pagu kolorowo-torcikowo Jedna osoba może wysłać max 2 zgłoszenia. 6. Nagrody są dwie i w skład każdej z nich wchodzi: 12 opakowań makaronów Lubella oraz 2 opakowania kaszy Lubella. 7. Zwycięzców wybieram ja, a ogłoszenie wyników nastąpi na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu. Na podanie danych adresowych zwycięzca ma 5 dni, jeśli
kolorowotorcikowoUwielbiam wegetariańskie kotleciki, z dodatkiem warzyw, ryżu, soczewicy czy kaszy. Są dobre zarówno na domowy obiad, jak i do zabrania w pudełeczku do pracy. Wciąż poszukuję kolejnych przepisów i inspiracji do sprawdzenia. Dzisiaj taką inspiracją był wpis Evity. Składniki: 2 woreczki ryżu pół czerwonej papryki 4 ogórki konserwowe 2 jajka 2 plastry żółtego sera kilka gałązek koperku sól, pieprz
Pasja Smakucudownych i smakowitych dni. Moja lista dań wigilijnych: /w miarę możliwości będę uzupełniała listę o linki do przepisów/ Barszcz czerwony z uszkami ( przepis na uszka ) Łupcie - gołąbki z kaszą gryczaną ( przepis ) Śledzie w pomidorach ( przepis ) Śledzie w śmietanie ( przepis ) Śledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami ( przepis ) Sałatka jarzynowa Sałatka z tuńczykiem Łódeczki z cykorii
Pasja SmakuBardzo lubię paszteciki z różnymi rodzajami farszu. Najczęściej potrafię skusić się na farsz z kapustą lub kaszą, rzadziej z mięsem. Tym razem postanowiłam wykonać paszteciki z ciasta drożdżowego sama. Jak widać - udało się. Świetnie smakują na drugi dzień z kubkiem gorącego barszczu czerwonego. Przepis stąd . Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki
Pasja Smakujaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego SOS SEROWY: 350ml wody 150 ml śmietany 18% 1 kostka rosołowa 1 kostka sera
Grunt to przepis!przesiać ,wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać do połączenia się składników.Do gotowej masy dodać skórkę pomarańczową,żurawinę wymieszać i wylać do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną formy z kominkiem.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec do suchego patyczka około 45 min.Zimną babkę polukrować lub oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujedodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlać roztopione letnie masło i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy części.Formę 30*10 cm wysmarować i wysypać kaszą manną.Wlać białe ciasto.Do drugiej części ciasta dodać mielone migdały ,wymieszać i wylać na białe ciasto.Do trzeciej części ciasta dodać kakao ,wymieszać i wylać na ciasto z migdałami Piec
Ala piecze i gotujetortu. przygotować pudding. Vanilia pudding: Z tego powodu, że jest zrobiony tylko z mleka i mąki( niektóre przepisy dodają rownież jajko) w smaku przypomina naszą leguminę z kaszy manny. Pudding jest dosyć wilgotny i oddaje tą wilgoc ciastu przez noc. Przepis na pudding: z 1 lt mleka odlać szklankę, resztę mleka zagotować dodając cukier i c. waniliowy
Mia Cucina Sofietapierwszym miejscu znajdują się różniste makarony: od tych najbardziej popularnych jak spaghetti, penne czy fusilli, po te fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywną zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia. v Niewiele
Mia Cucina Sofietajedni je kochają, inni nienawidzą i nawet pod groźbą śmierci ich nie spróbują. Ja i córa należymy do osób, które ja uwielbiają, zazwyczaj jemy je w postaci gulaszu z kaszą ale tym razem zrobiłam wyjątek i postanowiłam przygotować danie tradycyjnie polskie, barowe czyli ozorki w sosie chrzanowym, które kojarzą mi się z Wielkanocą. Danie nie jest pracochłonne, proste i pyszne
Bernika - moj kulinarny pamietnikOzorki często u nas bywają w postaci gulaszu podawanego z kaszą. Ale żeby nie być taka monotematyczna postanowiłam tym razem podać je z plackami zrobionymi z ciasta, które zostało po robieniu klusek śląskich. Takie ciasto może być użyte albo na dufinki albo właśnie na placki. Świetnie się komponuje z sosami np. pieczarkowym czy gulaszami. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmleka 150 ml śmietany kremówki szczypiorek sól, pieprz szczypta gałki muszkatałowej ząbek czosnku Mąkę, sól, oregano wsypać do miski i wymieszać, dodać masło i wyrabiać aż otrzymamy strukturę kaszy. Dodać jajko i sok z cytryny, zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około 30 minut. Przygotować formę do taty o średnicy 25 cm, wysmarować
Zabawa smakiempotem w zależności od tego co mam w domu robie sos . Na to jaki on będzie wpływa też co mam na surówkę lub z czym mam podać ( ziemniaki, kasza, kuskus, kluski). Taka średnia wypadkowa :).O tym sosie zadecydowała połówka żółtej papryki , pomidory i rozmaryn na parapecie :) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchninawet potrajając ilość składników, bo tak jak wszystkie duszone mięsa są smaczniejsze gdy robi się ich więcej na raz . Można potem zamrozić je z sosem. Podałam z polentą z kaszy Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitrochę dłużej tak by sos się zgotował i był gęsty ). Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami . Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub kiszonych ogórków . Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy
Buniabaje w kuchni