Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję wam pomysł na pyszną sałatkę z warzywami i chrupiącym kurczakiem. Sałatka ta doskonale pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy, goście będą zachwyceni jej smakiem. Możemy ją również przygotować na kolację, obiad lub lunch do pracy. Pierś z kurczaka usmażyłam w panierce z płatków kukurydzianych dzięki czemu(...)mięso wyszło bardzo chrupiące i smaczne. Zapraszam do wypróbowania przepisu Post Sałatka z chrupiącym kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujetemp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy Pół puszki krojonych pomidorów wlewamy na patelnię, Solimy, pieprzymy. Dodajemy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy(...)pakujesz w lunch box i masz pełnowartościowy lunch w pracy, czy drugie śniadanie w szkole :) A tu zajdziesz inne przepisy na szybkie, zdrowe sałaty. Wystarczy kliknąć w nazwę. Z kurczakiem, awokado i orzechami Z kurczakiem, białym serem i granatem Z kurczakiem, pomarańczą i żurawiną A co Ty zabierasz na drugie śniadanie do pracy lub szkoły? Czekam na odpowiedzi
Mój Smak na Życiekebaba: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Składniki na kebab: 1 podwójny filet z kurczaka Ok. 3 łyżki oliwy ¾ łyżeczki gyrosu ¾ łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 sałata np. lodowa 2 pomidory 2 średnie czerwone cebule * ewentualnie zielony ogórek Dip czosnkowy: 1 duży jogurt naturalny (400g(...)wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i smaży na oleju bez przypraw, do czasu gdy mięso zmięknie (około 5 – 7 minut), następnie dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze około 2 minuty, po czym
Smakowy Rajkilku dni KonQbek dawał do zrozumienia, że ma ochotę na miodowe ziemniaczki. Dziś w końcu znalazł czas, żeby marzenie urzeczywistnić. Miodowe ziemniaczki powstały jako dodatek do pomarańczowo-tymiankowego kurczaka. Pierwotna wersja kurczaka była w gazetce "Palce lizać". Danie to jest dość proste, bardzo aromatyczne i efektowne. Mięso i ziemniaki nabierają ładnego złotego koloru, w smaku są lekko słodkawe- polecam(...)gorące dni. W roli głównej wystąpił tymianek, rosnący jeszcze w doniczce, ale czeka na niego miejsce na ogródku. Potrzeba wolnego popołudnia, żeby go wsadzić. Potrzebne Filety z udek kurczaka (bez skóry)- ilość wedle potrzeb Sok z 2 pomarańczy Kilka gałązek posiekanego świeżego tymianku (suszony też może być) 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1-2 łyżki octu
les mirabelleskapusty pekińskiej 4 średnie pomidory 500 g piersi z kurczaka przyprawa "Gyros" 3 łyżki oleju 270 g sera feta 10 dkg płatków migdałowych Sos czosnkowy: 1 mały majonez 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników(...)efekt naprawdę wspaniały – szczególnie, jak mamy możliwość zaserwowania sałatki w przeźroczystej misce. Dzięki temu prostemu zabiegowi Twoi goście, oprócz smakowania - będą mogli podziwiać kolorowe warstwy w sałatce. Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Posypać przyprawą do gyrosa i polać olejem. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce minimum na 1 godzinę. Po tym czasie usmażyć
Świat Domowej KuchniMakaron ze szpinakiem (też pappardelle) cieszy się na blogu dużym powodzeniem więc myślę, że i ten makaronik również Wam zasmakuje. Ta wersja jest nieco bogatsza o kawałki kurczaka i sos śmietanowo-jogurtowy ale równie smakowita i szybka w przygotowaniu. składniki: 250 g makaronu pappardelle Czaniecki 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka 300 g szpinaku, u mnie mrożony(...)własnych zapasów grubosiekany 2 ząbki czosnku 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 5 łyżek jogurtu sól,pieprz olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i usmażyć na oleju. Na drugą patelnię wrzucić szpinak i odparować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażonego kurczaka. Dodać też śmietanę oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę dusić, doprawić do smaku solą
Monia miesza i gotujedodatkiem antybiotyków szkodliwych dla naszego zdrowia. Najlepiej więc kupować kury wiejskie od znajomego gospodarza lub z hodowli ekologicznej. Są sporo droższe, ale można przemyśleć czy nie lepiej zjeść kurczaka rzadziej a zdrowiej. Nasza dzisiejsza propozycja to wędlina z piersi kurczaka. Prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje trzymanie mięsa w solance a następnie powolne jego gotowanie. Naszą domową wędlinę przygotowaliśmy(...)prosty sposób: SKŁADNIKI duża ładna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżeczki mieszanki ziołowej do peklowania Sekret Dziadka Feliksa Solanka: woda sól WYKONANIE Pierś kroimy na dwie części. Czyścimy z tłuszczu i ścięgien, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z każdej strony nacieramy solą, pieprzem i mieszanką Sekret Dziadka Feliksa. Odstawiamy
