tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu(...)wejdzie do brytfanny Toscana. Wysmaruj całą brytfannę masłem , ja uzyłam Masmal, gdyż ma taki maślany smak, nie przypala się i się idelanie do tego nadaje. Pokrój niedbale dynię, tak aby każdy kawałek zawierał skórę. Dynia będzie duszona pomiędzy paprykami, gdyby nie miala skóry, cała by się rozlazła. Z każdej papryki odetnij czapeczkę, oczyść w środku z gniazd nasiennych
Z Kuchni Do KuchniAromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)SKŁADNIKI1/2 kg dyni bez pestek i skórki (lub 1 szklanka gotowego puree z dyni) 2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (może być brązowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej3 jajka 2/3 szklanki olejuszczypta soliszklanka(...)łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól.Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny
Moje Kuchenne RewelacjeWierzcie mi, że te bułeczki są przepyszne! Osobiście je uwielbiam, a mój 16 miesięczny syn również je kocha. Dzięki puree z dyni, bułeczki są nie tylko pyszne, ale również delikatne i długo zachowują swoją świeżość. Ja moje bułeczki upiekłam w formie tortowej o średnicy 28 cm, ale możecie również wykorzystać formę prostokątną lub zrobić osobne bułeczki układając je w dużych(...)około 10 bułek. SKŁADNIKI 25 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 1 jajko 80 g masła 200 g puree z dyni 1/2 łyżeczki soli 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu WYKONANIE Do miseczki wlać mleko, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Następnie wsypać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić
Passions hobbies lifeJesień w pełni i choć, w tym roku, wyjątkowo kapryśna, w kuchni niezmiennie zachwyca ciepłymi, soczystymi kolorami. W październiku w dalszym ciągu króluje intensywnie pomarańczowa dynia i szybko korona z głowy jej nie spadnie, bo choć przyjdą przymrozki, zapas dyni można przechowywać dosyć długo i w pełni korzystać z jej dobrodziejstw… a jest z czego, bo warzywo to wzmacnia(...)zastosowaniu, można z niej przygotować cały wachlarz różnorodnych potraw, zaczynając od śniadaniowych, przez dania obiadowe i lunchowe na deserach kończąc. Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne placuszki z dyni, a że jesienne potrawy powinny być pełne smaku i mocno rozgrzewać, placuszki są z dużą ilością aromatycznych przypraw. Niczym nie ustępują plackom ziemniaczanym i myślę, że bez problemu, podobnie
Fitsweet.meniedawna należałam do osób, które nie doceniały walorów zdrowotnych i smakowych dyni. Teraz to się zmieniło i jadłabym ją w każdej postaci, a ponieważ jest to warzywo bardzo uniwersalne, można je serwować na słodko i na słono. Gulasz ten to takie leczo, gdzie zamiast cukini jest dynia. Smakowo(...)wizualnie wyszedł bardzo dobry. Polecam dla niedowiarków, że dynia może być dobra! Składniki: • 1 kg dyni • po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej • 5 ziemniaków • 2 cebule • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1 pęto kiełbsy cienkiej, u mnie toruńska • sól, pieprz, papryka słodka i ostra • 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • pęczek natki pietruszki • kilka
To co kochamrozgrzewa jesienną porą jak gęsta i gorąca zupa, pachnąca cynamonem. U mnie powstała taka zupa na bazie dyni z pomidorami i jabłkiem. I nie jest to ostatnia zupa dyniowa tej jesieni. Kiedyś dynia mogła dla mnie nie istnieć, teraz przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby, ale i tak najbardziej(...)smakują mi zupy. Wkrótce curry warzywne z dynią i zupa pieczarkowo-dyniowa. A dzisiaj dla bardzo głodnych polecam do mojego kremu dyniowego dodatek w postaci ryżu lub kaszy jaglanej. Składniki : • 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę • 1 puszka pomidorów w puszce • 2 jabłka • 1 cebula • sok z 1 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki
To co kochamzmielonych orzechów 90 g mąki pszennej MASA SEROWO-DYNIOWA / wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 750 g tłustego twarogu 250 g mascarpone 300 g purée z dyni Hokkaido * (mała o intensywnie pomarańczowym miąższu) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub skórki otartej z pomarańczy 1 płaska łyżeczka cynamonu ¹⧸₃ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 szklanka cukru(...)jajka * PURÉE Z PIECZONEJ DYN I: dynię myjemy, kroimy w dużą kostkę , układamy na blaszce i pieczemy około 40-60 minut (w zależności od soczystości i wilgotności dyni) w temperaturze 200℃ (bez termoobiegu). Studzimy i dokładnie blendujemy ze skórką( tylko, jeśli używamy dyni hokkaido). W razie potrzeby rozrzedzamy stopniowo dodając przegotowaną wodę lub jeśli puree jest zbyt rzadkie delikatnie
cool and mintyPlacki dyniowo-ziemniaczane Placuszki z dyni i ziemniaków to chyba jedno z ulubionych dań właśnie z dyni :) można do nich użyć dyni w sezonie lub mrożonej. Placuszki dyniowe Składniki: 3 większe ziemniaki ok. 1/2 kg dyni 1 duża cebula 1 jajko lub 2 jeśli są malutkie mąka ok 2-3 łyżek w zależności od konsystencji(...)ciasta 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia pieprz, sól placki dyniowo-ziemniaczane z dipem czosnkowym Przygotowanie: Dynię i ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Jeżeli warzywa puściły zbyt dużo wody , odlewamy ją i lekko je odciskamy. Czosnek wycisnąć i dodać do dyni i ziemniaków. Wbijamy jajko, doprawiamy solą
