z serkiem - 1000 przepisów (strona:35/67)

Soczewica na słodko ^^ 157

Miałam pewne obawy czy to doby pomysł, próbować tak dziwnych połączeń z samego rana, ale naprawdę było warto zaryzykować, bo wyszło na prawdę pysznie ^^~ Czerwona soczewica w maślance z serkiem twarogowym, cynamonem, kawą i śliwką ~Składniki:50g czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem)100ml maślanki125g serka twarogowego+ cynamonkawaśliwkaSoczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 7 minut (wody lejemy tyle, aby soczewica

Kuchenny Skrawek Nieba
Sernik na zielono BEZGLUTENOWY 179

cytrynyszczypta soli6 białek z jaj kurzych L (najlepiej z wolnego wybiegu) minus 1,5 łyżki, które zużyliśmy na spód2 łyżki stewii w pudrze1/2 zielonego, lekko miękkiego awokado500 g serka twarogowego chudego Emilki (dostępny w Netto)1 łyżeczka spirulinyPrzygotowanie:Przygotuj połówkę awokado. Wydrąż zielony środek i skrop go sokiem z cytryny. Dokładnie rozdrobnij awokado za pomocą widelca. Dodaj 2 łyżki stewii(...)serek twarogowy. Dokładnie wymieszaj całość za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodaj łyżeczkę spiruliny i dalej miksuj do uzyskania pięknego, zielonego koloru.W osobnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i dodaj je do masy serowej. Wymieszaj dokładnie całość za pomocą łyżki lub miksera. Wymieszaj tylko do połączenia składników (jednolity kolor całej masy).Pieczenie:Do piekarnika wstaw piętro

Eat Shrimps
Tort czekoladowo - malinowy 284

SKŁADNIKI:CIASTO:4 duże jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octu szczypta soliKREM:500 g serka mascarpone500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)100 g czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej300 g malin4 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wodyPONCZ:pół szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru2(...)miseczce w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/4 masy przełożyć do osobnej miseczki.Maliny należy zmiksować na gładka masę. przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 239

drodze. SKŁADNIKI:CIASTO:4 duże jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanka gorzkiego kakao1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliKREM:500 g serka mascarpone500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)100 g czekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej200 g malin200 g borówek4 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wodyPONCZ:pół szklanki gorącej wody1(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietany kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/2 zostawiamy w misce, a drugą połowę masy dzielimy na dwie równe części i przekładamy do osobnych

Serce zamknięte w formie pyszności
Rolada ze wzorkiem 336

kakaoSkładniki na ciasto na roladę:4 jajka1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru1 szklanka mąki100 g masła1 łyżeczka cukru waniliowegoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1 łyżeczka żelatynymandarynki z puszkiNajpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka i miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy(...)ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Odsączamy mandarynki z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Płynną, ale niezbyt ciepłą, żelatynę wlewamy do masy i szybko miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut.Rozwijamy roladę, nakładamy krem i mandarynki z puszki.Zwijamy roladę

Ciastkozercy
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 153

kostka,- cukier puder, 1/2-3/4 szklanki,- żółtka, 4- amaretto (najlepiej alkohol, ale może być też syrop)- kawa marcepanowa, do smaku (tu ją kupisz),- migdały mielone, do smaku (tu je kupisz),- serek mascarpone, 250 g+ 3-4 kostki mlecznej czekolady i płatki migdałowe.WYKONANIE:* biszkopt:Ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ubijając. Pieczemy(...)się zetną i nabiorą kremowej konsystencji. Studzimy.3. Łączymy powoli "maślany puch" z żółtkami - dodajemy je po łyżce, cały czas miksując na wolnych obrotach. Jeszcze chwilę miksujemy.4. Dodajemy opakowanie serka Mascarpone5. Zawartość dzielimy na dwie części (do masy kawowej zostawiamy więcej około 3/5)- masa kawowa:1. Bierzemy większą część bazy masowej i dodajemy KAWĘ MIGDAŁOWĄ. (Ilość według uznania - dajemy tyle żeby

Wypisz Wymaluj
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 137

właśnie mówimy "dżem dobry" - bo i dżem... jest dobry na dzień dobry! :)SKŁADNIKI:- banany, 4,- jajka, 4,- mąka owsiana, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło, 1/4 kostki* Dodatki:- słoiczki,- masło do wysmarowania słoiczków,- cynamon/pestki/sezam - coś, czym wysypiemy słoiczki.- najlepiej smakuje z dżemem ŁOWICZ(...)cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki".5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno.6. Delikatnie

