ucieramy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, herbatniki i 4 łyżki cukru pudru. Dokładnie ucieramy, jeśli masa wydaje nam się sucha dolewamy odrobinę rumu. Z powstałej masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na pergaminie i odstawiamy do schłodzenia. Pozostały cukier przesiewamy na talerzyk. Tak samo postępujemy z kakao. Połowę trufli obtaczamy w cukrze pudrze, a drugą połowę w kakao. Smacznego!!! Takie
Miksturownikpuszystą masę. Dodajemy cukier. Miksujemy dalej. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i znów miksujemy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy je na papier w sporych odległościach i spłaszczamy łyżką (aby łyżka się nie kleiła zanurzałam ją w wodzie, ręce przy formowaniu też :) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
MiksturownikNakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy!Masa truskawkowa: 1,5 kg truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu, 4 łyżki konfitury truskawkowej, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 5 g startej czekolady. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Ostudzić
Z miłości do słodkościherbatniki itd. Ja niestety miałam troszkę za mało konfitury truskawkowej i nie wystarczyło na jeszcze jedną warstwę, ale kolejność zasadniczo dowolna ;) 3. Wierzch posypujemy odrobiną herbatników, posiekanymi orzechami lub startą czekoladą. Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówmimo, że moje wygląda może ciut gorzej, to jest pycha:) Popełniłam błąd i rozpuściłam masło zamiast po prostu wymieszać miękkie z cynamonem i trochę go spłynęło. Można też dodać orzechy, rodzynki lub migdały :)Kringel - pierścień, obwarzanek. Estoński Kringel to cynamonowy chleb w kształcie pierścienia. Dla mnie jednak jest to wypiek, którego chlebem bym nigdy nie nazwała - raczej słodką bułką:) Idealny
Kraina Tysiąca Smakówobróbki. Makarony, faworki, jajka w koszulkach czy kruche ciasto - z tą książką na pewno udadzą się każdemu, kto w kuchni jest zielony. Dowiemy się jak pozbawić migdały czy orzechy ciemnych skórek, jak łatwo obrać brzoskwinię i pomidora albo przygotować karczocha lub kwiaty cukinii...Przepisów jest naprawdę masa - od najprostszych pulpecików, po różnego rodzaju risotta czy np. kotlety cordon bleu
Kraina Tysiąca Smakówprzepisów mają charakter wyłącznie "poznawczy" - np. nie widziałam jeszcze w sklepach bulwy taro, choć może to równie dobrze świadczyć o tym, jakie sklepy odwiedzam ;) Tak więc gołąbki z orzecha kokosowego w liściach taro z wielkim żalem muszę sobie odpuścić... Ale znajdą się też przepisy "realne" do wykonania lub też zwyczajnie inspirujące do eksperymentów z egzotyczną kuchnią, bo przecież najczęściej można
Kraina Tysiąca SmakówJeśli Twoje dziecko też należy do tej grupy, to właśnie pojawiła się książka dla Ciebie - "100 smakołyków dla alergików" Patrycji Wnorowskiej. Wyobrażasz sobie słodycze bez mleka, jajek, miodu, orzechów, kakao, cytrusów oraz chemii? To właśnie są najpopularniejsze alergeny, których niektóre maluchy muszą unikać. W książce znajdziesz przepisy na desery bez tych produktów - od cukierków po torty
Kraina Tysiąca Smakówperlistym cukrem i jadane maczane w białym winie. Powstało jednak mnóstwo wariacji na jej temat i dziś możemy np. podać ją polaną polewą czekoladową i posypać z wierzchu posiekanymi orzechami. Ale cykle przepisów to nie koniec nowości na blogu - wreszcie przepięłam go na nowy, krótszy adres, który już od dawna czekał, a ja się wiecznie bałam za to zabrać
Kraina Tysiąca SmakówDeser owocowy z jogurtem i orzechami - owocowy mus z banana, kiwi i limonki Właściwie to miałam z okazji weekendu wrzucić przepis na ciasto, ale niestety klątwa drożdżowych wypieków wciąż mnie prześladuje. Wydawałoby się, że nic prostszego niż ciasto z automatu, wrzucić składniki, a resztę robi maszyna... a tu spektakularny zakalec :) Jak zwykle :)W zamian mam przepis na pyszny, orzeźwiający deser
Kraina Tysiąca Smakówsmakowało również tym, którzy nie kochają rabarbaru tak mocno jak ja :) Tym razem przygotowałam je z moją ulubioną migdałową kruszonką, ale jeśli nie masz pod ręką migdałów, użyj dowolnych orzechów. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówSurówka piękności, czyli płatki owsiane na surowo z dodatkiem owoców i orzechów, soku z cytryny i miodu. Taką surówkę kiedyś jadałam w wersji klasycznej, czyli ze startym jabłkiem, teraz bardziej wolę z bananem. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis na tę bardzo szybką do przygotowania konfiturę (chociaż nie jestem pewna, czy to właściwa nazwa) znalazłam w Wysokich Obcasach Extra. Zmieniłam trochę ilości składników, dorzuciłam daktyle i posiekane orzechy. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam do tej pory mleko sojowe, kokosowe i ryżowe. Następne w kolejności miało być orzechowe z orzechów laskowych, ale najpierw zrobiłam migdałowe, orzechowe jeszcze chwilę poczeka. Przepisy na mleko migdałowe są bardzo podobne do siebie, najważniejsze to namoczyć migdały, zmiksować z wodą i przecedzić, reszta to niuanse i co kto woli. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyrzadko zdarza mi się tak, abym zaraz po napotkaniu przepisu, który mi się spodoba, przystąpiła do jego realizacji. Teraz tak mi się zdarzyło, gdy zobaczyłam przepis na ciasto z orzechami laskowymi i figami. Widocznie trafiło na ten odpowiedni moment;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy