mała łyżeczka octu balsamicznego odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia oraz 1 łyżka do ugotowanego makaronu (lub innego preferowanego oleju do sałatek: u mnie z orzechów włoskich) po połowie łyżeczki preferowanych, suszonych ziół - u mnie estragon i rozmaryn garść świeżych ziół - u mnie oregano świeżo zmielona sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według
Symfonia Smakówczym smarujemy boki (w moim przypadku) miodem i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Miód można zastąpić wieloma składnikami takimi jak: śmietana, dżem, czekolada, lukier, lub karmel, a wiórki kokosowe np. orzechami, bezą, kakao lub wszelakimi owocami - wedle gustów smakowych, jednak z takim duetem naprawdę komponuje się idealnie. Ilość masy serowej przeliczyła moje oczekiwania i było jej zbyt dużo na formę
Symfonia SmakówZastanawialam sie ostatnio jaka jest moja kuchnia? Czy ja gotuje po polsku? Doszlam do wnioskow, ze moja kuchnia rozni sie bardzo od kuchni moich Rodzicow i
Przysmaki Karolkidodałam pół łyżeczki cynamonu, co zmieniło ich smak. Moja córka stwierdziła, że zapachniało świętami. Do knedli przyrządziłam polewę z masła stopionego na patelni, do którego dodałam 1 łyżkę mielonych orzechów laskowych i pół łyżeczki cukru. Podgrzałam jeszcze przez 2 minuty i polałam tym knedle. Inne śliwkowe propozycje: ciasto ze śliwkami klik i mój niezawodny i najlepszy na świecie maślankowiec
Przysmaki KarolkiAKCJA NIGELLA". Składniki : 250 g makaronu trottole lub innego np.świderki 125 g sera gorgonzola 100 g świeżego szpinaku sól pieprz 3 łyżki posiekanych pistacji (u mnie orzechy nerkowca) 2 ząbki czosnku* Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być al dente, ponieważ dogotuje się w sosie. Przed odcedzeniem makaronu odlać i zachować kubeczek wody
Zabawa smakiemZapraszam na pesto z grillowana papryka I pieczonym kurczakiem. Juz dawno zakochalam sie w pesto, dla mnie to smak absolutnie niebianski- dlatego staram sie "urozmaicac
Smaki Edytycieszy zarówno oczy słonecznymi barwami ,jak i podniebienie cytrusowym smakiem.Marchewka dodaje jedynie koloru i słodyczy , nie dominuje smakiem. Ciasto :3 jajka 3/4 szklanki cukru200 g utartej marchwi150 g zmielonych orzechów (włoskie bądź laskowe)1/3 szklanki soku typu "Kubuś" marchewkowo - pomarańczowego1/3 szklanki oleju1 szklanka mąki1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z dużej pomarańczyJajka ubić z cukrem na puszystą masę
Malinowa Kawiarenkadość dużo. Jeszcze nie wiem jak smakuje. Nie miałam okazji jeszcze spróbować,ale na pewno się nie zmarnuje. Co do czekolady to jest ona gorzka z dużymi, całymi orzechami laskowymi. Coś co ja lubię bardzo,więc już została cała zjedzona
Magiczne Życie Martyodpoczynek po całym ciężkim tygodniu * ostatnie letnie kwiaty z ogrodu * mój nowy zakup - wrzos z lidla * nektarynki , granaty i figi * czerwone winogrona * kominek z woskami Yankee Candle * orzechy włoskie * scena Jarmarku Miodu i Wina Czekam na Wasze wspomnienia minionego tygodnia
Magiczne Życie Martybłonnikowe z kokosem 200g Kompozycja zbóż i owoców tworząca musli błonnikowe to kolejna śniadaniowa propozycja firmy SANTE. Chrupki zbożowe z pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia oraz gryki w połączeniu z orzechem kokosowym i owocami tworzą wyjątkową śniadaniową recepturę na każdy dzień. Dodatkowo musli błonnikowe zawiera płatki pszenne oraz kukurydziane. Musli błonnikowe z kokosem wyróżnia się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim
Magiczne Życie Martykogel mogel. Kremówkę ubić na sztywno, czekoladę rozpuścić i przyprawić chili. Kremówkę wymieszać z przestudzoną czekoladą i koglem. Przełożyć do pucharków i dowolnie ozdobić. U mnie posypka z orzechów, kakao i czekolady
Magiczne Życie Martymacie jeszcze pomysłu? To macie tu kilka wskazówek...Ten pyszny krem jest produkowany od 1940 roku. Można go kupić prawie na całym świecie. Głównymi składnikami jest czekolada i orzechy laskowe. Firma pochodzi z Włoch.Teraz pewnie nie macie już żadnych wątpliwości, że chodzi o markę Nutella®!Ten pyszny sernik z dodatkiem tego słynnego kremu czekoladowo-orzechowego, który polecam Wam przygotować
Pora coś zjeśćobecną :-) ) na 1 miejscu wśród moich ulubionych ciast!Delikatne i wilgotne ucierane ciasto, a na wierzchu migdały w karmelu, mmmm... niebo w gębie!Z powodzeniem migdały możecie zastąpić np. orzechami włoskimi - taką wersję też już robiłam i kilka osób może potwierdzić, że jest równie wyborna jak oryginał!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjednak nieco go zmodyfikowałam. Serek camembert z płynnym wnętrzem, słodkie bakalie i sałata równoważąca słodki smak. Przekąska dająca dużego kopa energetycznego, idealna dla studentów, w końcu nadchodzi sesja, a orzechy są Waszym przyjacielem w tym czasie :-). Szybko się ją przygotowuje i możecie do niej wykorzystać takie bakalie, jakie znajdziecie w swoim domu. Gorąco polecam!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćprzedstawić poniżej.Mój makowiec to połączenie ciasta krucho-drożdżowego z aromatyczną masą makową, nie dodaję do niego bakalii, gdyż jestem zwolenniczką mniej słodkich makowców, a duża ilość rodzynek czy orzechów potęguje jego słodycz. Bakalie za to chętnie widzę w wigilijnej kutii albo świątecznym keksie.Aby rozpocząć przygotowania do makowca, należy wybrać mak, którego użyjemy do naszego wypieku. Tradycyjny, który wymaga zmielenia
Smakołyki Bereniki