Składniki: ziemniaki 1 kg, marchew 6 sztuk/średnie, czubrica zielona Royal Brand 1 łyżeczka, przyprawa Harrisa Royal Brand 3 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 200
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pieprz kolorowy ziarnisty Royal Brand 1 łyżka, pieprz czerwony ziarnisty Royal Brand 1 łyżka, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 6 łyżek, ziemniaki ugotowane 1
W Mojej Kuchni Lubięsezon na młodą kapustę. Na blogu znajdziecie kilka przepisów z wykorzystaniem młodej kapusty, np. gołąbki , parzybrodę , na słodko-kwaśno czy też w formie zapiekanki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach. Składniki na porcję dla 6 osób: 3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg) 0,5 kg surowych żeberek 0,5 kg wędzonych
Ugotowaćszarugę. Niedzielnemu Kucharzowi 17 października miną roczek (dziękujemy za wszystkie życzenia!!!) i w związku z jubileuszem przez tydzień zamieszczaliśmy zestawy najbardziej popularnych dań na blogu: z warzywnych makaronów, typowe i nietypowe pizzy, zapiekanki ze słoika, zupy dobre na jesień i garść przepisów na słodkie i wytrwane śniadania. Rocznicowy tydzień był pierwszym tygodniem od roku, kiedy nie robiliśmy jedzenia na cały
Niedzielny kucharzSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, kalafior 1 mały, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do potraw 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, mozzarella małe kulki 2
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ziemniaki młode 1,5 kg, cebula 4 sztuki, czosnek 2 główki, marchewka 8 sztuk/mniejsza, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, papryka ostra
W Mojej Kuchni LubięBardzo fajne danie warzywne .Lubię jak warzywa okrywa ser lub beszamel albo inny sos , nic mi więcej wówczas nie potrzeba żeby się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwłaściwości nowego produktu, przystąpiliśmy do dzieła. I takim też sposobem powstały: Cappuccino z grzybów leśnych i dachówką z parmezanu Makaron z sepią i krewetkami pachnący ogrodem warzywnym Perliczka duszona w cydrze z zapiekanką z kalafiorem i cebulą Wszystkie dania były przepyszne i postaram się je kiedyś odtworzyć w warunkach domowych. Chociaż może być to trudne, gdyż na warsztatach zawsze mogliśmy
karmelowyMalbec 10%, Grenache 20% Syrah 20% . Intensywny rubinowy kolor. Dominują aromaty owocowe: wiśnie, jeżyny, maliny z nutami przypraw, z ładnymi taninami oraz przyjemnym finiszem. Doskonałe do zapiekanek i czerwonych dań mięsnych, zup warzywnych i cassoulet lub tagine. Pad Thai z krewetką (24 zł) z Tuk Tuk. Niestety to było najsłabsze danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek
królestwo garówObiad dla łasuchów Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym SKŁADNIKI: 500 g mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy zielona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Purée kalafiorowo-marchewkowe-selerowe kalafior (ja miałam mrożone różyczki) 2 marchewki pół selera sól, pieprz, masło Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki
MarciochaKucharzyMinimalistyczna wersja zapiekanki, która skusić powinna każdego miłośnika lekkich warzywnych przysmaków. Nie wymaga od Was zbyt wiele zaangażowania, a dodatkowo przygotowanie jej to pikuś - jeszcze szybciej znika z talerza ;) Możecie zaserwować ją na przekąskę, gdy wpadną znajomi, bądź zjeść na kolację. Gdy zapieczecie ją w foremce do tarty przypomni nieco kolorowe ciasto. Marchewka i ziemniak po upieczeniu są bardzo(...)słodkie - zatem może to również idealna propozycja na deser? ;) Zapiekanka marchewkowo - ziemniaczana 6 dużych marchewek 5 dużych ziemniaków jedno jajo + 2 białka 2 łyżki mąki żytniej razowej sól, pieprz, czosnek 10 dag sera żółtego startego na dużych oczkach Ziemniaki i marchewki obieramy, płuczemy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajo i białka, doprawiamy. Wszystko wykładamy
Sajkofanka smakuZapiekanka „Wilcza wieża” Ciekawa i prosta zapiekanka , doskonała na obiad , szczególnie kiedy wiemy ,że następnego dnia nie będzie czasu na gotowanie, bo to , podły
Ogrodnik w podróżyCurry rybne z dorsza...danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 🐟 Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik , które można stosować jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaronów... Dziś postanowiłam wypróbować jak sprawdzą się jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym
Kuchnia MagdaLenyZapiekanka, to moje alternatywa, gdy nie mam dużo czasu, lub pomysłu na obiad. Można dodać ulubione składniki, podsmażone wcześniej mięso. U mnie wersja warzywna, lekka, a zarazem sycąca. Miłego dnia Składniki na zapiekankę: 9-10 małych ziemniaków 500 g świeżego szpinaku 80 g sera feta 2 ząbki czosnku mała czerwona cebula 1 łyżka masła
Kukuleczkiszybki numerek dziś mamy?" Co racja, to racja! :) Składniki na 3 porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm: ZAPIEKANKA: 1 opakowanie tortellini z mięsem [250g] - u mnie Henglein; świeże, nie mrożone 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej bukiet jarzyn - w mrożonce były: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka szparagowa, groszek zielony 50g żółtego sera - do posypania zapiekanki po wierzchu; będą(...)rozpływać. W razie gdyby był za gęsty, można rozcieńczyć go mlekiem. Przygotowanie zapiekanki Zagotować 2-3 litry wody w dużym garnku. Osolić i doprawić Vegetą. Do wrzątku wrzucić tortellini, poczekać aż się zagotują i pogotować na małym ogniu gdzieś z 8 minut. Podkręcić ogień i dorzucić mrożonkę warzywną. Pogotować krótko najwyżej z 5 minut - albo do czasu zagotowania się wody
Grunt to przepis!