zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:23/165)

Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku 200

smaku 400 ml mleka masło do wysmarowania formy i przesmarowania ziemniaków podczas pieczenia Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plastry. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w niej ukośnie plastry ziemniaków w taki sposób, żeby zachodziły jeden na drugi. Przygotować mleczny sos: Dymkę wraz ze szczypiorem posiekać. Czosnek obrać i również posiekać. Papryczkę opłukać i pokroić(...)wylać na ziemniaki. Mleka powinno być do około połowy wysokości ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i w zależności od wielkości porcji zapiekać około 45 minut. Podczas pieczenia można ziemniaki przesmarować z wierzchu pędzelkiem zanurzonym w odrobinie roztopionego masła.  Podawać z dowolną ulubioną surówką. Ja podałam z pomidorową salsą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaki faszerowane mięsem 228

sól, pieprz, zioła wg swoich smaków. Usmażonym farszem napełniamy ziemniaki i układamy na natłuszczonej blasze. Zapiekamy w 200 st. C / 15-20 min. Pięć minut przed końcem zapiekania posypujemy serem. Gotowe ziemniaki serwujemy na gorąco... same, z sosem, z surówkami czy do sałatki. Podajemy posypane zieleniną. Smacznego

chleba naszego
Szufladkowa zapiekanka z karkówką 167

miękka i aromatyczna od przypraw Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej karkówki 1 czerwona papryka kawałek dyni ( np 1/2 małej Hokkaido ) 2-3 cebule 3 – 4 ziemniaki kilka plastrów boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek gęstego greckiego jogurtu żółty tarty ser (dwie łyżki ) 1 płaska łyżeczka, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżeczki(...)Wszystkie warzywa skrawamy na mandolinie do warzyw na cienkie plasterki . Boczek kroimy na kawałki , najlepiej w takiej ilości , ile mamy kawałków karkówki . W żaroodpornej foremce do zapiekania , wysmarowanej olejem układamy na zakładkę , szufladkowo , ziemniaki , cebulę , karkówkę , boczek ,paprykę , dynię … I ponownie tak samo , aż do wyczerpania składników . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość doprawiamy obficie , ziołami prowansalskimi i solą do smaku

Ogrodnik w podróży
Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo 251

English Lekki kurczak pieczony z warzywami i chorizo (4 porcje) Składniki: 1 średnia cebula, obrana pokrojona w ósemki 1 średnia czerwona cebula, obrana pokrojona w ósemki 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na ćwiartki 8 nieobranych ząbków czosnku 8 średnich pomidorów, pokrojonych na ćwiartki 75 g chorizo, pokrojonego na plasterki 8 nadudzi z Kurczaka Zagrodowego (lub innych części) ½ łyżeczki(...)oczyszczona i pokrojona w plasterki 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki sól i mielony pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do dużej formy do zapiekania wyłóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory, solidnie dopraw solą i pieprzem i przemieszaj. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. W międzyczasie natnij w najgrubszych miejscach mięso kurczaka i natrzyj

karmelowy
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem i pomidorem 177

pokroić w plastry. • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. • Pomidory pokroić w plastry. • Układać w naczyniu do zapiekania zaczynając od ziemniaków, następnie warstwa jajek, pomidory, znów jajka i na koniec ziemniaki. Każdą warstwę posypać solą i pieprzem. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C

To co kocham
Zapiekanka z cukinii 202

oleju Cukinię kroimy w ok półcentymetrowe plastry, ziemniaki obieramy i również kroimy w plastry, podobnie z cebulą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy naprzemiennie plaster cukinii, ziemniaka, cebuli. Solimy, pieprzymy i zapiekamy ok 15 minut w 180 st. C. W tym czasie  siekamy drobno natkę pietruszki, a pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Wykładamy

Cynamonowe szczęście
Zapiekanka chłopska z jajkiem 418

smażymy. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do smażącego się boczku. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do boczku i kiełbasy. Smażymy kilka minut.Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę ziemniaków. Następnie kiełbasę z boczkiem i cebulą i kolejną warstwę ziemniaków. Zapiekankę polewamy śmietaną przyprawioną solą, pieprzem i gałką. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim zapiekankę. Zapiekamy

Smakowity Blog Kulinarny
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i szynką+ film 209

czarny pieprz  sól przepis Umyte i osuszone ziemniaki zawijamy w folię aluminiową , wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200-250 st.C zapiekamy około 30 minut . W trakcie pieczenia ziemniaków kroimy w kostkę umyte i osuszone pieczarki oraz szynkę . Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, szynkę i natkę pietruszki, wszystko(...)ziemniaki wyjmujemy z folii i przekrawamy na pół i łyżeczką wydrążamy środki. Do połówek wydrążonych ziemniaków nakładamy nadzienie z pieczarek i szynki. Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i zapiekamy około 30 minut w temp. 200-250 st.C

