Kolejny z chlebów na zakwasie prowadzony metodą trójfazową. Tym razem chleb z płaskurki, samopszy i orkiszu- bajeczny smak i aromat. Łatwość przygotowania chlebów tą metodą stawiają je ostatnio u mnie na pierwszym miejscu. Wszystko trwa chwila moment, kolejne etapy przygotowują się w międzyczasie... Tak to ja lubię... :-) Niewątpliwą zaletą chlebów prowadzonych tą metodą jest łatwość oszacowania czasu, kiedy pójdzie(...)dodajemy mąkę, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4h w temperaturze pokojowej. III ETAP- CIASTO WŁAŚCIWE: - przefermentowany zaczyn z etapu II - 150g mąki z płaskurki typ2000 - 150g mąkiz samopszy typ2000 - 100g mąki z płaskurki typ650 - 100g mąki z samopszy typ650 - 90g pestek dyni - 90g ziaren słonecznika - 20g siemienia lnianego - 26g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej
Smaczne ZdroweChleb na zakwasie z mąki z płaskurki, bardzo puszysty i niesamowicie smaczny chleb. Mąka z płaskurki to mąką określana często, jako mąką pradawna. Dlaczego? Ponieważ jest to jedna z pierwszych odmian pszenicy, jaka była uprawiona. Co ciekawe gluten z mąki płaskurki bardzo rzadko daje odczyn w postaci alergii. Wiele osób chorujących nawet na celakie nie uczula. Mąka ta jest
SMYKWKUCHNIwegańskiej. Zamiana kilku składników na roślinne odpowiedniki, sprawiła że nasz podwieczorek jest mniej kaloryczny. W tym przepisie zrezygnowałam również z klasycznej mąki pszennej i zamieniłam ją na mąkę z płaskurki oraz cukier zastąpiłam cudownym syropem klonowym. Żeby dodać chrupkości mojej drożdżowce, dodałam mąkę z amarantusa, która dodatkowo jest źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych. Czego potrzebujemy(...)mąki z płaskurki • 0,1 kg mąki z amarantusa • 20 g świeżych drożdży • 2 duże łyżki oleju kokosowego • 3 duże łyżki syropu klonowego • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia • nasiona z 1 laski wanilii • 0,5 szklanki mleka roślinnego • 0,5 szklanki mrożonych malin lub każdych innych owoców, które lubimy No to mieszamy: Do dużej miski wkładamy: drożdże, syrop klonowy
Cookery.plwegańskiej. Zamiana kilku składników na roślinne odpowiedniki, sprawiła że nasz podwieczorek jest mniej kaloryczny. W tym przepisie zrezygnowałam również z klasycznej mąki pszennej i zamieniłam ją na mąkę z płaskurki oraz cukier zastąpiłam cudownym syropem klonowym. Żeby dodać chrupkości mojej drożdżowce, dodałam mąkę z amarantusa, która dodatkowo jest źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych. Czego potrzebujemy(...)mąki z płaskurki • 0,1 kg mąki z amarantusa • 20 g świeżych drożdży • 2 duże łyżki oleju kokosowego • 3 duże łyżki syropu klonowego • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia • nasiona z 1 laski wanilii • 0,5 szklanki mleka roślinnego • 0,5 szklanki mrożonych malin lub każdych innych owoców, które lubimy No to mieszamy: Do dużej miski wkładamy: drożdże, syrop klonowy
Cookery.plMakaron z pszenicy płaskurki idealnie nadaje się do zapiekanek. Nie tylko do zapiekanek rzecz jasna ale w zapiekankach sprawuje się znakomicie bo ma zwartą konsystencję i nie rozpada się. Zachęcam do wypróbowania makaronu z płaskurki. Zapiekany makaron z płaskurki z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePłaskurka - gatunek pszenicy który był jako jeden z pierwszych uprawianych w dziejach ludzkości. Jest bardzo zdrowa i idealna do wypieków zarówno chleba jak i zdrowych ciast. Polecam zainteresować się tą zdrową pszenicą, która nie uczula. Samopsza to równie stara i równie zdrowa pszenica jak płaskurka. Aby powstała z niej mąka musi być pozbawiona łusek i dopiero wtedy zmielona. Chleb jest(...)pyszny, mega zdrowy, polecam. Chleb z płaskurki i samopszy z amarantusem na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePłaskurka czyli pszenica płaskurka to jedno z najstarszych zbóż w dziejach ludzkości, zdrowe i nie uczula. Makaron z tej mąki jest jędrny i smakuje obłędnie. Dziś użyłam go do zrobienia sałatki, szybkiej i pysznej, polecam. Na śniadanie czy kolację będzie znakomitym posiłkiem. Sałatka z makaronu z płaskurki z groszkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePszenica płaskurka jest gatunkiem pszenicy dziko rosnącym jeszcze w rejonie Żyznego Półksiężyca czyli pasa ziem o większej żyzności od Egiptu, poprzez Syrię, Palestynę po Mezopotamię. Była jednym z pierwszych uprawianych gatunków pszenicy. Jest zdrowa i nie uczula, warto ją wypróbować. Moja mąka bio z płaskurki pochodzi ze sklepu Biobabalscy. Bułki z użyciem mąki są zdrowe, pachnące i znakomite na kanapki(...)Bułki na zakwasie pszennym z płaskurki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepodnieść bardzo cukru. Ja chleb piekłam trzykrotnie, zawsze mieszając mąki i taki też będzie przepis ode mnie, z wymieszanymi mąkami. Raz piekłam go z mąki pełnoziarnistej pszennej i z płaskurki (dawna odmiana pszenicy, jeszcze sprzed orkiszu). Drugi raz to mąką żytnia razowa z płaskurką i trzeci wypiek to mąka owsiana. Nie ma się tutaj czego obawiać, że chleb nie wyjdzie(...)chleb na zakwasie żytni lub pszenny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2-1 szkl. zakwasu żytniego 300 ml wody 300g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej (u mnie z płaskurki) szczypta soli ziarenka do posypania ( u mnie czarnuszka i płatki owsiane) Sposób przygotowania Do miski wlewamy zakwas, dodajemy wodę i 300 g mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia najlepiej
Mieszam w GarnkuTaką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce, oraz robiono polentę. To właśnie od słowa farro wywodzi się póżniejsza farina-mąka. O znaczeniu farro świadczy fakt, iż podczas zaślubin nowożeńcy spożywali una focaccina di farro ( chlebek z farro), który miał(...)wcześniej( farro i dynie przygotowałam wieczorem), a przed podaniem połaczył am składniki. Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny Składniki dla 2 osób:180 g farro (płaskurki)½ pęczka pietruszki1/3 upieczonej w piekarniku dynigarść suszonej żurawiny ½ szkłanki orzechów włoskich, parę czarnych oliweksól, skórka z cytrynyoliwa ( u mnie oliwa z nutą cytryową) Farro płuczemy i moczymy przez
Mia Cucina SofietaKrucha szarlotka z bezowo-budyniową pianką doczekała się nowej odsłony. Dodałam do niej mrożoną porzeczkę, zmieniłam też rodzaj użytych mąk. Tym razem wykorzystałam mix mąk z płaskurki i samopszy, ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze, meeega kruche, wręcz rozpływające się w ustach 👌😋 Dodatek kwaśnych owoców fajnie przełamuje tutaj słodycz ciasta. Polecam spróbować, ciacho wychodzi naprawdę przepyszne. Rodzaj dodawanych owoców jest dowolny(...)razem dodałam czerwoną porzeczkę. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33x23cm Składniki: kruche ciasto: - 510g mąki orkiszowej tortowej typ450 (ja dałam po 255g mąki z płaskurki typ650 i z samopszy typ650) - 250g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki - 50g ksylitolu (lub cukru) - 4 żółtka - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka
Smaczne ZdroweBiszkopty to idealne ciacha dla najmłodszych. Nie zawierają pochodnych mleka, są dietetyczne, lekkostrawne. Dodatkowo uwielbiane przez najmłodszych. Dzisiejsze przygotowałam na bazie mąk z płaskurki i samopszy, z niewielkim dodatkiem cukru kokosowego (maluszki nie powinny zajadać ksylitolu). Najmłodsi nie znają jeszcze słodkich łakoci, więc taka ilość słodyczy, w zupełności im wystarcza. Dla nieco starszych ilość cukru można zwiększyć. Składniki: - 2 jajka(...)osobno białka i żółtka) - 20-26g cukru kokosowego (lub np. 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego) - 20g mąki z płaskurki typ650 (1 łyżka) - 20g mąki z samopszy typ650 (1 łyżka) Białka ubijamy na sztywno z misie miksera, dodajemy cukier kokosowy i ubijamy nadal. Następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na samym końcu wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy
Smaczne Zdroweposiłek, idealny zarówno na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci jak i do kawy lub herbaty dla mamusi... ;-) U mnie najczęściej w wersji orkiszowej (bywa także orkiszowej z dodatkiem płaskurki), bez dodatku białego cukru, za to z dodatkiem ksylitolu lub ksylitolu i nierafinowanego cukru trzcinowego, zależy od dnia i zapotrzebowania, wszystkie wersje równie pyszne. Inspiracją był przepis na opakowaniu marchewki(...)szklanki* ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1/3 szklanki* jogurtu naturalnego - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej typ700 lub 1 szkl.mąki orkiszowej i 0,5 szkl.mąki z płaskurki typ650 (lub 1,5 szkl.pszennej) - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej - szczypta soli - cukier puder do oprószenia racuchów - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) *szklanka 250ml
Smaczne Zdrowejajeczną, czyli Quiche. Oskubałam same te maleńkie kwiatuszki bzu i zatopiłam je w masie jajecznej. Do ciasta kruchego można użyć zwykłej mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast mąki z pszenicy płaskurka lub połączyć zwykłą mąkę pszenną pełnoziarnistą z mąką pszenna białą. Wyłożone foremki z ciastem przed zapiekaniem tylko nakłuwamy, nie musimy niczym obciążać. Na kruche ciasto • 150g mąki pełnoziarnistej z pszenicy(...)płaskurka, • 150g mąki orkiszowej jasnej, • 150g masła, • 1 żółtko, • 1 płaska łyżeczka soli morskiej. • ewentualnie 2-3 łyżki jogurtu, • 4 foremki o średnicy 11cm. Składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy nim dno i boki foremek. Zapiekamy w temp. 175st. około 15 minut, tak do lekkiego zrumienienia ciasta, nakłuwając je wcześniej widelcem. Farsz • 250g
Leśny Zakątekbył za mało aktywny i dlatego chleb słabo wyrósł ? Przepis pochodzi z tego bloga :), tam udany. Ale jako, że chleb zrobiony jest z rzadko używanej mąki z samopszy i płaskurki, to podaję ten przepis. Na pewno spróbuję upiec ponownie. Składniki : 200 g aktywnego zakwasu- u mnie z mąki żytniej 250 g mąki z samopszy 150 g mąki z płaskurki
Proste Potrawywłoszczyzny, pora teraz na tartaletki z warzyw i rosołowego mięsa – idealne na drugie danie Składniki na 12 sztuk: Przepis na kruche ciasto TUTAJ (mniej zainteresowani płaskurką niech przewiną prawie na sam dół wpisu). Mąkę z płaskurki można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub krupczatką, bez zmiany ilości pozostałych składników. 1 marchewka z rosołu 1 pietruszka z rosołu
gutfutMIGDAŁOWY KREM Z PŁASKURKI /PRZEPIS WŁASNY/ ok. 250 g ugotowanej pszenicy płaskurki (można zastąpić innymi ziarnami zbóż) garstka namoczonych (przez całą noc) blanszowanych migdałów 30 g syropu klonowego mały banan łyżka mleka kokosowego w proszku (można użyć odżywki białkowej o dowolnym smaku) łyżka lnu mielonego + gorąca woda szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego ew. mleko do rozrzedzenia masy
Poranek na słodkoWyprodukowałam kilka słoiczków tych wspaniałości i wykorzystuję ich dodatek w kolejnych wypiekach. Tak jak wszystkie moje słodkości bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, tym razem z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z płaskurki. Zamiast lukru drożdżówki posypałam orzechami włoskimi. Z dużą porcją błonnika, bez cukru - pysznie i zdrowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niebagatelne znaczenie przy produkcji, szczególnie na przemysłową skalę. Bułeczki mają drobniutki miękisz, chrupiącą skórkę i są bardzo smaczne. Swoje bułki upiekłam z mieszaniny mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej płaskurki. Może trochę przesadziłam z "uzdrawianiem" bułek i dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bo nie dość, że sól "hamowała" wzrost ciasta to dodatkowo obciążyłam je mąką z pełnego przemiału. Dlatego nie wyrosły za mocno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potrawa stanie się gęsta, dodajemy buraczane puree, ser i masło. Gdy składniki się połączą doprawiamy do smaku. Podajemy z chrzanową śmietaną i koperkiem. P.S. Orkisz można zamienić na płaskurkę lub pszenicę kamut. Dobrze sprawdzi się również tradycyjna kasza. Przepis poznałem w czasie warsztatów kulinarnych z Dominiką Wójciak w Let`s cook. Let’s cook studio kulinarne Gorzów
MarcinChefjest też bogata w witaminy np. z grupy B oraz składniki mineralne, w tym: wapń, potas, żelazo i siarka. Pszenica współczesna wywodzi się ze starych odmian takich jak: orkisz, płaskurka i samopsza. Jak rozpoznać kaszkę manną bio? Kasza manna z pszenicy z upraw ekologicznych może mieć na etykiecie nazwy: kasza manna bio, kasza manna ekologiczna czy kasza manna organiczna
ProstePesto.plKolejny z chlebów razowych na zakwasie. Chleb o niskim indeksie glikemicznym, w 100% na razowej mące z samopszy. Wcześniej samopsza była tylko dodatkiem do orkiszu lub orkiszu i płaskurki, w sumie nawet nie wiem czemu do niedawna nie odważyłam się na upieczenie chleba na samej samopszy, bez dodatku innych mąk... Jak to mówią pierwsze koty za płoty- ten chleb
Smaczne Zdrowepodwojenia objętości, nie więcej, co powinno zająć 2,5-4 h. Ciasto: W misie miksera wymieszać: 320 g mąki pszennej typ 650 40 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki 180 g chłodnej wody (do 50% nawodnienia ciasta) Mieszamy przez 2-3 minuty na pierwszym biegu, tylko do dobrego połączenia składników. Zostawić do odpoczynku (autoliza) na 30-40 minut. Potem dodać
Przepisy na domowy ser i chlebwypróbowania mojego przepisu na smaczne placki zbożowo bananowe, idealne do małych rączek ale oczywiście nie tylko. Do ich przygotowania użyłam ekologicznej kaszy manny z dawnych zbóż (orkiszu, płaskurki, samopszy), dojrzałego banana, dzięki czemu nie trzeba było już dosładzać dania. To placki z wcześniej ugotowanej na mleku kaszki. Możecie specjalnie ugotować kaszkę lub jak ja wykorzystać tą, pozostałą, wcześniej ugotowaną
Dorota Smakujebardzo rygorystyczną – samo wyeliminowanie produktów zbożowych nie wystarczy. Podstawowe zasady diety bezglutenowej Jak już wiemy gluten występuje w ziarnach zbóż pszenicy (we wszystkich jej odmianach: durum, kamut, orkisz, płaskurka, pszenżyto), jęczmienia i żyta. Wciąż istnieją wątpliwości dotyczące spożywania owsa przez osoby cierpiące na celiakię – bo choć badania potwierdziły brak szkodliwości tego zboża u osób chorych, często niestety zdarza się
Z notatnika dietetykazasady Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, z której należy wykluczyć wszystkie produkty będące źródłem tego białka. Oznacza to eliminację następujących zbóż: pszenica (w tym odmiany pszenicy jak orkisz, płaskurka, kamut) żyto jęczmień niektórych produktów z owsa, który choć jest naturalnie bezglutenowy, to w Polsce może być zanieczyszczony innymi zbożami. Ponadto trzeba zwrócić szczególną uwagę na produkty przetworzone, które
Chilli Czosnek i Oliwazdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów, witamin, barw, faktur i smaku. Bazę Buddha Bowl zawsze stanowią kasze i zdrowe ziarna – biały, długoziarnisty, dziki lub brązowy ryż, quinoa, farro (pszenica płaskurka). W naszych polskich warunkach jako baza takiej zdrowej mchy sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, owsiana, a także kuskus, bulgur i amarantus. Ja najczęściej do naszych misek wybieram komosę ryżową
