z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:234/703)

Pizza 206

pizza , znika w kilka minut. Pizza Składniki Ciasto mąka - 4 szkl drożdże - 50  g olej - 4 łyżki woda ciepła - 1 szkl. sól Dodatki : kiełbasa cienka - 1,5 pętka pieczarki -500 g ogórki korniszony - 3 szt większe cebula - 3 szt  większe ser żółty - 230 g sól i pieprz koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek oregano tłuszcz do podsmażenia  keczup(...)PRZYGOTOWANIE CIASTO Do miski pokruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wymieszać. Wsypać mąkę, sól, olej i dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki opłukać, pokroić w plastry, cebulę obrać, pokroić w półplastry, razem podsmażyć na tłuszczu. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem, u mnie blacha z piekarnika, posmarować ciasto koncentratem

Kuchnia Danusi
Sałatka z kolorowym ryżem 317

Sałatki mają to do siebie, że można spokojnie wymieszać kilka składników, doprawić i zawsze "jakoś" smakują :) Ja tym razem przygotowałam na szybko taką z kolorowym ryżem, selerem i pieczarką. Znalazło się tam też kilka innych składników, ale o tym już w opisie ;) Tak podane walentynkowe śniadanie na pewno spodoba się Waszej drugiej połowie :) Przecież nikt nie powiedział, że musi być(...)kolorze czerwonym, choć dodatki w postaci wyciętej w serduszko szynki na pewno będą miłym akcentem ;) Składniki: 1 woreczek kolorowego ryżu 1 mały słoiczek marynowanego selera 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 7 jajek 1/2 dużego słoika marynowanej papryki 200g szynki konserwowej 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
(Nie) zwykłe kotlety z mortadeli 218

były wielkim hitem - dziś obiektem hejtu. Szkoda..., bo są smaczne, proste i tanie. Dają duże pole do popisy - w kwestii dodatków.     250g mortadeli (użyłam z papryką) 5 pieczarek 4 plastry żółtego sera 1 jajko mąka bułka tarta olej sól pieprz   Mortadelę pokroić w grubsze plastry i obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku (z solą i pieprzem) oraz bułce(...)tartej. W międzyczasie usmażyć pieczarki (pokrojone w plastry). Kotlety smażyć z obu stron na rumiano. Po przełożeniu na drugą stronę na każdym kotlecie położyć po odrobinie żółtego sera i kawałki pieczarek. (Ser powinien się rozpuścić

Di gotuje
Pieczarki z tuńczykiem 369

propozycja wspaniałej, szybkiej, prostej sałatki, jaka szybka, taka i smaczna, polecamy! Składniki: 200 g pieczarek 1 puszka tuńczyka w oleju 3 jajka 1 cebul a czerwon a 2 łyżki kukurydzy sól i pieprz do smaku kilka oliwek do dekoracji Wykonanie: Pieczarki kroimy w plasterki, blanszujemy około 2 minut we wrzącej wodzie ze szczyptą soli i cukru. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia(...)Jajka gotujemy na twardo studzimy, obieramy ze skorupki. Do miski wkładamy przestudzone pieczarki, pokrojone w kostkę jajka, obraną i pokrojoną w piórka cebulę, 2 łyżki kukurydzy i kawałki tuńczyka z puszki, przyprawiamy wszystko solą i pieprzem świeżo mielonym. Delikatnie mieszamy dekorujemy oliwkami. Smacznego

kgwjanczewo
Pierś z indyka z pieczarkami i ricottą. 152

Składniki: 1 pierś z indyka 250 g pieczarek 250 g sera ricotta papryka ostra mielona, sól, pieprz Pierś z indyka płuczemy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy tłuczkiem (grubość około 5 mm) solimy i pieprzymy. Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni, kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda z pieczarek wyparuje dodajemy ricottę, posypujemy

