trochę taka wariacja na temat kuchni greckiej. Grecy faszerują wiele warzyw .Zapiekają je , grillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas
Buniabaje w kuchnisolą i papryką mieloną . Podlać wywarem z gotowania makaronu. Dusić 10 minut. Odłożyć połowę uduszonej cebulki z pomidorami do miseczki. Do reszty dodać makaron i wymieszać. Posypać parmezanem. Na ser dać odłożoną cebulę z pomidorkami. Na wierzch wbić jajko. Posolić. Przykryć. I na bardzo małym gazie doprowadzić do ścięcia jajka ( będzie jak sadzone tyle , że nie na tłuszczu). Podawać
Buniabaje w kuchniSłodkawo-pikantna zupa krem z melona , pietruszki i cebuli. Taki mały wstęp do obiadu. Do tego grzanki ( mogą być serem - Cheddarem lub Parmezanem).Trochę zieleniny do dekoracji - 10 minut pracy i już. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijabłkowy posiada witaminy C i B1 oraz karotenoidy.Zawiera duże ilości antocyjanów które powodują poprawę układu krążenia oraz chroni organizm przed atakiem drobnoustrojów.Można ją dodawać do sera białego,naleśników oraz dodawać do ciast. Czekola blond Smakołyk ten to produkt z białej czekolady.Produkt z prawdziwej czekolady.Niesamowity smak do naleśników,tostów podjadania ze słoiczka,ciast. Nie byłabym sobą gdybym
Magiczne Życie Martyprzepisie wykorzystam wczorajsze naleśniki, nafaszeruję je warzywami i domową fetą. Polecam zrobić te nadziane koperty. Składniki :* naleśniki * mieszanka dowolnych warzyw mrożonych - brokuł, marchewka, fasolka szparagowa* łyżka oleju kokosowego* domowy ser feta * ulubione przyprawy* bułka tarta* jajko* olej rzepakowy Przygotowanie :Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wrzucamy warzywa i dusimy około 10 minut tak by zostały chrupkie, ale ugotowane. Można troszkę
Magiczne Życie Martyżółtym serze przyszła kolej na jogurt naturalny. Też domowy! I razem z Justyną z bloga niePieprz.pl robiłyśmy swoje jogurty naturalne. Tym razem ja miałam rzucić pomysł, więc poszłam dalej w nabiał, który uwielbiam pod każdą postacią. Przekonajcie się jakie to proste i codziennie możecie mieć domowy jogurt naturalny, który można zjeść z musli bądź owocami. Z mojego będzie jutro shake
Magiczne Życie Martyulubionych owoców. Do masy serowej można dać pół na pół serek mascarpone. Warto trochę pokombinować by smakowało całej rodzinie. Składniki :* 3 tabliczki białej czekolady* szklanka płatków kukurydzianych* kilogram gotowego sera do serników* 2 śmietany kremówki * szklanka cukru pudru* pół kilograma malin* 2 galaretki malinowe Przygotowanie :Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać pokruszone płatki i wylać masę na spód
Magiczne Życie Martylodówki. Kremówkę podzielić na 3 miseczki, do każdej dodać po 2 łyżki cukru pudru i lekko ubić, aż do wymieszania cukru. Rozpuścić łyżkę żelatyny w połowie szklanki wrzątku, przestudzić. Ser podzielić na 3 części, dodać do kremówki. Do każdej miseczki wlewamy żelatynę i ubijamy. Dodajemy wybrany barwnik. Całość mieszamy. Na herbatniki wylewamy pierwszą warstwę serową, wkładamy do lodówki
Magiczne Życie Martyprzyprawić i usmażyć na teflonowej patelni, odłożyć do przestygnięcia, pokroić w plastry, tak jak i mozzarellę. Sałatę opłukać, układać w salaterce listki. Na to odrobinę sosu, plastry kurczaka i sera oraz pokruszone nachosy. Całość delikatnie polać sosem. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl
Magiczne Życie Martyjuż dobrze wiecie makaron w mojej kuchni być musi. Awokado od niedawna także uwielbiam. Do tego pyszny szpinaki i ser. Połączenie smaków idealne i warte spróbowania! Macie jeszcze miejsce na porcje makaronu? A może ktoś się pokusi przygotować go na kolację? Gorąco zachęcam! Składniki :* 2 porcje makaronu Bucatini Garofalo * pół awokado* garść szpinaku świeżego * ząbek czosnku* pół małego
Magiczne Życie Martypotraw. Kolejny będzie Nowy Targ. Letnią porą warto nieco się ochłodzić, co z pewnością ułatwią pyszne lody nowotarskie. Czy ktoś zatrzymał się na Podhalu i nie spróbował tutejszych serów? Lubiany oscypek i miękka bryndza podhalańska to jedynie początek obszernego menu serowych smakołyków. Na koniec Małopolski Festiwal Smaku zawita do Starego Sącza, którego okolice słyną z soczystych owoców (doskonałe
Pora coś zjeśćkonsystencję mokrego piasku, do którego dodałam mleko skondensowane i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam gęstą pastę pistacjową, którą przełożyłam do miski, dodałam kolejno pozostałe składniki, czyli jajko, pastę z wanilii i sery. Masę serową przełożyłam do wcześniej przygotowanych papilotek ze schłodzonym spodem ciasteczkowym. Wyłożyłam do 2/3 wysokości papilotek. Piekłam tak naprawdę na wyczucie, czas był krótszy niż 60 minut. KREM MIĘTOWY
Blondynka Gotujeżelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, zagrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia- twaróg przełożyć do miski, zmiksować- do ciepłej żelatyny dodawać stopniowo 2-3 łyżki sera, za każdym razem mieszając- masę z żelatyną przelać do twarogu, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji- masę serową podzielić na dwie części- do jednej części dodać mus truskawkowy oraz 3 łyżki
Smakołyki Berenikiporcja pozytywnego nastawienia.Ale i tak, o włączeniu piekarnika przy takiej temperaturze mowy nie ma!Trzeba zadowolić się czymś innym. SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI. (przepis autorski;) 1 kg sera z wiaderka 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody1/2 szklanki śmietany kremówki4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 3 banany pokrojone w plasterki biszkopty na spód Tortownicę o średnicy
W kuchni Karmel-itkicukrem i cukrem waniliowym na parze tak, by powstał biały, jasny krem. Zdejmuję z garnka z gotującą się wodą, odstawiam do wystudzenia, mieszając co jakiś czas. Ucierając, dodaję ser mascarpone, cynamon i syrop, mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Z kawy, syropu i nalewki robię poncz, w którym namaczam biszkopty i układam je ciasno, obok siebie w głębokim naczyniu kwadratowym
W kuchni Karmel-itki