Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety mielone z ziemniakami, to polecam moją wersję. Są bardzo aromatyczne, mięciutkie i co najlepsze w takim wydaniu smakują jeszcze lepiej
Kuchnia w czekoladziePewnie znacie już cannelloni i robiliście z niego dużo przysmaków a dziś zapraszam na mój przysmak. Cannelloni to oczywiście duże grube rury makaronowe idealne do nadziania
Moje Małe CzarowanieNa ten makaron długo polowałam, w końcu udało mi się go kupić. Służy do robienia lazanii, ale nietypowej bo zawijanej, rolowanej. Wykorzystałam do niej dwa rodzaje
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1/3 opakowania makaronu Mamma Mia - pióra 3 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g twarogu 70 g sera żółtego, np gouda 7-8 oliwek
kolorowotorcikowotort przystało zapiekanka jest dość kaloryczna, ale za to grzesznie pyszna. Idealny wybór dla tych, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią boczek! Na zewnątrz jest przyjemnie chrupiąca, a w środku wilgotna. Kawałek łatwo jest zabrać ze sobą do pracy na lunch. Ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji! Mniam. Carbonara z piekarnika: 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti 100 g startego parmezanu
Poezja smakutalerzy:) Przygotowanie : 15 minut Pieczenie : 1 godzina Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji ; 2 Nie raz robiliśmy zapiekanki z mięsem i cukinią, albo bakłażanem. Dynia kojarzyła nam się raczej z zupami. Tymczasem można z niej wyczarować absolutnie niezwykle danie – warzywny makaron. Trzeba tylko pamiętać, żeby kupić dynię makaronową, bo pozostałe gatunki na makaron się nie nadają. Uroda dyni makaronowe
Niedzielny kucharzaglio timo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Spaghetti gotujemy al dente. Brokuły gotujemy na parze. Szynkę kroimy w cienkie plasterki. W międzyczasie przygotowujemy sos do zapiekanki. Do rozpuszczonego masła dodajemy m ą k ę , całość podsmażamy ok. 1 minuty na średnim ogniu. Dodajemy śmietan ę wymieszan ą z passat(...)spicchi d'aglio, i funghi e fate rosolare per circa 10 minuti. Insaporite con sale e pepe. Ugotowany makaron łączymy z sosem, z brokułami, z pieczarkami i szynk ą . Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy żaroodpornej. Wierzch zapiekanki oprószamy startym parmezanem. Zapiekankę pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** Scolate
La grande e la piccola cuocaJak wiadomo lasagne ( tak się pisze ) to rodzaj makaronu. W mojej wersji makaron zastąpiłam cukinią i tak powstała moja wersja. Smaczna sprawa. No i odchudzona o
Smaki EwySemolina to mąka z pszenicy durum. Stosowana jest przy produkcji makaronu. Jednak nie tylko, bo ciasto na pizzę z dodatkiem tej mąki jest rewelacyjne. Jeżeli nigdy
O kuchni z uczuciemjakiegoś czasu Żona Ma namawiała mnie na zrobienie zapiekanki makaronowej z brokułami i kurczakiem. E tam myślę, będę jakieś zwykle zapiekanki robił i wymyśliłem sobie lazanię z tymi produktami. Co i jak? (na dwie rynienki, czyli około 4-6 porcji) -300 gram mielonego fileta z indyka -brokuł -papryka czerwona słodka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -3 duże łyżki startego parmezanu(...)cheddar w plastry pokrojony -śmietana 12% -śmietanka 18% -jogurt naturalny -łyżka oliwy -cebula posiekana zwykła -pół cebuli czerwonej posiekanej -łyżeczka masła klarowanego -makaron do lazanii -dwie rynienki aluminiowe do pieczenia wymiarów płatów makaronu W rondelku na maśle szklimy cebulę, solimy i pieprzymy. Różdżki brokuła gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, cedzimy i wrzucamy je do cebuli. Dodajemy parmezan, mieszamy intensywnie
BaRepasZapiekanki to jedno z ulubionych dań moich domowników. Są proste do zrobienia i można do nich wykorzystać składniki, które akurat mamy w lodówce. Ponadto nadają się nie tylko na obiad, ale też na kolację. Większość dań tego typu doskonale smakują ze sosem czosnkowym domowej roboty, który przygotowałam tutaj (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g makaronu świderki 200g kiełbasy(...)piórka cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. 4. Zawartość patelni połączyć z makaronem i pieczarkami. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 5. Śmietankę wymieszać z rozbełtanymi jajkami i serem, dodać ulubione zioła. 6. Sosem zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C. na około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć
Danka Pichcizasmakowaliśmy w zapiekankach i coraz częściej pojawiają się na naszym stole. Dawno nie było makaronowej a że akurat miałam dużą paczkę muszli to akurat padło na nie. Nadziałam je mięsem i szpinakiem, zalałam sosem pomidorowym, na górze beszamel, z serem i jajka. Bardzo smaczny misz masz, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Składniki: opakowanie makaronu duże muszle(...)Nadziać tym muszle i ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Pomidory podsmażyć, posolić i zalać nimi makaron. Pozostałe masło rozpuścić, podsmażyć na nim mąkę i zalać mlekiem. Szybko mieszać, żeby nie było grudek. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wyłożyć na zapiekankę. Na wierzchu położyć plastry mozzarelli. Naczynie przykryć pokrywką lub nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasycących i rozgrzewających potraw - oto jedna z nich: moja wersja macaroni & cheese, czyli zapiekanka makaronowa z serem i szynką. Jeśli dodamy do niej sałatkę z pomidorów z cebulką, albo z kiszonego ogórka - wyjdzie z tego całkiem przyzwoity obiad. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g drobnego makaronu (drobne kolanka, macaroni) 300 g żółtego sera o wyrazistym smaku (u mnie królewski albo
Kulinarne Inspiracje