wrzucamy wątróbkę, dodajemy tymianku. Smażymy na wysokim ogniu 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia. Dorzucamy makaron, mieszamy, opcjonalnie dodajemy 2-3 łyżki śmietanki 18% oraz posypujemy świeżo startym serem długo-dojrzewającym (również opcjonalnie). Smaczności
BaRepasSuneli, mąka kukurydziana, otręby żytnie do panierki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ryż na kleisto. Pieczarki ścieramy na grubej tarce do ugotowanego ryżu, dodajemy starte na grubej tarce ziemniaki, roztarty ser, jajo i przyprawy. Mieszamy wszystko na gładką masę. Formujemy płaskie kotlety, panierujemy w mące wymieszanej z otrębami i smażymy na oleju. Proste i szybkie prawda ? Teraz jeszcze tylko
vegetaniePolenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony
mojewypiekiinietylkonieco podobne do pączków lub rachuchów. Drożdżowe ciasto na maślance, które smaży się w gorącym oleju i podaje na słodko z dżemem lub miodem oraz na słono np z serami. Uwaga: najlepsze są od razu po zrobieniu, a na drugi dzień mogą być już za suche
Milion Smakówdoprawionej solą i pieprzem. Na górze posypać tartą mozzarellą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut. Pod koniec zapiekania możemy włączyć funkcję grilla by ser lekko się zapiekł
Ala piecze i gotujeSkładniki : pomidorki koktajlowe mix sałat ser feta kiełki brokuła papryka czerwona ziarna słonecznika i dyni Składniki na sos : miód cytryna oliwa musztarda Przygotowanie : Umyte pomidorki pokroić na mniejsze, fetę i paprykę również pokroić Sałaty można lekko rozdrobnić Składniki połączyć, posypać ziarnami, oraz kiełkami, polać sosem i wymieszać
Proste PotrawyWłaścicielem restauracji jest Czarnogórzec Veselin Djurović. Szef kuchni, rodowity Serb Slobodan Doringer przypomni nam bałkańskie smaki, przygotowując dania z tamtejszych produktów. Zjemy tu gibanicę, plejskavicę, ryby i owoce morza, sery.... A do picia znajdziemy tu czarnogórskie wina z plantacji Plantaźe, a także mocniejsze trunki z bałkańskich stron jak rakija , śliwowica, podawane w tzw. ćokanach – specjalnych „kieliszkach”, a także nalewki
królestwo garówDzień dobry, Ale pogoda :( Gdzie się podziała piękna wiosna? W taki dzień jak dzisiaj mam ochotę na coś ciepłego i sycącego. Klasyczne włoskie połączenie makaronu, sosu pomidorowego i sera sprawdzi się idealnie jako kulinarny pocieszacz. To zawsze było moje comfort food. Ponieważ zrezygnowaliśmy z Mężem z jedzenia mięsa, do spaghetti przygotowałam klopsiki z tuńczyka z puszki. Polecam Wam ten patent
Chilli Czosnek i Oliwarozgniecionymi truskawkami Przetrwanie tego tygodnia równa się z praktycznie przetrwaniem już do końca, tak, że jeszcze tylko kilka dni :D A z takimi śniadaniami coraz bardziej bliżej mi serem do wakacji
More food, love and dreamsochoty na przesiadywanie w kuchni zjeść zdrowy posiłek? Zamiast ulegać marketingowcom i sięgnąć na sklepową półkę po coś gotowego = niezdrowego, zróbmy sałatkę! Składniki: pomidor pół miękkiego awokado kulka sera mozzarella łuska gryczana mielona musztarda Wykonanie: Awokado, pomidor i mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Cukinie kroimy w grube plastry i smażymy na klarowanym maśle z obydwu stron. Dodajemy do pozostałych składników
Taste Of My Dayostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, wymieszać z serem, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i solą. Takim sosem polać szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać ok 20 minut. Smacznego
Stare Garyzalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie żelatynę delikatnie podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce miksujemy ser, mascarpone, ziarenka wanilii i cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki karmelizowanego rabarbaru i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej części rabarbaru, cały czas miksując
Kulinarne przygody Gatityjakichś moich zmian. Nie lubię odtwarzać czegoś kropka w kropkę, uwielbiam mieć ostatnie słowo. "SEREK" a'la Danone z tofu /znalezione gdzieś w sieci, nie pamiętam gdzie;/ 1/2 kostki sera tofu 1/2 szklanki mleka sojowego (naturalnego lub waniliowego) 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki słodzidła (np. syrop z agawy) 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika Tofu kruszę, zalewam mlekiem
W kuchni Karmel-itkioleju rzepakowego 3 łyżki zagęszczonego, słodzonego mleczka ziarenka z połowy granatu jadalne kwiaty np. bratki i stokrotki Jajko ucieramy z żółtkami i cukrem. Do masy dodajemy po łyżce sera a następnie proszek budyniowy i mleko z olejem. Cały czas miksujemy. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica ok 21 cm). Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut
Mienta blogmuffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Z podanego przepisu wyszło mi 13 babeczek. W czasie gdy muffiny stygną przygotować krem. Ser typu philadephpia umieścić w miseczce wraz z kremówką i całość ubić na sztywno. Następnie dodać cukier, wedle uznania i połowę kostki miękkiego masła- wymieszać, przyozdobić wystudzone babeczki. Smacznego
Krakowskie smaki Ani