Karo in the Kitchendziałaniu wszystkie dolegliwości zdrowotne mijają. Warto spróbować, jeśli chorujemy i chcemy wziąć odpowiedzialność za własne życie i zdrowie. Do zbóż wiechlinowatych zaliczamy: pszenicę (w tym stare odmiany-orkisz, samopsza, płaskurka), żyto, ryż, owies, jęczmień, sorgo, proso (kasza jaglana), kukurydza. Składniki na średniej wielkości tortownicę : Biszkopt: 1 1/4 szklanki mąki kasztanowej, 3/4 szklanki mąki kokosowej, 200 ml wody
Jeść, by żyć w zdrowiumogę np. fig, chia czy oleju kokosowego. By jeszcze zdrowsze i smaczniejsze śniadania szykować bliskim od dość dawna szukałam kaszy i mąk z dawnych odmian pszenicy takich jak płaskurka, orkisz czy samopsza dlatego też z zainteresowaniem weszłam na stronę sklepu Bee .pl. , który to sklep okazał się świetnie zaopatrzonym między innymi w te produkty, których szukałam. Najbardziej
Dzieje kuchennej WiewióryNaturo (nowość w mojej kuchni), makaron z zielonego groszku (również nowość) len złoty oraz kaszę jaglaną z firmy Biolife, mleko jaglane z Natumi, mleko kokosowe z Cocomi, mąkę z płaskurki z BioPlanet tahini z Primaeco. Dodatkowo otrzymałam piękny prezent – błyszczyk w formie pszczółki i słoiczka miodu Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia. Co ważne, paczka była bardzo dobrze
365 dni dookoła kuchnirównież od BioBabalscy paczkę ich produktów. BioBabalscy to ekologiczna wytwórnia makaronu. Nie znaczy to jednak, że w ofercie są tylko ekologiczne makarony. Ich pasją są produkty ekologiczne na bazie płaskurki, samopszy i orkiszu. W paczce znalazłam: Makaron razowy orkiszowy BIO Makaron razowy samopszy Płatki MIX 5 zbóż Płatki z samopszy Mąka z samopszy BIO Mąka gryczana BIO Kasza
Kuchnia w oparachzrobić. Szybko się je zagniata, nie należy dodawać więcej mąki niż w przepisie bo będą twarde. Zapraszam na pyszne kopytka, podałam je z gulaszem z indyka. Bazyliowe kopytka z płaskurką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieumili Wasze święta. Wesołych Świąt! Dominika. Składniki na 4 małe babki do koszyczka lub 1 większą: składniki suche: 1 szklanka mąki z samopszy lub orkiszu, 1/2 szklanki mąki z płaskurki lub orkiszu, 1/2 kakao lub karobu, 1/2 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu, 2 łyżeczki sody, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, składniki mokre: 1 szklanka wody, 1 1/2 łyżki octu jabłkowego
Jeść, by żyć w zdrowiupłaski jak sugerowano w przepisie ciasto było dość luźne, dlatego przełożyłam je zaraz do foremek, nie formowałam bochenka, z tego też względu dosypałam 2 łyżki mąki z płaskurki, (ale może być orkiszowa) jeśli uznacie, że 600 ml wody jest dla niej trochę za dużo i ciasto jest luźne foremki smaruje zawsze smalcem
Proste Potrawymasa. Ozdobę stanowią domowe żelki w kształcie serduszek (nieodzowny hit naszych domowych imprez). Polecam! ❤❤❤ Składniki na dużą tortownicę: Biszkopt: 2 szklanki mąki z samopszy*, 1 1/2 szklanki mąki z płaskurki*, 1/2 szklanki kakao lub karobu, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutaminianu, 2 szklanki wody, 3 łyżki octu jabłkowego, 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju
Jeść, by żyć w zdrowiudomu, do pracy czy szkoły, dla dzieci lub dorosłych, dla wszystkich wielbicieli chrupiacych krakersów. Mniam❤ Składniki na 30 sztuk : 1 szklanka mąki z samopszy*, 1 szklanka mąki z płaskurki*, Garść słonecznika, Garść sezamu, Garść czarnuszki, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cebuli suszonej, 2 łyżeczki czosnku suszonego w proszku, 5 łyżek passaty pomidorowej
Jeść, by żyć w zdrowiuetyczne. Składniki na małą tortownicę o średnicy 21 cm lub 5 babeczek o średnicy 10 cm: 2 szklanki mąki z samopszy (Sprawdzi się też orkiszowa, zwykła pszenna, z płaskurki lub gryczana. Ta ostatnia wymaga dodania "jajka z siemienia lnianego"), 250 ml wody, 1/3 szklanki cukru kokosowego (dla mnie ta ilość daje satysfakcjonującą słodycz, ale jak lubicie bardzo słodkie ciasta
Jeść, by żyć w zdrowiuznów upiekłam swój pierwszy domowy chleb od dłuższego czasu. Wyszedł mega smaczny, lekko słodki z chrupiącą skórką. Chleb, masło i nic więcej nie potrzeba... Składniki; 1 szkl. mąki z płaskurki (najstarsza odmiana pszenicy )od Bio Babalscy 1 szkl zwykłej mąki pszennej 3 szkl. mąki pszennej graham od Bio Babalscy 200 ml mleka migdałowego 3/4 szkl wody
Radość kipiąca uśmiechem.etyczne. Składniki na małą tortownicę o średnicy 21 cm lub 5 babeczek o średnicy 10 cm: 2 szklanki mąki z samopszy (Sprawdzi się też orkiszowa, zwykła pszenna, z płaskurki lub gryczana. Ta ostatnia wymaga dodania "jajka z siemienia lnianego"), 250 ml wody, 1/3 szklanki cukru kokosowego (dla mnie ta ilość daje satysfakcjonującą słodycz, ale jak lubicie bardzo słodkie ciasta
Jeść, by żyć w zdrowiuniej dostępu lub wolicie inny rodzaj mąki, to śmiało możecie użyć swojej ulubionej i/lub w Waszej opinii najzdrowszej. Na pewno sprawdzi się tu też mąka orkiszowa, z płaskurki lub zwykła pszenna. Możecie pokombinować i pomieszać je z mąką bezglutenową, np. gryczaną, ryżową i/lub kokosową. Śmiało, bawcie się tym przepisem. Kreujcie swoje własne wersje i dzielcie się nimi
Jeść, by żyć w zdrowiugłębi serca i z wielką radością dzielę się przepisem. ❤ Składniki na jedną formę chlebową : 2,5 szklanki poszatkowanej białej kapusty, 1,5 szklanki moczonych ziaren samopszy lub orkiszu, żyta, płaskurki, a w wersji bezglutenowej - gryki, 1 szklanka nasion słonecznika łuskanego, 150 ml wody, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka suszonego koperku. Dodatkowo: Kminek
Jeść, by żyć w zdrowiuprzygotowałam na ugotowanym dzień wcześniej rosole i pewnie większość z nas tak robi. Dodatek batata nie tylko podnosi smak, ale świetnie ją zagęszcza. Podałam zupę dodatkowo ze szpeclami z płaskurki, choć oczywiście możesz użyć każdej innej mąki. Po przepis na szpecle tutaj . Zupa jest gęsta, pożywna i bardzo pyszna. Wystarczy spokojnie za cały posiłek obiadowy. Składniki: 400 g batatów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!paluszkami w czekoladzie z zieloną herbatą Matcha Przepis... HERBACIANE PANCAKES Z CIECIERZYCY /przepis własny/ /1 porcja/ 150 g ugotowanej ciecierzycy 50 g mąki (u mnie z ekologiczna z pszenicy płaskurki, ale może być zwykła pszenna tortowa) 10 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić dowolną mąką) 2 łyżki masła orzechowego szczypta soli pół banana jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Poranek na słodkokaszy jaglanej II Mleczne donuty z mozarellą Pączki z fasoli pinto Pączki z ryżem Piernikowe donuty owsiane Herbaciane oponki z kaszy jaglanej Potrójnie migdałowe donuty z pszenicy farro (płaskurki) Bezglutenowe pączki z mąki migdałowej Korzenne donuty owsiane Mini oponki z kaszy jęczmiennej Donuty z ciecierzycy na mleczku kokosowym Wegańskie pączki z kaszy orkiszowej Drożdżowe donuty z ricotty Cukiniowe pączki
Poranek na słodkoleśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego
królestwo garówproblemu można kupić dowolne cięte zioła, nie tylko natkę pietruszki, ale też bazylię, miętę czy rozmaryn. Po prawej coś niezwykłego - gotowa do użycia, ugotowana pszenica farro, zwana płaskurką. Jest to odmiana pszenicy znana jeszcze przed Starożytnością, uprawiana w Toskanii i chętnie wykorzystywana w lokalnej kuchni. Jednak fakt, że można ją kupić w takiej formie w zwykłym supermarkecie bardzo mnie
Chilli Czosnek i OliwaSprawdź inne wyszukiwania: