Prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna zapiekanka z kaszy gryczanej. Kompozycja dodanych warzyw jest zupełnie dowolna. Ja wybrałam brokuła i dynię /u mnie świeża , dostępna w sklepach nawet o tej porze roku/. Zapiekankę można podać zarówno na obiad jak i na kolację. Doskonale smakuje również na zimno, świetnie kroi(...)tego jaka wysoka ma być nasza zapiekanka. Kaszę można również zapiec w jednorazowych , młych foremkach / muffinkowych/ Składniki: 250 g kaszy gryczanej /nieprażonej / 200 g dyni mały kawałeczek ostrej papryczki 2 duże jajka 100 g drobno posiekanych migdałów 4 łyżki startego parmezanu gałka muszkatołowa /do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek
Zakamarki mojej kuchniprzez człowieka. Zawartość tłuszczu w tym mięsie sięga zaledwie kilku procent, niewielka jest w nim też zawartość cholesterolu. Swojego królika zrobiłem w sosie pie czarkowym, a podałem z zapieczoną dynią makaronową. Składniki: 1 tusza królika 500 g pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1 główka czosnku 1 cytryna 250 ml śmietanki 30 proc. 2 łyżki klarowanego masła 1 dynia makaronowa zielona(...)mięsa włożyć dwie połówki cytryny i przeciętą na pół główkę czosnku. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Razem z królikiem włożyć do piekarnika całą dynię makaronową. Piec 45 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjąć królika z naczynia. Do powstałego sosu dodać śmietankę
W SMAKDynia to warzywo nie tylko smaczne, choć tanie, ale też niezwykle uniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji tradycyjnego kremu , jak i bardziej "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do pieczenia i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś. Do zrobienia złotych(...)racuchów najlepsza będzie dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu. Ja wybrałem odmianę dyni olbrzymiej "Hokkaido". Nie trzeba jej obierać, kiedy robi się z niej zupę, jednak w przypadku racuchów lepiej ją usunąć, bo obróbka termiczna trwa krótko i nie zdąży ona wystarczająco zmięknąć. Swoje racuchy zrobiłem w wersji pikantnej, ale dobrze smakują także na słodko. Składniki (na kilkanaście racuchów): 1 dynia
W SMAKYotama Ottolengiego i Sami'ego Tamimi. Jeszcze nie miałam okazji porządnie przyjrzeć się książce, ale przez przypadek trafiłam na przepis, do którego nie musiałam robić żadnych zakupów. Ostatnia dynia piżmowa od jesieni czekała na swoją kolej w mojej kuchni. Zaczęła już trochę smutno wyglądać, dlatego pomyślałam, że przyszedł na nią czas najwyższy. Pieczoną cebulę lubię bardzo, zawsze dorzucam(...)brytfanny, gdy piekę ziemniaki, zatem Yotam nie musiał mnie specjalnie namawiać na to połączenie :) Przeglądając przepis w książce już wyobrażałam sobie, jak pomarańcz dyni i fiolet cebuli będą pięknie prezentowały się na tle moich czarnych talerzy! I jak ciekawie będą smakować polane aksamitnym sosem z tahini i pachnącym za'atarem , którego używam zdecydowanie za rzadko... Gotowa potrawa jest prosta
Chilli Czosnek i OliwaDynie na start !I nie jest to bynajmniej inauguracja jesieni,bo ciagle mam nadzieje na sloneczna koncowke lata.Pojawily sie pierwsze dynie i nie moglam sie oprzec,wlasciwie to stesknilismy sie juz za zupami.Wyjatkowo delikatna,lagodna i kremowa zupa z dyni,szczegolnie dla tych,ktorzy nie przepadaja za slodkawa zupa dyniowa. Dodatek kwasnych pomidorow idealnie zbalansowal slodycz dyni.Zupe podalam z grzankami(...)domowego chleba orkiszowego,bez zabielania mlekiem.Skladniki na 4 porcje:dynia Hokkaido 500-600 g2-3 pomidory1 cebula1-2 zabki czosnku600-700 ml bulionu warzywnego sol,pieprzgalka muszkatalowawedzona papryka-opcjonalnie solidna szczypta cukru4 kromki pieczywa2-3 lyzki masla ghee Wykonanie:cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic na lyzce masla gheedynie pokroic ,wypestkowac.Pokroic w kostke.Hokkaido nie obieramy ze skorki.Dorzucic do cebuli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon dyniowy w każdej kuchni dawno zaczęty i niech trwa!Dynia pieknie wygląda,rozbraja pomarańczowym kolorem i w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych.Sprzyja także smukłej sylwetce,bo jest niskokaloryczna.Właśnie teraz dynie są najsmaczniejsze,najsłodsze i przepięknie wybarwione.Nadają się na zupy,puree,nadzienia,ciasta,kremy,długo by wymieniać do czego nadają się dynie.W pełni sezonu dyniowego najlepiej(...)upiec wiecej dynii w piekarniku,bo przez kilka dni świetnie przechowuje się w lodówce i zużywać porcjami do kolejnych dań.Dziś proponuję przepyszne, kremowe smarowidło do chleba.Delikatna w smaku dynia,której smak inensyfikuje dodatek podprażonych pestek z dynii ,a dodatek prawdziwego masła nadaje aksamitnej konsystencji. Bajecznie proste do przygotowanie.Idealny dodatek do świeżch bułeczek lub kromki chrupiącego chleba upieczonego w domu.Bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dynia króluje w mojej kuchni.Poczyniłam mały zapasik i prawie każda potrawa ,którą teraz przygotowuję zawiera w swoim składzie to cudowne,energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo-jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku.Delikatną,subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka ,a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy.Jest naprawdę pysznie.Zapraszam do przepisu.Składniki(...)tłuszczu na złoty kolorna tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i pokrojony w plasterki imbir.Podlać schab bulionem lub wodą i pod przykryciem dusić około 20 minutw międzyczasie przygotować dynię.Dynię przekroić,miąższ z pestkami usunąć za pomocą łyżki,a potrzebną ilość dyni pokroić w kostkę.Jabłko obrać i pokroić także w kostkęposiekać majeranekdo schabu na patelni dołożyć dynię
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiecie mam bzika… na punkcie dyni i dodatkowo – jeden bzik to mało – na punkcie pieczenia chleba… Takie życie..;)! Mojego chlebowego bzika usilnie staram się poskromić, bo niestety nie jesteśmy w stanie tych bochnów i bochenków i bułeczek przejeść… Gorzej jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko(...)pozorom rogaliki nie są słodkie, więc dodatek marcepanu czy czekolady jest tu usprawiedliwiony…;) Dla lubiących słodsze wypieki polecam polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady…Dyniowe rogaliki drożdżoweSkładniki:700 g mąki1 opakowanie drożdży instant 7g1 szklanka mleka2 łyżki masła1/2 szklanki cukru4 łyżki puree z dyni (upieczonej
UgotujmyTo.plJesień oznacza dynię w mojej kuchni. Najczęściej pod postacią zupy nasyconej zapachem i smakiem imbiru, której nie mamy dość. Czasem placuszki się trafią, czasem puree. Ostatnio pokusiłam się o ciasto z dyni. Wyszło jakoś tak z nudów, z chęci na coś słodkiego i z konieczności zagospodarowania niewielkiej dyni, która nie mieściła się już na kuchennym blacie(...)był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło pyszne, słodkie i pachnące :) Chcecie kawałeczek? :)Składniki:3 jajka,1 szklanka cukru,2 i pół szklanki startej drobno dyni,1 szklanka oleju,3-3 i pół szklanki mąki pszennej,1 łyżeczka sody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżeczki cynamonu,1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu,3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy.Jajka ubić
Codzienna kuchnia niecodziennaktóry kawę uznaje jedynie z ekspresu, czarną, gorącą i bez cukru stwierdził, że jest niezła (uwierzcie mi, to komplement. I to duży). Smakuje trochę śmiesznie - bo kto to słyszał - dynia w kawie...? Czego to ludzie nie wymyślą... Dynia jednak, tak naprawdę, nie jest mocno wyczuwalna, choć nadaje kawie specyficznego charakteru. Do tego mnóstwo rozgrzewających przypraw, które nadają lekko pikantny(...)smakować. Zobaczyłam ją jednak u Madame Edith i zapragnęłam mieć ją w swoim kubku. Rozgrzewająca, pachnąca jesienią kawa z górą bitej śmietany, a do tego moja ukochana dynia - to nie mogło się nie udać!Dyniowe latteSkładniki:(na 2 porcje)200 ml mocnej kawy250 ml gorącego mleka80 g puree z dyni2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1/4
Pożeraczka, czyli raz adobrzemuszę taki mieć. Najchętniej na Halloween, bo przecież to połączenie kolorów idealnie tutaj pasuje. Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa(...)schłodzeniu konsystencja tego sernika jest absolutnie idealnie kremowa. Nigdy w życiu tak kremowego sernika nie jadłam! No coś cudownego. Przy tym nie jest ciężki, za to mocno sycący dzięki dyni. Ma delikatny korzenny posmak, nie jest też zbyt słodki. Nam smakował bardzo, i choć C. zdecydowanie woli te na zimno, ten zajadał z największą przyjemnością. Krem na początku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na dynie powoli się kończy, więc przedstawiam Wam moje ostatnie danie, które wg Naczelnego zostało okrzyknięte najlepszym, jakie kiedykolwiek jadł! :)Składniki:2 szklanki dyni1 cebula1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka250ml bulionu1 marchewkastarty parmezan1 łyżka oleju rzepakowego 2 kieliszki białego wina wytrawnego1,5 szklanki ryżu do risotto sól, pieprzPrzygotowanie:Bulion: gotujemy bulion z pokrojonym kurczakiem, marchewką i dynią(...)będzie się łączył (nie będzie "spływał" do środka).Czynność z bulionem powtarzamy tyle razy, ile będzie to konieczne (czyli do momentu, gdy ryż zmięknie).Z pozostałego bulionu wyławiamy dynię, dodajemy do ryżu. Pieprzymy i solimy do smaku. Zmniejszamy ogień. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą. Wykładamy kolejno ryż z dynią, na to pokrojonego, ugotowanego kurczaka (którego
Kitchens Alphabetdyni można wyczarować więcej niż tylko ozdobę na Halloween – świetnie nadaje się do deserów, a także dań na ostro. Mimo, iż desery nie są naszą domeną, tym razem pokusiliśmy się słodki wypiek. Jest to korzenna tarta dyniowa na ciasteczkowym, kakaowym spodzie z kakaową polewą, której użyliśmy do „przyozdobienia” (tak, wiemy, artyści raczej z nas marni) na Halloween party, z motywem(...)wolimy grę komputerową). Tarta jest pełna smaku, ale ma dość luźną konsystencję – dlatego polecamy ją amatorom puddingów. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. DYNIA (5 min) Wydrążamy kawałek dynii, najlepiej ręką. Pestki wyjmijcie z miękiszu i wysuszcie na kawałku ścierki lub papieru – będziecie mieć z tego zdrową przekąskę. Następnie obieramy dynię, najłatwiej podzielić
Nerds Kitchenkolację, w lodówce pełno, a ja stoję i nic!Wpadłam na genialny pomysł!Kolacja zrobiona w ciągu 5 minut!Dziś stawiamy na zdrowie! :) Sałatka leniucha z olejem z pestek dyni mieszanka sałat pomidor ser feta (lub ser sałatkowo - kanapkowy http://dodomku.pl/images/products/400x400/full/00019771.jpg) olej z pestek dyni (opcjonalnie prażone pestki słonecznika) Łączymy garść mieszanki sałat, pomidora i ser pokrojone(...)kostkę, (możemy dodać pestki słonecznika). Polewamy kilkoma kroplami oleju z pestek dyni! Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego! Ann PS Na co wpływa olej z pestek dyni? Olej z pestek dyni wpływa harmonizująco oraz leczniczo na ludzki organizm. Działa m.in. na: układ krwionośny – reguluje pracę: naczyń obwodowych, krwioobiegu miednicy i dołu brzucha (profilaktyka i leczenie przerostu gruczołu
Kuchnia moimi oczamiDynia to bardzo wszechstronne warzywo. Szkoda, że jeszcze mało doceniane ... zwłaszcza w małych społecznościach. Ale wiem, że to się zmienia ... Dynie jeszcze dwa lata temu, nie były ogólnodostępne. Dziś znajduję je w każdym większym sklepie w moim nie dużym mieście.Zwykle dynię wykorzystywałam do ciast, dziś powędrowała do makaronu.A czy wiecie, że 25 października jest Światowym Dniem Makaronu ? W taki(...)dzień makaron obowiązkowo pojawia się na moim stole. Składniki:* opakowanie makaronu kokardki 400g ( u mnie Lubella ) * 1 szklanka pure z dyni ( pieczona zmiksowana dynia )* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* 150 ml bulionu* 100 ml śmietanki 30%* cebula* sól, pieprz* natka pietruszki lub kolendra* 200 g świeżego pstrąga łososiowego* 1 łyżka soku z cytryny* oliwaWykonanie:Makaron ugotować al'dente
kolorowotorcikowo