owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka). Wszystkie dania są proste w przygotowaniu - bo grecka kuchnia jest prosta, aromatyczna i tak, jak cała kuchnia śródziemnomorska - oparta na wysokiej jakości produktach - warzywach dojrzewających na słońcu, dobrej jakości serach czy oliwie. To jedna z najzdrowszych
Moje Kuchenne RewelacjeWitam! Dziś króciutko bo czas zaczyna gonić nieubłaganie więc oto przepis na jeden z nowszych wynalazków - zapiekankę z papryką . Zdjęcie może nie jest zbyt atrakcyjne, robione
sierotka maRysia w kuchniposypujemy równomiernie startym żółtym serem. Gdy się roztopi danie jest gotowe do podania. Zapiekanka lekka choć dzięki zawartości żółtego sera sycąca. W smaku pyszna - przynajmniej dla mnie. Jest to moim skromnym zdaniem super pomysł na podanie kalafiora w odmiennym wydaniu ;) jak również atrakcyjny sposób na podanie warzyw dziecku. A warto pamiętać, że kalafior stanowi źródło bardzo wielu cennych dla organizmu
Kuchnia po mojemuKuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby. 300 g dorsza
VioletoweKucharzenieAjj jak dawno nie jadłam soczewicy! Uwielbiam ją w każdej postaci. A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa. Dziś mam dla Was
Ostra na SłodkoGozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk . Chlebki
UgotujmyTo.plBakłażan (oberżyna), zwany też gruszką miłości, to bardzo wdzięczne warzywo do obróbki kulinarnej, jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami. Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby
SzczyptaSmaQFińska zapiekanka z kapusty przypomina naszą lasagnę. Jest bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo sycąca. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Od Finlandii po Bałkany i Turcję z jednej strony i od Rosji po Francji na kierunku Wschód-Zachód. Tak wygląda europejskie Królestwo Kapusty, warzywa bardzo zdrowego, smacznego, ale które nie przyjęło się we wszystkich kuchniach(...)kapustę najbardziej znany jest niemiecki sauerkraut, które przy naszym bigosie wygląda jak ubogi krewny, no ale o naszym bigosie mało kto słyszał. Jeszcze bardziej niszowa potrawą jest kaalilaatikko –zapiekanka z kapusty, ryżu, mięsa, danie będące fundamentem fińskiej kuchni na równi ze śledziem. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek
Niedzielny kucharzPieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina(...)czarnymi oliwkami Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku
Moja smaczna kuchniaWitam Kochani Zapraszam na pyszną i sycącą zapiekankę :) SKŁADNIKI -1 kg ziemniaków pokrojonych w plastry -3 udka z kurczaka -100g grzybów (ja użylam mrożonego prawdziwka,można dac suszone grzyby lub pieczarki) -1 spora cebula -sól i pieprz do smaku -1 kolba kukurydzy lub 100g kukurydzy mrożonej -200g cukini -2 nieduże marchewki lub 1 duża -pieprz(...)grzybami (trochę odkładamy),ziemniaki,trochę masy z jajkami, warzywa i mięso i ,ostatnią warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy resztę masy z jajkami i całość posypujemy resztą sera. Naczynie zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 1h 15 minut. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia,wtedy zapiekanka pięknie się kroi Polecam gorąco :) Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupanierce, świe żymi warzywami i jednym z moich ulubionych serów – Edamskim. Ser Edamski Hochland produkowany jest z polskiego mleka. Nie zawiera laktozy, co jest dziś tak ważne dla wielu rodzin przy wybieraniu serów i innych produktów nabiałowych. Jest bogaty w wapń i nie zawiera konserwantów – będzie wyborem doskonałym do kanapek, sałatek, zapiekanek, makaronów, sufletów i tart. Taka kanapka(...)Panierujemy w roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych. Smażymy do miękkości i na rumiano. CAŁOŚĆ: Bułkę smarujemy sosem jogurtowym, układamy świeża sałatę, usmażnego kurczaka, zwinięty ser Edamski i świeże warzywa. Dodajemy jeszcze odrobinę sosu i kiełki. Voila! Pyszne! Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką Hochland
Ostra na SłodkoSzybka i bardzo pyszna zapiekanka na bazie makaronu. Dzięki oliwkom, przyprawie gyros do mięsa i przyprawie do dań kuchni włoskiej ma fajny lekko pikantny smak. Składniki: 1 szklanka suchego makaronu (u mnie były to kolanka) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej (użyłam mrożonej) garść pieczarek pokrojonych w plasterki (użyłam mrożonych) przyprawa do drobiu (np. gyros) 1/2 szklanki śmietany(...)przez 5 minut. 3. Makaron, mięso z warzywami wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 4. Do śmietany dodać trochę gorącej wody, by ją zahartować. Następnie dodać połowę tartego żółtego sera i 1 łyżeczkę przyprawy do dań i całość wymieszać. Wyłożyć na makaron i mięso. 5. Oliwki pokrojone w plasterki posypać po wierzchu zapiekanki, a na koniec wyłożyć resztę tartego żółtego
Kuchnia domowa AniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Soczyste mięso, pyszne warzywa i aromatyczny ryż... rodzina zachwycona :) Normal 0 21 false false false
