zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:100/165)

Restauracja Abażur | Warszawa 164

wołowa w sosie truskawkowym z warzywami i ziemniakami – 65zł W tym daniu szczególną uwagę zwróciłam na truskawki połączone z balsamico oraz świeże, smaczne warzywa. Wszystkie te składniki były doskonałe. Mięso jednak między nimi zniknęło, a przecież powinno być królem? Może to wina zbyt wielu dodatków? Sama nie potrafię ocenić. Kurczak zapiekany w musztardzie z pieczonymi warzywami – 35zł

Kuchnia Bazylii
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 154

przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki zwija się spiralnie w okrąg, smaruje masłem lub mlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo

Sztuka gotowania w/g Samiry
Paluszki z mięska mielonego na warzywach 188

formujemy 8 paluszków , każdy owijamy plasterkiemszynki. 2. Warzywa z ziemniakami gotujermy na parze ok. 20 minut.3. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem , przekładamy warzywa. Zalewamy śmietanką.Na wierzchu rozkładamy mieśne roladki z szynką. Całośc przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy na 15 minut do piekarnika 180 C.4. Folię zdejmujemy . Paluszki posypujemy serem i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut

Słodkości i nie tylko
Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym 222

Pyszny obiad, który przygotowuje się prawie, ze sam, a to za sprawą pieczenia w piekarniku, więc czas oczekiwania można sobie wykorzystac na przygotowanie ziemniaków i ,ewentualnie

Bea(u)ty kitchen
Kuchnia gruzińska 322

byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie w domu.Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia i wlewa jajko. Potem zapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu(...)dostępne są wersje z pieczarkami, z ziemniakami oraz z serem – w nich oczywiście nie znajdziemy rosołu.Chinkali mają charakterystyczny kształt. Dziubek ułatwia złapanie pierożka ręką w celu wypicia rosołuPieczarki z seremPieczarki są bardzo popularne w Gruzji. Na każdej suprze oprócz chleba, chaczapuri, serów i sałatki gruzińskiej, zawsze znajdowało się miejsce na pieczarki zapiekane z serem. Podawane

Poezja smaku
Pieczeń z karkówki w sosie warzywnym 550

niej z swoistym szacunkiem staram się zawsze aby była pyszna, krucha i zwalała z nóg ;)Składniki :karkówka wieprzowa (ok 2kg) marchew korzeń pietruszkicebula3-4 ząbki czosnku2 ziemniaki przyprawa do karkówki lub (jak u mnie) papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kolendra,  rozmaryn, pieprz czarny, chili, zioła prowansalskieoliwa50g masłapół szklanki wody Przygotowanie :Oczyszczoną karkówkę nakłuwam cienkim nożem(...)2h.W między czasie oczyszczam i kroję warzywa w nie za małe kawałki i wszystkie razem z masłem i wodą dodaję do woreczka z karkówką. Zawiązuję i na formie do zapiekania piekę w 170-180oC przez ok 2,5h. Po ok 2h wyciągam formę, zręcznie pozbywam się foli i jeszcze na ok 30 minut wkładam do pieca.Po upieczeniu karkówkę kładę

Mechanik w kuchni
Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 153

następnie wystudzić. W misce połączyć dynię, ziemniaki, podsmażone warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę, bazylię, gałkę muszkatołową i jajka. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać 40-45 minut. Po tym czasie zapiekankę posypać resztą

kuchnia doski
Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo 154

naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone w plasterki ziemniaki, dodajemy chorizo, kurczaka, paprykę, cebulę, pietruszkę i pokrojone oliwki. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą jajko, jogurt, starty na tarce żółty ser i przyprawy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy. 5. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 180 stopni. Zapiekamy przez około 20-30 minut

Szefowa kuchni
Papryka faszerowana amarantusem i warzywami. 132

kostki), aż będą prawie miękkie. 5. Odcedź ziemniaki i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami oraz przyprawami. 6. Przekrój papryki na pół, następnie nafaszeruj. 7. Przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piecz przez 20-30 minut, aż papryka będzie miękka. 8. W wersji z serem - połóż ser na wierzchu i zapiekaj jeszcze kilka minut, aż się rozpuści. 9. Udekoruj

Powiedz dietom nie
Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania 131

pół, wypestkować i w naczyniu do zapiekania wymieszać z ksylitolem, przyprawami i octem. Odstawić na 1 godzinę - przykryte, by puściły sok. Sok odlać na sitku lub durszlaku naczynie ze śliwkami umieścić w piekarniku na 3 godziny i 30 minut. Nie mieszać! wyjąć foremkę z piekarnika i przy pomocy ubijaka do ziemniaków rozdrobnić śliwki, aż do powstania jednolitego musu. Gdyby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 152

wypiek o długiej historii w rejonie Kaukazu doczekał się wielu wersji oraz odmian, różniących się kształtem, rodzajem ciasta i dodatkami. Moja ulubiona adżarska odmiana ma kształt łódki i jest zapiekana z żółtkiem na wierzchu. Tradycyjne chaczapuri wypieka się zwykle z dużą ilością sera imeruli lub dowolnego innego sera podpuszczkowego. Jako że w Polsce go raczej nie dostaniemy, to polecam(...)podczas pieczenia ser. Chaczapuri możemy traktować jako osobne danie, podobnie jak pizzę i podać z sosem adżika albo właśnie z adżapasandali, czyli rodzajem leczo z bakłażanów, pomidorów, papryki i ziemniaków. Wersji jest mnóstwo i pewnie w każdym gruzińskim domostwie przyrządza je się inaczej. Danie gorąco polecam podać wraz z gruzińskim winem i już prawdziwa uczta będzie gotowa. * SKŁADNIKI

Food Square
Top 5 najlepszych potraw z topinamburem 263

dymka do dekoracji – posiekany Pełny przepis na zupę grzybową z topinamburem znajdziesz tutaj. Topinambur pieczony Jeśli wolisz dania pieczone, to dodaj topinambur do zapiekanki. Jest jeszcze lepszy niż pieczone ziemniaki i zastąpi je w każdej zapiekance. To chyba najmniej kontrowersyjne danie, które będzie smakować każdemu. Składniki na zapiekankę z serem: pół kilo topinambura wyszorowanego szczotką i podgotowanego 5 minut(...)krążki 100 ml śmietany pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ząbek czosnku przetarty przez praskę 100 g żółtego sera startego na tarce kilka filecików anchois (opcjonalnie) Pełny przepis na topinambur zapiekany z serem znajdziesz tutaj. Topinambur kiszony To jeden z najbardziej popularnych przepisów na moim blogu. Przydaje się, jeśli mamy na zbyciu większą ilość topinamburu i nie wiemy

Ugotowane pozamiatane
Top 10 pomysłów na świąteczny obiad 132

najlepszy przepis na kotlety schabowe. 6. Zapiekany kalafior faszerowany mięsem mielonym , marchewką i cebulką to pomysł na łatwy i szybki do przygotowania obiad 😀 Jestem pewna, że taka forma podania kalafiora zachwyci i zasmakuje domownikom.  7. Pomysł na obiad, który "sam się robi". Kurczak pieczony na butelce podany z młodymi warzywami (marchewką, ziemniakami i cukinią). Kurczak przygotowany w poniższy

Ugotować
Pieczone podudzia z kurczaka 247

żaroodpornego. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Zapiekać w 180 stopnich Celsjusza przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżo krojoną natką pietruszki. Pieczone podudzia z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż

mecooks
Gniazdka ziemniaczane z jajkami 114

przepiórczych listki ulubionych ziół do przybrania Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Osączyć i przełożyć do miski. Jajko roztrzepać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a także majerankiem. W wersji „na bogato” można dodać do masy łyżkę tartego parmezanu. Szybko wymieszać. Przygotować 4 okrągłe naczynia do zapiekania. Mi najlepiej się sprawdziły silikonowe foremki

Dietolog

Proponowane wyszukiwania