zapiekanka makaronowa - 2350 przepisów (strona:72/157)

Lasagne 181

części i cienko wałkujemy- chyba, że mamy maszynkę, która zrobi to za nas. Płaty ciasta podsypujemy mąką, żeby się nie kleiły. Kroimy, żeby uzyskać odpowiednią wielkość i kształt makaronu. Odstawiamy do lekkiego obeschnięcia. Sos mięsny: Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso i utartą marchewkę. Dorzucamy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Gotowy sos powinien być gęsty(...)mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Po zgęstnieniu zdejmujemy sos z ognia. Warstwa serowa: Sery ucieramy na tarce w ilości wedle uznania. Zapiekanie: W naczyniu do zapiekania układamy następująco warstwy: sos mięsny- makaron-sos beszamelowy. powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę sosu beszamelowego posypujemy serem. Zapiekamy całość 40 minut w 200 stopniach

Wrzosowa Polana
Zapiekanka z tortellini i sosu mięsnego 350

Szybka i prosta zapiekanka. Przepis trochę na skróty, bo do robienia domowych tortellini jest mi jeszcze daleko, dlatego użyłam gotowych, ale jeśli wy umiecie to proszę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym 353

Odstawiamy. Makaron do lasagne podgotowuję przez 2-3 minuty w dużym garnku, uważając aby płaty się nie skleiły (można dodać do wody łyżkę oliwy). Moim zdaniem warto lekko pogotować makaron, gdyż nie ryzykujemy wtedy, że będzie chrupiący. Na końcu przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego mąkę i smażymy przez około 2 minuty na małym ogniu. Kiedy(...)minut w 220 stopniach do uzyskania chrupiącej skórki. Uwaga!! Przed przystąpieniem do gotowania makaronu policzcie dokładnie ile płatów makaronu będzie wam potrzebnych. Ilość płatów makaronu będzie zależała od naczynia w jakim będziecie piekli swoja zapiekankę oraz od ilości warstw jaka chcecie ułożyć. Jeśli wyliczyliście, że potrzebujecie więcej makaronu, niż ilość podana w przepisie radzę zwiększyć ilość mięsa

Mania Gotowania
MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, BROKUŁAMI I MOZZARELLĄ 147

miseczce rozmieszałam śmietanę i pozostałą część startej mozzarelli. Posmarowałam sosem wierzch zapiekanki. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni. Wstawiłam zapiekankę na około 15 minut i zapiekałam  aż ser i miejscami makaron się zarumienią. Smacznego

potrawyregionalne
32 rozgrzewające dania na jesień 1768

zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon.  Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone(...)marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ravioli z semoliny z ricottą Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą

Moja smaczna kuchnia
Pierś kurczaka zapiekana ze szpinakiem z ricottą w sosie pomidorowym pod mozzarellą podana z makaronem 116

Ultralekkie, kobiece, nieco włoskie danie. Pyszna, soczysta pierś kurczaka faszerowana szpinakiem, zapiekana w sosie pomidorowym z mozzarellą, podana z pysznym makaronem tricolore. Polecam wszystkim, przepyszna danie.  Składniki (na 4 małe/ 2 dość spore porcje): 500 gram piersi kurczaka  200 gram szpinaku mrożonego  3 łyżki sera ricotta 1 ząbek czosnku  1 łyżka masła  1 szklanka(...)sosem sojowym oraz ziołami. Na sosie pomidorowym układam faszerowane piersi kurczaka. Ser mozzarella kroję w plastry i układam na kurczaku. Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut. Upieczoną pierś podaję z ugotowanym makaronem i sosem pomidorowym.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
81 pomysłów na ciepłe kolacje 436

włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone(...)zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki

Moja smaczna kuchnia
Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem 182

Niemal tak często jak spaghetti gości na naszym stole cannelloni – makaronowe rurecznik nadziane rozmaitym farszem. Dzisiaj tradycyjnie z sosem boloński z dodatkiem groszku zapiekane pod beszamelem.Pychota!! Czas przygotowania: 70 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na makaron Około 18-20 rurek makaronu cannelloni ( z całego opakowania zostały mi tylko 4 puste rurki) 500g mięsa mielonego 100g żółtego sera 2 cebule(...)czekając aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Powstałym sosem zalewamy makaron. Pilnujemy by wszystkie rureczki były przykryte. Na wierzch przygotowanego makaronu z sosem ścieramy na dużych oczkach żółty ser. Zapiekamy w temp 190 stopni z termoobiegiem około 35 minut. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Zakręcone serniczki pełnoziarniste 153

wymieszaj dokładnie. Dodaj rodzynki - wymieszaj. Małe foremki lub jedną większą wysmaruj grubo masłem i wyłóż je makaronem dolepiając do ścianek. Środek wypełnij masą serową. Postaraj się, by makaron nie wystwał ponad masę. zapiekaj w piekarniku 25- 45 minut w zależności od wielkości serniczków w średniej temperaturze. Czekoladę pokrusz, dodaj mleko i mieszając stop w kąpieli wodnej . Polej czekoladę jeszcze ciepłe

Gotuj Sam!
Torcik spaghetti 157

ugotowany, gdy rzucony na ścianę przyklei się do kafli. Przy makaronie omnomnom jednak można śmiało zaufać instrukcji na opakowaniu :) Makaron jest idealny po upływie podanego czasu. W moim przepisie czas gotowania został jednak skrócony, ponieważ całość jest jeszcze zapiekana. Dzięki temu składniki i ich faktury doskonale się mieszają tworząc wspaniałą fuzję smaków. Po upieczeniu trzeba odczekać 5- 10 minut(...)ponad formę. Odstawić. Spaghetti włożyć do 1½ litra wrzącej osolonej wody i gotować na niewielkiej mocy 2 minuty krócej, niż podane jest na opakowaniu (czyli w przypadku makaronu omnomnom 8 minut). Odcedzić, wymieszać z oliwą. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Rukolę i szpinak umyć, osuszyć i grubo pokroić. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Papryczki umyć, usunąć pestki, pokroić

Pełny talerz
Lasagne bolognese krok po kroku 315

pomidorowym. Makaron do lasagne podgotowuję przez 2-3 minuty w dużym garnku, uważając aby płaty się nie skleiły (można dodać do wody łyżkę oliwy). Moim zdaniem warto lekko pogotować makaron, gdyż nie ryzykujemy wtedy, że będzie chrupiący. Na końcu przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego mąkę i smażymy przez około 2 minuty na małym ogniu. Kiedy(...)minut w 220 stopniach do uzyskania chrupiącej skórki. Uwaga!! Przed przystąpieniem do gotowania makaronu policzcie dokładnie ile płatów makaronu będzie wam potrzebnych. Ilość płatów makaronu będzie zależała od naczynia w jakim będziecie piekli swoja zapiekankę oraz od ilości warstw jaka chcecie ułożyć. Jeśli wyliczyliście, że potrzebujecie więcej makaronu, niż ilość podana w przepisie radzę zwiększyć ilość mięsa. Pamiętajcie

Mania Gotowania
Zapiekane cannelloni w sosie grzybowym. 128

Pyszne makaronowe ruloniki można faszerować na wiele sposobów: farszem mięsnym lub warzywnym z dodatkiem ulubionych sosów i oczywiście serów. Moje dzisiejsze cannelloni jest z farszem drobiowym

Kuchnia Beaty
Lasagne z mięsem i pieczarkami 128

pieprzem. Smażyć aż odparuje woda. Makaron W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał. Makaron ma być tylko lekko ugotowany. W naczyniu do zapiekania układamy warstwy: 1 cienka warstwa sosu beszamelowego 2 makaron 3 sos boloński 4 warstwa startego sera 5 makaron 6 pieczarki 7 starty ser 8 makaron

O kuchni z uczuciem
NADZIEWANE MUSZLE SEREM I SZPINAKIEM 122

Zapiekane muszle makaronowe, zapiekane to moje ulubione danie. Nadziewać je można różnymi farszami, jednak tym razem przygotowałam nadzienie ze szpinakiem i serem. Zapieczone w sosie pomidorowym

Kulinarne Fantazje Marioli
Lazania z mięsem mielonym 168

pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Makaron W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał. Makaron ma być tylko lekko ugotowany. W naczyniu do zapiekania układamy warstwy: 1 cienka warstwa sosu beszamelowego 2 makaron 3 sos boloński 4 warstwa startego sera 5 makaron 6 sos boloński 7 sos beszamelowy

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania