LIEBSTER BLOG AWARD 188Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny? Najlepsze danie na poprawę humoru? Jaką potrawę obiadową poleciłabyś/poleciłbyś mi to przyrządzenia, jeśli mam tylko pół godziny? Ulubiony napój? Mięso, ryby, ser - co preferujesz? Najlepsze śniadanie to... Bez czego nie wyobrażasz sobie pracy w kuchni? Danie, które przyrządzasz najlepiej to...? Jakie, poza gotowaniem, masz zainteresowania, pasje? Nominowane przeze mnie blogi
Kulinarny Pamiętnik
Muffiny - przepis podstawowy 203deser. Podstawowy przepis, z którego korzystam, pochodzi z dodatku kulinarnego "Palce lizać". Można go dowolnie modyfikować, dodawać owoce, kakao, bakalie, kawałki czekolady, a jeśli pominiemy cukier i dorzucimy szynkę, ser, oliwki, szynkę i doprawimy ziołami otrzymamy pyszne wytrawne babeczki. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre
Kulinarny Pamiętnik
Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa" 273Naleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis podstawowySkładniki
Kulinarny Pamiętnik
Gdy dziennikarz portalu Onet zabrania Ci jeść... bo niezdrowe! 225jedz" - dotarłam, "aż" do drugiej strony, bzdur nie czytam dalej. Pozwolę sobie zacytować: "Jeśli na jutrzejsze śniadanie zaplanowałeś kanapkę z szynką czy nawet delikatesowym chudym indykiem oraz żółtym serem – przemyśl swój wybór jeszcze raz. Salami, szynka i inne wędliny to pożywienie wyjątkowo złej jakości. Nafaszerowane sodem, zrobione z mięsa zwierząt hodowanych na hormonach i antybiotykach, mocno konserwowane azotanami. Jakby
Słodka sielanka
Zupa rzodkiewkowa - krem z rzodkiewki z grzankami 248bulionu. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba. Smażymy do chrupkości. Do zupy dodajemy ser topiony, blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę, chili, pieprz i sól. Do miseczek wsypujemy grzaneczki i zalewamy zupą. Gotowe! Smacznego
Słodka sielanka
Breakfast with you #2 (Not) just for kids 257Norweskie śniadanie jest pożywne i zdrowe. Składają się na nie kanapki z kozim serem (Jarlsberg), dżemem owocowym (frukt syltetøy), pasztetem (leverpostei) lub kiełbasą (pølse). Nie stronią też od słodkości, a jeśli o nich mowa to nie może zabraknąć norweskich szkolnych bułeczek śniadaniowych czyli... Skoleboller Są powszechnie dostępne w norweskich sklepikach i piekarenkach. Jest to mieszanka waniliowo- kokosowych smaków
bastalena
"Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne..." 225parówkę. Na wierzch wbiłam jajko. Zapiekałam w piekarniku (10-15 min. w 200st.), aż jajko się ścięło. Podawałam doprawione solą i pieprzem. Całość można podać ze szczypiorkiem, startym żółtym serem, pomidorem... na co macie ochotę *cytat Julian Tuwim -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A nice change for lovers of toasted bread and eggsIngredients for 2 servings:1-2 bread rolls2 eggs2 slices of salami1 wienerbuttersalt
bastalena
Długo robiona tarta, bardzo szybko zżarta. Niedziela na Sommarøy 225powyższych składników zagniotłam ciasto. Odłożyłam do lodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 180st. 300g szpinaku 250g sera feta 2 jajka 3 ząbki startego czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory ze startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam
bastalena
1487. Sernik gotowany 264np.Saga. Każdy placek oddzielnie upiec w temp. 180 stopni przez około 15-20 min. Margarynę, połowę mleka i cukier zagotować. Następnie do gorącej masy dodać ser, roztrzepane jajka i gotować do momentu aż masa zacznie gęstnieć [cały czas mieszając masę,] Na koniec dodać rozrobiony w reszcie mleka budyń i mąkę ziemniaczaną oraz olejek - gotować jeszcze
Moje domowe kucharzenie
Kotlety bezmięsne 303paluszki i chipsy .Zastosowanie:Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa
Moje domowe kucharzenie
Schabowy..pachnący czosnkiem 209marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów
Moje domowe kucharzenie
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 179zmianę mojego podejścia i sprawienia, aby za każdym razem przygotowanie tego aromatycznego napoju stało się dla mnie rytuałem dnia codziennego.Jestem bardzo zadowolona z tej książki i ze szczerego sera polecam ją każdemu, kto w duszy pragnie poznać sekrety baristy i stworzyć swoją własną "kawę idealną
Emcia Pichci
Pizza z chorizo! 182miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie lekko zagniatamy. Przekładamy na blaszkę lekko naoliwioną. Nakładamy ketchup, kukurydzę, paprykę, kabanosy (pokrojone w talarki), oliwki i ser, również pokrojone na plasterki. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180C na ok. 25 minut
Emcia Pichci
Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami 213przygotowanych do upieczenia placków. Piec 15 minut w 180 stopniach. Uwaga !! Placek dolny piekę tylko 10 minut. Musi być tylko podpieczony, ponieważ potem będzie jeszcze raz pieczony razem z serem. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg sernikowy połączyć z cukrem i mascarpone. Dodać jajka, miód, mąkę ziemniaczaną, fix do sernika i aromat waniliowy. Wymieszać mikserem, na koniec dodać
Mania Gotowania
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 226pieczarek 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Dodatkowo: oliwa garść rukoliokoło 40 g tartej mozzarelli około 60g sera gorgonzola Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy 40g masła i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy semoline. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu cały czas mieszając energicznie, aby nie zrobiły się
Mania Gotowania