planach na dziś miałam zapiekankę makaronową. Ale przypomniałam sobie wczorajszy wypiek chleba i papryk faszerowanych i odechciało mi się podwyższonej temperatury w mieszkaniu ;) Co prawda dziś pojawił się wiatr i łatwiej przewietrzyć cztery kąty... Wygrał czas czekania na obiad :) Składniki (na 3 porcje): ok. 200-300 g makaronu mała cukinia (ok. 200 g) mała cebula zielona papryka chili suszone pomidory(...)patelnię razem z majerankiem (ewentualnie rozdrobnić listki). Masę doprawić do smaku solą. Ugotowany makaron odcedzić i dodać na patelnię. Wszystko dobrze wymieszać na patelnię i podawać :) Miłośnikom mięsa proponuję dodać pokrojoną podsuszoną kiełbasę jałowcową. Majeranek do obiadu mam z ogródka. Rozmaryn wciąż obawiam się wsadzić do gruntu, choć idzie mu czwarty roczek. Wolę wystawiać go latem na dwór
Weekendy w domu i ogrodzieWitajcie kochani, post rozpocznę od tego, iż uwielbiam smak ryby po grecku(a najbardziej tej wigilijnej, wykonania mojej cioci), a dokładniej to połączenie smażonej
Symfonia SmakówPrzygotowałam tą potrawę zainspirowana Zapiekanką z ziemniaków, dorsza, boczku i kapusty kiszonej Karola Okrasy. Miałam możliwość zobaczenia małej cząstki programu, w którym właśnie przygotowywał to danie. Urzekł mnie wygląd tej potrawy(widziałam końcówkę programu-niestety- nad wyglądem mojej muszę popracować, ale smak...) postanowiłam, więc przygotować coś w tym stylu. Co prawda tylko główne składniki są takie same- reszta(...)garnka wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do śmietany z gałką, majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy warstwami-kapustę-mięso-puree, pryskamy oliwą, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 min. do zrumienienia puree
Kuchnia BeatySiemens, zapewniające odpowiednie ustawienia poziomu temperatury i wilgotności. System hyperFresh plus z regulacją wilgotności wydłuża świeżość owoców i warzyw dwukrotnie, natomiast komora hyperFresh 0° plus zachowa świeżość ryb i mięsa do 2 x dłużej z możliwością elastycznego wysunięcia komory. Wymienione modele lodówek można znaleźć w ofercie Media Markt. Sieć obecnie posiada 58 sklepów stacjonarnych, zarówno w dużych miastach(...)czerstwego pieczywa (np. chałki) i jajka można usmażyć pyszne grzanki, podać je z miodem lub ulubionych dżemem. Makaron, pokrojoną wędlinę, kawałek papryki lub brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić
Obiad gotowyjednym zrobione z dwóch rodzajów makaronu: z mąki żytniej i z mąki z ciecierzycy. Całość zapieczona w dużej ilości sosu pomidorowego. Element dekoracyjny, ale też ważny składnik wiążący zapiekankę, stanowi mozzarella, która upodabnia makaron do pizzy. Przepis już w czwartek Piątek: Strogonoff z boczniaków z makaronem żytnim Super szybki wegetariański sos strogonowa zrobiony z boczniaków. Sos jest w wersji lajt(...)czwartek i piątem zostały zamrożone. Za kilka dni, wyciągniemy je wieczorem, w przeddzień pójścia do pracy o przełożymy do lodówki, żeby zaczęły odmarzać. Polecamy Wam nasze poradniki jak przechowywaź mięso i jak mrozić jedzenie , z których dowiecie się jak wlaściwie obchodzić się z żywnością. Zachęcamy Was do przeglądania i testowania innych naszych przepisów. Miłego i smacznego tygodnia! Agnieszka i Eugeniusz
Niedzielny kucharzpieprz do smaku kiełbasa czosnkowa Hańderek papryka czerwona papryka żółta cebula czerwona pomidory malinowe około szklanki rosołu z indyka mozzarella w plastrach 250 g Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa. Kiełbasę obierz ze skórki- u mnie porządna laska kiełbasy. Zmiel na grubych oczkach. To samo poczyń z cebulą, paprykami i pomidorami. U mnie 4 pomidory. Dlaczego zmieliłam? Mam w domu(...)porem. Na to kładziemy makaron z cukinią. Kładziemy plastry mozzarelli.opcjonalnie kropimy oliwą z oliwek po wierzchu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do chwili,aż mozzarella się rozpuści ,a wierzch zapiekanki pięknie zezłoci. Podajemy z czerwonym winem. Dzieciaki wsuwają po dokładce. Zapiekankę można zabrać ze sobą wszędzie. Pyszna na ciepło i genialna na zimno. Na pierwszy rzut oka smakuje trochę
Z Kuchni Do KuchniDzisiejszy przepis, to bardziej pomysł, na danie, takie ogólne ramy, które pozostawiają wielkie pole do własnej kreatywnej inwencji. Pokażemy go w najprostszej możliwej postaci, wskazując co
KasiaiKrzysiu.plLazania dość rzadko gości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy
Ugotowane pozamiataneZapraszam na bardzo fajne rozwiązanie kolacyjne, nie wiesz co przygotować, a masz ochotę na coś ciepłego, to właśnie ten przepis jest dla ciebie, można w nim
Mój SmakCzas Przygotowania : 15 min Czas Gotowania : 20 min Gotowe w : 35 min Liczba porcji : 4 Potrzeba matką wynalazków kiedyś ktoś tak powiedział i miał rację! Mieliśmy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisySkładniki: 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 350 g); 300 g makaronu (u mnie penne rigate Lubelli); 1 brokuł (o wadze ok. 500 g
Gospodyni MiejskaSkładniki: 2 sztuki bakłażana 1 puszka czerwonych, krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki
Prosto i Smacznie z Anetąmłoda kapusta, pęczek dymki, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 kotletów z górki jagnięcej z kością, 2 ząbki czosnku, kilka listków rozmarynu, sól, pieprz 150
królestwo garówW końcu doczekałam się cukinii z ogródka - pewnej, zdrowej, bez nawozów. Rośnie w tym roku jak szalona, a ja nie pamiętam, żeby w przeciągu kilku ostatnich
Poezja Smaków - blog kulinarny