W garach u Gosizamarynować kurczaka w aromatycznej i bardzo prostej marynacie, wyłożyć na warzywa i do pieca. Po 40 minutach wyciągnięcie z piekarnika niesamowicie pachnące danie, do którego wystarczy podać garść sałaty. I obiad gotowy. Pomysł na szybki obiad Jeśli szukacie pomysłu na prosty, szybki obiad, to trafiliście idealnie. Ziemniaków do zapiekanki nie trzeba nawet obierać, wystarczy je wyszorować i pokroić w grube(...)bokach winem, lub cydrem, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz 40 minut. Krok 3 Wyciągnij kurczaka z piekarnika, ściągnij folię aluminiową. Podkręć temperaturę do 220 stopni. Wstaw kurczaka z warzywami pod sam grill. Opiekaj przez około 10 minut. Pilnuj, żeby nie spalić dania. Wyciągnij z pieca i podawaj na stół ze świeżą sałatą. Smacznego! Artykuł Szybki obiad – kurczak
Niedzielny kucharztemperaturze 180 stopni. Można podawać w wersji solo lub ze świeżymi warzywami - bądź ulubionym sosem. Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla - pomysłów na dania z tuńczykiem
Di gotujeAromatyczna zapiekanka pełna letnich smaków. Soczyste pomidory, pachnące papryki i zieloniutkie cukinie. W sam raz na czas gdy lato zbliża się ku końcowi. Przepis z bloga karmelowy.pl. Zmodyfikowałam oczywiście co nieco :) Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 4 łyżki oleju rzepakowego 250 g pieczarek, obranych, pokrojonych w grube plastry
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny przepis z serii "Awaryjne". Łatwa zapiekanka, która powstała wtedy, gdy akurat w lodówce nie było w czym przebierać. W innych okolicznościach można by bardziej urozmaicić skład, ale w tej prostej wersji całkiem nieźle smakuje. 2 saszetki ryżu 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię kilka łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY 2 łyżki gęstej śmietany
Praktyczna plresztkami? Możemy wykorzystać je na różne sposoby, w domowej pizzy, tarcie, zapiekance (makaronowej, ryżowej, ziemniaczanej) lub we frittacie :) Cóż, w lodówce każdego domu znajdziemy resztki, pojedyncze produkty, z którymi sami nie wiemy co zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli. Składniki: Tym razem znalazłam u siebie kawałek mielonego kotleta ugotowana marchew
Taste Of My Daykurczakiem z rosołu", tylko ciężko zabrać się do pisania. Są tam nieśmiertelne krokiety - w końcu doszłam do perfekcjonizmu w proporcjach w farszu, bo pierwszych nikt nie chciał jeść ;) Są zapiekanki z makaronem, ryżem itp. Pora chyba więc wziąć się w garść i przysiąść nad tym na dłuższą chwilę. Na pierwszy ogień - Chicken Pie wg Jamiego. W oryginalnym przepisie autor(...)tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego, którego brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić para. Wierzch ciasta również smarujemy jajkiem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok.30-40
bistro mamawymieszać, lekko doprawić solą i pieprzem. Przelać do warzyw, układając na wierzchu pokrojonego w plasterki pomidora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min. Podawać na ciepło posypując po wierzchu posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Zapiekanki Tagged: bób , jajka , pomidory , serek kremowy
https:KKuchniaMniamDziś kolejna tarta warzywna, w której rolę główną grają sezonowe i kolorowe warzywa – cukinie, bakłażan i marchewki. Znowu jest trochę układania w ceramicznej formie, ale
Dietologkebaba Wam to wynagrodzi. W przepisie napiszę Wam też jak przygotować warzywa na sałatkę aby miały słodko- kwaśny smak. Mięso możecie zawinąć w tortillę, chlebek pita lub podać z frytkami lub kaszą. Wybór pozostawiam Wam Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też do przepisów na: – zapiekanki z pieczarkami – domowe cheeseburgery – pizza z salami – pizza
nietylkopasta.plTaki obiad zadowoli każdego. Jest w nim pełno warzyw jak i mięso. Jest to duża porcja wystarczy na 4-5 dorosłych osób. Zacząć od przygotowanie ziemniaków
Kuchnia PokoleńKońcówka lata i wysyp różnorodnych warzyw i owoców zachęca do przetwarzania czego się da. Jeśli macie dużo pomidorów to koniecznie zróbcie sobie taki sos. Nie dość, że jest przepyszny, to jeszcze możecie użyć go do wielu potraw - do pizzy, mięsa, czy zapiekanek. A nawet do wyjadania ze słoika:D Ja już żałuję, że nie zrobiłam go z większej porcji :) Idealnie
My simple kitchenA dzisiaj coś bez mieszania i do tego z jednego naczynia :D pyszne soczyste mięsko z ryżem i warzywami :) Składniki: 5-6 podudzi z kurczaka 2
Malinowo w kuchniCały obiad w jednym naczyniu, pałki kurczaka w majonezowo musztardowej marynacie z suszonymi warzywami i przyprawami są soczyste i smakują obłędnie. Z powodzeniem zastąpią dwudaniowy obiad
Wanilia i KardamonWymyśliłam sobie szybki obiad. Bez brudzenia sterty naczyń podałam mięso i warzywa. Wszystko upiekłam w jednej brytfannie, którą potem postawiłam na stole. Czasem i ja mam
Codzienna kuchnia niecodziennanależą do szczególnie aromatycznych, dlatego warto je łączyć z innymi warzywami i ziołami. Doskonale smakują usmażone w panierce lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzą się na grillu, zarówno jako przystawka, dodatek, jak i danie główne. Francuzi przyrządzają z nich wspaniały gulasz- ratatouille, Grecy zapiekankę, zwaną mussaką, a ja proponuję żeby je nafaszerować. Tym razem mięsem, choć
Smakowity Blog Kulinarny