Dziś ..Szybka zapiekanka :) Ziemniaczana z boczkiem i serem żółtym. Pychotka 🍂🍂🍂🍂🍂 Idealna propozycja na obiad czy kolację. Robi się ją bardzo szybko a smakuje chyba każdemu. Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki 🤗🤗🤗 https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ Składniki dla 4 osób: 1 kg ziemniaków 20 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbasy wiejskiej(...)wodzie ok 15 minut. Odcedzamy. Kroję w plastry ok 3-4 mm Przekładam do naczynia żaroodpornego. Boczek i kiełbasę kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej ,przekładam kiełbasę i boczek oraz cebulę. Doprawiam solą i pieprzem. Przekładam do ziemniaków. Ser żółty tre na tarce o grubych oczkach. Do miski przekładam składniki sosu ,dodaję
Gotowanie PatkiSkładniki: 250 g makaronu spaghetti; 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach; 150 g pieczarek; 170 g serka śmietankowego z ziołami (u mnie Almette z ziołami
Gospodyni MiejskaNiedawno przedstawiałam takie bułki z jarmużem i chorizo. Dzisiaj inna wersja tych pysznych bułek bo ze szpinakiem i boczkiem. Koniecznie je przygotujcie, są zdecydowanie bardziej niż
Smaki EwyObraną cebulę pokrój w cienkie talarki, jeśli duże przekrój najpierw na pół. Tak samo pokrój seler naciowy. Pieczarki oczyść lub obierz i pokrój na grube plasterki. Boczek usmaż na patelni. Ułóż na kuchennym, papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Potem porwij na mniejsze kawałki. Przygotuj naczynie żaroodporne o rozmiarach około 30cm x 30cm x 10cm. Lepiej żeby naczynie było wyższe(...)minut przed końcem zdejmij folię z naczynia i podkręć piekarnik do 180ºC (190ºC bez termoobiegu). Wyjmij karkówkę z piekarnika i posyp natką pietruszki. Podaj z ziemniakami lub ziemniaczaną zapiekanką i buraczkami. Karkówka na obiad gotowa! The post Karkówka na obiad, przepis miesiąca appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaciasto kruche 125 g margaryny 2 szkl maki 2 jajka 1 łyżka sproszkowanych grzybów (u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) pół łyżeczki soli
Gotowanie jest łatweKolejne danie do którego zainspirował mnie Pascal. Trochę go zmodyfikowałam. To dodałam, tam odjęłam. Każdy powinien dopasowywać danie do własnych upodobań. Myślę, że wyszło pysznie. Już
Smaki EwyNadmiar zajęć, a w zasadzie za krótka doba często zmusza nas do szybkich obiadów, jednakże równie smacznych:) Coś dla miłośników domowych fast foodów. Składniki na
Kuchnia Pełna PasjiMakaron penne z tuńczykiem i curry...Makaronowe rurki oblepione śmietanowym sosem.Dobrze przyprawione curry.Z kawałeczkami tuńczyka.Proste, smakowite i szybkie danie z rybą morską.Zapraszam!Składniki:Puszka
Gospodyni MiejskaObiad przygotowany z dosłownie resztek znalezionych w lodówce podany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania
Bon Appetit Małgorzatymiski wbić jajka, dodać szczyptę soli i zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę i olej, wsypać obie mąki i całość zmiksować do jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać. Wlewać po chochli ciasta naleśnikowego, rozlać je na całą patelnię i smażyć z obu stron. Farsz: W wysokim i wąskim garnku zagotować wodę, dodać do niej 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Szparagi umyć(...)gotującej się wody. Gotować 7 minut, po czym odcedzić z wody. Szpinak odmrozić i odcisnąć z niego nadmiar wody. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Następnie polać oliwą i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Piersi smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Do usmażonego mięsa dodać szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę
Passions hobbies lifesię ciepłych i konkretnych dań. A co może być lepszego w takiej sytuacji niż domowa zapiekanka - kwintesencja comfort food? Moja dzisiejsza propozycja do ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i groszkiem z dodatkiem mlecznego sosu serowego. Brzmi dobrze? Gwarantuję, że tak samo smakuje. Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym Składniki: 1 kg ziemniaków dobrych do pieczenia 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy(...)obficie posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 3-4 minut, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, odstawić do odsączenia z wody. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę kilka minut, dodać czosnek, smażyć minutę, dodać mięso. Rozbijając drewnianą łyżka, smażyć ok 10 minut, posolić, popieprzyć, dodać przyprawę i groszek, wymieszać i smażyć kolejne
Smaczny zeszytpszennych placków, wypakowanych soczystymi warzywami i zapieczonymi pod prostym sosem pomidorowym. Zawsze przygotowuję tę zapiekankę w dużym naczyniu, na dwa dni, bo można łatwo ją odgrzać – dzielimy pozostałą zapiekankę na porcje, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy folia aluminiową i podgrzewamy w ciepłym piekarniku – jak dla mnie na drugi dzień smakuje nawet lepiej, bo tortille stają się wtedy całkowicie nasączone(...)oliwy 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta cukru Cukinię i paprykę dokładnie myjemy, po czym kroimy w drobną kostkę. Cebulę także szatkujemy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę – szklimy, od czasu do czasu mieszając, przez około 7-8 minut. Następnie, dodajemy do niej paprykę i wszystko razem smażymy kolejne
Smaczna StronaZiemniaki często kojarzą nam się jako dodatek do wszelakich dań bądź jako składnik zapiekanek. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować Wam nieco inne danie z ziemniakami w roli głównej. Od dziecka ziemniaki towarzyszyły mi i kojarzyły się z jesiennymi wykopkami - ktoś jeszcze pamięta te czasy na wsi? Dzisiaj wspominam je z sentymentem. Wystarczy tych wspomnień i wróćmy do dania. Ziemniaki można śmiało faszerować(...)szczypiorek pieprz do smaku Przygotowanie : Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ala al dente w mundurkach. Studzimy, przekrawamy, wydrążamy. Kurczaka kroimy w kosteczkę, pora kroimy w talarki. Na patelni podsmażamy kurczaka dodając połowę opakowania zupy cebulowej, następnie dodajemy pora wraz z resztą zupy, doprawmy pieprzem i podsmażamy, podlewamy wodą bądź winem i podduszamy całość do całkowitego odparowania płynu. Uzyskanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimięsem mielonym, a ja i tak nie potrafiłam sobie z nią poradzić, a to za sprawą tego, że wszystko robiłam na raz. Teraz zawsze jak robię lasagne, czy też zapiekanki, to robię wszystko etapami i doskonale się to u mnie sprawdza ;-) SKŁADNIKI na duże naczynie żaroodporne Na warstwę mięsną 650 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) oliwa(...)pomidorowego sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chilli 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej) Poza tym 12 płatów makaronu lasagne 120 g sera masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Patelnię polać lekko oliwą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu
Passions hobbies lifebrązowym. Pisałam w tym moim poście, że na "lunch" w pracy jem często to, co zostało mi z drugiego dnia z obiadu, Tak właśnie było z tą zapiekanką. Dzień wcześniej porcja zjedzona w domu z dodatkiem mięsa, drugiego dnia odgrzana w pracy. Bardzo prosta w przygotowaniu, a przepis podejrzałam w książce "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Oliver'a, w rozdziale(...)ryż, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy warzywnym wywarem i gotujemy do miękkości, często mieszając. W czasie, kiedy ryż się gotuje, myjemy cukinię i kroimy na dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy plastry cukinii. Najlepiej to zrobić na 2-3 razy, tzn. pokrojoną cukinię podzielić na trzy porcję i każdą podsmażyć osobno. Ugotowany ryż mieszamy razem
bistro mama