Dzisiaj dwa kulinarne święta, dzień rogali marcińskich i dzień gęsiny. Niestety u mnie brak zarówno jednego i drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się
Bernika - moj kulinarny pamietnikCannelloni ( rodzaj makaronu włoskiego ) kojarzy mi się nadziewane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. A mi tego było mało , to dodałam jeszcze szpinak
Słodkości i nie tylkonaszych domach. Wymyślane na tysiąc sposobów, lecz składników w nich nie było zbyt wiele. Dzisiaj są coraz bardziej wykwintne, wyszukane. Dzisiaj przedstawiam zapiekankę z ziemniakami i nie tylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej(...)bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę
Smaki EwyPomysł na danie z makaronem.Składniki:-30 dkg makaronu ( rurki )-30 dkg mięsa mielonego-20 dkg pieczarek-1 cebula-1 papryka-kawałek pora-ząbek
Maminek kulinarnywielu kuchni świata. Pierwsze wzmianki o pieczenie Rzymskiej pochodzą z V wieku, choć z pewnością jej pochodzenie zapewne jest wcześniejsze. Rzymianie na przykład siekali mięso, mieszali je z winem, chlebem, orzeszkami Pini i zapiekanki w piecu. Niemcy w środek wkładali ugotowane jajka, a w średniowiecznej Europie podawano z owocami, orzechami i przyprawami. Istotnie pieczeń Rzymska jest(...)mleka 2-3 łyżki masła Sól Pieprz świeżo zmielony Gałka muszkatołowa Wiśnie 500 g mrożonych wiśni 1 łyżka mąki kukurydzianej wymieszanej w 50 ml wody Jak przygotować pieczeń rzymską Mięso wymieszaj ze wszystkimi składnikami oprócz bekonu. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, co ułatwi wyciągnięcie pieczenie. Teraz plastry bekonu poukładaj tak, by wystawały za formę, ale tworzyły coś w rodzaju kieszeni
RafalCooktylko namiastka prawdziwego meksykańskiego jedzenia. Więc chyba raczej można powiedzieć a' la meksykańskie:) Mam swój sposób na tego typu dania - czerwona fasola, kmin, chilli, mięso, pomidory, ser żółty - tak nadziewam tortille, naleśniki, robię zapiekanki, zupy, potrawki etc. Do tego też opcjonalnie guacamole albo kwaśna śmietana. Tym razem zrobiłam zapiekane naleśniki, właśnie z farszem mięsno-fasolowym, posypane serem żółtym(...)szklanki maki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia Nadzienie: 2 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula 500 g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chilli 1 szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz do smaku 100 g sera żółtego Sałatka 3 pomidory ½ czerwonej cebuli
Smaczny zeszytSkładniki: 250 g ulubionego makaronu 1 filet z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1/2 papai 10 dkg sera żółtego 3 jajka sól, pieprz czubryca czerwona Przygotowanie: Makaron
czarrna od kuchnipiekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z grzybami , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad na szybko , Obiad Świąteczny , Przystawki i przekąski , Zapiekanki Tagged: ciasto francuskie , filet z kurczaka , pieczarki , ser żółty
https:KKuchniaMniamPlanowałam zrobić tradycyjną zapiekankę pasterską ale nie mogłam zakupić wszystkich składników, dlatego przygotowałam zapiekankę na zasadzie "co mam w lodówce leci do gara" :)Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowego (może być też wieprzowe albo mieszane)1 kilogram ziemniaków (jeśli chcemy zrobić 2 warstwy ziemniaków to 1,5 kg)2 cebule3 ząbki czosnku 2 marchewkiszklanka świeżego albo mrożonego groszku200(...)niej mięso a na wierzch położyć warstwę ziemniaków. Można zrobić z 2 warstwami ziemniaków: ziemniaki - mięso - ziemniaki. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym 190-200 stopni około 20 minut. Dekorujemy natką pietruszki. Ziemniaki z dodatkiem masła i mleka stają się bardzo chrupiące. :)zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Bon Appetit MałgorzatyJestem miłośniczka wszelakich zapiekanek makaronowych. Więc wszelkie nowości w tym zakresie zawsze przykłuwają moją uwagę. Już od jakiegoś czasu zabierałam się za zrobienie zapiekanki w formie nadziewanych muszli.W końcu udało mi się zakupić makaron (o dziwo nawet w hipermarketach nie zawsze jest dostępny) , więc zostało mi jedynie wymyślenie co dalej z nimi zrobić ... Zwykle nadziewam Cannelonni, więc(...)nadzienie. Wyszło pysznie. Polecam danie. Jest proste w przygotowaniu, a wygląda na bardzo skomplikowane. Świetnie sprawdzi się jako danie na proszony obiad. Muszle z trzema serami nadziewane mięsem mielonym Składniki: Nadzienie: 0,5 opakowania muszli (używam z Lubelli) 100 g sera Gorgonzola 2 kulki sera mozzarella 50 g parmezanu suszone pomidory (około ½ słoiczka
Mania Gotowaniarurkami, faszerowanymi mięsem mielonym z pomidorami i serem, pod warstwą sosu beszamelowego i sera. Idealne dla fanów makaronów i wszelakich makaronowych zapiekanek. Polecam serdecznie :) Składniki: 20-24 szt makaronu cannelloni 100 g sera żółtego do posypania bazylia Mięso mielone: 1 cebula 500 g mielonego mięsa (u mnie łopatka i karkówka) 400 g pomidorów (świeże lub z puszki) sól, pieprz
Kocham..lubię..gotuję..burgerów, pizzy, sałatek i surówek pasuje doskonale. Jest równie uniwersalnym dodatkiem, jak konfitura z czerwonej cebuli (przepis). Czerwona cebula marynowana w aromatycznej zalewie świetnie smakuje także z pieczonym mięsem i domowym pasztetem, daniami kuchni meksykańskiej i indyjskim curry. Za każdym razem, kiedy potrzebuję kolorowego i lekko pikantnego składnika, piklowana czerwona cebula jest niezastąpiona. Czerwona marynowana cebula z tego przepisu(...)cebula może być przechowywana w lodówce około 2 tygodni. Do czego dodawać marynowaną czerwoną cebulę Cebulę w tej zalewie możesz dodawać m.in do: kanapek i zapiekanek, burgerów, wrapów, tacos, burito itp. pieczonego i grillowanego mięsa, drobiu, ryb i owoców morza, pasztetów mięsnych i wegetariańskich sałatek, surówek, pieczonych i grillowanych warzyw pizzy. 150 złotych za kilogram cebuli. Jako jedno
Cztery FajeryZapiekanka ziemniaczana ze szparagami Sezon na szparagi nadal trwa, więc warto je jeszcze przyrządzać ! Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami to doskonały wybór dla wszystkich smakoszy szybkich, pełnowartościowych potraw. Składniki: - mięso z piersi kurczaka (200 g) - 1 sztuka - szparagi zielone ( około 400 g) - 1 pęczek - ziemniaki (młode) - 500 g - pomidorki koktajlowe - 10 sztuk - papryka czerwona(...)pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowane, pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone z cebulą mięso, paprykę, ugotowane szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypać pieprzem oraz ziołami. Ser zetrzeć na tarce, dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Polać zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 15 - 20 minut. Podawać na gorąco. Smacznego
Fit-aminatradycyjne mielone z ziemniakami i brokułami na parze. Ale przypomniało mi się, że kiedyś właśnie z takich składników przygotowałam pyszną zapiekankę. Więc postanowiłam powtórzyć ją dziś i wcale nie żałuję, wyszła naprawdę znakomita. Polecam :) Składniki - ziemniaki 1 kg - mięso mielone ( u mnie z indyka ) 0.5 kg. - brokuł średniej wielkości - jajka 2 szt. - ser żółty 15-20 dkg. - śmietana(...)spód układam pokrojone w plastry ziemniaki, posypuje je mieloną papryką i roztartym majerankiem,na ziemniaki rozkładam równo warstwę mielonego mięsa, na mięso układam różyczki brokułów. W miseczce roztrzepuję jajko ze śmietaną odrobinę solę i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i wykładam na wierzch zapiekanki. Naczynie przykrywam pokrywką. Piekę ok. 60 minut
Kuchnia z widokiem na ogróddrogo i co najważniejsze w menu można znaleźć lokalne potrawy. Podczas wizyty w The Harbour – Pafos, wybraliśmy następujące posiłki: - Moussakas (musaka) – połączenie mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażanów i sera zmieszane z sosem beszamelowym. Całość zapieczona i podana jako zapiekanka. Dodatkowo na osobnym talerzu otrzymujemy warzywa. Cena ok. 11 Euro - Stifado - gulasz wołowy z ryżem – genialny! W jego składniach znajdziemy mięso wołowe
Związek na patelni