zeszłoroczny przepis i spokojnie, z uśmiechem mogę Wam go zaprezentować. Kutia nie jest zbyt słodka, więc spokojnie możecie ją dosłodzić. Mocno bakaliowa, z dodatkiem pszenicy (można zamienić ją na kaszę lub całkiem z niej zrezygnować). Prosta w przygotowaniu, choć trochę czasochłonna (pamiętajcie, warto zacząć ją przygotować na dwa dni przed Wigilią). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćLubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem będzie przepis poniżej. Uwielbiam kluski z dodatkiem ziemniaków, ziemniaki są też składnikiem niektórych moich wypieków. Gotowanie, smażone, frytki czy pieczone. Lubimy je całą rodziną. Najchętniej w całości ale i w postaci puree
Dzieje kuchennej Wiewióryniego TUTAJ. My zajadaliśmy się dzisiaj z dokładkami, nawet dzieciaki mogły sobie solidnie podjeść i bez pytań o to czy mogą. Do Picadillo podałam po raz pierwszy kasze jaglaną, jak się okazało
Dzieje kuchennej WiewióryNadchodzi wiosna także do mojej kuchni. Pierwszymi zwiastunami były grzanki z pastą jajeczną, dzisiaj zawitała kasza jaglana z owocami, tak wiem, mrożonymi, ale wiosną zapachniało i to całkiem o poranku! Z nadejściem wiosny staram się robić kolejne żywieniowe postanowienia, min takie, że w dni powszednie śniadania w domu jemy bezglutenowe. jak na razie trzymamy się tego i całkiem
Dzieje kuchennej Wiewiórypodwojenia objętości. 3. Nagrzać piekarnik do 240 stopni najlepiej z blachą z wyposażenia piekarnika lub z kamieniem do pizzy. Na dużą, płaską deseczkę (np. łopatka do pizzy) wysypać trochę kaszy manny i na to wyłożyć chleb. Naciąć chleb ostrym nożem. Na spód piekarnika wstawić małą blaszkę z wrzącą wodą. Jak piekarnik osiągnie temperaturę 240 stopni to chleb (nacięty) zsuwamy ostrożnie
UgotujmyTo.plżeby się nagrzały przed pieczeniem. Na spodzie piekarnika, jak się już nagrzeje- wstawiamy małą keksówkę z gorącą wodą.11. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na łopatkę, którą posypujemy kaszą manną, żeby się lepiej chleb zsunął na kamień lub blaszkę. Można również przełożyć wyrośnięty bochenek na papier do pieczenia i z nim przełożyć chleb na kamień/blachę. Chleb posypujemy
UgotujmyTo.pljakie jadłam, mimo, że jest taki prosty w wykonaniu. Polecam wypróbować, bo naprawdę warto. Deser z "Schoko Bons" - Składniki: 1/2 l mleka 4 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego cukru waniliowego) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 cukierków Kinder
Słodka StronaCieniutkie, delikatne, bezglutenowe. Z syropem smakują świetnie. Są słodziutkie. Idealne na weekendowy poranek. Składniki: 60 g mąki z kaszy jaglanej 1 jajko 2 łyżeczki stewi 100 ml mleka Olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Mąkę wymieszać ze stewią. Jajko rozbełtać, połączyć z mlekiem. Suche składniki połączyć z mokrymi. Smażyć na średnim ogniu na odrobinie oleju roślinnego. Podawać z dżemem
Czarnawisienkarankiemwszystkolepsze.blogspot.com , (naprawdę polecam). Postanowiłam sama sobie dogodzić. A, że kaszkę manną uwielbiam, więc nie mogłam dokonać innego wyboru. Przepis szybki i pyszny :) Składniki: szklanka mleka 4 łyżki kaszy manny 3 kostki startej mlecznej czekolady Wykonanie: Mleko zagotować, zestawić i wsypać kaszkę, dokładnie zamieszać. Znów postawić na palnik. Zmniejszyć ogień i jeszcze chwilkę pogotować. Następnie przelać
Moje pyszne gotowaniesmaczną propozycję na śniadanko. Cudowna manna z ciasteczkami, naprawdę polecam. Składniki: 2 ciasteczka szklanka mleka 4 łyżki manny Wykonanie: Mleko zagotować. Zestawić z ognia i wmieszać kaszę i jeszcze chwilę podgotować. Następnie wykruszyć ciasteczka i wymieszać. Smacznego
Moje pyszne gotowaniePyszny początek dnia :) Składniki: szklanka mleka 4 łyżki manny pół jabłuszka (średniego) łyżka miodu Wykonanie: Mleko zagotować, zdjąć z palnika. Następnie dać kasze manną i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wstawić na chwilę na mały ogień i mieszać. Zdjąć, dodać łyżkę miodu i wymieszać. Jabłuszko zetrzeć do miseczki na grubej tarce i nałożyć kaszki. Smacznego
Moje pyszne gotowanietego powidełki mojej cioci, pyszne :D Składniki: kubek mleka 4 łyżki manny szczypta cynamonu łyżka powideł Wykonanie: Mleko zagotować z cynamonem. Zestawić z kuchenki i wymieszać dokładnie z kaszą, następnie zmniejszyć ogień i chwilkę pogotować. Kaszkę przełożyć do miseczki o dodać powideł. Smacznego
Moje pyszne gotowanieszklanka mleka 4 łyzki manny garść żurawiny odrobina wafelka orzechowego połamana w drobne kawałki (u mnie był to Góralek) Wykonanie: Mleko zagotować, zestawić z palnika wymieszać dokładnie z kaszą. Ogień zmniejszyć i jeszcze chwilę gotować. Przełożyć do miseczki. Dać żurawinę i wafelka. Smacznego
Moje pyszne gotowanieutworzyły się kluski. Gotujemy jeszcze przez chwilę i odstawiamy z ognia. Doprawiamy całość pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodajemy śmietanę. Ja swoje serduszka podałam z kaszą jaglaną, którą pierwszy raz w życiu gotowałam i jadłam :) Polecam takie połączenie :) Pamiętajcie również, że proporcje, jakie podaję są orientacyjne :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawierzchu wyłożyć pokrojony w plasterki por. Naczynie przykryć i wstawić na około 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni. Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :) Życzę wszystkim smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna