pomidorowym to pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Smakiem przypomina popularną lazanię, ale nie ma w niej mięsa mielonego a boczek i pieczarki. To taka nasza polska wersja tego włoskiego dania Z podanych w przepisie składników wyjdzie zapiekanka dla 4 osób, jeśli chcemy dla większej ilości osób zrobić ten przysmak, to proszę proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Zachęcam
Pieprzyć z FantazjąPozostajemy w ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki
Kuchnia Prezydentowejkreatywny sposób na wykorzystanie lodówkowych resztek. Do mojej dzisiejszej propozycji użyłam pełnoziarnistego makaronu świderki, mięsa z piersi kurczaka oraz szpinaku podsmażonego na cebuli i czosnku. Całość zapiekłam z jogurtem i tartym serem żółtym. Tak oto powstała niezwykle aromatyczna, lekka i przepyszna - fit zapiekanka makaronowa! Składniki (na 4-6 porcji): - 200 g pełnoziarnistego makaronu - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (można użyć całego(...)masła i zielonego pesto (opcjonalnie) - sól i czosnek w proszku sos - 200 g jogurtu naturalnego - duże jajko dodatkowo -ok. 100 g startego, żółtego sera - 1 duży pomidor Przygotowanie: Mięso dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, doprawić. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Cebulę i czosnek posiekać, a następnie zeszklić na oliwie i maśle. Wrzucić szpinak i podlać 1/4 szklanki
Kuchnia EllieZapiekanki mają w sobie to, że są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Możemy sami skomponować ulubione smaki i je dowolnie zamieniać. Jedną z najprostszych zapiekanek są właśnie zapiekanki makaronowe, które uwielbiają zwłaszcza dzieci :) Składniki: 1/2 opakowania ulubionego makaronu ( u mnie świderki) pętko chudej kiełbasy duża cebula 5 łyżek śmietany 12 % po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, papryki słodkiej, papryki ostrej(...)patelni i smażymy na niej do zarumienienia kiełbasę. Dodajemy cebule i dusimy do miękkości. Makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z mięsem. Całość zalewamy śmietanka wymieszaną z przyprawami i startym serem mozzarella. Na zapiekance układamy pokrojone na plastry kawałki mozzarelli. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Smacznego
ChilliJemyCieszmy się świeżutką i zdrową cukinią dopóki możemy, teraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w
karmelowyWłoski sos bologniese na bazie mięsa mielonego, pomidorów, cebuli, czosnku z dodatkiem cukinii. Znakomity do spaghetti, lasagne, ale również do innych zapiekanek a nawet kaszy czy po prostu do pieczywa. Warto zrobić dużą porcję i połowę zamrozić – będzie na szybki obiad!. PRZEPIS NA SOS BOLOGNESE Z CUKINIĄ Składniki na sos bolognese z cukinią: 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
Dorota SmakujeZapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem to genialny pomysł na wykorzystanie mięsa, które zostało Wam z poprzedniego dnia. Może być ono gotowane albo pieczone. Ja co
PatiGotujeRoladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku Ser Feta 100 gram Łyżeczka cynamonu Szczypta chili Szczypta soli ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki cukru trzcinowego Oliwa z oliwek Roladki z bakłążana. W kuchni indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią(...)istotny składnik jadłospisu i są tam wykorzystywane w różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry
Markowy smakRoladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku Ser Feta 100 gram Łyżeczka cynamonu Szczypta chili Szczypta soli ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki cukru trzcinowego Oliwa z oliwek Roladki z bakłążana. W kuchni indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią(...)istotny składnik jadłospisu i są tam wykorzystywane w różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry
Markowy smakktórzy nie lubią wyrzucać jedzenia. Zapiekankę można skomponować z różnych składników, w zależności o zawartości lodówki. U mnie wersja „wiejska” z kiełbasą. Składniki na formę 25 cm na 35 cm: 500 g czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego mięsa (u mnie pół na pół(...)jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem, równomiernie polać sosem, na wierch zetrzeć mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-40 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a wierzch zapiekanki zarumieni się. Smacznego! Zapiekanka z chleba Zapiekanka z chleba listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
moj przepis naniego ser kozi. W żaroodpornej formie ułożyłem na dnie wędzone skórki z udek kurczaka, na nich rozłożyłem ugotowane muszle, które wypełniłem kawałkami mięsa i cząstkami pokrojonej marynowanej papryki. Na wierzchu rozłożyłem białe szparagi z zalewy. Zapiekankę zalałem sosem. Całość oprószyłem słodką papryką. Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez 20 minut
R'n'G KitchenLazania z cukinią Pyszna i prosta mięsno-warzywna zapiekanka. Super obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 100g koncentratu pomidorowego 50g bulionu Przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek, tymianek, papryka słodka i ostra, cukier Sos beszamelowy: 2 łyżki masła
Blog z ApetytemZapiekanka ziemniaczana Uwielbiam zapiekanki, ale najbardziej lubię takie z ziemniakami. Dziś zrobiłam przepyszną z mięsem, szpinakiem i serem, mąż powiedział
Kuchnia Danusiprzepisy na dania meksykańskie. Ten ostry przysmak można z powodzeniem zastosować jako dodatek do makaronów oraz do tych dań, w których istotną rolę odgrywa mięso. Papryka jalapeño może się świetnie sprawdzić jako dodatek do pikantnych zapiekanek, można nią też ozdobić pizzę ( Włoska pizza z serem mozzarella i jalapeno ). Bez względu na to, w jaki sposób postanowimy wykorzystać tę przyprawę, nasz
ProstePesto.plpieczarek · Pomysł na zapiekankę makaronową z szynka · Cebula · Papryka czerwona · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na mniejsze plastry. 2. Doprawiamy przyprawą oraz solą. 3. Smażymy na rozgrzanym
Kulinarna Chwila