Krem pomidorowy z francuską zapiekanką 234motywacją do stworzenia zupy pomidorowej w ciut innym wydaniu. Choć klasyczna przygotowana z ryżem lub makaronem też nam smakuje, to tą mój Mąż był zdecydowanie bardziej zachwycony. Zwłaszcza dodatek zapiekanki go zaskoczył, ale przysięgam Wam, że w połączeniu z kremem pomidorowym była naprawdę pyszna! Składniki: Dla 4 osób 6 skrzydełek 1,5 litra wody 2 ziela angielskie 1 liść laurowy(...)cząstki. Przekładamy do odcedzonego wywaru drobiowego. Dodajemy podgotowaną marchewkę, czosnek, orzeszki sojowe, obrane mięso ze skrzydełek oraz świeżą bazylię. Gotujemy do miękkości pomidorów, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z przecierem pomidorowym oraz mąką. Po zagotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Zapiekanki: Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 kwadraty o boku ok 12cm, z reszty wycinamy
Kuchnia w czekoladzie
Co na obiad zamiast zupy? 72które z pewnością zaspokoi nasz apetyt. Możemy wybrać różne rodzaje makaronu, takie jak spaghetti, penne czy fusilli, i połączyć go z aromatycznym sosem mięsnym. Sos możemy przygotować z mielonego mięsa, cebuli, czosnku, pomidorów i przypraw. Możemy również dodać do niego warzywa, takie jak marchewka czy papryka, aby nadać mu dodatkowego smaku i koloru. 2. Sałatka z grillowanym kurczakiem Jeśli szukamy(...)jest idealna na obiad. 3. Zapiekanka z warzywami Zapiekanka z warzywami to świetna alternatywa dla tradycyjnej zupy. Możemy użyć różnych warzyw, takich jak ziemniaki, marchewki, cukinia, bakłażan czy papryka. Warzywa kroimy na plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy przyprawy i pieczemy w piekarniku, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Możemy również dodać do zapiekanki ser, aby nadać jej dodatkowego
Żyję by jeść
Zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem 236Zapraszam Państwa na kolejny przepis w CYKLU DIETA NISKOKALORYCZNA, przepyszna zapiekanka z bakłażanem, kurczakiem i świeżą bazylią. Bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Serdecznie polecam! Składniki: - średniej wielkości bakłażan - 2 ząbki czosnku - 3 jaja - 1 pierś z kurczka - 5 łyżek jogurtu naturalnego - łyżka posiekanej bazylii - przyprawa do kurczaka - puszka pomidorów włoskich - 1/2 kulki mozzarelli Wykonanie: 1. Bakłażana kroimy(...)masłem 5. Na spodzie układamy bakłażany, solimy, następnie posiekany czosnek, mięso, pokrojone pomidory, bakłażany. 6. Wstawiamy na 15 minut do pieca 7. W międzyczasie w misce roztrzepujemy jaja, z jogurtem, bazylią, solą i pieprzem. Na gładką jednolitą masę. Mozzarellę rozrywamy palcami i dodajemy do masy jajecznej. 8. Zalewamy masą zapiekankę. 9. Pieczemy kolejne 25 minut. 10. Podajemy posypane posiekaną
SMYKWKUCHNI
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 295dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki(...)ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować w occie. Polecam tą drugą opcję, ponieważ zamrożona ryba (np. w panierce) zmienia smak ze względu na pochłonięcie wody. 14. Mrozimy wędliny Mięso, wędliny, kiełbasy możemy również śmiało zamrozić. UWAGA: nie mrozimy potraw uprzednio zamrożonych i rozmrożonych
Tradycyjna Kuchnia
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami 202Przepis z cyklu szybko, tanio i smacznie. Przedstawiam wam na prawdę pyszną zapiekane ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami. Składniki: 500 g - 600 g ziemniaków
W Moim Magicznym Domu
Bataty pieczone w soku pomarańczowym 199Tak pieczone bataty można użyć jako dodatek do obiadu, do mięs czy warzyw ale najlepiej smakują same, skarmelizowana otoczka i kremowe wnętrze sprawiają że się nich
Moje Małe Czarowanie
Obiad z patelni z ziemniakami i mięsem 221Bardzo dobry i szybki obiad. Wszystko razem warzywa, zioła i mięso. Polecam było pyszne. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć
Kuchnia Pokoleń
Żeberka pieczone z warzywami 296Żeberka pieczone z warzywami Kruche, delikatne i aromatyczne mięso pieczone z warzywami to świetny pomysł na inny niż zwykle obiad. Danie jest łatwe do przyrządzenia i
Blog z Apetytem
Zapiekanka ze szpinakiem, trzema serami i mięsem mielonym 211Kochamy zapiekanki:). W dzisiejszej znajdziemy makaron, szpinak, sery i śmietanowy sos. Takiego połączenia smaków nie trzeba specjalnie zachwalać - trzeba spróbować:). 300g makaronu 500g mrożonego szpinaku 2 cebule 500g mięsa mielonego 100g sera camembert 100g sera cheddar 100g sera gouda 200ml śmietany 12% 3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę
Szefowa kuchni
PAPRYKA ZAPIEKANA Z JAJKIEM I MIĘSEM MIELONYM + FILMIK 201Papryka nadaje się do nadziewania różnymi farszami, właśnie dzisiaj polecę przepis na nadzianie ją mięsem i warzywami oraz zapieczenia z jajkiem. Sposób jest bardzo fajny i
Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczona cukinia z pieczarkami z sosem czosnkowo-ziołowym 321Bardzo smaczny podwieczorek. Jadłam coś podobnego w jednym z kebabów warszawskich. Ponieważ nie łączę węglowodanów z mięsem, to nie zamówiłam wtedy zwykłego kebaba w cieście
Szczęśliwa kuchnia
Pieczona cukinia z pieczarkami z sosem czosnkowo-ziołowym 321Bardzo smaczny podwieczorek. Jadłam coś podobnego w jednym z kebabów warszawskich. Ponieważ nie łączę węglowodanów z mięsem, to nie zamówiłam wtedy zwykłego kebaba w cieście
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru 219Nie wiem jak Wy, ale ja pokochałam gotowanie w wolnowarze (slow cooker). Mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Dzięki wolnemu gotowaniu przyprawy wyczujemy w całym mięsie
kuchnia doski
Frittata z brokułem, fetą i pomidorkami 175Gdy mam nadmiar jajek to zawsze robię frittatę. Szybko się ją robi a na taką szybką jajeczną zapiekankę zawsze znajdą się chętni bo jest bardzo smaczna
Monia miesza i gotuje
Cannelloni 257Dziś postawiłam na kuchnię włoską, moją ulubioną zresztą. Makaron! zresztą nie byle jaki - rurki cannelloni faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i groszkiem... Nie wiem czy wiecie
Kuchenne aromaty