kalafior. Wygląda ślicznie i smakuje odrobinę inaczej jak zwykły kalafior. Kupiliśmy jeszcze żółte papryki, bo fajnie kolorystycznie pasują, a w lodówce były tylko zielone fasolki szparagowe. Nam najlepiej do zapiekanek smakują fusilli (świderki), tak więc zawsze mamy zapas w szafce :) Komplet gotowy. Zobaczcie co nam udało się wyczarować z kilku prostych składników. Składniki : 1 opakowanie makaronu fusilli 1 kalafior(...)sojowy, pieprz oliwa z oliwek Etap pierwszy : dzielimy kalafior na małe różyczki i razem z fasolką wrzucamy do zagotowanej lekko osolonej wody. Paprykę kroimy w grubszą kostkę i układamy warzywa, wcześniej lekko blanszowane, w blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek. Etap drugi : dodajemy makaron ugotowany al dente, mieszamy z warzywami i posypujemy obficie bazylią, pieprzem i możemy też delikatnie skropić sosem
vegetanieParmigiana di melanzane to sławna włoska zapiekanka z bakłażanów przełożonych serem i sosem pomidorowym. Jakiś czas temu jedna z Czytelniczek zapytała mnie, z czym jeszcze można przygotować to danie. Wtedy wymyśliłam tę jesienno-zimową wariację, w której bakłażana zastąpiłam selerem korzeniowym. Kotlety z selera, panierowanego niczym kotlety schabowe, to popularny wegetariański przysmak. Zapieczone z serem i sosem pomidorowym przeobrażają(...)się we wspaniały comfort food na włoską nutę . Wiem, że seler korzeniowy nie jest zbyt popularnym warzywem, ale gwarantuję Wam, że tak podanego pokochacie <3 Plastry selera korzeniowego doprawiłam czosnkiem oraz majerankiem i usmażyłam w chrupiącej panierce. Następnie przełożyłam je w naczyniu sosem pomidorowym i serem cheddar, który według mnie lepiej koresponduje z charakterystycznym smakiem selera niż mozzarella
Chilli Czosnek i Oliwastragany, pełne dojrzałych w słońcu warzyw i owoców. Smak tamtejszej pljeskavicy i ulice pełne uśmiechniętych ludzi. Z Ajvarem Podravka można zasmakować kawałka Chorwacji na talerzu. Ajvar Podravka może znaleźć wiele ciekawych zastosowań w kuchni. Posłuży świetnie zarówno jako sos do mięs, zamiennik ketchupu na zapiekance, czy gotowy
kuron.com.pljedynie przykryty ciastem - takiego właśnie pie, czy po prostu zapiekankę pod ciastem francuskim przygotowałam dziś. W zależności od tego jak pie jest przygotowany może stanowić przekąskę, idealną do zabrania np. na wycieczkę czy piknik, szybki lunch, czy danie główne. Pie to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa (a także warzyw) z rosołu. Danie jest stosunkowo proste i jeżeli wykorzystacie
Codzienne GotowanieCukinia - przedstawiam kolejne warzywo "idealne";) Cukinia jest delikatna oraz lekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać
Kuchnia Pełna PasjiPo wczorajszym postnym dniu dziś trzeba zjeść coś sytego i z dodatkiem mięsa ;) Na rybkę przyjdzie czas znowu jutro. Dziś u mnie zapiekanka, czyli obiad z
Z Majeczką w kuchniW pewną leniwą niedzielę, gdy lodówka była pusta, a nie chciało nam się stać godzinami przy garach postanowiliśmy pójść na łatwiznę. Najbardziej pracochłonnym etapem tej zapiekanki
Marder&Marder ManufactureZapiekane cukinie wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kaszy jaglanej, mięsa drobiowego i warzyw - cebuli, marchwi, czosnku i kukurydzy. Dobrze doprawione mieszanką curry, ostrą papryką, pieprzem
Kuchnia EllieTradycyjna meksykańska enchilada powinna być układana w formie rurek napełnionych farszem. Moja jest w formie tocika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli-
VioletoweKucharzenieprzyznać, że ryby były wyśmienite. Tradycyjne danie chorwackie - Musaka Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Polski pyszny rosołek :) Kolejne tradycyjne danie czyli - gulasz drobiowy z pomidorami i groszkiem podawany z makaronem. Przepyszne :) Filet rybny w sosie serowym z ryżem. Bardzo delikatne mięsko, sos pasował idealnie. Ryba grillowana z warzywami na parze i ziemniakami. Spaghetti bolognese. Sznycel
Kolejny blog o gotowaniuosolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały i ostygły. W międzyczasie z cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki; do wykrawania warzyw możemy wykorzystać szeroką obieraczkę. Ziemniaki obieramy, dokładnie rozgniatamy praską. Do ziemniaków dodajemy jajka i białka; doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy 2 ząbki czosnku(...)przez praskę, drobno pokrojony szczypiorek i listki bazylii. Całość dokładnie mieszamy. Dno formy żaroodpornej smarujemy olejem. Układamy plastry cukinii, które przykrywamy ziemniakami, tworząc pierwszą warstwę zapiekanki. Całość posypujemy startym parmezanem. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy zapiekanki: plastry cukinii, ziemniaki, parmezan aż do ukończenia składników. Kończymy na warstwie ziemniaków
La grande e la piccola cuocasałatkę, kolorową zapiekankę i każde danie, jakie tylko podpowie Ci wyobraźnia. Makaron doskonale smakuje na surowo oraz po upieczeniu, zblanszowaniu lub usmażeniu. Na opakowaniu zamieszczone są kulinarne inspiracje, po które warto sięgnąć, aby przygotować wyśmienite danie . Oprócz spaghetti buraczanego w ofercie znajdziemy też spaghetti z marchewki. Też pyszne. Zapraszam Was na moją propozycję na wykorzystanie tego warzywa. Składniki
Z Majeczką w kuchniDawno nie robiłam zapiekanek bo jakoś lepiej było mi przygotowywać dania z patelni np. takie jak risotto <--klik czy spaghetti <--klik :) Jak widać zapiekanka ta nie jest zbyt fotogeniczna ;) ale smakowała nam bardzo, a podałam ją w towarzystwie mizerii :) Składniki na 3-4 osoby: 5-6 ziemniaków 1/2 drzewka brokułowego 1/2 drzewka kalafiora duża garść fasolki(...)żółtej lub zielonej kulka mozzarelli oliwa z oliwek trochę posiekanego koperku masło do wysmarowania foremki 2-3 łyżki bułki tartej 1. Ziemniaki podgotowujemy przez około 10 minut. 2. Z warzywami postępujemy podobnie. Najpierw podgotowujemy fasolkę przez około 10 minut a następnie dodajemy do niej dorzucamy umyte różyczki kalafiora i brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut, a następnie odcedzamy. 3. Foremkę
Gotowanie...to proste !wyglądałam. Nawet nie mogłam nigdzie uciec. Byłam cała mokra, spodnie, głowa, tak jakbym w tym deszczu jechała rowerem. Ale nawet to nie przeszkodziło mi w zrobieniu tej pysznej zapiekanki. Chociaż na początku nie mogłam się przekonać do szpinaku, ponieważ jadłam go dzisiaj pierwszy raz, ale z każdym kęsem coraz bardziej mi smakował. Przepis znalazłam jakiś czas temu na stronie internetowej(...)warzywa wykładamy na makaron. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 5 dag masła i 2 łyżki mąki. Dodajemy gałkę muszkatołową, czosnek. Dolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki
Wołowina od rekina