Aromatyczne PodróżeMakaron w sosie z dyni duszonej w mleku z mascarpone i z podsmażoną szynką parmeńską (Obiad jednoosobowy) To jest mój kulinarny hit tego miesiąca ! Zdjęcie niestety nie oddaje tego jak niesamowicie smaczne było to danie. Jedząc doznawałam kulinarnego orgazmu. Mega kremowy i delikatny, lekko słodkawy sos przełamany wyraźnym smakiem podsmażonej i chrupiącej szynki parmeńskiej. Niebo w gębie. Zachęcam wszystkich(...)spróbowania ! Składniki: 80g makaronu 150g mrożonej dyni (lub świeżej w sezonie) 50ml mleka 3 plasterki szynki parmeńskiej 2 czubate łyżeczki mascarpone (50g) sól i pieprz Przygotowanie: Na suchą patelnię wrzuć pokrojoną lub porwaną na kawałeczki szynkę parmeńską. Podsmaż ją lekko, aby było chrupiąca i aby wytopił się z niej tłuszcz. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Podsmażoną
Moja Michaprzygotować w zwykłym, szerokim garnku. Ja skusiłam się na odświętny gulasz wołowy gotowany na kwaskowatym soku z granatów, przyprawiony daktylami, które zagęszczają sos i nadają mu słodki smak. Dodatek dyni może nie jest konieczny, ale doskonale tutaj się odnajduje. Całość jest niesamowicie aromatyczna, korzenna, o bardzo głębokim smaku. Uwielbiam takie dania. Wołowinę polecam przesmażyć na gęsim smalcu – nie jest(...)rozwiązanie dietetyczne, ale smak… mmmm…. zdecydowanie warto czekać te trzy godziny, aż tażin będzie gotowy! Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu: 3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów
Poezja smakuDyni wciąż jeszcze sporo w piwnicy i dobrze się przechowuje. Trzeba natomiast zjadać resztki papryki, bo ta tak długo nie poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie. Składniki : 2 marchewki kawałek selera 0,5 kg obranej dyni czerwona papryka 2 jalapeno 15 cm pora 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz czarny szczypta(...)ostrej papryki w proszku szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Marchew i seler obrać, opłukać i wrzucić do garnka z ok. 1 litrem wody. Zagotować. Dynię, paprykę i jedno jalapeno pokroić w kostkę. Pora pokroić w talarki. Wrzucić dynię, paprykę, jalapeno, natkę pietruszki i por do garnka. Gotować do miękkości. Wyjąć z garnka natkę, seler i marchew. Resztę zmiksować. Doprawić
Weekendy w domu i ogrodziemojprzepisna.pl | Chlebek dyniowo – pomarańczowy Od dawna chciałam upiec jakieś ciasto z dynią, szukałam i szukałam, aż w końcu znalazłam ciasto które w 100% spełnia moje oczekiwania. Jest bardzo aromatyczne, wilgotne, mało słodkie, banalnie proste i nie może się nie udać. Taki właśnie jest Chlebek dyniowo – pomarańczowy. Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu p. Agnieszki Maciąg. Jeżeli macie malakser(...)malaksera to użyjcie blendera czy zwykłego miksera. Składniki na keksówkę 35 na 12 cm: 1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 250 g puree z upieczonej dyni skórka otarta z niewoskowanej, wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy 2 garści orzechów włoskich* 1 i 1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału orkiszowej (może być też zwykła pszenna) 6 zmielonych goździków
moj przepis naNapisałam ładnego posta na temat dyni, dopieszczałam go prawie przez godzinę, po czym wziął i się skasował. Niestety, mój komputer żyje własnym życiem, na które ja absolutnie nie mam wpływu ;) Będzie więc krótko. W naszej kuchni nadal trwa dyniowe szaleństwo, a ostatnio króluje tu syrop dyniowy idealny do gofrów, placuszków, naleśników i (przede wszystkim!) do kawy. Każdy, kto spróbował(...)posmakuje. P.S. Ładnie opakowany syrop może być fajnym prezentem mikołajkowym ;) Syrop dyniowy (ok 250 ml): 300 ml wody 150 ml brązowego cukru 150g puree z pieczonej dyni* 1 laska wanilii 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 5 goździków szczypta pieprzu Cayenne Do wody dodajemy cukier, ziarenka z laski wanilii (polecam dorzucić również jej "korę") i przyprawy
Zawsze głodna!Dynia marynowana na słodko jest doskonałym dodatkiem do mięs, często podaję ją jako przystawkę. Polecam. Składniki: 1 mała dynia 1 szklanka octu 2,5 szklanki cukru 2 szklanki wody kilka goździków kora cynamonu Sposób przygotowania: Dynie obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w średniej wielkości kostkę. Do większego garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, goździki i korę cynamonu, zagotowujemy. Na gotującą(...)zalewę wrzucamy kostki dyni, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut lub do momentu aż dynia będzie szklista. Dynię wyjmujemy i przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i układamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia
Bajeczna KuchniaHalloween to święto na które dzieci reagują ogromną radością. To właśnie im największa frajdę sprawia przebieranie się za potwory, zjadanie strasznych smakołyków i wspólne wycinanie dyni. Obserwowanie jej migających oczek i przerażających ust sprawia im wielką radość, a dynia stoi (i cieszy) tak długo póki nie zacznie „specyficznie pachnieć”. Tym najmłodszym też należy się trochę radości z fajnego jedzenia(...)mnie pomysł na banalnie prostą zupę dyniową z na Halloween :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut + czas potrzebny na ugotowanie dynii Składniki: 0,5 litra rosołu Ok. 200g dyni ( nie oczyszczonej) Makaron dla 2 dzieci (najlepiej w jakieś fajne kształty) Dynie obieramy ze skórki, wycinamy środek i kroimy w kosteczkę. Nastawimy w osolonej wodzie i gotujemy do miękkości. Możemy
Kolizje Smaków