łyżeczka curry 1 łyżeczka pieprzy cayenne 2 łyżki sosu worchestershire lub sojowego sos pomidorowy np. z tego przepisu mozarella/ tarty żółty ser dodatki do pizzy z sosem jogurtowym curry pieczarki, ser camembert, szalotka, świeże oregano szynka drobiowa, cukinia, papryka, świeży tymianek papryka, szalotka, pomidorki koktajlowe, świeże oregano, świeży tymianek, świeża bazylia, płatki parmezanu dodatki do pizzy z sosem pomidorowym mięso(...)mielone przesmażone z czosnkiem, cebulką, solą i pieprzem ( jak do sosu bolońskiego) salami, oliwki, papryka szalotka szynka drobiowa, pieczarki, świeży tymianek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać letnią wodę i zagniesć elastyczne ciasto (trwa to kilka minut, ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki). Odstawić na minimum 40 minut. Jogurt wymieszać z curry, pieprzem cayenne
DefinicjaSmakukiedy go tutaj wrzucić. Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Sos z cukinią, kurczakiem i papryką w towarzystwie kaszy kuskus 1 cukinia papryka piersi z kurczaka kilka pieczarek olej/masło koperek kasza kuskus sól i pieprz Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Następnie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić, a następnie pokroić(...)podobnie musimy zrobić z cukinią. Na jednej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojonego kurczaka, dodajemy odrobinę soli, pieprzu. W tym czasie w bardzo małej ilości wody dusimy pokrojone w plasterki pieczarki, a następnie cebulę, paprykę i cukinię. Kiedy warzywa będą lekko miękkie dodajemy kurczaka. Nadal dusimy, można pod przykryciem, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ja podawałam "sos" z kaszą
Kuchnia moimi oczamidrobiowej , wątróbkę w sosie pomidorowym , wątróbkę z cebulą - tradycyjnie , wątróbkę z kolorową papryką - jest w czym wybierać :))) Składniki: 700g wątróbki drobiowej 2 młode cukinie kilka pieczarek 2 młode pory 2 młode marchewki majeranek sól świeżo zmielony pieprz szczypta cukru olej Wykonanie: Wątróbkę myjemy, czyścimy, osuszamy papierowym ręczniczkiem, jeśli jest duża kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy(...)pieprzymy do smaku. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony w plasterki por i marchewkę. Podsmażamy kilka minut na małym ogniu. Następnie dorzucamy pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone pieczarki. Mieszamy całość, doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i szczyptą cukru. Smażymy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Na talerzu układamy warstwę podsmażonej z warzywami cukinii
Walijskie Pichceniepapryka, cebula, fasola czy kukurydza nadają jej niepowtarzalnego smaku. 600 g mięsa gulaszowego 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 litra wody 1 zielona papryka 7 pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 5 pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 150 g słodkiej kukurydzy 1 łyżka przyprawy meksykańskiej 1 łyżeczka przyprawy do zup Sól(...)olej, podsmażamy mięso. Cebulę kroimy w pół plasterki, dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Zieloną paprykę kroimy w kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą, dokładnie mieszamy, gotujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzeniekosteczkę 4 małe marchewki pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o dużych oczkach 2 białe papryki pokrojone w kosteczkę 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 fenkuł, posiekany w drobne zapałki pęczek koperku, posiekany puszka pomidorów krojonych słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 3 listki laurowe szczypta(...)wlałam do niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Resztę świeżych warzyw i pieczarki wrzuciłam na olej rozgrzany na patelni i smażyłam przez 10 minut na niedużym ogniu, często mieszając. Gdy kapusta była już obgotowana, dodałam do niej przesmażone warzywa, pomidory, koperek, koncentrat pomidorowy
Kulinarny Pamiętniktutaj, bo mięso jest miękkie, kruche i nie wymaga długiego pieczenia czy grillowania. Aromat białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-) 400g polędwiczek wieprzowych 12 pieczarek średniej wielkości 8 pomidorków koktajlowych 2 czerwone cebule 250ml białego wina sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1 łyżka oleju 1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki(...)szerokości 3cm. Mieszamy je w przyprawach i oleju. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. 2. Na patyki do szaszłyków nadziewamy polędwiczki, pieczarki, pomidorki i cebulę w dowolnej kolejności. 3. Całość posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i papryką. 4. Szaszłyki polewamy 1/2 przygotowanego wina i grillujemy do zarumienienia, w trakcie podlewając
Szefowa kuchniponieważ mam mało czasu na codzienne gotowanie. Mimo że są mało czasochłonne, to smakują świetnie. Do tego farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Można do nich dodać boczniaki, pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki(...)kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki) płatki chili (jeśli lubimy) 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku duża garść liści kolendry sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bataty
Poezja smakuprzyprawami, cebulkę podsmażyć...ja akurat nie miałam czasu i wszystko od razu wylądowało w wolnowarze.. 70 dkg mięsa wieprzowego kawałek papryki 1 cebula 1 pomidor 50 dkg pieczarek czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy Mięso pokroić w kostkę i przełożyć do wolnowaru .Cebulę,pieczarki i paprykę pokroić, dodać do mięsa. .Dodać przyprawy, dolać bulion lub wodę
Moje domowe kucharzeniebigos z młodej kapusty wariacja nr 1 oraz bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 . Składniki: 1 młoda kapusta średniej wielkości 2 laski chudej kiełbasy kilka pieczarek 1 czerwona papryka 2 młode marchewki puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie olej do podsmażenia kiełbasy koperek łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Kapustę szatkujemy(...)czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie przekładamy do kapusty dodajemy pomidory w sosie własnym i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.szczyptę cukru
Walijskie Pichcenieprzygotowania potrzebne są: 4 duże, kolorowe papryki 1 duża biała cebula 1 duża fioletowa cebula 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki rodzynek 7 średnich pieczarek 200 g kaszy kuskus 0,5 l bulionu warzywnego pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża łyżka curry żółtego sól pieprz 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 op sera(...)feta Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na ok 20 min. W tym czasie drobno pokroić cebulę i czosnek i zeszklić go na połowie oliwy. Dodać drobno posiekane pieczarki. Smażyć kilka minut i dodać pomidory z puszki. Wsypać rodzynki. Całość doprawić curry, solą i pieprzem. Gotować do odparowania wody. Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 min aby wciągnął całą
Jemy Pijemycuda dla podniebienia. Wietnamska zupa ze smażoną rybą, ziołami, pomidorem, makaronem pszennym. Sajgonki wegetariańskie i z mięsem. Ryż z warzywami i surówką z kapusty. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami i chilli na mleku kokosowym. Raj dla podniebienia :) POLECAM POLECAM
Jemy Pijemybulion pół na pół z białym, wytrawnym winem 400 g pomidorów z puszki (całych lub krojonych) 4 suszone pomidory (najlepiej takich w oliwie) odsączone i posiekane 220 g ciemnych pieczarek, pokrojonych w plasterki 120 g czarnych oliwek bez pestek 4 łyżki soku z cytryny świeża bazylia do dekoracji 1. Umyte i osuszone części kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić(...)patelnię wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, zmniejszyć ogień, dusić mieszając ok. 5 minut. Do bulionu z winem dodać szafran i dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180°C. 3. Dodać pieczarki, pomidory suszone, pomidory z puszki ( lepiej nie dodawać soku z pomidorów, ale zachować do ewentualnego podlania) i mieszając poddusić 3 minuty. Wlać bulion z winem i szafranem oraz
Kuchnia Prezydentowejłyżki, mirin (słodka sake do gotowania), tofu wakame, siekana zielona cebulka, świeża kapusta pekińska pokrojona w 05-centymetrowe paski pokrojone w plastry grzyby shiitake lub ciemne pieczarki, połówki jajek, ugotowanych na półtwardo, spora ilość kolendry (koniecznie!) U mnie obsmażana kapusta pak choi, świeża ciemna pieczarka, blanszowane słupki marchewki i selera, obsmażany filet z kurczaka, marynowany bambus, kiełki, kolendra. SPOSÓB
Kuchnia Prezydentowejskorzystała, zostawiła mi odpowiedni przydział...zrobiłem tylko wieczorem zdjęcie. Czego potrzeba? -garnek/rondel, który można umieścić w piekarniku -udka z kurczaka -ziemniaki w skórce, umyte pokrojone na ćwiartki wzdłóż -kilka pieczarek w całości -dwa ząbki czosnku w łupinie, zgniecione tylko bokiem noża -gałązki rozmarynu -półsłodkie wino białe -sól, pieprz, papryka czerwona, słodka mielona -olej rzepakowy -por cześć zielona Udka myjemy, osuszamy(...)strony na wysokim ogniu po 3 minuty. Ziemniaki pieprzymy i solimy, skrapiamy oliwą, dodajemy ziół ulubionych (u mnie oregano i mięta cytrynowa), wrzucamy je do rondla z mięsem. Dodajemy pieczarki. Zalewamy winem do połowy wysokości mięsa (około szklanki), dodajemy rozmaryn i czosnek oraz por. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i wkładamy na 60 minut do piekarnika w temperaturze 210 stopni
BaRepassposób makaron nigdy nie jest suchy, zawsze jest "opleciony" sosem. To działamy! -makaron do spaghetti 300 gram na dwie porcje -250 gram zmielonej wołowiny -cebula posiekana drobno -8 pieczarek drobno posiekanych -6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów -10 pomidorków cherry pokrojonych w połówki -1/4 szklanki muscatu półsłodkiego -mieszanka świeżych, posiekanych ziół (tymianek, bazylia, listek mięty cytrynowej, oregano) -ząbek(...)czosnek niedźwiedzi; szczypta -sól, pieprz -papryka słodka czerwona mielona, łyżeczka -oliwa -starty parmezan Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Gdy płyn odparuje dodajemy pieczarki, podsmażamy kilka minut. Wrzucamy mięso, dodajemy ziół i paprykę oraz solimy. Przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory. Podsmażamy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek
BaRepas