z mascarpone - 5500 przepisów (strona:129/367)

Tort kawowy i niezawodny biszkopt rzucany 251

około 60 cm (w tortownicy) i pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Składniki krem: 130 gramów kawy cappuccino o smaku orzechowym 500 ml śmietany kremówki  500 gramów serka mascarpone 6 łyżek cukru drobnego do wypieku  4 łyżeczki żelatyny  1/4 zimnej wody Wykonanie: Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia. Kawę (proszek) i cukier wymieszać dokładnie(...)serkiem mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując dodawać stopniowo serek. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną delikatnie wmiksować do masy.  p.s Przepis na biszkopt oraz inspiracja kremu pochodzą ze strony Moje Wypieki Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Truskawkowy tort dla magistra 239

rozpuszczoną żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie mieszamy z owocami. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Krem truskawkowy: 750 gram serka mascarpone cała frużelina Wykonanie: Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać frużelinę i delikatnie wymieszać do połączenia się składników

Krakowskie smaki Ani
Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 216

wiśni (zalewa ze słoika) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 3 listki żelatyny polewa chałwowa: 150 g chałwy waniliowej 100 ml śmietany kremówki (38%) Ciasto czekoladowe: Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, przestudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem(...)godzin. Polewa: Chałwę pokruszyć, podgrzewać z kremówką w garnuszku, aż powstanie gładka masa. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić i przestudzić. Schłodzonę kremówkę ubić z mascarpone na puszysty krem. Powoli wlewać żelatynę, cały czas miksując. Ciasto czekoladowe przekroić na pół w poziomie. Na paterze ułożyć połowę ciasta, wyłożyć połowę kremu i połowę frużeliny. Przykryć bezą, wyłożyć pozostały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowo - kokosowy w "koronie" 311

wiórki kokosowe i likier. Wymieszać. Krem czekoladowy: 380 - 400 g (puszka) czekoladowej masy krówkowej o smaku truflowym (zawiera alkohol) lub masy czekoladowej i 2 łyżeczki wódki 1000 g serka mascarpone 1 tabliczka gorzkiej czekolady 4 czubate łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Serek wymieszać dokładnie z masą truflową. Jeśli mamy masę czekoladową, należy dodać do niej 2 łyżeczki wódki(...)puder i kakao. Dobrze wymieszać by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach i delikatnie wmieszać do masy. Biały krem do dekoracji:  250 g serka mascarpone  2łyżki cukru pudru Serek wymieszać z cukrem na gładką masę. Poncz: 400 ml mocnej kawy 100 ml likieru Amaretto oraz:  300 g wiśni z kompotu, konfitury

maniapieczenia
(nie)całkiem kryzysowy deser truskawkowy 208

masłem. Herbatniki z masą ułożyłam na spód żaroodpornego naczynia i zapakowałam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. W między czasie ubiłam śmietanę, do której wmiksowałam serek mascarpone. Na końcu dodałam łyżkę cukru oraz posiekana melisę i bazylię.Powstałą masę wyłożyłam na podpieczone i przestudzone herbatniki. Na górę poukładałam pokrojone na ćwiartki truskawek.Sos balsamiczny (u mnie o smaku

Magiczna kuchnia Darii
Tiramisu na dzień Taty 224

podłużnych i okrągłych)opakowanie mascarponemałe opakowanie śmietany 30%2 płaskie łyżki cukru30 dkg truskawekkakao do posypaniaszklanka mocnej, zimnej kawyPrzygotowanie:Ubijam smietanę z cukrem, pod koniec ubijania dodaje po łyżce mascarpone i miksuje na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej masy.  Biszkopty (podłużne) kolejno zanurzam w kawie i układam na blaszce aby stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę

Magiczna kuchnia Darii
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 182

rano mąż stwierdził że już jest gotowy:)Przed podaniem deser delikatnie wyciągam z keksówki i zdejmuje folię. Pokroiłam na około centymetrowe plastry i podałam z łyżka kremówki wymieszanej z mascarpone (bez cukru) oraz z wiśniami ze spyrytusu domowej roboty. Wbrew obawom deser nie był ani tłusty w smaku ani zbyt słodki

Magiczna kuchnia Darii
Tort pomarańczowo - dyniowy / Orange pumpkin cake 210

Pomarańczę myję i obkrawam ze skórki i filetuję nad miseczką. Wyfiletowane cząstki pomarańczy kroję na mniejsze kawałki. Ubijam śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaję po łyżce serka mascarpone. Kiedy śmietana połączy się z serkiem dodaję pomarańcz wraz z sokiem i całość delikatnie mieszam.Polewa:Do miseczki wlewam śmietanę do której dodaję połamaną na kawałki czekoladę. Miseczkę stawiam na garnku

Magiczna kuchnia Darii
Cynamonowe Pączuszki z mascarpone 303

Minęły Święta  ... Nowy Rok ... i święto Trzech Króli A to oznacza , że mamy już karnawał - czas zabaw i szaleństwa - także tego kulinarnego  .Możemy

Malinowa Kawiarenka
Ciasto bananowo-marchewkowe 240

pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu).Krem:250 g serka mascarpone100 g białej czekoladyorzechy włoskie do dekoracjiCzekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy i cienkim strumieniem, powoli wlewamy białą czekoladę. Miksujemy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto bananowe 266

piekarnika ale pieczemy do „suchego patyczka”).Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia po czym nasączamy kawą.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno (pod koniec ubijania dodajemy cukier puder).Dodajemy mascarpone i konfiturę i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.Banany kroimy w plasterki i zalewamy sokiem z cytryny.Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy.Masą pokrywamy ciasto i całość schładzamy

Mienta blog
Tiramisu 234

składniki* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego)* 8 łyżek likieru amaretto lub rumu* 4 łyżki cukru* 3/4 szklanki zaparzonej kawy* 3 łyżeczki żelatyny* ciemne kakaoSposób przygotowaniaŻelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na ok. 1 godzinę.Żółtka najpierw nieco utrzeć z cukrem, a następnie kontynuować ucieranie nad parą.(Można też utrzeć żółtka(...)zimno, ucierając do momentu, aż masa będzie jasna i dość sztywna.)Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z żółtkami. Następnie do żółtek dodawać serek mascarpone, ucierając na kremową masę. W trakcie ucierania, dodać4 łyżki likieru migdałowego.2 białka ubić na sztywno ze szczypta soli i delikatnie wymieszać z masą.Do głębokiego talerza wlać kawę, dodać 4 łyżki likieru migdałowego

Mix smaku
Sernik na zimno z brzoskwiniami 212

składnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa* 500 g mascarpone* 500 g serka śmietankowego* 250 ml śmietany kremówki* 120 g cukru pudru* 3 łyżki żelatynydodatkowo* 1 puszka brzoskwiń w syropie* 1 paczka małych okrągłych biszkoptów* 1 łyżka żelatynySposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem

Mix smaku
Na dobry początek roku 230

toffi. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i stawiamy na gazie. Gdy się rozpuści dodajemy do niego ciepłą śmietanę i masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Przysmaki Karolki
Ciasto „Tulipan” 542

upieczeniu i przestygnięciu przekroiłam na 2 blaty. Przygotowałam masę z:- 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)- 1 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wrzącej wody- 250g serka mascarpone- 3 łyżek cukru pudruUbiłam śmietankę z cukrem pudrem, wmieszałam mascarpone, dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszałam. Blaty ciasta lekko posmarowałam dżemem morelowym i przełożyłam masą (uwaga – szybko tężeje).       Wierzch i boki

mojewypiekiinietylko