Smakowite Dania
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty 173

doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem, a następnie przekładamy do innego naczynia. 2. Na patelni zostawiamy tłuszcz. Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki, obsypujemy obficie majerankiem, kminkiem i podsmażamy przez kilka minut, wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy nimi spód naczynia do zapiekania, oprószamy solą(...)Jako trzecie na patelnie trafia mięso posypane shoarmą, wędzona papryką oraz solą. Podsmażamy, a następnie przekładamy do wolnego naczynia aby odsączyć je z tłuszczu. 4. W naczyniu do zapiekania mamy już ziemniaki, na które przekładamy kapustę, a następnie przykrywamy wszystko mięsem. Między każdą warstwę warto układać świeży koperek i pomidory oraz inne zioła które lubicie. 5. Sos przygotowujemy doprowadzając

Apetyczna babeczka
Ziemniaczane łódeczki zapiekane z wędzonym tofu 222

lekkie, a przy tym bardzo sycące i rozgrzewające danie. Watro po nie sięgać zwłaszcza teraz, kiedy różnorodność innych warzyw za bardzo nas nie rozpieszcza. Ja uwielbiam ziemniaki podane w różnego rodzaju zapiekanych formach, a we własnych łódeczkach prezentują się nadzwyczaj ciekawie. Poniższy przepis nie wymaga dużego nakładu pracy, trzeba sobie jednak zarezerwować nieco więcej czasu na pieczenie ziemniaków, przy(...)szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.  Uzyskaną ziemniaczaną masą napełniaj kolejno puste łódeczki i układaj na tej samej blasze, na której piekły się ziemniaki. Wstaw do piekarnika (200°C) i zapiekaj przez 10-15 minut. Gotowe! Oczywiście ziemniaczki można przygotować z wyprzedzeniem, potem wystarczy je tylko zapiec i pyszny obiad gotowy. 12 łódeczek/4 porcje

Roślinna - blog wegański
Ziemniaki gratin 195

żółtego startego sera sól pieprz Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Masło rozpuścić w garnku dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do zapiekania ułożyć plasterki ziemniaków tak aby zachodziły na siebie i wlać część śmietany. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i zalać śmietaną. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w 200 stopniach C około 1 godziny

O kuchni z uczuciem
ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY 187

zapiekłam w liściach kapusty włoskiej. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, trochę przypomina gołąbki, lecz zaskakuje nieoczywistym połączeniem ryby z kapustą. Zresztą, sprawdźcie sami. Polecam. ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY Składniki na 4 porcje : 4 duże liście młodej kapusty włoskiej 400g łososia bez skóry 400g młodych ziemniaczków 2 jajka 50ml śmietany 12% 1 łyżka(...)kostkę 2×2 cm. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę 2×2 cm, podgotować około 10 min w lekko osolonym wrzątku. Liście kapusty umyć, a następnie kilka minut zanurzyć we wrzątku. Gdy zmiękną, odcedzić, osuszyć i ściąć grube nerwy (uważając, by nie uszkodzić/przerwać liści). Posmarować oliwą 4 naczynia do zapiekania o szerokości około

Dietolog
„Zapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta 172

obiad , który możecie przygotować wcześniej , a w razie potrzeby podgrzać i gotowe Składniki : 1 opakowanie mięsa mielonego , drobiowego- np z udek ( 400 g ) kawałek dyni piżmowej ( około 1/2 ) 4 ziemniaki 1 mała cukinia 1 puszka , czerwonej fasolki 2 cebule 1 szklanka passaty lub koncentrat pomidorowy z wodą 1 łyżeczka cukru czosnek granulowany 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka wędzonej papryki , słodkiej(...)się zbyt gęsty można dolać więcej mleka lub śmietanki ) doprawić solą i gałką muszkatołową . Passatę mieszamy z cukrem , solą do smaku . Teraz w foremce do zapiekania , układamy w dowolny sposób warzywa , warstwami , naprzemiennie np . ziemniaki , solimy , posypujemy czosnkiem , układamy cebulkę .Następnie plasterki dyni , solimy , ponownie sypiemy czosnkiem . Kolej na cukinię , mięso mielone , znowu sól i czosnek , tymianek .Teraz fasolka , ponownie

Ogrodnik w podróży
Zapiekane faszerowane ziemniaki 194

podać z lekką surówką, swoje podałam z pomidorkami w śmietanie.  Ziemniaki kupiłam specjalne takie do pieczenia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: 5 dużych ziemniaków przeznaczonych do zapiekania 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cukinia 250 ml  mleka  1 łyżka mąki 2 łyżki masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

Mój pomysł na
Zapiekanka pasterza 215

warstwę ubitych ziemniaków. Możemy tą warstwę zostawić gładką lub zrobić wzorek widelcem.   Wstawiamy zapiekankę do pierkanika na około 20-25 minut do chwili gdy warstwa ziemniaków stanie się złocista. Nie wydłużamy czasu zapiekania, jeśli po 20 minutach zauważymy że ziemniaki mało się rumienią, włączamy na 5 ostatnich minut opcję grill i zapiekamy.   Zapiekankę podajemy od razu po zapieczeniu

Smaczna Strona