z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:168/703)

Bigos wegetariański (ok. 38 kcal / 100 g) 323

Przepis od mojej cioci, ugotowane przeze mnie i moją mamę. Poważone, policzone :) Wszystkim smakowało Składniki: 1 łyżka oleju 680 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 680 g oczyszczonych pieczarek 2 (130 g) cebule 10 g suszonych podgrzybków (lub ew prawdziwków) 3/4 kostki rosołowej 3 szklanki wody 1 łyżka vegety  55 g suszonych śliwek (ok. 5 - 6 sztuk) sól Przygotowanie: 1. Pieczarki(...)kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule siekamy w drobną kostkę. 2. Cebulę i pieczarki wolno smażymy na oleju, solimy. 3. W garnku kiszoną kapustę zalewamy gorącą wodą wymieszaną z kostką rosołową. Dodajemy vegety.   4. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą oraz rozdrobnione suszone grzyby (niekoniecznie). 5. Dodajemy drobno pokrojone śliwki suszone. 6. Całość

Malowane smakiem
Hairy Lemon 173

Składniki: Filety rybne z mintaja (bądź też dowolnego rodzaju ryby, wedle gustu i smaku), Ryż – 2 lub 3 woreczki 2 cytryny Zielona sałata 2 pomidory 0,5 kg pieczarek Olej z pestek winogron Koperek świeży 1 cebula mała Przyprawa do ryb Mąka 3 jajka Sól czosnkowa Pieprz 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Filety rybne rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody(...)cytryny, pieprz mielony ok. ½ łyżeczki i koperek. Na rozgrzany olej wrzucamy już panierowane filety z mintaja i smażymy aż nabiorą ładnego złotego kolory i paniera stanie się chrupiąca. PIECZARKI: Dokładnie umyte pieczarki kroimy na 4 części. Cebulkę drobno siekamy. Oba składniki wrzucamy na odrobinę rozgrzanego oleju z pestek winogron ok. 3 łyżeczki, i tak smażymy. Gdy pieczarki zmiękną i nabiorą

ClauditteMissCooking
Bazyliowe naleśniki z ciekawym farszem 156

jajek 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody 5 listków bazylii - drobno posiekanej 1 pełna szklanka mąki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Składniki na farsz: 500 g pieczarek 1 duża cebula 1/2 łyżki masła 300-400 g fasolki szparagowej 5 ziemniaków 1 pęczek młodego szczypiorku 3 różyczki brokuła 1 jajko 2 łyżka masła Składniki na sos: 250 ml śmietanki(...)razem tak aby uzyskać jednolitą masę. Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy 1 chochelkę masy ( 1 chochelka = 1 naleśnik). Gotowe naleśniki kładziemy jeden na drugim i odkładamy. Przygotowanie farszu: Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki - plasterki. Drobno siekamy cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pieczarki z cebulą. Smażymy kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do sitka by pozbyć się zbędnej

ClauditteMissCooking
Odrywana pizza z kiełbaskami 208

Pizza ta powstała specjalnie dla mojej córeczki, która lubi odrywać małe kawałeczki. Do środka dałam tylko troszkeę pieczarek i sera oraz kiełbaski. Powstały takie mini hot-dogi w puszystym drożdżowym cieście:) składniki: ciasto 375 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 25 g świeżych drożdży duża szczypta soli duża szczypta cukru 200 ml letniej wody 1 łyżka oleju dodatki(...)opakowania mini kiełbasek śląskich Degustino 3-4 pieczarki starty ser żółty W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do mąki dodać rozpuszczone w wodzie drożdze i olej. Wyrobić ciasto. Następnie gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinkę. Potem ciasto podsypać mąką i ponownie zgnieść. Rozwałkować na duży prostokąt, mniej więcej 44x38. Pieczarki

Monia miesza i gotuje
Udka z kurczaka nadziewane rukolą i orzechami z frytkami z topinamburu. 210

orzechami włoskimi. Czego potrzebujemy? -dwa udka -dwie garści świeżej rukoli -dwa ząbki czosnku obrane -dwie główki czosnku -cebula -łyżka masła -sól, pieprz -olej rzepakowy -oregano i tymianek; świeże -4 pieczarki duże -100 ml wina półwytrawnego białego -topinambur pokrojony na kształt frytek Rukolę z ząbkami czosnku, masłem i solą miksujemy w blenderze. Udka umyte i osuszone skalpujemy tak, by skóra(...)jednej strony została połączona z mięsem.  Nadzienie z rukoli wkładamy pod skórę i rozprowadzamy po całym udku. Od góry pieprzymy i solimy. Główki czosnku przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę przekrawamy na pół. Na patelni, którą możemy wkładać do piekarnika podgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy główki czosnku, pieczarki i cebulę, przekładamy ostrożnie udka i podsmażamy kilka minut

BaRepas
Bigos z kurczakiem 295

okazał się bardzo udany. Ta wersja bigosu jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnego bigosu. 1/2 kg piersi z kurczaka 1/2 kg cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 kg marchwi 1/2 kg pieczarek 1/2 kg kapusty świeżej 1/2 kiełbasy  3 łyżki ketchupu pikantnego  olej sól 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki ostrej papryki Warzywa(...)obrać, umyć i pokroić. Cebulę i czosnek w kostkę, marchew i pieczarki w paski, a kapustę poszatkować. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w paski, zaś kiełbasę w drobną kostkę. Na koniec dodać ketchup (najlepiej o jak najkrótszym składzie np. Pudliszki lub Heinz), przyprawy i sól do smaku. W garnku rozgrzać olej (ilość taka by dno garnka było pokryte

Kuchcik gotuje
Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 160

Składniki:  Krokiety: 1,5kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz jajka i bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 30dag pieczarek 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziarenka smaku 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać jajko, mąkę(...)doprawić solą oraz pieprzem. Uformować krokiety, obtoczyć w jajku i bułce. Usmażyć na złoty kolor. 2. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Szybko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Podsmażone pieczarki przełożyć do garnka, dodać 1,5 szklanki wody i kostkę warzywną. Gotować około 5 min. 4. Mąkę rozmieszać w połowie szklanki zimnej wody. Dodać śmietanę

A Ty Smakuj Mnie
Kasza gryczana z pieczarkami i oliwkami 222

kolejny, że kasza nie musi być podana jedynie jako dodatek do gulaszu.  Zapraszam do przygotowanie także innych moich dań z kaszą, przepisy znajdziecie  tutaj Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 3 duże pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnych oliwek 2 szczypty suszonego tymianku 1 szczypta(...)słodkiej papryki oliwa z oliwek aromatyzowana chilli, listkiem laurowym i czerwonym pieprzem 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku i pieczarek, dodajemy tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy pieczarki będą już miękkie dodajemy ocet balsamiczny, a gdy odpruje i powstanie gęsty sos doprawiamy do smaku i podajemy z kaszą gryczaną

Moja smaczna kuchnia
Kotlety ziemniaczane pieczone 119

pieczarkowym ~ Składniki: (na 4 osoby) 1,5 kg obranych ziemniaków 2 duże jajka trochę smażonej cebuli przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek bułka tarta do obtaczania kotletów Sos: 500g pieczarek 2 cebule 180g śmietany przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek 2 łyżki oleju łyżeczka mąki Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odparowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę smażymy na łyżce oleju(...)bułki tartej. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kotleciki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 30-40 minut. Sos: Pieczarki kroimy w plasterki, solimy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Gdy pieczarki będą gotowe, dorzucamy do nich wcześniej zrobioną cebulę, doprawiamy i jeśli większość wody wyparowała, uzupełniamy

Kuchenny Skrawek Nieba
ŚWIATOWIEC 180

cebule ,olej do smażenia ,Sól pieprz ,ciasto francuskie ,1-2jajka ==== =========Sos pieczarkowy:             500 g pieczarki ,                             100 g śmietana(...)boku. Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną,. Sos- oczyszczone pieczarki kroimy na pół. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pieczarki. Chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Zalewamy śmietaną i mlekiem- za pomocą mleka sterujemy gęstością sosu. Całość dusimy

