kulinarnej na Durszlak.pl Z racji tego, że wiosna zbliża się wielkimi krokami przygotowałem penne z wędzonym łososiem w bogactwie świeżych i kolorowych warzyw. Sos do makarony przygotowałem na bazie serka ricotta, a do tego pistacje i starta skórka z cytryny. Co powiecie na taką inspirację?Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI:300 g makaronu penne80
kulinarnyJababeczek)ciasto1 szklanka mąki1,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli1,5 szklanki startej marchewki (ok. 5-6 sztuk średnich marchewek)2 jajka3/4 szklanki oleju słonecznikowego1 szklanka drobnego cukrupolewa220g serka homogenizowanego100g miękkiego masła1/2 szklanki cukru pudruSposób przygotowaniaMąkę, cynamon, sodę i sól wymieszać w misce.Jajka ubić z olejem. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać sypkie składniki i wymieszać szpatułką.Dodać marchewkę
W kuchni wieczoremwyjąć z folii i pokroić w 5mm krażki. Rozłożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec ok 25 min. Do zarumienienia. Przepis na 2 blachy.DIP groszkowy - składniki400g mrożonego groszku150g serka mascarponepęczek szczypiorku np. z pęczka 3 cebulekłyżeczka solipłaska łyżeczka pieprzuSposób przygotowaniaGroszek ugotować we wrzątku z solą przez 4 minuty, przesypać na durszlak i przelać zimną wodą do czasu aż ostygnie
W kuchni wieczoremjeszcze trochę pierniczków - zróbcie je koniecznie! Jeśli pierniczków brak, można je zastąpić tradycyjnymi biszkoptami do tiramisu - będzie bardziej klasycznie i równie pysznie.Tiramisu z pierniczkamiSkładniki:(na 4 porcje)500 g serka mascarpone2 jajka40 g cukru pudru1/2 łyżeczki przyprawy do piernikaziarenka z 1/2 laski waniliinasączenie:75 ml mocnej, ostudzonej kawy25 ml likieru kawowegododatkowo:150 g pierniczków2 łyżki kakaoŻółtka ubić z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowstaną dzięki temu pyszne słodkości :) A teraz, moja ulubiona sałatka z fetą, zwana w moim gronie, sałatką grecką - po mojemu :) "Składniki:2 pomidorysałata czerwona/biała cebulazielony ogórekpołowa serka fetabazyliapieprz kolorowysól lawendowaprzyprawa do sałatekSposób przygotowania:Warzywa myjemy. Ser feta kroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ).Sałatę rwiemy na małe kawałki, wrzucamy do miski. Ogórek obieramy
Słodkie Przyjemnościsytym, rodzinnym obiedzie. Lekki, soczysty i mało słodki, choć głównym składnikiem jest kogiel mogiel. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo na pewno nie pożałujecie!Składniki:4 żółtka50 g cukru200 g serka naturalnego250 g truskawekSposób przygotowania:Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Odstawiamy.Do miseczki wrzucamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.Serek rozcieramy łyżką, stopniowo dodając ubity
Słodkie PrzyjemnościSzok i niedowierzanie. Ale prawda. Jak dla mnie świetny patent! Nie przepadam za kwaśnymi twarogami (przygotowanymi z maślanki, kefiru czy z zsiadłego mleka), dlatego ten jest dla mnie idealny. Serek zakwaszany sokiem z cytryny wychodzi delikatny, soczysty (choć to zależy akurat od długości gotowania) i bialutki. Nie miałam pojęcia, że to może być tak proste! Dlatego mam nadzieję
Słodkie PrzyjemnościSkładniki, 3-4 porcje: 500 g tłustego twarogu lub serka mascarpone 250 g mąki pszennej 2 jajka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki masła 1 mała cebula 20 pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, a po chwili bardzo drobno
cooklifeskładniki* 300g serki homogenizowane* 3 szklanki mąki pszennej* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* cukier wanilinowy* 3 łyżki cukru* 5 jajek* 1 litr oleju do smażeniaSposób wykonaniaWszystkie składniki dokładnie wymieszać.Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.Smażyć na delikatnym ogniu.Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.Na koniec posypać cukrem pudrem
Mix smakuNiech taki też będzie ten Nowy Rok, pełen radości i szczęścia, wśród ludzi nam bliskich i życzliwych.Sernik karmelowy z sosem toffiskładniki;200 g ciasteczek korzennych90 g masła250 g serka mascarpone500 g twarogu śmietankowego4 jajkasos toffi150 g cukru150 ml śmietany50 g masłaWykonanieCiasteczka miksujemy na piasek. Dodajemy do nich roztopione masła i mieszamy. Wykładamy nimi dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Przysmaki Karolkiposiłku. Poza tym, mimo braku białego cukru i innych słodzideł, jest bardzo słodkie, a dzięki dodatkowi kardamonu- niezwykle aromatyczne. Dodatki to wyłącznie Wasz wybór, ale dobrze sprawdzi się tu serek wiejski, dżem, owoce lub dodatkowe masło orzechowe. Puśćcie wodze fantazji, niech to ostatnie śniadanie tego roku będzie iście królewskie!Odnosząc się jeszcze do nagłówka, muszę przyznać, że z jednej decyzji
peanutbuttermonster10cm), odcinając kawałki nożyczkami. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy masę migdałową. Ubijamy śmietanę wsypując oba cukry. Dodajemy cappuccino, delikatnie mieszając łyżką oraz serek mascarpone. Wsypujemy migdały, aromatyzujemy esencją migdałową. Całość mieszamy. Masę wkładamy do szprycy z długą końcówką i nadziewamy nasze churros z dwóch stron.Gotowe posypujemy cukrem pudrem i nie zwracając uwagi
mojewypiekiinietylkonastępnie ochłodziłam pod bieżącą wodą. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i ziarnami wanilii, dodałam skórkę z cytryny dalej ucierając, aż powstała puszysta i gładka masa. Dodałam serek mascarpone i wmieszłam go robotem na niższych obrotach. Ubiłam śmietankę z łyżką cukru – dodałam do masy jajecznej i wymieszałam. Ubiłam na sztywno pianę, którą dodałam do masy wraz
mojewypiekiinietylkokroić). Na drugi dzień pozostaje do zrobienia masa budyniowa i śmietanowa. Do zimnego budyniu dodajemy 340g masła o temperaturze pokojowej, wyrabiamy robotem na niskich obrotach. Dodajemy, po łyżce, 250g serka mascarpone – należy delikatnie go wmieszać. Biszkopt przekrawamy na dwie części, nasączamy sokiem owocowym (np. z marakują), lekko smarujemy kwaśnym dżemem (porzeczkowym) i nakładamy masę budyniową. Teraz kolej na masę śmietanową
mojewypiekiinietylkogłówny składnik, czyli twaróg. Oczywiście, jak poprzednio, zrobiłam twaróg domowy, ale… wyszło mi za mało. Wobec tego dodałam, co miałam w lodówce i oczywiście nadawało się do sernika, czyli serek mascarpone i 3 łyżki jogurtu greckiego. Składniki: - 1200g twarogu- 250g mascarpone- 3 łyżki jogurtu greckiego- 8 jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 2 budynie waniliowe bez cukru- ekstrakt waniliowy- barwniki
mojewypiekiinietylko