z łososiem - 2967 przepisów (strona:134/198)

Sylwestrowe SOS 173

będzie to, co albo da się zrobić w kilka minut, albo "zrobi się samo" ;-) zatem wybierajcie: KURCZAK NA BUTELCE Z PIWEM PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ ŁOSOŚ CYTRYNOWY 2. Coś słodkiego No to, to chyba podstawa na każdej lub przynajmniej większości imprez karnawałowych, a tym bardziej tej sylwestrowej. W przypadku imprez organizowanych "biegiem" nie ma raczej mowy

Czary - gary w kuchni
Lublin Restaurant Week - tasting menu w Hotelu Agit 199

akcentem na start degustacji. Przystawka  - tatar łososiowo - śledziowy z blinami z buraka Generalnie za tatarem rybnym nie przepadam. Zdecydowanie wolę wołowinę. Ale tu mnie spotkało miłe zaskoczenie. Połączenie łososia i śledzia fajnie zgrało się - nie było czuć tego intensywnego posmaku śledzia. Wszystko poprawnie doprawione i słono - dlatego zapewne bliny z buraka nie było solone aby zrównoważyć smak słony

Right Behind The Kitchen
Pappardelle z marchwi z czarną oliwką, słonecznikiem , tymiankiem. 255

skraplamy sokiem z cytryny. Niby nic, niby tylko marchewka a jak bogata w smaku i formie. Jeśli komuś by brakowało mięsa, świetnie komponuję się marchewkowe pappardelle z rybą np. łososiem. Smacznego

Basia w kuchni
Szynka z szynkowara. Konkurs ! 202

KONKURS Teraz obiecany konkurs w którym do wygrania będzie szynkowar o poj. 1,5 litra, 20 woreczków, termometr, zestaw dwóch przypraw do peklowania mięsa oraz nóż do wędlin i łososia firmy Fiskars. Wystarczy, że wejdziecie na stronę  http://www.sklepogrodniczy.pl/blog/szynkowarchallenge  tam zapoznacie się z proponowanymi trzema przepisami na wędlinę, a następnie odpowiecie na pytanie 1. Który przepis przypadł

Gotowanie...to proste !
Pizza z jarmużem, pomidorami i serem camembert 171

takie połączenie smaków. Miały być chipsy z jarmużu, ale wyszło coś nieco innego. Jedna z najlepszych pizz, jakie jadłam. Nadal nie mogę się zdecydować, czy ta czy ta z łososiem smakowała mi najbardziej;) I chyba się nie zdecyduję, obie są pyszne! :) Składniki: Ciasto( na jedną dużą lub dwie mniejsze): 400g mąki 2/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach

Czerwona Porzeczka
jajka 140

jajka faszerowane z koperkiem i szczypiorkiem jajka faszerowane pieczarkami jajka faszerowane z pieczarkami II   jajka nadziewane serem jajka z łososiem i awokado jajka na twardo jajka poszetowe obsmażane jajka sadzone na szpinaku jajka w koszulce na grzance jajka z anchois i "kawiorem" jajka z sardynkami czerwone jajka kraszanki pasta jajeczna z awokado pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim pomidory zapiekane

królestwo garów
Postne menu i "Lato miłości" 153

jajkami) Sałatka ziemniaczana  pieczarkami Sałatki z rybami (innymi niż śledzie) : Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Sałata z wędzoną makrelą i pomidorkami Sałatka z ciecierzycy   Sałatka z łososiem i awokado "Lato miłości" Wiliama Trevora leżało u mnie od kilku lat. A książkę kupiłam dla okładki podczas likwidacji jednej z księgarń. Autor był za nią nominowany po raz piąty

