pieczarek 1 papryka czerwona 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łyżki (czubate) majonezu 2 łyżki (czubate) keczupu 15 dag sera żółtego w kostce * zamiast schabu można użyć szynki lub piersi indyka lub kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju mięsa 1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Delikat do mięs Knorr). Odstawić do lodówki. 2. Pieczarki(...)Keczup wymieszać w kubku z majonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach. 5. Całość piec ok 60 min w 180 st.C (doi miękkości mięsa). Podobny czas pieczenia będzie miała szynka, piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z indyka - ok 45 min. 6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut
Kto ugości moich gości?niekorzystne związki zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak, ale także dobroczynne działanie na zdrowie. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze(...)Mięso indycze można przyrządzić też w postaci roladek. Rozbijamy plastry indyka tłuczkiem, ale nie zbyt cienko. Każdy plaster smarujemy cieniutko musztardą i majonezem, następnie nakładamy po plasterku drobiowej szynki i żółtego sera. Całość zwijamy w roladkę i przebijamy szpikulcem lub obwiązujemy nitką i smażymy na patelni, aż do lekkiego zarumienienia mięsa. Tekst ze strony: http://www.tipy.pl/artykul_6843,dlaczego-warto-jesc-mieso-z-indyka.html
ClauditteMissCookingSkładniki: mięso wołowe kilka plasterków szynki, sera zółtego 3 ogórki kiszone natka pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz szczypta imbiru, tymianku 4 łyżki oleju(...)bulionu warzywnego parę kropel maggi Przygotowanie: Mięso rozklepać skropić olejem, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem, tymiankiem,przyprawą maggi, zostawić na 2 godz. Płaty mięsa posmarować musztardą, położyć na nich szynkę, ser,ogórki i natkę ( ja nie siekam ). Zawinąć i związać ( nie rozwalą się ). Na patelni dobrze rozgrzać olej, włożyć roladki, dobrze podsmażyć ( będą bardziej kruche ). Jak zrobią się mocno
Gaździnka warzySkładniki: 10 grubszych plastrów schabu 10 plastrów żółtego sera 10 plastrów szynki(...)sól pieprz 1 szklanka mleka 2 serki topione naturalne ( w kiełbasce ) sól, pieprz 1 pęczek koperku Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc, doprawić solą i pieprzem, zawinąć w roladki z szynką i serem. 2. Zawinięte roladki przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 30 min. 3. W garnku zagotować mleko, dodać serki
A Ty Smakuj MnieDziś przedstawiam Wam pomysł na przekąskę zarówno dobrą na imprezę jak i na co dzień. składniki ( na jedną porcję) tortilla 4 liście sałaty 3 plastry szynki prosciutto lub polędwicy sopockiej 3-4 plastry sera żółtego gouda 1/4 papryki 1/2 pomidora(...)czosnkowy: jogurt grecki 5 ząbków czosnku pieprz, sól, cukier, ostra papryka. sposób przygotowania: Czosnek przeciskamy przez prasę , dodajemy do jogurtu mieszamy dodajemy przyprawy. Tortille smarujemy sosem i układamy sałatę , szynkę, ser, pomidora , paprykę , opcjonalnie polewamy ketchupem( kolejność nakładania warstw nie ma znaczenia). Zawijamy w rulonik , kroimy na mniejsze kawałki i nabijamy na wykałaczkę. Smacznego! Buziaki
Cukier&Puderschabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule 3 łyżki bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku
Walijskie Pichceniemarnować. Tak jest i tym razem. Wczoraj gotowałem wędzona szynkę surową i postanowiłem, że wykorzystam ten esencjonalny wywar do przygotowania żurku na zrobionym wcześniej zakwasie. Czego potrzebujemy? -0,5 l zakwasu na mące z otrębami -pieczarki -suszone borowiki, namoczone przez noc -kiełbasa; użyłem pęta podwawelskiej -4 jajka -majeranek -wywar z szynki wędzonej Wywar doprowadzamy do wrzenia, dodajemy podsmażoną, pokrojoną
BaRepasoddana we władanie mojemu Mężowi ;)I wyczarował dla nas taką kolację!Pieczone, faszerowane pomidory - mniam!!Tym razem zamieszczam więc przepis mojego Męża ;) Faszerowane pomidorySkładniki:4 duże pomidory4 jajka4 plastry szynki parmeńskiej (może być słone salami)10 dag żółtego serabagietkamasłosól,pieprz,zioła(...)prowansalskie / przyprawa do sałatekSposób przygotowania:Z pomidorów odkroić górną część i wydrążyć środek. Następnie wydrążone pomidory należy doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przyprawione pomidory wyścielamy w środku szynka parmeńska i wbijamy jajko, które należy doprawić solą i pieprzem. Pomidory z taką zawartością przykrywamy plastrem sera żółtego oprószonego ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane pomidorki zawijamy do połowy w folię aluminiowa
