Dobry nie drogi obiad Składniki - 70 dag żołądków drobiowych - 2 cebule - 25 dg pieczarek - 1 puszka pomidorów krojonych ( dałam robione swoje w sosie własnym ) - 1 papryka - 1 ząbek czosnku - przyprawa do kurczaka złocista - kilka płatków suszonej papryczki chili - olej + 1 łyżka masła klarowanego - pieprz sól - 25 dag makaronu Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w kostkę na głębokiej patelni dać(...)wody i przysmażenia W razie konieczności dolać troszkę wody 2. - Gdy żołądki będą całkiem miękkie i dobrze podsmażone dodać pokrojoną w pióra drugą cebulę w kostkę paprykę i pieczarki pokrojone w ćwiartki zalać to wszystko pomidorami w puszce smażyć do odparowania wody i wszystko razem doprawić solą i pieprzem 3. - Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu
W królestwie smaków BeatyBardzo szybka kolacja Składniki - 1 szklanka mąki - 100 ml mleka - 100 ml śmietany 30 % - 2 jajka - 250 g szynki - 2 -3 pieczarki - 1 łyżka szczypiorku - 100 g sera żółtego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - sól - pieprz - majeranek - tymianek Sposób przygotowania 1. - Do miski dać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dodać szynkę pieczarki i ser pokrojone w kostkę
W królestwie smaków Beatyświeżej cukinii, papryki możemy wyczarować takie cudo, a dzisiaj wyczarował je dla Was mój mąż Do przygotowania 6 porcji potrzebujemy: – 3 grillowe kiełbasy – 2 pomidory – 7 pieczarek – 2 cukinie – 1,5 koncentratu pomidorowego (z tubki) – 1/2 czerwonej papryki – 1/2 pomarańczowej papryki – 1/2 żółtej papryki – garść szczypioru do dekoracji – sól, pieprz(...)świeże zioła do smaku Przygotowanie zaczniemy od pokrojenia wszystkich składników – może to być kostka lub ćwiartki. Kroimy kiełbaski, pomidory, pieczarki, cukinie i papryki. Rozgrzewamy patelnię i na małym ogniu podsmażamy kiełbasę – gdy po ok 10 minutach puści tłuszcz i zacznie się rumienić przekładamy ją do miseczki. Na tłuszczu wytopionym z kiełbasy podsmażamy pozostałe składniki, po ok 20 minutach
Szybko Tanio Smaczniewarzywa, dzisiejsza inspiracja jest właśnie dla Was, a jeśli już znacie i lubicie cukinie, wypróbujcie połączeń jakie proponuję w dzisiejszym poście. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo! Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą(...)Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana
Moja smaczna kuchniaokoło 30 min do wyrośnięcia. Prawda że proste? na sos: puszka pomidorów (ja użyłam rozdrobnionych) cebula 2 ząbki czosnku bazylia pieprz sól dodatki: kto co lubi u mnie ser, pieczarki, papryka, szynka Pomidory blenderuje. Cebulkę i czosnek siekam, przesmażam na patelni na szklisty kolor. Wlewam pomidory i duszę około 10 min, aż sos odpowiednio zgęstnieje.Pod koniec odpowiednio doprawiam ziołami(...)solą i pieprzem. Ciasto przekładam na wysmarowaną olejem dużą formę od piekarnika (lub wyłożoną pergaminem), rozciągam je palcami na całą blachę, smaruję sosem posypuję starym serem, pociętymi pieczarkami, papryką i szynką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na około 15 min. Gotowe
na moim stole...Śledzie w śmietanie Coś dla smakoszy śledzika, idealna przystawka, lub po prostu coś na ząbek do kolacji... Składniki: 5-6 filetów śledziowych a'la matias 1 cebula kilka marynowanych pieczarek 2-3 ogórki kiszone 200 ml śmietany 1 łyżka musztardy pół łyżeczki cukru sól pieprz Sposób przygotowania Filety najlepiej wymoczyć w wodzie przez kilka godzin, nie będą wtedy(...)słone. Śledzie pokroić w większą kostkę, cebulę drobno posiekać, pieczarki i ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, wlać śmietanę, dodać musztardę cukier, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki aby wszystko dobrze się przegryzło. Smacznego
na moim stole...porcji i mam obiad na 2 dni. Pierwszego dnia makaron polewam sosem, a drugiego makaron mieszam bezpośrednio w rondlu z sosem:) Składniki: 250 g mięsa mielonego 250 g pieczarek duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz oregano, bazylia oliwa do smażenia opakowanie makaronu typu(...)spaghetti Sposób przygotowania: Cebulę oraz czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, przesmażyć, wyłożyć do rondla. Pieczarki obrać, drobno pokroić, przesmażyć na oleju, wrzucić do rondla. To samo zrobić z papryką. Do rondla wlać zawartość pomidorów, ketchup, przecier, doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na małym ogniu, przez około 20 min. Makaron ugotować wg przepisu
na moim stole...chleba, ja pokusiłam się na domowe bagietki . Składniki: 400 g kiełbasy 3-4 cebule 3 średnie cukinie 2 czerwone papryki puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów 500 g pieczarek 2 łyżeczki oregano łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka wędzonej papryki słodkiej sól pieprz 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Cukinie obrać, jeśli są młode pokroić w większą kostkę w całości, jeśli(...)starsze, wydrążyć środki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę w kosteczkę, paprykę pozbawić pestek, pokroić w większą kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Kiełbasę podsmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać cebulę i zeszklić. Do dużego garnka przełożyć wszystkie składniki, dodać przyprawy, posolić do smaku, Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa
na moim stole...pomysł na tradycyjnego schabowego w nowej wersji. 500 g schabu wieprzowego Sól, Pieprz 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej Sos porowo-pieczarkowy: 1 duży por (biała część) 10 pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki śmietany 18% Sól, Pieprz Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty kroimy na mniejsze kawałki(...)Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Sos: Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy (ok. 2-3 minut). Podajemy z mięsem
VioletoweKucharzenierewelacyjnym sosem tatarskim. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram żółtego sera morawskiego, 1 jajka, 2 łyżek mleka, 3 łyżek mąki pszennej, bułki tartej, 15 małych ogórków konserwowych, 15 pieczarek konserwowych, 6 łyżek majonezu, 1 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, frytek, 250 ml oleju. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem(...)odrobinę wcześniej. Przygotowanie tego sosu jest banalnie proste, ale stanowi on doskonały dodatek nie tylko do dzisiejszego dania, ale także do wszelkiego rodzaju mięs i kanapek. Ogórki konserwowe i pieczarki konserwowe pokroiłem w drobną kostkę - o boku około 3 milimetrów i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich 6 łyżek majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego. Przyprawiłem łyżeczką granulowanego czosnku i połową
Wyprawy kulinarneoliwy, 1 chilli, 1 łyżka kaparów, łyżka posiekanej kolendry lub mięty, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz, 1 łyżeczka cukru, Do podania: surowe pieczarki skropione sokiem z limonki, dowolne pieczywo. Deseczki MeryLu handmade Przygotowanie: Oliwki wypestkować (rozgnieść nożem, usunąć pestkę) zmiksować na gładką masę. Dodać drobno posiekaną chili, kapary i zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę(...)soli i cukru. Przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie, obrać, rozgnieść widelcem. Połączyć obie pasty w proporcji wg. własnych upodobań i doprawić do smaku. Pieczarki obrać, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z limonki, podać do pasty
SzczyptaSmaQziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem(...)pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaskładniki: 400 g makaronu np. kokardki 500 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 1 duża cebula cząber oregano bazylia chili cayenne sól, pieprz 2 łyżki oleju wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy(...)rumiano. Do rumianej cebuli dodajemy mięso oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pieczarki, sparzone i obrane pomidory oraz pomidory z puszki. Doprawimy ziołami i przyprawami. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. składniki na sos beszamelowy: 450 ml mleka 50 g mąki 50 g masła 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa dodatkowo: 200 g sera żółtego
Domowy Smak Jedzeniapuszki krojonych pomidorów) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii (lub łyżeczka suszonej) 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku sól pieprz DODATKI 1 pomidor 5 pieczarek 1 cebula 1 garść kukurydzy konserwowej 200 g ugotowanych brokułów 300 g kiełbasy wiejskiej 200-300 g mozzarelli lub sera żółtego Przygotowujemy ciasto. Drożdże mieszamy z 1/4 szklanki letniej(...)praskę czosnek i pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż uzyskamy gęsty sos. Na każdym placku rozsmarowujemy porcję sosu i układamy pokrojone pomidory, pieczarki, cebulę, kiełbasę, brokuły, posypujemy kukurydzą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Po około 10 minutach układamy mozzarellę i pieczemy, aż ciasto się zarumieni. Gotowe
Rozpustne gotowaniegorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie(...)gotujemy również około 45 minut, następnie przelewamy na durszlak, by obeschła i przestygła. Na patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebule, kroimy je na drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki czyścimy kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej cebulki, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy grzanie. W maszynce do mielenia mięsa umieszczamy
Rozpustne gotowanie