Weekendy w domu i ogrodzie
Niebieskie jajka faszerowane bryndzą i pomidorami 181

prostu śliczne jaja! I żadnych sztucznych barwników! Faszerowałam je bryndzą, ale sądzę że najprostszy farsz ze szczypiorkiem lub łososiem też byłby dobry. A jajka są tak ładne, że właściwie można je podać bez żadnych dodatków.  składniki do farbowania: mała czerwona kapusta (ok 500 g)  1000 ml wody 2 łyżki octu 1 łyżka soli 6 ugotowanych jajek

Stare Gary
Roladki z cukinii lub bakłażanów 141

ulubione przyprawy - gęsty kremowy biały ser (np. Almette) wymieszany z bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą lub ze szczypiorkiem, papryka, ulubione przyprawy - mozarella, ulubione pesto, suszone pomidory w oliwie - wędzony łosoś, gęsty kremowy biały ser lub feta, suszone pomidory w oliwie, -  grillowane paski z piersi kurczaka, cienkie paski papryczki chili, ketchup - kremowy biały ser wieszany z drobno pokrojoną rzodkiewką, sól

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jajko zapiekane w awokado z boczkiem 111

Kolejna propozycja: jajko zapiekane w awokado z boczkiem. Długo toczyliśmy spór, która wersja lepsza, z łososiem czy boczkiem. Debaty w telewizji to pestka przy tym co tutaj się działo. Argumenty za i przeciw zderzały się w powietrzu jak miecze w Grze o tron, krew, pot i łzy. Zdrady, nieoczekiwane sojusze, zmiany frontu, też jak… no dobra starczy

PaleoLife
Rożki z rukoli z serkiem łososiowym 167

świeżej rukoli 125 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka płaska soli nadzienie 275 g twarogu chudego 100 g wędzonego łososia pęczek kopru sól i pieprz do smaku  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: rukolę blendujemy z masłem, na stolnicę wykładamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i zblenowaną rukolę z masłem. Wszystkie

Niezły Młynek
Placuszki z fasoli z dynią 117

dyni z  tego przepisu łyżeczka masła  Do podania: owoce np.: pestki granatu + mus czekoladowy z  tego przepisu + orzechy do posypania- wersja na słodko  wędlina, bądź łosoś z kozim serkiem i awokado- wersja wytrawna Przygotowanie: Zalej siemię lniane wrzątkiem. Wrzuć do miski przestudzone siemię lniane, jajka, puree i dopraw. Zmiksuj na gładko wszystkie składniki blenderem. Na patelni

Smiling Shrimp
Power food, czyli czekoladowo-kokosowy pudding chia 145

nasion chia. Z pewnością już niejednokrotnie słyszeliście o niezwykłych właściwościach nasion szałwii hiszpańskiej. Jej największą zaletą są zawarte w niej kwasy omega 3 (posiada ich nawet więcej niż łosoś atlantycki). Nasiona chia są także niezwykle bogate w wapń, niezbędny dla naszych kości. Jednym słowem jest to produkt, który zdecydowanie powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Mój pudding chia

Smiling Shrimp
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU I SOS HOLENDERSKI 174

mieliście jeszcze okazji rozkoszować się tymi smakami :) Sos holenderski możecie wykorzystać również do wielu innych dań, wspaniale komponuje się on z gotowanymi warzywami (np. szparagami), z rybami, (np. łososiem) czy różnego rodzaju grzankami. Ja jestem w nim od lat zakochana po uszy i najczęściej robię go właśnie do jajek :) SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 duże jajka 1 łyżka octu

Słodko-Słony Świat Ilony
Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 113

wyraźnie wyczuwalny. Dobrze wiecie, że dla mnie oliwy i czosnku nigdy za mało, więc byłam zachwycona.  Mój Mąż z kolei skusił się na specjalność dnia - cienkie plastry surowego łososia marynowanego w occie balsamicznym i oliwie (14 zł) . Danie niestety nie zrobiło na nim wrażenia, ryba była kompletnie nie słona. Dużo bardziej smakowało mu podane obok świeże pieczywo maczane

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania