Szybka, bardzo pożywna i sycąca kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami. Doskonale smakuje także bez pulpecików. Składniki: Zupa: 2,5 l bulionu drobiowego 2 duże marchewki 1/2 kg pieczarek 1 zupa pieczarkowa 100 g serka topionego kremowego 100 g serka topionego pieczarkowego 200 ml śmietany 30 % Pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 pęczku koperku 1 jajko garść bułki tartej(...)Sposób przygotowania: 1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą żeby się nie przypaliło. Bulion zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy oba serki topione i mieszamy żeby się rozpuściły. Zupę pieczarkową rozpuszczamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do bulionu z serkami i zagotowujemy
Na Ciasteczkowych PapierachBrokuły to warzywa posiadające wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawierają wiele cennych witamin i wartości odżywczych. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznej sałatki. Połączenie brokuła z pieczarkami, kurczakiem i majonezem Roleski jest połączeniem doskonałym. Warto przygotować tę sałatkę. SKŁADNIKI: 250g pieczarek, 1/2 brokuła, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 4 jajka, 3 łyżki Majonezu Tradycyjnego ROLESKI , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i dzielię na różyczki. Pieczarki kroję w plasterki. Podsmażam 5 minut na oliwie. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę 10 minut na oliwie. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasikuleczek, możemy przygotowywać je na wiele sposobów. Tym razem postawiłam na pożywne, smaczne i oryginalne danie, idealne na szybki obiad czy gorącą kolację. składniki: 500 g brukselki 300 g pieczarek 300 g kiełbasy chorizo cebula 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy jajka (po jednym na porcję) pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz do smaku Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko(...)osolony wrzątek, gotować ok 10 minut. Osączyć, przelać zimną wodą. Cebulę, pieczarki i czosnek obrać, pokroić kolejno w piórka, plasterki i kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pieczarki następnie chorizo. Smażyć wszystko razem ok 7 minut, dodać brukselkę, wsypać kminek, smażyć kolejne 5 minut. Na koniec zawartość patelni rozsunąć, wbić jajka, oprószyć całość solą
6nieboSkładniki: 300 g pieczarek 3 średnie ziemniaki 800 ml rosołu (przepis tutaj) 1 cebula estragon, pieprz, sól, czosnek granulowany Pieczarki płuczemy i kroimy w talarki, ziemniaki obieramy - płuczemy i kroimy w plasterki a następnie szatkujemy na mniejsze kawałki (patrz zdjęcie). Cebulę kroimy w kostkę. Kiedy już wszystkie składniki mamy pokrojone, cebulę podsmażamy na maśle, kiedy nam się zeszkli dodajemy pieczarki
Moje-pitraszeniemąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób przygotowania: Farsz Cebulę drobno kroimy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy starte na dużych oczkach(...)pieczarki razem z kostkami rosołowymi. Całość smażymy. Przestudzone pieczarki dodajemy do mielonego mięsa i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i starte na grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią
Kulinarne życiepizzerek) Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej Graham (ok. 240g), - 10 g drożdży suszonych , - 2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20g), - 3/4 szklanki wody, - ½ łyżeczki soli. Nadzienie: - 400 g pieczarek, - 1 cebula (ok. 60g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g) - kulka Mozarelli (ok. 125g), - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 20g) - oregano. Sposób przygotowania 1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, następnie przekładamy(...)Ciasto wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 3. Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na oleju. 4. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Całość dusimy aż odparuje cała woda. 5. Mozarellę kroimy na drobne kawałki. 6. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy i pozostawiamy do wyrośniecia na ok. 15 min. 7. Nakładamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 10 porcji) - ½ kg pieczarek, - 3 łyżki orzechów włoskich (ok. 30g), - 3 łyżki słonecznika (ok. 30g), - 1 cebula (ok. 80g), - łyżka sosu sojowego, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki 2. Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Do cebuli dodajemy pieczarki i całość dusimy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - 2 papryki (ok. 400g), - ½ woreczka ryżu brązowego (ok. 50g), - 1 cebula (ok. 40g), - 5 pieczarek (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy cebulę na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone pieczarki i dusimy ok. 10 min. 3. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. 4. Ryż mieszamy(...)pieczarkami. 5. Paprykę faszerujemy przygotowanym farszem, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 40 min. w 180⁰C. Faszerowana papryka jest bogata w: - witaminę C (pochodzącą z papryki) która jest antyoksydantem, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednego burgera: Porcja waży: ok. 325 g Energia: 195,2 kcal Białko: 6,0 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Składniki na farsz: 250 g pieczarek 200 ml koncentratu pomidorowego starty ser kilka plastrów polędwicy sopockiej kilka plastrów salami oregano, bazylia, czosnek granulowany, sól, papryka ostra mielona Koncentrat pomidorowy przekładamy do miseczki i sypiemy do niego(...)obficie wszystkie przyprawy (uważać żeby nie przesolić, uważać z papryką jeśli nie lubimy ostrego). Wszystko dokładnie mieszamy. Polędwicę i salami kroimy w paski, pieczarki myjemy - kroimy w talarki. Na przygotowane i przełożone na blachę ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i kładziemy pieczarki, polędwicę, salami i sypiemy ser (można dodać inne składniki które akurat lubimy). Pizzę zapiekamy w nagrzanym
Moje-pitraszeniedobrać wino, które napra wdę nam smakuje (nie przy padkowe), bo całe danie zyskuje jego smak i aromat. 2 duże piersi z kurczaka 2 cebule 30 dag pieczarek puszka pomidorów (400g) 3 ząbki czosnku szklanka białego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki olej, masło sól, pieprz, papryka ostra, papryka ostra, zioła prowansalskie 1. Piersi z kurczaka(...)cebulę w kostkę, następnie smażymy ją. Dodajemy sól i pieprz do smaku. 3. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso i dalej smażymy do czasu, aż mięso będzie zarumienione. 4. Ścieramy pieczarki na dużych oczkach tarki. Dodajemy je do potrawy. 5. Pomidory z puszki wrzucamy do miski i ugniatamy je do gładkości. Gdy sok z pieczarek wyparuję dodajemy pomidory i zioła prowansalskie
Szefowa kuchniKrokiety te są fajną alternatywą dla pasztecików podawanych z czerwonym barszczem. Składniki: - 500 g ugotowanych ziemniaków - 8 pieczarek - 100 g bułki tartej - 3 jajka - 2 łyżki masła - 1 łyżeczka pieprzu - szczypta przyprawy do kurczaka - szczypta delikatu czerwonego - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy i bardzo dobrze tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Pieczarki łączymy
Zainspirowana w kuchniprzepisach w internecie napotkałam takie dwa 1 i 2 po których połączeniu wyszedł poniższy przepis. Składniki na jedną małą porcję. Składniki na 1 porcję 150-200 g malutkich pieczarek lub większe pokrojone na ćwiartki 2 łyżki masła ok 20 g 1 duży ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wina sok z cytryny ok 1 łyżeczki 1 łyżeczka tymianku 2 cm papryczki(...)chilli sól, pieprz Na patelnie rozpuszczamy masło, dorzucamy pieczarki i podsmażamy całość do zrumienienia się pieczarek. Dodajemy pokrojoną drobniutko papryczkę chilli wszystko dokładnie mieszamy i po chwili dodajemy posiekany drobno czosnek i suszony tymianek, chwilę podsmażamy i dodajemy białe wino, czekamy aż wino się zredukuje- tak żeby została 1/3 objętości płynów. Na koniec doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz
Piekielna Kuchnia Patikilka dni. Uwielbiam makaron z takimi dodatkami, dodania użyłam makaronu od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy . Składniki: 0,5 kilograma makaronu ryżowego wstążka karbowana od Fabijańscy 300 gram pieczarek 1-2 papryki czerwone 250 gram kiełbasy podwawelskiej 2 cebule Olej do smażenia Sól,pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu(...)opakowaniu. Umyte pieczarki kroimy w plasterki, cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy, kroimy w paski, kiełbasę kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy osobno cebulę, paprykę, kiełbasę oraz pieczarki. Przekładamy wszystko na patelnię, dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się ze sobą, chwilę smażymy razem
Bajeczna KuchniaCzas przygotowania: 40 minut Składniki Placki: 500 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/4 łyżeczka soli olej do smażenia Farsz: 1 duża cebula 6 pieczarek 4 grube plastry pastrami masło klarowane do smażenia gęsta śmietana posiekana natka pietruszki opcjonalnie sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Wykładamy na gęste sitko, ustawiając(...)ziemniaków delikatnie odlewamy, zostawiając skrobię, która osiadła na dole miski. Dodajemy ją do startych ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Pastrami kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, lekko przesmażamy, dodajemy pastrami i smażymy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy pieczarki
Kulinarne przygody Gatityciasta francuskiego, bo przy pomocy wyobraźni i paru składników, można łatwo i szybko zamienić je w fajną przekąskę. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g pieczarek - 200 g szynki - 150 g sera żółtego - koncentrat pomidorowy - 3 listki bazylii - odrobina szczypiorku - masło - przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Ciasto kroimy w kwadraty. Pieczarki kroimy w paski i podsmażamy. Każdy(...)kwadrat smarujemy koncentratem, układamy na nim plasterek szynki. Szczypiorek i bazylię drobno kroimy. Na wędlinę układamy podsmażone pieczarki, posypujemy zieleniną oraz startym żółtym serem. Całość zamykamy drugim kawałkiem ciasta. Po zamknięciu na każdy kwadracik kładziemy odrobinę masełka i posypujemy przyprawą do kurczaka. Pieczemy w 150 C przez około 30 minut na złoty kolor
Zainspirowana w kuchni