naszym woku (tudzież patelni). Można również zrezygnować z makaronu i podawać nasze danie z ryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek(...)granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i sporo sosu sojowego - tyle, by nasze przyprawy dokładnie oblepiały mięso, ja lałam na oko, ale wyszło tego ok. 3 łyżek, może nawet więcej. Następnie bierzemy
Kulinarne zapędy Kokosaudek kurczaka kukurydzianego, 2 papryczki chili, 1 trawa cytrynowa, 3 liście limonki, 4 cm świeżego imbiru, sok z limonki, skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki miodu wielokwiatowego, sól, tłuszcz do smażenia Trawę cytrynową drobno posiekać. Z liści limonki wyrwać nerw. Obrany imbir zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chili posiekać (można wyjąć pestki, ja nie wyjmowałam). Wszystko razem wymieszać(...)miseczce, razem z miodem, sokiem z limonki, skórką cytryny i 150 ml wody. Uda kurczaka umyć, osuszyć. W naczyniu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zlać tłuszcz, dodać wymieszane przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podawać z ryżem i jogurtem. zastawa
królestwo garówkuchnio nie ma. Nu, co tak patrzysz, jakby Ci hto ostatnio szklankie bimbru z ręki wyrwał? Już cię tu nie ma! Już, sio!” Składniki: 4 średniej wielkości piersi z kurczaka (ewentualnie z niebieskiego ptaka) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 120 g gęstego jogurtu naturalnego 60 g bułki tartej 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego(...)piersi podajemy w całości, z dzikim ryżem, liśćmi zielonej sałaty i porcją podgrzanej konfitury z żurawiny. Delikatna słodycz żurawiny wspaniale podkreśli zdecydowany smak panierki. Kategoria: żarło powszednie Tagged: jogurt , kurczak , parmezan , ryż , żurawina
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichatylko najmłodszych ale tych całkiem dużych też ;) To przepis z kategorii tych do których się wraca z przyjemnością :) Zapraszam! Kotleciki drobiowe z majonezem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki mąki olej sól, pieprz Przygotowanie: Fileta z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę.Wrzucić do miski. Dodać jajka, majonez i mąkę. Przyprawić
Tagebuch po polskuponiżej oraz zamieszczone zdjęcie jest autorstwa Pana Andrzeja Polana, z którym wspólnie przygotowaliśmy to pyszne danie podczas kręcenia odcinka :) Zapraszam do przygotowań! źródło zdjęcia Składniki na nóżki: Udko z kurczaka 4 szt Masło klarowane 1 łyżka Cebula biała 4 szt Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej(...)szkl Cebula 1 szt Makaron rosołowy 80 gr Rodzynki 100 gr Olej do smażenia Sól, pieprz, cynamon mielony CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z nóżek kurczaka ściągamy skórę prawie do końca. Luzujemy z kości, oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym, następnie dodajemy pokrojoną
My Culinary Artprodukty, użyć ziół i przypraw. Do naczynia/garnka z wodą można też dodać odrobinę wina i gałązki świeżych ziół, co na pewno wzbogaci aromat przygotowywanych potraw. Gotowanie na parze- przepisy: KURCZAK A'LA SALTIMBOCCA Składniki: pierś kurczaka 4 listki świeżej szałwi 4 plastry szynki parmeńskiej pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy pieprzem. Na każdym kawałku
Smakowity Blog KulinarnyAromatyczne pieczone pałki z kurczaka są klasyczną i bardzo apetyczna propozycją obiadową dla całej rodziny. Chrupiąca, glazurowana skórka i soczyste mięso to je znak rozpoznawczy. tego dania. Klasyka w najlepszym wydaniu! Składniki: 1o pałek z kurczaka ½ szklanki oliwy z oliwek sól 1/2 łyżki pieprzu 1 łyżka tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czosnku granulowanego1
Pyry na Gazmoje słowa. Myślę, że zaczynacie rozumieć trochę moją radość i moją sałatkę... Składniki: 1 zielona sałata 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 ogórek 1 połówka piersi z kurczaka ser feta chilli oregano curry sól pieprz oliwa z oliwek sos: 2 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka oliwy z oliwek curry świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania: Warzywa dokładnie myjemy(...)kroimy i układamy na dno miski. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy chilli, oregano, curry, solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z oliwek, kilka minut, żeby nie przesuszyć mięsa. Przenosimy do miski. Wierzch sałatki dekorujemy startą na tarce fetą i świeżą bazylią. Jogurt mieszamy z majonezem, oliwą z oliwek, curry i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyFilet z kurczaka w sosie musztardowym to kolejny przepis dla zagonionych o niesamowitym smaku, przygotowanie zajmuje mniej czasu niż ugotowanie ziemniaków. Składniki : (na 2-3 osoby) 1 podwójna pierś kurczaka 2 duże cebule 50 gr masła 2 łyżki oliwy 0,5 szklanki wody 3 łyżki musztardy (polecam stołową) 1 łyżeczka mielonego tymianku sól, pieprz Przygotowanie : Filet oczyszczam z błonek
Mechanik w kuchniCukinia to warzywo, które idealnie nadaje się do faszerowania. Ostatnio postanowiłam przygotować cukinię w zdrowszej wersji. Do faszerowania użyłam kaszy jaglanej, marchewki, cebuli i piersi z kurczaka. Danie warte wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj ). Składniki na porcję dla 2-3 osób: 3 średniej wielkości cukinie 1 duża pierś z kurczaka
Ugotowaćłyżki oleju 250 ml ciepłego mleka łyżeczka soli można dodać ulubione zioła Farsz: 25 dag pieczarke 2 papryki 3 duże czerwone cebule (mogą być białe) 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (można zamarynować np.w jogurcie) 1 szklanki sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach pulpa pomidorowa/koncentrat/ostatecznie ketchup sól, pieprz ulubione zioła - u mnie bazylia i ogromna ilość tymianku(...)kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie dodajemy do niej pokrojone w talarki pieczarki - chwile smażymy. Następnie dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich usmażonego kurczaka - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego ser żółty - dokładnie mieszamy. Każdy kawałek ciasta smarujemy pulpą pomidorową i układamy na nim ok 1,5 łyżki farszu - dokładnie
sierotka maRysia w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 600-800g brokuła 300g pieczonego kurczaka (może być szynka konserwowa lub świeży boczek) 100g pestek dyni 50g pistacji majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Brokuły umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić pokroić na mniejsze kawałki. (Jeśli używamy boczku - należy go podsmażyć na chrupiące
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). (3 porcje) 300g piersi z kurczaka 200g brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki (użyłam 12%) 3/4 łyżki sosu rybnego (*) 1/4-1/3 łyżeczki startej skórki cytrynowej (świeżej) pieprz cytrynowy sól olej (użyłam czosnkowego) Dodatkowo: makaron (około 150g; wg gustu) Umytą i osuszoną pierś pokroić w kostkę. Posmarować sosem rybnym, oprószyć(...)brokułem zalać śmietanką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać skórką cytrynową i wymieszać. Dusić do zredukowania się sosu. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem. (Makaron można wymieszać z kurczakiem na patelni lub nałożyć na talerze i na niego nałożyć pierś z brokułem.) (*) Sos rybny ma właściwości zmiękczające i stosowany z umiarem wcale nie jest wyczuwalny. Dzięki nie mu mięso
Di gotujeKurczak z mango, pomarańczą i nerkowcami Prosto, szybko i smacznie. Czy jest ktoś kto nie lubi takich dań? Całość przygotujecie w niecałe 15 minut. Co i tak nie jest do końca sprawiedliwe, bo zniknie z talerzy w kilka chwil. ;) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa z piersi kurczaka (może też być indyk) 1 łyżeczka suszonych ziół (tymianek, oregano, lubczyk
Pełny talerzRozbite piersi z kurczaka solę,pieprzę i smaruję koncentratem pomidorowym. Można ułożyć na nie kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka. Doprawiam ziołami wg upodobań.Układam na nie plastry wędzonego boczku. Zawijam je jak sushi w rulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka
potrawyregionalne