OstryKęskażdy lubi ocet balsamiczny ale ja akurat lubię i pomyślałam, że dobrze byłoby zamarynować w nim kurczaka. I muszę przyznać, że to był dobry pomysł. Kurczak był kruchy, skórka chrupiąca. Kurczak jest ostry bo z dodatkiem ostrej czerwonej czubrycy. Takiego kurczaka można podać na obiad lub na ciepła kolację a nawet można zabrać na wycieczkę w plener.Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchnipałek kurczaka2 jabłka2 czubate łyżki powideł śliwkowychsólpieprzpapryka czerwona słodkamajeranek2 łyżki oleju1/3 szklanki bulionu Zawsze mnie kusiło, żeby spróbować upiec kurczaka z jabłkami. Postanowiłam więc na próbę upiec pałki z kurczaka. Muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne. Mięciutkie, rozpływające się mięso z nutą majeranku i dodatkiem pieczonego jabłka wywrą wrażenie najprawdopodobniej na każdym próbującym.Pałki kurczaka umyć, osuszyć(...)rękawa foliowego włożyć powidła śliwkowe i zalać wszystko delikatnie bulionem, tak żeby nie spłukać przypraw z mięsa. Szczelnie zamknąć całość specjalnym klipsem.Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC i wstawić kurczaka. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec nadal przez około 50-60 minut. Po tym czasie rozciąć folię i zwiększyć temperaturę do 200ºC i piec jeszcze 10-15 minut
Świat Domowej Kuchniuwydatnić użyte wielokolorowe składniki. Jedyne co odrobinę zmodernizowałam, w stosunku do oryginalnego przepisu - to podzieliłam majonez na dwie wartwy, zamiast jednej - na górze sałatki.Pierś z kurczaka pokroić w dosyć drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać przyprawę "gyros" i 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.Po tym czasie podsmażyć kurczaka
Świat Domowej KuchniPesto doskonale smakuje z kurczakiem, ale możemy go serwować na przykład do chleba, bagietki, sałatek czy serów. Najlepsze jak dla mnie jest pesto domowej roboty.Składniki na pesto:1/3 szklanki orzechów nerkowcaspora garść świeżej bazylii1 ząbek czosnku4 łyżki oliwy z oliwekparmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino)sól, pieprzWszystkie składniki blendujemy albo ucieramy w moździerzu.Sposób przyrządzenia:Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie al dente. W tym samym czasie podsmażamy filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Kurczaka doprawiamy tylko odrobiną soli, gdyż samo pesto jest już słone ze względu na obecny w nim parmezan.Makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy usmażonego kurczaka oraz przygotowane pesto. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy
upichcicmusztarda, zioła...ciągle coś nowego, coś co nadaje odmiennego smaku. Dzisiaj przygotowałam gołąbki z włoskiej kapusty, a w środku była chuda wieprzowina z brązowym ryżem i kawałki kurczaka. Bo gołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki zaprezentuję Wam garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus.Składniki:około pół kilograma wieprzowiny(...)szynka, karkówka),dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka,1 jajko,3 spore garście brązowego ryżu,sól, świeżo mielony pieprz,majeranek, 1 łyżka łagodnej musztardy,1/3 szklanki zimnej wody,niezbyt duża główka włoskiej kapusty,odrobina oleju do obsmażenia gołąbków.Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennamnie zostaje ono dość często, więc sposobów na to mam kilka. Kiedyś pokazywałam Wam zapiekankę z gotowanego indyka czy też zapiekankę a'la tarta z gotowanego kurczaka, ktoś pamięta? :) Dzisiaj potrawka z kurczaka, który pozostał z niedzielnego rosołu :) Dzisiaj wszak niedziela i w wielu domach króluje tradycyjny rosół :)Składniki:gotowany kurczak (w moim przypadku były to dwie średnie
Codzienna kuchnia niecodziennaMożna ją śmiało podać jako samodzielne danie na kolację, albo zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą do pracy.Składniki:2 małe brokuły lub 1 większy,2 piersi z kurczaka,puszka kukurydzy,ser feta,3-4 łyżki majonezu,1 mały jogurt naturalny,sól, pieprz cayenne lub ostra papryka,odrobina oleju do przesmarowania patelni.Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błon(...)gotować do miękkości, powinny być al dente. Ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.Sałatkę układać warstwami: brokuły, kurczak, kukurydza, ser feta.Jogurt wymieszać z majonezem i polać sałatkę. Można na końcu posypać wierzch sałatki uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanymi i uprażonymi orzechami.Jak zauważyliście kolejny raz użyłam patelni grillowej
Codzienna kuchnia niecodziennadaniu bazę stanowią świeże udka z kurczaka, ale całego smaku nadaje marchewkaz cebulką.Składniki:-10 udek z kurczaka-4-5 sporych marchewek-duża cebula-kilka ząbków czosnku-warzywko-przyprawa do kurczaka-przyprawa barbecue-olej Udka posypujemy przyprawą do kurczaka i barbecue, dodajemy plasterki czosnkui skrapiamy olejem.Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki i posypujemy warzywkiem
Maminek kulinarny