z płaskurki - 78 przepisów (strona:5/6)

WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTKA WYTRAWNE 197

domu, do pracy czy szkoły, dla dzieci lub dorosłych,  dla wszystkich wielbicieli chrupiacych krakersów. Mniam❤ Składniki na 30 sztuk : 1 szklanka mąki z samopszy*, 1 szklanka mąki z płaskurki*, Garść słonecznika, Garść sezamu, Garść czarnuszki, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cebuli suszonej, 2 łyżeczki czosnku suszonego w proszku, 5 łyżek passaty pomidorowej

Jeść, by żyć w zdrowiu
DZIECINNIE ŁATWE CIASTO WEGAŃSKIE 165

etyczne.  Składniki na małą tortownicę o średnicy 21 cm lub 5 babeczek o średnicy 10 cm: 2 szklanki mąki z samopszy (Sprawdzi się też orkiszowa, zwykła pszenna, z płaskurki lub gryczana. Ta ostatnia wymaga dodania "jajka z siemienia lnianego"), 250 ml wody, 1/3 szklanki cukru kokosowego (dla mnie ta ilość daje satysfakcjonującą słodycz, ale jak lubicie bardzo słodkie ciasta

Jeść, by żyć w zdrowiu
Domowy chleb na drożdżach z domieszką płaskurki. 175

znów upiekłam swój pierwszy domowy chleb od dłuższego czasu. Wyszedł mega smaczny, lekko słodki z chrupiącą skórką. Chleb, masło i nic więcej nie potrzeba... Składniki; 1 szkl. mąki z płaskurki (najstarsza odmiana pszenicy )od  Bio Babalscy 1 szkl zwykłej mąki pszennej 3 szkl. mąki pszennej graham od  Bio Babalscy 200 ml mleka migdałowego 3/4 szkl wody

Radość kipiąca uśmiechem.
DZIECINNIE ŁATWE CIASTO WEGAŃSKIE 234

etyczne.  Składniki na małą tortownicę o średnicy 21 cm lub 5 babeczek o średnicy 10 cm: 2 szklanki mąki z samopszy (Sprawdzi się też orkiszowa, zwykła pszenna, z płaskurki lub gryczana. Ta ostatnia wymaga dodania "jajka z siemienia lnianego"), 250 ml wody, 1/3 szklanki cukru kokosowego (dla mnie ta ilość daje satysfakcjonującą słodycz, ale jak lubicie bardzo słodkie ciasta

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKA WUZETKA 153

niej dostępu lub wolicie inny rodzaj mąki,  to śmiało możecie użyć swojej ulubionej i/lub w Waszej opinii najzdrowszej. Na pewno sprawdzi się tu też mąka orkiszowa, z płaskurki lub zwykła pszenna. Możecie pokombinować i pomieszać je z mąką bezglutenową, np. gryczaną, ryżową i/lub kokosową. Śmiało,  bawcie się tym przepisem. Kreujcie swoje własne wersje i dzielcie się nimi

Jeść, by żyć w zdrowiu
CHLEBEK PASZTETOWY (WEGAŃSKI, ŚWIĄTECZNY) 161

głębi serca i z wielką radością dzielę się przepisem. ❤ Składniki na jedną formę chlebową : 2,5 szklanki poszatkowanej białej kapusty, 1,5 szklanki moczonych ziaren samopszy lub orkiszu, żyta, płaskurki, a w wersji bezglutenowej - gryki, 1 szklanka nasion słonecznika łuskanego, 150 ml wody, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka suszonego koperku. Dodatkowo: Kminek

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa pomidorowa z batatem 172

przygotowałam na ugotowanym dzień wcześniej rosole i pewnie większość z nas tak robi. Dodatek batata nie tylko podnosi smak, ale świetnie ją zagęszcza. Podałam zupę dodatkowo ze szpeclami z płaskurki, choć oczywiście możesz użyć każdej innej mąki. Po przepis na szpecle tutaj . Zupa jest gęsta, pożywna i bardzo pyszna. Wystarczy spokojnie za cały posiłek obiadowy. Składniki: 400 g batatów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Herbaciane pancakes z ciecierzycy + Pocky! 204

paluszkami w czekoladzie z zieloną herbatą Matcha Przepis... HERBACIANE PANCAKES Z CIECIERZYCY /przepis własny/ /1 porcja/ 150 g ugotowanej ciecierzycy 50 g mąki (u mnie z ekologiczna z pszenicy płaskurki,  ale może być zwykła pszenna tortowa) 10 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić dowolną mąką) 2 łyżki masła orzechowego szczypta soli pół banana jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Poranek na słodko
45 pomysłów na zdrowe pączki! 265

kaszy jaglanej II Mleczne donuty z mozarellą Pączki z fasoli pinto Pączki z ryżem Piernikowe donuty owsiane Herbaciane oponki z kaszy jaglanej Potrójnie migdałowe donuty z pszenicy farro (płaskurki) Bezglutenowe pączki z mąki migdałowej Korzenne donuty owsiane Mini oponki z kaszy jęczmiennej Donuty z ciecierzycy na mleczku kokosowym Wegańskie pączki z kaszy orkiszowej Drożdżowe donuty z ricotty Cukiniowe pączki

Poranek na słodko
Gala Gault&Millau od kuchni 171

leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego

królestwo garów
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 195

problemu można kupić dowolne cięte zioła, nie tylko natkę pietruszki, ale też bazylię, miętę czy rozmaryn.  Po prawej coś niezwykłego - gotowa do użycia, ugotowana pszenica farro, zwana płaskurką. Jest to odmiana pszenicy znana jeszcze przed Starożytnością, uprawiana w Toskanii i chętnie wykorzystywana w lokalnej kuchni. Jednak fakt, że można ją kupić w takiej formie w zwykłym supermarkecie bardzo mnie

Chilli Czosnek i Oliwa