w mojej kuchni
ryba w cieście 118

Farsz: * 30dag pieczarek * 2 cebule * 3-4 filety rybne (zalezy od wielkosci) * sól, pieprz=ja dałam mrożone warzywa -mieszanke zamiast pieczarek(...)wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby mozna podsypywac maka. Wyrobione ciasto przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci. W tym czasie jak nasze ciasto rosnie, przygotowujemy nadzienie. Pieczarki czyscimy i szatkujemy drobno; podsmazamy je razem z cebulkami, doprawiamy do smaku. Rybe przyprawiamy z obu stron. Wyrosniete ciasto dzielimy na 2 czesci. Z pierwszej walkujemy placek i wycinamy nozem

w mojej kuchni
SCHABOWE Z CUKINIA I PIECZARKAMI 146

myjemy i kroimy na plastry. Posypujemy lekko przyprawą lub solą i odstawiamy na ok 15 min. Powstały sok odlewamy.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. ===PIECZARKI Składniki   0,5 dkg pieczarek     1 łyżka masła     sól, pieprz     Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć. Większe przekroić na ćwiartki(...)lepiej użyć małych grzybków, które zostawia się w całości.     W garnku rozgrzać masło, wrzucić pieczarki, posolić, popieprzyć. Smażyć bez przykrycia, aż grzyby przybiorą złotawy  kolor, a nadmiar płynu odparuje.     Urok tej potrawy polega na jej prostocie, smakowitym zapachu oraz niezwykle ujmującym smaku. Bardzo lubiany dodatek do dań obiadowych

w mojej kuchni
Pieczarki z jabłkiem ---Funghi con la mela 112

Składniki   300-400g świeżych pieczarek    1 duża cebulka   kwiat nagietka    3 łyżki kwaśnej śmietany    olej    sól,pieprz    sok z cytryny    szczypta tymianku     łyżeczka  bazylii    1 starte jabłko    łyżeczka kolendry świeżo zmielonej ...na czubku noża imbiru Wykonanie(...)Umyte ,obrane pieczarki, pokroić w plasterki.  Na patelni rozgrzać tłuszcz,wrzucić pokrojone grzybki i dusić przez ok 15-20 min.    Cebulke obrać,pokroić w kostke,obsmażyć na złotawy kolor,dodać do duszących się pieczarek . Jabłko starkowac na tarce na dużych oczkach i dodac do pieczarek. (w czasie duszenia się grzybków można podlewać je wodą .)Doprawić przyprawami

w mojej kuchni
Zapiekane naleśniki z kolorowym farszem----Frittelle al forno ripieni di colore 126

Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund. Przekładamy na talerz , smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem. Składniki 30 dag pieczarek 2 papryki pomarańczowe 3-4 cebule 1 cukinia puszka kukurydzy konserwowej pieprz do smaku sól do smaku natka pietruszki opcjonalnie oliwa z oliwek 2-3 ząbki czosnku .ulubione zioła Wykonanie(...)Umyta i wysuszona paprykę kroimy w kostkę a .cukinię w pół plasterki. Obrana cebulę kroimy w piórka,pieczarki w plasterki. Wszystkie warzywa dusimy na rozgrzanej oliwie, .Najpierw na rozgrzanym tłuszczu smażymy pieczarki do zarumienienia. Pieczarki odstawiamy i na tym samej patelni dusimy cebulkę do zeszklenia. Do zeszklonej cebulki dodajemy paprykę i cukinie ,czosnek i dusimy chwilkę-jakieś 3-4 minuty

w mojej kuchni
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHARZNOWYM 231

szklanki bułki tartej - 1 cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka czosnku w granulacie - 2 łyżeczki lubczyku otartego - pół łyżeczki bazylii - 3 łyżeczki musztardy delikatesowej - 500g pieczarek - 1 kostka rosołowe z lubczykiem - 1 kostka grzybowa - 2 białe cebule - 1 łyżka masła - 4 łyżki cukru - 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego - 1 łyżka natki pietruszki poszatkowanej - 1 łyżka koperki poszatkowanego(...)pieprzu czarnego mielonego do smaku. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki mięsne. Do rondelka wkładamy jedną kostkę rosołową z lubczykiem oraz jedną grzybową i zalewamy wrzątkiem (dokładnie mieszając). Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy 2 poszatkowane białe cebule. Całość umieszczamy w garnku i podsmażamy na maśle. Doprawiamy przyprawą "Kucharek", pieprzem czarnym oraz 4 łyżkami cukru. Podsmażone pieczarki

Mentor Smaku

Proponowane wyszukiwania