Moje-pitraszenie
Portorykańska zapiekanka 184

ciecierzycy ( może być z puszki , ja użyłam suchej ale trzeba cierpliwości bo powoli się gotuje ) 1 mała cukinia 2 marchewki średniej wielkości 1 duża cebula lub dwie mniejsze kilka pieczarek około 8 szt 1 papryka słodka -czerwona , najlepiej w typie Ramiro garść kiełków rzodkiewki 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek 400 ml jogurtu greckiego około 150 g żółtego sera(...)zrobi się miękka , ale nie rozpadająca ( najlepiej po prostu sprawdzać – ziemniak na zdjęciu nie był do tej potrawy ) . O dcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Marchewkę kroimy w cieniutkie paski ( dobrze sprawdza się temperówka do warzyw ) , paprykę i cukinię, kroimy w średniej wielkości kawałki . W formie do pieczenia

Ogrodnik w podróży
Karkówka w sosie słodko- kwaśnym 230

słodko-   kwaśnym sosie dodają fajnego smaku. Mimo, że nie należę do fanów karkówki ta wersja bardzo mi smakuje ;-) Zapraszam!!!   Składniki: 1,5 kg karkówki, 0,5 kg pieczarek, 3 cebule ( średniej wielkości), słoik ogórków konserwowych ( pojemność 0,75 lub 1 l), 200 ml ketchupu, oliwa/ olej do smażenia + 4 łyżki do zalewy, mąka pszenna, sól, pieprz   Wykonie(...)grubości ok. 1 cm. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.   Następnie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. W między czasie kroimy ogórki i pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Zalewę od ogórków przecedzamy przez sitko, dodajemy do niej ketchup i olej lub oliwę. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian karkówkę, cebulę

Passion of Cooking
Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 287

ostatnio. Przepis podpatrzyłam w jakiejś gazecie, później poszukałam trochę w necie i tak oto powstała rolada. Składniki 1 kg schabu (lepiej żeby był dłuższy niż grubszy) 300 g pieczarek 100 g boczku wędzonego 1 garść startego na drobnych oczkach sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia papryczka chilli 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra(...)soli. Do garnka wkładamy mięso i trzymamy w lodówce 2-5 dni, codziennie obracając mięso na 2 stronę. Sposób przygotowania rolady W pierwszej kolejności robimy farsz. Boczek,cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy pokrojony boczek i czekamy aż puści trochę tłuszczu wówczas dodajemy cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy i na koniec dodajemy posiekany

Piekielna Kuchnia Pati
Chleb nadziewany. 174

buchtami w wydaniu wytrawnym, lecz w formie podłużnego bochenka jest o wiele bardziej zaskakujący. Można go nadziać wszystkim na co akurat mamy ochotę, w mojej wersji to jedynie cebula, pieczarki i pomidory z puszki, lecz równie dobrze można pominąć pomidory, a dodać żółtego sera, albo pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak(...)przykrywamy ściereczką i całość znów przekładamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. NADZIENIE: 2 łyżki oleju 2 małe cebule (lub 1 duża) pokrojone w średnią kostkę 6-8 pieczarek pokrojonych w grubą kostkę (do 1 cm) 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz bazylia i rozmaryn lub inne ulubione zioła      Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy

Rozpustne gotowanie
Schab w warzywach 249

warzywami. Składniki: 0,5 kg schabu sól i pieprz do przyprawienia kotletów papryka słodka do przyprawienia kotletów mąka do obtoczenia kotletów oliwa lub olej do podsmażenia kotletów 500 g pieczarek 3 papryki: żółta, zielona i czerwona 3 cebule 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Wykonanie: Schab w warzywach robię w dużej, wysokiej patelni-rondlu z pokrywką(...)Schab kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane mięso solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny. W tym czasie kroimy warzywa. Pieczarki kroimy na plasterki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę w półplasterki. Kotlety, po okresie leżakowania, obtaczamy w mące i krótko obsmażamy, z obu stron, na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Kotlety przekładamy na talerz

Smak mojego domu
Smalczyk z cebulką i pieczarkami 174

kolejny   pyszny smalczyk na kanapeczki- dopóki jeszcze zimno na dworze to sprawdza się super,a to połączenie z pieczarkami jest na prawdę udane Składniki: 1 kg słoniny 25-30 dag pieczarek 1 duża cebula kostka smalcu sól, pieprz Przygotowanie: Słoninę kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do garnka i topimy na średnim ogniu. osobno na smalcu podsmażamy cebulkę pokrojoną również(...)kostkę  i jak skwareczki będą już prawie gotowe(wysmażone) dodajemy do stopionej  słoninki  ,pieczarki również kroimy drobniutko i zrumieniamy na smalczyku,i dodajemy do słoninki,dodajemy jeszcze resztę smalcu ,doprawiamy solą i pieprzem i wyłączamy,przelewamy do słoiczków,jak wystygnie to wstawiamy do lodówki. Smacznego

Swojskie jedzonko
BUŁECZKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 210

Składniki: ciasto:   750g mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka ciepłego mleka 125g margaryny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 50g świeżych drożdży   farsz: 1kg kapusty kiszonej 250g pieczarek 3 średnie cebule 2 łyżki oleju sól PIEPRZ TURECKI firmy RAFEX dodatkowo:   MIESZANKA BABKI PŁESZNIK I JAJOWATEJ firmy RAFEX 2 żółtka Sposób przygotowania: ciasto: Z 1/2 szklanki mleka, cukru(...)miejsce aby podwoiło swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze części, u mnie ok. 20. farsz: Kapustę gotujemy, odcedzamy, odciskamy z wody i kroimy na drobno. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na tłuszczu, gdy odparują dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.  Podsmażamy.  Do pieczarek i cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy

Prosto i Smacznie z Anetą
piersi na ziemniakach,pieczarkach z olejem rzepakowym i w parmezanie pieczone... 175

Składniki: ziemniaki gotowane w mundurkach 10 średnie, pieczarki 6 średnie, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, parmezan starty 20 dag MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, rozmaryn suszony 3 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki ząbki czosnku 1 główka(...)marynatę z olejem rzepakowym i z podanych składników w tym czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze wymieszać, każdą pierś wzdłuż pokroić na 3 plastry, cebulę pokroić i posypać cukrem, pieczarki pokroić na pół plasterki na blaszkę wsypać pieczarki, cebulę i parę łyżek marynaty, zamieszać wsypać pokrojone ziemniaki, parę łyżek marynaty i zamieszać, poukładać piersi natarte marynatą, jeśli marynata została

W Mojej Kuchni Lubię
kotlet ze schabu z duszoną pieczarką i porem 201

danie proste i niezwykle smaczne. składniki  dla czterech osób 4 kotlety wykrojone ze schabu każdy o wadze  ok 200 g 3 duże pory 300 g pieczarek 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 3 łyżki oleju 7-10 łyżek wody sól, pieprz sposób przygotowania Ładnie wykrojone kotlety, przekładamy do miski, oprószamy  pieprzem, solimy i odstawiamy na dwie(...)godziny w chłodnym miejscu. W tym czasie dokładnie myjemy pory i pieczarki. Warzywa kroimy w cienkie krążki ( tylko białe części) , a grzyby kroimy w plastry. Na dno rozgrzanego  dużego, garnka ( z przykrywką) wlewamy trzy łyżki oleju   i dodajemy pokrojone pory. Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez pięć minut. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła

Miód i pieprz
Zupa pieczarkowa z makaronem. 422

Dziś zapraszam Was na zupę pieczarkową, ja uwielbiam! A Wy?     Składniki; 3 skrzydełka kurze 1 pietruszka 2 marchewki 30 dag pieczarek sól, pieprz, ostra papryka 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie, liść laurowy natka pietruszki makaron ( u mnie kokardki) 10 dag 1 łyżka masła     Przygotowanie; Mięso umyć a następnie zalać wodą. Dodać warzywa w całości(...)ziele, liść laurowy i gotować rosół do miękkości. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, następnie poddusić je na maśle kilka minut. Rosół przecedzić. Warzywa pokroić w kostkę, dodać podduszone pieczarki i gotować jeszcze kilka minut. Wrzucić pokrojone warzywa. W osolonej wodzie ugotować makaron. Zupę zabielamy śmietaną oraz doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem . Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.