Lawendowe Niebobyć tez szynka Jak przygotować?Na wyłożony na blaszce papier układamy pierwszy placek tortilli, posypujemy startym serem(według własnych preferencji). Nakładamy na to drugi placek tortilli. Następnie mieszamy koncentrat z ketchupem i możemy do tego dodać zioła. Przyprawiamy sola i pieprzem. Potem smarujemy tortille ketchupowa mieszanka i układamy na niej plasterki mozzarelli, szynki i cebuli. Pieczemy przez
Chocolate Stop Temptingtrochę rumieńców, dodałam odrobinę chrzanu. Z czerstwej bagietki zrobiłam grzanki i ozdobiłam roszponką. Wszelkie ograniczenia nie są tu mile widziane, natomiast ulubione dodatki jak najbardziej. Wystarczy dodać szczypiorek, szynkę, awokado, suszone pomidory...Codziennie jemy z Frankiem drugie śniadanie. Cenię te chwile bardzo i sama do siebie się uśmiechampodczas tego naszego biesiadowania. Z przeszkodami mniejszymi lub większymi, mniej więcej(...)siebie parzę herbatę z cytryną, robię jakieś kanapeczki, mniej lub bardziej wymyślne. W zależności od stanu zaopatrzenia lodówki i nastroju syna.Dla Franka najczęściej przygotowuję wagoniki z chleba i szynki. Rozkosznie wkłada je do buzi swoimi pulchnymi łapkami :) Czytaj więcej
bistro mamarozdrobnionegojajko2 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejsólpieprzmasło do smażenia Sos serowy:1 łyżka masła1 łyżka mąki1 szklanka mlekaserek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”)3 łyżeczki musztardy francuskiej15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;)Kopytka:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na odrobinie(...)ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serek, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy do połączenia składników.Jeśli do sosu chcemy dodać szynkę, warto ją wcześniej trochę podsmażyć.Usmażoną, dodajemy do sosu.SMACZNEGO!!!:)Przepis na kopytka pochodzi z bloga Delicious Titbits
Czerwona Porzeczkaciepło jak i na zimno. Polecam Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)450 g mrożonego szpinaku15 pomidorków truskawkowych4 jajka300 ml śmietanki 30 %1 łyżka startego parmezanu2 plasterki szynki serrano100 g sera feta3 ząbki czosnkuszczypta oreganosólpieprzPrzygotowanie:Dno tortownicy o średnicy około 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem francuskim wyłożyć dno formy i boki mniej więcej do połowy wysokości(...)woda odparuje. Ostudzić.Do ostudzonego szpinaku dodać jajka, śmietankę, parmezan, szczyptę oregano i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć na przestudzone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojoną szynkę serrano, przekrojone wzdłuż pomidorki truskawkowe i pokruszony ser feta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez około 30 minut, aż jajka się zetną. Smacznego
Oryginalny smakpodsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni do momentu, aż odparuje nam prawie cała woda jaką puścił szpinak.Na tortilli układamy plastry szynki parmeńskiej, a na niej farsz. Zwijamy w ruloni po chwili możemy porcjować
kulinarnyJamin.Koszt na 2 osoby: 12,50 złSKŁADNIKI:Makaron Spaghetti ok 220 gCukinia 1 (średnia)Szynka parmeńska 4 plastryCebula 1Czosnek 2 ząbkiPomidorki cherryOliwa z oliwekSos PestoSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Następnie dodajemy porwane plastry szynki parmeńskiej i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos Pesto. Łączymy makaron z usmażoną cukinią. Przed podaniem dodajemy
kulinarnyJacynamonu i pikantnego peperoncino. Przedstawiam Wam mój przepis na taką jesienną kompozycję. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI:300 g dyni2 plastry szynki parmeńskiejMix sałat1/2 średniej czerwonej papryki20 g sera pleśniowegocebula dymkaćwiartka cytrynykiełkioliwa z oliwekcynamon, sól, pieprz, peperoncinoPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności obieramy dynie i kroimy ją w półksiężyce. Podsmażamy ją na patelni(...)ręczniku papierowym, by pochłonął tłuszcz.Na talerzu układamy mix sałat, a na nim usmażoną dynię. Dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Dokładamy ser pleśniowy, posiekaną dymkę, i podsmażoną szynkę parmeńską. Na wierzchu układamy kiełki. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z ćwiartki cytryny
kulinarnyJa