Wypisz Wymaluj
SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 242

ŁADANIE W CAŁOŚĆ:1. Wystudzony biszkopt tniemy na odpowiedniej wielkości części.2. Rozcinamy go w środku, nie dochodząc do końca - powstaje nam 'koperta'.3. Spód smarujemy serkiem wymieszanym/zmiksowanym z miodem i cynamonem.4. Nakładamy dżem - "CZARNY BEZ" od Łowicza pasuje idealnie.5. Dekorujemy górę - miejsce gdzie w środku nie dociera "nadzienie".Jaki jest biszkopt szpinakowy?CUDOWNY!!! Delikatny, wilgotny, ale nie za mokry(...)prostu genialny i w niczym nie przypomina szpinaku "obiadowego" (że go tak określimy)/Dlaczego "Czarny bez"?Ten dżem tworzy niesamowity smakowy bilans w zestawieniu z biszkoptem i lekko miodowym serkiem. Ma delikatnie cierpki posmak co świetnie współgra z całością - dla nas pasuje idealnie. To kolejna odsłona nowego smaku - wytrawności z nutą słodyczy. Jest na prawdę bogaty w owoce

Wypisz Wymaluj
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 203

jeden. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże, 6 małych,- mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- mąka chleba świętojańskiego - KAROB, - jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania,- cukier trzcinowy, pół szklanki,- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki- ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj"- morwa biała/Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej(...)cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wsypujemy Ziarenka.5. Masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy Karob. Obie części musimy

Wypisz Wymaluj
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 156

papryka czerwona,- grzybki shitake (kup tutaj - SKWORCU),- kiełki fasoli Mung,- makaron ryżowy (nitki/wstążki),- sos sojowy (bezglutenowcy pomijają),- czosnek (NIE chiński),- przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, papryka ostra.- odrobina serka (może być topiony, kanapkowy itd)/ilość składników zależy od Was. My dodawałyśmy na oko, tak aby osiągnąć pożądany przez nas smak./WYKONANIE:1. Grzybki Shitake namaczamy. My zalałyśmy(...)makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy.- ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków. Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu. GRZYBKI SHITAKE - Co to takiego?Twardnik Japoński nazywany po polsku "uchem brzozy". Jego "naturalnym środowiskiem" są tereny Azji Wschodniej - Japonii, Chin, Półwyspu Indochińskiego. Europa

Wypisz Wymaluj
RÓŻANY BANANOWIEC BEZGLUTENOWY Z JAGODAMI GOI - PIECZONY W SŁOIKU. 177

małych, /im dojrzalsze, tym lepsze/- dzika róża utarta z odrobiną cukru - mały słoiczek,- mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania, /nadaje kremowego smaku/- cukier trzcinowy, pół szklanki, /nadaje karmelowego posmaku/- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki /genialnie zagęszcza i dodaje delikatnego, kremowego smaku(...)puch) wystygną, dodajemy masło i ucieramy masę z dziką różą (wcześniej utartą z odrobiną cukru).2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, serkiem mascarpone, cynamonem i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę z proszkiem do pieczenia.5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno.6. Delikatnie

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. 184

WĘDZONĄ MAKRELĄ./własny;/ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz:500g wędzonej makreli6-8 niewielkich ogórków kiszonychpieprz świeżo mielony300g kremowego serka (smak dowolny, najlepiej naturalny lub ziołowy)1/2 łyżeczki świeżego oreganoZ podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, któraz łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam na stolnicę mąkę,po czym wbijam jajka(...)porcjami gorącą wodę. Jeśli potrzeba,można dodać więcej mąki/wody.Oddzielam mięso makreli od ości, dokładnie je wybierając. Wrzucamdo miski, rozgniatam widelcem. Ogórki kroję w bardzo drobną kosteczkę,wraz z serkiem dodaję do makreli i mieszam. Doprawiam.  Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie. Grubość to około 3-4 mm. Wycinam za pomocą szklanki koła, na które nakładam porcje farszu

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 187

Tort kokosowo- truskawkowy z przepisu Dorotki z MW z lekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę(...)piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru pudru 2/3 szklanki wiórków kokosowych delikatnie uprażonych na patelni, wystudzonych 2 łyżki likieru kokosowego Wszystkie te składniki powinny być zimne . Wieczór wcześniej do lodówki wstawić

Malinowe Pocałunki
Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone. 447

mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Mus brzoskwiniowy: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki żelatyny Wykonanie:Biszkopt jasny.Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec(...)Połowę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami  250 g zimnego serka  mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.Tort.:Biszkopty kroimy na 3 części każdy. Pierwszy blat  biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go syropem brzoskwiniowym i wykładamy

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania