razową i wykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami). Podpiekam kilka minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku po czym nakładam nadzienie:1 niewielka cukinia pokrojona w plasterkimieszanka suszonych pomidorów, papryki grillowanej, oliwek z olejuczosnekok 100 gram ulubionej wędliny (oby nie suche kiełbasy, bo one nie nadają się do zapiekania), pokrojonej w paseczkiok 150 g gorgonzoliok 1/2 szklanki mleka2
Z butelką mleczka w tlejestem jeszcze w tak zwanym proszku. Składniki:250 g jarmużu 1 papryka1 filet drobiowy ok. 500 g pokrojony na duże kawałki łyżka masła250 g suszonych pomidorów sól, pieprzłyżeczka słodkiej papryki i ziół prowansalskich 3 łyżki startego sera, np. gouda2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwySposób przygotowania:Jarmuż podsmażyć na maśle z czosnkiem ( w podobny
pieprzny smaczekprzypraw, więc ruszyłam do ulubionego sklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich:W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka.Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba z masłem. Mieszanka nie zawiera konserwantów czy glutaminianu
Codzienna kuchnia niecodziennasmak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko - długo można wymieniać. Wczoraj zapraszałam Was na zapiekaną z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) Mam nadzieję, ze smakowało? ;) Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki są jedną z moich. Robię je między innymi wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennaByła już karkówka w plastrach oraz karkówka na różne sposoby.Czas na karkówkę z grilla w szaszłykach.Ok. 1 kg karkówki kroimy, tym razem nie
Maminek kulinarnyrazem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ). Składniki:-3 wędzone brzuszki z łososia-10 dkg makaronu chińskiego-puszka drobnego groszku-3 jajka-kilka suszonych pomidorów-kawałek pora-3 ogórki konserwowe-kilkanaście kostek konserwowej dyni-sól, pieprz, majonez Makaron gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odsączamy.Odsączamy też groszek oraz pokrojone w drobną
Maminek kulinarnyistnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie przekąskę wam prezentuję. Jej wykonanie jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie! Składniki:1 ząbek czosnku125g czarnych oliwek bez pestek7 suszonych pomidorów w oleju1 łyżka oliwy z oliweksól, pieprzkilka listków bazylii Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić a następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na pajdzie świeżego chleba
Smakowity Blog Kulinarnyliści szpinaku15g masła1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowejsól, pieprz czarny150g sera ricotta75g startego parmezanuutrzepane jajko, do posmarowaniaSos:2 łyżki oliwy90g pancetty, drobno pokrojonej125ml (1/2 szklanki) bulionu drobiowego185g sera mascarpone80g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski2 łyżki bazylii, drobno pokrojonej Przygotowanie:W misce lekko rozgniatamy nitki szafranu, wlewamy wrzątek i zostawiamy do ostygnięcia, by woda zyskała szafranowy aromat. Resztę składników
Smakowity Blog Kulinarnyczarnych oliwek- 2 łyżki pestek dyniDodatkowo (jeśli lubicie):- można dodać 2 łyżki suszonych pomidorówPrzepis: Mąkę mieszamy z drożdżami, wodą, winem, olejem i solą. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy z dodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i zostawiamy
W poszukiwaniu inspiracjiolej 4 łyżki - por kawałek części białej - suszone pomidory 5 szt - czosnek 4 ząbki- lubczyk,bazylia, oregano, tymianek po kilka gałązek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki mniej więcej równe aby równo się poddusiły - natkę pietruszki i lubczyku posiekałam - cebulę dla wydobycia aromatu opaliłam na suchej patelni - dodałam oregano, tymianek
Basia w kuchnisoli 1 duża łyżka śmietany szczypta gałki muszkatołowej Składniki nadzienia : 1 opakowanie szpinaku mrożonego ( ok. 500 g) 270 g feta 250 g suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku łyżka masła garść waszego ulubionego sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 1 jajko od szczęśliwej kury 2 duże łyżki
pieprzny smaczekNie jestem wielkim fanem makaronu, a raczej nie byłem :) Dziś zmieniłem zdanie :) i dania z makaronem pewnie będą często tu gościć. Będąc na zakupach kilka dni
Parowar FacetaKolejny pomysł na szybki obiad, którego urozmaiceniem jest dodanie nowego produktu jaki pojawił się na rynku, czyli białka z jajek kurzych firmy Newella. Obiad to połączenie piersi, suszonych pomidorów, fasoli, białka i serka kremowego. Całość mega apetyczna wyszła. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikinnym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą focacci, od suchej z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek.Wariacja pomidorowa jest odpowiedzią na zaproszenie do uczestnictwa
Grahamka, weka i kajzerka