 cebula 1 cukinia 7 ziemniaków przecier pomidorowy świeży rozmaryn świeża bazylia świeży tymianek 0,3 kg mozarella sól, pieprz
Kuchnia moimi oczamiZapiekanka z chleba i warzyw. Edyta Guhl. Pamiętam jak w dzieciństwie z upodobaniem czytałam rubryki w Zwierciadle lub Kobiecie i życiu, które zaczynały się od: co zrobić gdy zostaną ci ziemniaki z obiadu, albo gdy mięsa mało, a jeść się chce, albo: nowy chleb ze starego. Najbardziej podobały mi tytuły typu: żeby ciasto nie czerstwiało, co zrobić ze starego biszkoptu
dolcevitainmykitchenAromatyczna zapiekanka pełna letnich smaków. Soczyste pomidory, pachnące papryki i zieloniutkie cukinie. W sam raz na czas gdy lato zbliża się ku końcowi. Przepis z bloga karmelowy.pl. Zmodyfikowałam oczywiście co nieco :) Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 4 łyżki oleju rzepakowego 250 g pieczarek, obranych, pokrojonych w grube plastry
Dzieje kuchennej WiewióryZapiekanka spokojnie starczy dla 3 - 4 osób, na niedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) 4 średnie ziemniaki 15 kurek połowa brokuła pół puszki groszku 2-3 jaja łyżka masła 300 ml śmietany 30% starty żółty ser sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
Pora na poraZapiekanka spokojnie starczy dla 3 - 4 osób, na niedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) 4 średnie ziemniaki 15 kurek połowa brokuła pół puszki groszku 2-3 jaja łyżka masła 300 ml śmietany 30% starty żółty ser sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
Pora na porawsypać ziemniaki i posypać je kucharkiem, czosnkiem, bazylią śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, wlać do ziemniaków, posypać serem i delikatnie przemieszać składniki piekarnik nagrzany 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C 10-13 minut, zapiekankę kroić ciut przestudzoną - zapiekanka jest delikatna, aromatyczna i syta..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmasłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych
Weekendy w domu i ogrodzieDanie z kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie zapieka się cebulę czerwoną. Składniki 800 g cebuli 500 g ziemniaków pokrojonych w plasterki pół szklanki bulionu warzywnego
R'n'G Kitchenprzygotować wcześniej a tuż przed podaniem tylko wstawić do piekarnika. Do przygotowania tej zapiekanki użyłam sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej o którym pisałam już tutaj (kilk) . Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego. Składniki: 4 duże ziemniaki duża marchewka 200 g mrożonego szpinaku kilka różyczek kalafiora 150 g boczku wędzonego pomidor szczypiorek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby. 300 g dorsza
VioletoweKucharzenieSkładniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki 1 puszka pomidorów krojonych 100 gram boczku wędzonego 1 duża cebula 100 gram startego sera
kgwjanczewoplastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować
Kulinarny karnet Christophera