WEGAŃSKI KOKTAJL KOKOS - MALINA Prosty, pyszny i do zrobienia od razu. Wegański koktajl na bazie mleka kokosowego z malinami. Potrzebujesz trzech, a nawet wystarczą dwa składniki. Dojrzałe maliny i mleko kokosowe. Dla tych co lubią, jak jest słodko syrop klonowy i chipsy z kokosa. Maliny rozgniatamy widelcem i układamy na dnie szklanki, do 1/5 wysokości. Maliny i mleko koksowe
SMYKWKUCHNISkładniki: * pół szklanki płatków owsianych * 1 i 1/3 szklanki jogurtu naturalnego * 3 łyżki nasion chia * opcjonalnie łyżeczka miodu lub syropu klonowego (ja pominęłam) * na wierzch do posypania według uznania: kokos, rodzynki, jabłko, orzechy, inne dowolne owoce Wykonanie: Jogurt wymieszać z płatkami owsianymi i chia. Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na całą noc. Rano owsiankę przełożyć do miseczki lub jeśli
Zrób to smacznielodówki, i jemy w mocno schłodzonej postaci, bo takie właśnie smakują najlepiej! Deser postanowiłam przygotować w wegańskiej wersji i o bardzo subtelnym i ciekawym smaku. Jak dobrze wiecie uwielbiam kokos i świeże sezonowe owoce, dlatego ten sernik zagości pewnie u mnie na stole jeszcze nie raz! SKŁADNIKI: MASA NR 1: - 5 łyżek nasion chia - 250 ml mleczka kokosowego
SMYKWKUCHNIszklanka cukry * 150 g wiórków kokosowych Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. Ucierać do czasu aż w pianie nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Pianę kokosową przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej, w której był pieczony biszkopt). Bezę suszyć w piekarniku nagrzanym do 140'C około 45 minut
Zrób to smacznieZapewne na fan page-u widzieliście już ten torcik, więc teraz przyszła pora na przepis. Tort powstał z okazji moich urodzin i jest połączeniem moich ulubionych smaków: kokosu i truskawek! Niebo w gębie! Poza tym uwierzcie mi że przygotowanie jego jest banalnie proste ale za to bardzo efektowne. Podstawa to jak zawsze puszysty biszkopt. Przepis dodaję do akcji
Życie zaczyna się w kuchninajdłużej. Niech będzie ciepło i słonecznie. Na przywitanie lata zrobiłam torcik „Rafaello”. Dlaczego właśnie takie ciasto? Ponieważ bardzo lubię desery z wiórkami kokosowymi. Ciasta i ciasteczka z kokosem zawsze znikają u nas jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”, dlatego też ten torcik zniknął w oka mgnieniu. Robiłam już różne wersje „Rafaello”. Z masą budyniową, przekładałam dwiema warstwami biszkoptów, robiłam w foremce
Kuchnia u KrysiMożecie uznawać mnie za nudziarę, bo w moich przepisach na desery wciąż przewija się połączenie czekolady z kokosem. Nie ukrywam, że to moja ulubiona kombinacja we wszelkich słodyczach. Za każdym razem, w różnych wypiekach lub surowych ciastach smakuje inaczej. Tym razem niesamowicie kremowo, przesmacznie, wprost obłędnie. Zakochaliśmy się w tym cieście na zabój, dlatego niemal pobiliśmy się o ostatni kawałek
Jeść, by żyć w zdrowiuKokos jest jednym z produktów spożywczych, które zostały zakwalifikowane jako "superfoods" ze względu na swoje szerokie właściwości zdrowotne. Z miąższu kokosa wyciska się olej kokosowy, który można stosować z powodzeniem w kuchni, a także wykorzystywać na wiele sposobów w pielęgnacji urody. Olej kokosowy ma bardzo szerokie zastosowania w kosmetyce ze względu na silne właściwości nawilżające, ponadto zawiera kwas laurynowy
Kuchenne innowacjeszkl * orzechy włoskie – ok. 3/4 szkl * orzechy laskowe – 1 łyżki * daktyle – 1 garść * olej kokosowy – 2 lyżki * sezam – 2 łyżki KREM JAGLANY: * kasza jaglana ( sucha ) – 0,5 szkl * kokos – 0,5 szkl * mleko kokosowe – 2 szkl * cukier brązowy – 2-3 łyżki * malin, kandyzowane wiśnie, granat SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy miksera wkładamy płatki oraz orzechy i namoczone daktyle – blendujemy
Ostra na Słodkożelatyny powoli dodać najpierw kilka łyżek masy z mlekiem kokosowym przez cały czas mieszając, potem dolać większość masy i dobrze wymieszać. Przelać z powrotem do misy, wymieszać, dodać kokos i jeszcze raz wymieszać. Do masy dodać ubitą kremówkę w trzech częściach, delikatnie mieszając po każdej dokładce. Krem przełożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 30 minut
Swojskie jedzonkoPuszyste placuszki, czyli pancakes mięciutkie, a dzięki dodatkowi wiórków kokosowych- smakujące kokosem, będą pyszną gratką dla wielbicieli kokosowych smaków 😋 Zdradzę Wam, że podane z truskawkami i śmietanką kokosową smakują wręcz nieziemsko! 😋 * mąka pszenna- 2 szklanki * mleko- 1 i 2/3 szklanki * wiórki kokosowe- 1/2 szklanki * jajka- 2 szt. * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * roztopione masło klarowane- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia
Kraina Miodem Płynącaherbata- matcha! Uwielbiam ją pić jako matcha latte lub po prostu w formie zwykłej herbatki. Tym razem miała ona okazję wykazać się w nieco cięższym zdaniu- zagrać duet z kokosem tworząc pyszne lody! SKŁAD: 1łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha 1/2 szklanki wody banan 4 łyżeczki gęstego mleka kokosowego 4 łyżki mąki kokosowej WYKONANIE: W garnuszku zagotowujemy wodę, gdy wrzy, zdejmujemy
healthy dreamsnawet same bez żadnego dodatku. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na naleśniki odpowiednie dla wegan, które zrobiłam z mleka kokosowego. Naleśniki były bardzo delikatne w smaku z lekkim aromatem kokosu...pyszności :) Podałam je z galaretką malinową domowej roboty 😋 Składniki (6 szt): ciasto naleśnikowe: mleko kokosowe z puszki 400 ml, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia pół łyżeczki, sól szczypta, dodatkowo
kulinarne odsłony patiDelikatny biszkopt,słodka śmietanka,banany i nutka kokosu ,tak mogę opisać to ciasto. biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. mąki tortowej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 1 łyżka proszku do pieczenia masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny ponadto
Kolorowa kuchnia Elki