grzybami FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka bułka tarta olej Przygotowujemy farsz. Dzień(...)gotujemy również około 45 minut, następnie przelewamy na durszlak, by obeschła i przestygła. Na patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebule, kroimy je na drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki czyścimy kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej cebulki, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy grzanie. W maszynce do mielenia mięsa umieszczamy
Rozpustne gotowaniemakaronu ryżowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 ząbki czosnku imbir świeży do smaku 2 cebule 4 liście kapusty pekińskiej 4 pieczarki 1 średnia cukinia oleju sezamowego sos sojowy (ciemny) sos ostrygowy papryka ostra papryka słodka Sposób wykonania: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i wymieszać z sosem sojowym. Czosnek rozgnieść i zeszklić(...)rozgrzanym oleju sezamowym razem ze startym imbirem. Dodać kurczaka. Paprykę, seler naciowy, kapustę pekińską poszatkować w paski. Cukinię pokroić w pół plastry a marchew i pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron ryżowy, wymieszać i dusić do momentu
Qchnia po prostuPierogi z kapustą i grzybami Składniki na farsz: ½ kg posiekanej kiszonej kapusty, 4 suszone większe grzyby, mała miseczka startych i uduszonych pieczarek, kawałek selera, 1 cebula, 1 mała pietruszka, 2 łyżki mrożonych łodyg lub innej zieleniny /natka pietruszki, seler naciowy/, oliwa, pieprz ziołowy, sól, liść laurowy, 1 łyżeczka(...)listek laurowy. - na patelni rozgrzać oliwę + pokrojoną w kostkę cebulę – zeszklić + starty na piórka seler + pietruszkę + łodygi – zalać wodą do połowy wysokości „duszonki” – dusić pod przykryciem aż wyparuje woda + pieczarki – wymieszać - dusić 2 minuty. - wymieszać „duszonkę” z kapustą Składniki na ciasto: 25 dag mąki, 3 łyżki oliwy, 1 jajko, 3 łyżki wrzątku, 1 łyżka oliwy
Tradycyjna kuchnia inaczejSkładniki: 100 g makaronu 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 10 pieczarek 3 ogórki konserwowe 3-4 liście sałaty 1 cebula 4 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać wodą i odcedzić. Pieczarki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, a gdy przestygną kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy. Cebulę kroimy
magiczna kuchnia KasiBlachę posypujemy mąką i szprycą formujemy malutkie ptysie (w czasi pieczenia urosną). Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Farsz: 5 ćwiartek kurczaka 3 marchewki 0,5 kg pieczarek sól pieprz Ugotowane mięso kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na oliwie. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy
Salonik smakówmieszankę w markecie na T ;) Wyszła bardzo pyszna papryka:) Nadzienie smakowało trochę jakby było z ryżu :) Składniki: - 6 czerwonych papryk, - 200 g kaszy bulgur z makaronem vermicelli, - 2 duże pieczarki, - 1 nieduża cukinia, - 1 ząbek czosnku, - 2 - 3 łyżki kaszy manny - przyprawy: sól pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona, pieprz kajeński, - koncentrat pomidorowy, - 3 szt ziela angielskiego, - 2 liście laurowe, - lubczyk(...)sól. pieprz. Wykonanie: Wsypać bulgur z makaronem na wrzątek (zgodnie z ilością podaną na opakowaniu), pod koniec gotowania dodać starte na grubej tarce pieczarki i cukinię. Chwilę razem gotować, przyprawić do smaku, dodać kaszę mannę, wymieszać i gotować, aż masa zrobi się gęściejsza. Papryki umyć, wyciąć ogonki, wyjąć z środka gniazda nasienne, opłukać papryki w środku. Nałożyć łyżką nadzienie. Ustawić
Co na wege obiad?Przygotowałam z tej kiełbasy i karkówki wspaniałe danie jednogarnkowe. Lekko pikantne, syte i smaczne. Gulasz podałam z ryżem. Składniki: 500 g karkówki bez kości 200 g chorizo 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka majeranku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)mieszając, aby się nie przypaliła. Dodać posiekany drobno czosnek i zalać 2 szklankami wody. Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki, puszkę pomidorów, puszkę fasoli i chorizo pokrojone w plasterki. Dusić do miękkości mięsa. Na koniec dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie
O kuchni z uczuciemtyp405 (lub trochę więcej tortowej) - 40g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego (nie trzeba) - 80ml oliwy z oliwek - 250ml letniej wody Dodatkowo: - ulubione dodatki: pieczarki, szynka, cebula, salami, różne sery, tarta mozzarella, mozzarella w kulce (pokrojona w plastry). - ruccola do posypania (kto lubi) - szybki sos pomidorowy - sos czosnkowy: * 2 ząbki czosnku * kubek jogurtu greckiego(...)ok.200-250g i formujemy na papierze do pieczenia okrągłe placki. Spłaszczamy i rozciągamy na pożądaną grubość i wielkość. Każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki (szynka, salami, sery, pieczarki, itp) . Na wierzchu układamy plastry mozzarelli, posypujemy startą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do min. 220*C i pieczemy ok. 15 minut. Ja piekę od razu na trzech
Smaczne Zdrowemąki pszennej chlebowej 15 g drożdzy 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml mleka Składniki (na nadzienie) 4 cebule 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 200 g żółtego sera 200 g szynki kilka plasterków salami 2 łyżki oregano sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek do miękkości(...)Dorzucić pieczarki i pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Po kilku minutach smażenia na małym ogniu dodać oregano, pieprz i sól i po wymieszaniu odstawić do ostygnięcia. Drożdze wymieszaj dokładnie z letnim mlekiem. Nie może być zbyt ciepłe! Dodaj część mąki tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na 20-30 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, zagnieć do uzyskania gładkiej
Mr. Tastedopiero przy podgrzewaniu) Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Kto ugości moich gości?mnie idealne...uwielbiam kmin rzymski i curry Składniki 4 kotlety z łopatki (po 2 cm) 250 g pieczarek cebula 400 ml bulionu drobiowego liść laurowy mąka kmin rzymski mielony (u mnie łyżeczka) curry do smaku łyżka masła sól ,pieprz natka pietruszki Przygotowanie Kotlety z łopatki oprószamy solą ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy(...)pieczarki ,kroimy na kawałki i razem z posiekaną cebulą i łyżką masła dusimy na wolnym ogniu oprószając solą. Gdy się podduszą ,zalewamy bulionem drobiowym ,dodajemy liść laurowy ,gotujemy dalej. Kotlety wyjmujemy z lodówki ,obtaczamy w mące i obsmażamy na przez krótką chwilę na rozgrzanym oleju. Przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu 20 min. dodając kumin i odrobinę curry
R'n'G Kitchennich zawarte jest wszystko co lubię. Składniki 1/2 główki kapusty włoskiej 200 g surowego boczku pęczek koperku cebula łyżka masła liść laurowy 2 pomidory malinowe 200 g pieczarek 150 g startego sera edam sól .pieprz Naleśniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej Dodatkowo do panierowania: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie(...)Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni i razem z wytopionym tłuszczem dodajemy do kapusty. Pomidory sparzamy ,obieramy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodajemy do całości. Pieczarki kroimy w kostkę ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do całości. Jeśli płynu jest za dużo ,to odparowujemy i studzimy. Dodajemy posiekany koperek ,starty ser ,do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchenobiadu z poprzedniego dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować. Składniki 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych) 2 pomidory biała część pora 2 marchewki 200 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z karkówki 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego masło łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kozieradka (do smaku) łyżeczka bazylii łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki imbiru sól ,pieprz(...)sparzamy ,obieramy ,kroimy na kawałki i razem z pokrojoną w kostkę marchewką i porem pokrojonym w talarki podsmażamy na łyżce masła. Całość dodajemy do zupy ,gotujemy do miękkości marchewki. Pieczarki kroimy na plasterki ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do zupy. Mięso podsmażamy na suchej patelni ,pod kozieniec dodajemy posiekany czosnek ,lekko dusimy i dodajemy do całości razem z wytopionym
R'n'G KitchenKrokiety lubimy ,prawda? Składniki 1/2 główki (małej) kapusty białej sól liść laurowy cebula łyżka masła 250 g pieczarek pęczek koperku 100 g ulubionego żółtego sera Naleśniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Kapustę szatkujemy ,zalewamy 100 ml wody ,dodajemy liść laurowy ,sól i dusimy(...)miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody lub osączamy z nadmiaru). Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki ,odparowujemy z nadmiaru płynu ,ostudzamy. Dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem i startym żółtym serem. Naleśniki: Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy
R'n'G KitchenKolejne bezmięsne danie ,proste i bardzo smaczne Składniki 300 g makaronu farfalle 500 g pieczarek 6 dymek świeży tymianek 2 łyżki masła 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego lubczyku łyżeczka estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu 200 ml gęstej śmietany 150 g sera startego corregio sól ,pieprz Przygotowanie Dymki kroimy w krążki i szklimy na maśle ,obrane pieczarki kroimy
R'n'G Kitchen