Jeżeli jesień chciała nam czymś wynagrodzić słotę i zimno to właśnie tym warzywem - dynią. Złota kula, która kryje w sobie niezliczoną ilość pomysłów na pyszne dania. Chcąc przedłużyć jej "życie" robię przecier dyniowy. Jest on podstawą zup zarówno słodkich jak i wytrawnych oraz wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Dynię można podzielić na części i upiec. Ja natomiast duszę(...)niewielkiej ilości wody a później miksuję otrzymując gładki krem. Moja dynia miała po oczyszczeniu około 5 kg*. Dynię należy obrać, oczyścić z nasion i gąbczastego miąższu oraz obrać ze skóry. Pokroić w małe kawałki. Przełożyć do garnka i podlać ok. 1 szklanką wody. Dusić na wolnym ogniu do rozpadu owocu. Zmiksować na gładki krem dodając 1,5 łyżki soli** Dyniowe
kawawszklancerana do nocy w szkole nie jest przyjemnością) i będę mieć więcej czasu dla siebie, ukochanego, na naukę i na gotowanie. Po raz kolejny nawiązując do mojej ulubionej dyni, chciałabym przedstawić Wam znakomite, dyniowe pulpeciki z komosą ryżową i tofu. Warto wspomnieć o tym, że białko komosy (quinoa) jako jedno z nielicznych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli śmiało możemy(...)nazwać źródłem pełnowartościowego białka! Dzięki temu jest świetną opcją dla wegan i wegetarian. Z przepisu wychodzi ok. 15 pulpecików. Składniki: - 800g surowej dyni - 180-200g tofu naturalnego (kostka) - 125g ekologicznej komosy ryżowej białej SYMBIO - 2 cebule - 80ml wody - ok. 6 łyżek mąki (u mnie ryżowa) - 50g pestek dyni - pół pęczka natki pietruszki - 1 łyżka oleju - 1/2 łyżeczki imbiru
Be Fit Be Strongprzygotowanie wraz z obieraniem warzyw zajmuje nie więcej niż 35 minut. Jest lekka ale jednocześnie pożywna.. Gotowy krem możecie posypać ulubionym żółtym serem bądź skropić olejem z pestek dyni, który maksymalnie wyciągnie jej dyniowe aromaty. U mnie zupa wystąpiła w towarzystwie grzanek czosnkowych. Może zainteresuje Cię też: * syty krem z dyni i soczewicy * pikantny krem z marchewki(...)porcje lub 3 duże: - pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 4-5 marchewek, 2-3 pietruszki, mały por, 1/5 selera ) - obrana i oczyszczona dynia - ok. 70 dag - 100 ml mleka - 1 łyżka masła - 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego chili - sól do smaku - opcjonalnie kilka kropel oleju z pestek dyni Warzywa obrać, wraz z dynią pokroić na podobnej wielkości fragmenty. Włożyć do garnka
kawawszklanceDynia to ponoć królowa jesieni, kiedyś jej nie lubiłam, albo myślałam, że nie lubię, wszystko to za sprawą Mamy które mnie do niej zniechęciła, zmieniłam zdanie dopiero jak sama ją przyrządziłam J Dziś zapraszam Was na zupę…. Rozgrzewająca, aromatyczna z nutą imbiru, jesienna zupa, która zachwyci amatorów jarskich dań, polecam jest niskokaloryczna, dodatek chili zaostrza apetyt na więcej! Składniki(...)mała dynia hokkaido 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju z chili 1 papryczka chili 1 litr bulionu warzywnego szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru sól morska do smaku prażone pestki dyni Przygotowanie : Ziemniaki, marchewkę i dynię obrać ze skóry,umyć, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać olej z chili, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek
Wanilia i Kardamonowoców jest bardzo puszysty i wilgotny. Chleb dyniowy bez wątpienia do takich wypieków należy. Wczoraj upiekłam rustykalne dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną. Dodałam utartą na grubych oczkach surową dynię…tak wciąż walczę z tą samą dynią Crown Prince, ale już powoli ją wykańczam. Niedługo będę musiała zrobić nowe zapasy, zwłaszcza, że po Halloween raczej dyni w sklepie(...)spotkam. Mam jeszcze parę przepisów do opracowania, gdzie dynia występuję w roli głównej. A tym razem wymyśliłam sobie dyniowe bagietki. Upiekłam je z mąki orkiszowej razowej i pszennej, na pszennym zakwasie z odrobiną drożdży. Są puszyste i mają chrupiącą skórkę. Nie ma jak domowe wypieki! Bagietki własnej roboty, a zwłaszcza te na zakwasie lub poolish są zawsze wyrośnięte i puszyste
codojedzeniaMamy cudowną jesień jak na razie, a zatem w kuchni rządzi dynia, dynia, dynia :). Z tym cudownym warzywem zaprzyjaźniłam się rok temu, kiedy okazało się, że jego dodatek do wypieków działa cuda. Sernik dyniowy jest moim zdaniem obłędny. Maślany spód i przyprawa korzenna sprawiają, że to ciasto jest za razem ostre i delikatne. No i ten kolor (w zależności(...)rodzaju dyni sernik może być żółto złoty jak u mnie lub pomarańczowy jeśli dodamy bardziej intensywnej w barwie dyni :)). Do sernika używamy puree z dyni z tego przepisu . Sernik jest w stylu amerykańskim. Robi się go dość szybko, piecze stosunkowo długo no i należy poczekać aż porządnie się schłodzi (około 12 godzin). Jednak na efekty warto poczekać. Moja rodzina dzielnie
Wypieki i RumieńceLECZO Z KABACZKIEM I DYNIĄ Pachnące, gorące, wyśmienite danie jednogarnkowe - leczo z kabaczkiem i dynią. Idealne na jesienne, chłodne dni, cudownie rozgrzewające i łatwe w przygotowaniu. Do mojego leczo z kabaczkiem postanowiłam dodać dynię, której mam pod dostatkiem, a która idealnie się sprawdziła w tym daniu i całość smakuje świetnie. (Dynia zresztą super pasuje do wielu dań gulaszowych(...)odrobina chili :) Bardzo polecam :) SKŁADNIKI (na duży garnek, dla 4 osób): 3 łyżki oliwy 2 średnie wędzone kiełbasy dobrej jakości (około 300 g) 2 duże cebule 1 mała dynia - u mnie hokkaido - (około 450 g ze skórką) 1 średniej wielkości kabaczek (około 700 g) 3-4 kolorowe papryki 150 g pieczarek 400 g pomidorów 2 szklanki wody lub bulionu (opcjonalnie
Słodko-Słony Świat Ilonymamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto! Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne na obiad, albo romantyczną kolację. Przygotowane na białym winie nabiera niesamowitego aromatu i sprawia, że ciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie to Risotto z dynią. Polecam! SKŁADNIKI: * dynia ok. 200 g * ryż do risotto(...)masło – 3 łyżki * świeża pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni – przesmażamy kilka minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania. Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu
Ostra na SłodkoDzisiaj rozgrzewający krem z pieczonej dyni i oscypka. Ostatnio trochę pochodziłam po naszych górach i przywiozłam dużo wędzonych serów w tym oscypków. Co prawda teraz oscypka można dostać wszędzie, więc nie będzie problemu z przygotowaniem takiej pyszności. Składniki: ok 1 kg dyni ( obrana bez skórki i bez pestek) 2 czerwone cebule 100 g oscypka 200 ml bulionu(...)przygotowałam bulion na wędzonce) odrobina świeżego imbiru 100 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do skropienia prażone pestki dyni do przyozdobienia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Dynię tniemy na duże kostki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem, obok układamy cebule przekrojoną na pół i wszystko skrapiamy
Niezły MłynekZrolowane kotlety schabowe, a w nich puree z pieczonej dyni hokkaido. Wszystko duszone w aromatycznym, tymiankowym sosie pomidorowym. Polecam na obiad :) 4 plastry schabu 400g dyni Hokkaido 1 ząbek czosnku parę gałązek tymianku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz czarny oliwa z oliwek SOS: 4 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 30% szczypta cukru sól pieprz czarny Cząstki dyni ugotować(...)parze lub upiec w piekarniku. Oliwę rozgrzać na patelni i dodać rozgnieciony czosnek i tymianek. Podgrzewać, aż będzie wyczuwalny aromat. Należy jednak uważać, żeby nie spalić czosnku. Do dyni dodać przyprawy z przysmażonym czosnkiem i zmiksować na gładkie puree. Powinno być bardzo gęste. Plastry mięsa rozbić tak jak na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć puree z dyni i dokładnie
https:KKuchniaMniamPampuchy, parowce, kluski na parze to ciasto drożdżowe krótko gotowane na parze. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, z mało wyczuwalną nutą dyni, ale to bardziej za sprawą gałki muszkatołowej. Pampuchy mają piękny, żółty kolor dzięki puree z pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich :) Bardzo polecam! CIASTO: 25g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 200g(...)puree z dyni Hokkaido 1 szklanka ciepłego mleka 3 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki soli szczypta gałki muszkatołowej NADZIENIE: 250g ziemniaków ugotowanych 250g twarogu tłustego lub półtłustego 1 cebula sól pieprz czarny Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10min, aż drożdże się spienią. Mąkę
https:KKuchniaMniamłyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru 230 g masła 190 g cukru brązowego 150 g cukru kryształu 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g puree z dyni * 150 g groszków czekoladowych 50 g orzechów włoskich lub pekan Masło ucieramy z cukrem brązowym i z cukrem kryształem do gładkości. Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Ucieramy(...)pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przenośmy z blachy. Przechowujemy w szczelinie zamkniętym pojemniku. * Z dyni usuwamy miąższ z pestkami. Resztę dyni kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy folią i zapiekamy około 1h, do miękkości. Ostudzoną dynię obieramy ze skórki
Made By Mom And Sonsuchym i upalnym lecie tegoroczne dynie są kruchutkie, słodkie i bardzo aromatyczne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, spróbujcie tej zupy – jest prosta, przyjemnie słodka, bardzo aromatyczna, kremowa i zaskakująco kwiatowa, dzięki dodatkowi kardamonu i pomarańczy. Gwarantuję Wam, że będziecie do niej wracać cały sezon. Dynię dokładnie myjemy. Gatunek hokkaido jest na tyle fajny, że cała skórka robi się naprawdę mięciutka podczas(...)pieczenia i po zmiksowaniu – niewyczuwalna. Nadaje za to przyjemnej konsystencji zupie i stanowi dodatkowe źródło błonnika. Dynię kroimy na pół, łyżką wybieramy ze środka pestki. Kroimy miąższ dyni razem ze skórką w kostkę – nie bardzo drobną, ale też nie przesadnie dużą. Jabłko myjemy, nie obieramy go, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy je gniazda nasiennego i następnie kroimy owoc w ósemki. Marchewkę
Karo in the Kitchensernik dyniowy jaki jadłam :) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ ( w temperaturze pokojowej):\ 1 kg twarogu mielonego (użyłam twarogu z wiaderka "Delfiko" Naturalnego) 400 g puree z dyni* (użyłam małej, czerwonej dyni Hokkaido) 3 jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy korzennej(...)ostudzenia. Następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik udekoruj kleksami bitej śmietany i oprósz je cynamonem. Smacznego! * Jak zrobić miąższ z dyni: Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około
Słodko-Słony Świat Ilony