Deser w smaku przypomina piernik. Jest bardzo delikatny, ale za sprawą dyni również bardzo sycący. W przepisie podaję ilość deseru jako 4 sztuki, ale można przygotować mniejsze porcje i zrobić ich 6 lub więcej. Mój deser udekorowałam mango i winogronami, ale świetnie nada się śmietana oprószona kakao. Na 4 duże desery. SKŁADNIKI 300 ml mleka 4 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)przyprawy korzennej (np. do piernika) 4 łyżeczki żelatyny 250 g puree z dyni 370 g jogurtu naturalnego 4 łyżki miodu do dekoracji: świeże owoce (u mnie mango i winogrona) lub bita śmietana i kakao WYKONANIE Żelatynę wsypać do szklanki i zalać odrobiną wody, żeby napęczniała. Mleko wlać do garnuszka, dodać kakao i przyprawę korzenną, po czym zagotować. Wyłączyć palnik, dodać
Passions hobbies lifeMacie już czasami dość pieczywa? Polecam zrobić krakersy owsiane z pestkami dyni – słone ciasteczka, które świetnie zastąpią chleb. Będą smaczną odmianą, a są naprawdę proste w wykonaniu. Ja zawsze robię od razu kilka porcji i przechowuję w otwartym pojemniku – my lubimy, gdy są suche i chrupiące Składniki na 8 sztuk: 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka oleju kokosowego(...)łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych 2/3 szklanki wody garść pestek dyni sól i pieprz do smaku mąka owsiana do podsypania ciasta Wykonanie: Do blendera wsypujemy płatki i miksujemy aż uzyskamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy aż utworzą kulkę ciasta. Przekładamy ją na czysty blat podsypany mąką owsianą i rozwałkowujemy do około 1 cm grubości. Szklanką wycinamy ciastka, kładziemy na blaszkę
Lamarida.pltrawienie a borówka jest też pomocna w walce z pasożytami. Dzięki zawartości kwasów omega-3 w siemieniu lnianym poprawimy pracę naszego mózgu i serca oraz ukoimy przewód pokarmowy a dynia pozwoli utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy. Wegański słoik śniadaniowy z jogurtem i borówkami Drukuj Porcje: 1 porcja, słoik ok. 350ml Czas przygotowania: 10 - 15 minut Składniki: 2 łyżeczki(...)jagód goji 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich 2 łyżki miodu 4 łyżeczki pestek dyni (15g) 4 łyżeczki płatków migdałowych (10g) 4 łyżeczki wiórków kokosowych niesiarkowanych (10g) 4 łyżeczki siemienia lnianego (20 g) 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich 2 łyżki miodu 100ml jogurtu kokosowego 1/2 startego jabłka 1/2 startej marchewki mrożone owoce leśne do podania Przygotowanie 1 Jagody goji
Book of spellspierogowego u niej w domu jest tak samo naturalne jak u nas dodawanie soli do ziemniaków. W każdym razie, w związku z tym, że w tym roku był wysyp dyń, a do tego jeszcze w tym okresie niemal każdy spożywczak ma ją w swoim asortymencie, ze względu na jakieś dziwne amerykańskie święto, postanowiłem w końcu wykorzystać ten przepis. Składniki: - mąka(...)woda - olej - dynia - cebula - pieprz Wykonanie: Mąkę mieszamy ze sporą ilością pieprzu, a następnie dodajemy bardzo gorącej wody i ugniatamy ciasto. Dodajemy trochę oleju i jeszcze trochę wody. Ugniatamy, aż do momentu kiedy powstanie nam jednolite sprężyste ciasto. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy. Dynię trzemy na drobnej tarce i mieszamy z cebulą. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, napełniamy farszem
Kryzysowa Książka Kucharskaskładniki: ok. 1000 g dyni, obranej sok z 2 cytryn 400 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 250 ml wody opcjonalnie: parę goździków wykonanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałeczki, przekładamy do garna, zalewamy wodą i dusimy, aż się rozgotuje. Następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gorące powidła
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: • 1 dynia Zalewa na 1 kg gotowych kulek dyniowych: • 3 szklanki wody • 1/2 szklanki octu • 40 dkg cukru • kilka goździków • laska cynamonu Wykonanie: • Dynię przekroić na 4 części, wybrać pestki. • Z miąższu wydrążać kulki metalową łyżeczką do robienia kulek. • Gotowe kulki sparzyć przez 2 minuty we wrzątku. • Odcedzić, przelać zimną wodą i zapakować(...)słoików. • Zagotować składniki zalewy, pogotować ok. 5 minut. • Wyjąć goździki i cynamon, zalać gorącą zalewą dynię w słoikach. • Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. Pasteryzacja to wstawienie słoików do garnka, zalanie wodą do 3/4 wysokości i gotowanie 15 minut od zawrzenia wody. Następnie wyjąć z wody i odwrócić
To co kochamSkładniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli Nadzienie; 20 dag mięsa z kurczaka ( u mnie filet pieczony) 20 dag dyni 10 dag szpinaku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, 3 jajka 350 ml śmietany kawałek sera żółtego (ok 10 dag) 1 łyżka masła suszony i świeży majeranek Przygotowanie(...)podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno foremki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Dynię obrać i pokroić w kostkę , zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości lecz uważać aby się nie rozpadła. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę , wrzucić na patelnie wraz z łyżką masła. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki szpinak oraz starty czosnek. Doprawić do smaku i chwilę
Radość kipiąca uśmiechem.mięsa gulaszowego 1 cebula 1-2 pomidory 1 mała dynia hokkaido sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano szczypta estragonu 100 ml śmietanki 30% natka pietruszki tłuszcz do smażenia Mięso kroimy w mniejszą kostkę, podsmażamy w rondlu razem z cebulą. Kiedy wyparuje juz cały płyn podlewamy wodą i dodajemy przyprawy oraz obrane i pokrojone pomidory. Dusimy aż mięso będzie miękkie, następnie(...)dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy aż dynia będzie miękka, ok 15 min. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Gotowanie jest łatwemąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy (16 g) lub łyżka ekstraktu waniliowego 1-4 szklanki cukru (następnym razem nie będę dodawać, bo masa kajmakowa daje dużo słodyczy) 200 g pestek dyni Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Orzechy drobno posiekać lub przełożyć do worka strunowego i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Warstwę herbatników posmarować połową masy kajmakowej(...)mleko powoli wlewać mieszankę z mąkami, mieszać drewnianą łyżką, zagotować, pogotować jeszcze 2 minuty. Gorący budyń wylać na herbatniki, ułożyć kolejną warstwę herbatników, wyłożyć pozostałą masę kajmakową. Wyrównać. Pestki dyni zezłocić na suchej teflonowej patelni. Posypać pestkami. Można podawać od razu lub wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia Ciasto karmelowe z orzechami
moj przepis narozkroić na 2 blaty a środek wypełnić kremem mascarpone – fajny torcik w błyskawicznym tempie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) * mąka pszenna – 1 czubata szkl * puree z dyni – 3/4 szkl szkl * cukier – 0,5 szkl * olej roślinny – 0,5 szkl * jajko – 2 szt * soda – 0,5 łyżeczki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka * sol – 1 szczypta(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z ugotowanej albo upieczonej dyni robimy gładkie kremowe puree. Mąkę przesiewamy z cukrem, cynamonem, solą , proszkiem i sodą. W osobnej misce miksujemy olej z jajkami,a następnie dodajemy dynię i jeszcze raz miksujemy. Całość wlewamy do suchych składników – miksujemy. Wlewamy do foremki, pieczemy ok. 45-50 min / 180C ( do suchego patyczka ). Studzimy, zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoWilgotne i mięsiste ciasto z tartą dynią, orzechami pekan (lub włoskimi) oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Łatwe i bezproblemowe w przygotowaniu. Długo zachowujące świeżość. W sam raz do filiżanki gorącej kawy na leniwy jesienny podwieczorek. Tartą dynię możecie zastąpić marchewką ( pamiętając, że 250 g tartej marchewki to około 2 szklanki), a pokrojone na porcje ciasto podać z powidłami śliwkowymi i kleksem(...)bitej śmietany. SKŁADNIKI 250 g dyni obranej ze skóry i startej na tarce o małych oczkach (1 pełna szklanka) 100 g masła 4 łyżki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy lub 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 ml mleka 2 jajka 250 g mąki (1¹⁄₂ szklanki) 100 g cukru (¹⁄₂ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
cool and mintysztuk: 150 g margaryny lub masła 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej kandyzowaną skórkę pomarańczową może być z tego przepisu 3/4 szklanki purée z dyni 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczytpa soli 50 g wiórków kokosowych 50 g zmielonych płatkich(...)muffinek wyłożyć papilotkami, piekarnik nagrzać do 170 stopni. Margarynę roztopić w małym rondelku, dodać cynamon, utartą gałkę muszkatołową , kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystko chwilkę pogotować. Dodać purée z dyni i pogotować wszystko jeszcze ok 1 minuty. Odstawić z ognia i dodać cukier , wszystko zamieszać. W międzyczasie przygotowujemy składniki suche. Dodajemy do purée z dyni odmierzoną wcześniej mąkę
Aromatyczne PodróżeTegoroczny dyniowy debiut to placki ziemniaczano-dyniowe z tymiankiem. 230 g startych na grubych oczach ziemniaków 140 g startej na grubej tarce surowej dyni 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 niewielka cebula kilka gałązek świeżego tymianku pieprz, sól Siemienie lniane zalać 3 łyżkami ciepłej wody i wymieszać. Odstawić. Ziemniaki i dynię obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić(...)bardzo drobną kostkę. Do ziemniaków i dyni dodać cebulę, siemienie lniane, przypraw oraz tymianek. Wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki. Podawać na ostro lub na słodko
Humanistka w kuchnidynia makaronowa 300 g mięsa mielonego 150 g sera żółtego 1 jajko sól pieprz szczypta cynamonu oregano bazylia pieprz ziołowy 1 szkl kaszy jaglanej śmietana lub jogurt. Dynię myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazdo nasienne, i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temp 200 st. Wyjmujemy i studzimy. Widelcem wydrążamy miąższ który przypomina makaron. Miąższ mieszamy z mięsem(...)nadzienie do misek dyniowych i posypujemy serem. Zapiekamy ok 30-35 min W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną na sypko w 2 szkl wody i odstawiamy pod przykryciem. Do porcji dyni podajemy kaszę z kleksem śmietany
Gotowanie jest łatwe