Dynia marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz jako samodzielna przystawka. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Polecam wszystkim którzy lubią smak warzyw marynowanych w occie. Składniki: ( korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy z małymi zmianami ) 2 kg dyni melonowej żółtej 2 szklanki octu spirytusowego 10% 2 szklanki wody opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki cukru 2 łyżeczki(...)przyprawy do grzanego wina ( w składzie kardamon, cynamon, imbir, anyż, goździki ) Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Z miąższu wykroić kuleczki łyżeczką do melonów ( pozostałą część dyni po wykrojeniu kulek kroję na mniejsze kawałki i zapiekam z rozmarynem ). Miąższ można również pokroić w dużą kostkę lub słupki. Ocet mieszamy
Atlas Smakówzupę z dyni tyle przepisów, ile osób lubiących i zupy, i dynie. Mam także swój, dzięki któremu polubiłam to warzywo kilka lat temu i na pewno zamieszczę go przy najbliższej okazji - wszak sezon dyniowy dopiero się zaczyna! Poniższy przepis to wynik poszukiwań receptury na jakąś inną, ciekawszą zupę dyniową niż robiłam dotychczas. A przepis znalazłam na stronie dyni . ;) Dodatkowo zamiast(...)surowej, czy obgotowanej dyni, jakiej używałam do tej pory do zrobienia zupy, za namową Oli, upiekłam dynię w piekarniku. Nie tylko o wiele łatwiej się obiera ze skórki, ale jest przepyszna w smaku! Jamajska zupa dyniowa Składniki: 400 g pieczonej dyni (dynię upiekłam wg sposobu Oli (Moja Kuchnia) - kawałki dyni układamy skórką do dołu pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym
Kuchnia Prezydentowejpotrawy zepsuć. O tamtego czasu robiłam ją tak często, że nie pamiętam już jak daleko moja wersja odbiega od oryginału. Pewne jest jedno- nie było w nim dyni. Ale z dynią-i to z naszą ogródkową, jest genialny! KURCZAK I DYNIA PIŻMOWA W SOSIE CURRY 2 łyżki oliwy 1 podwójna pierś kurczaka ok 1/2kg dyni piżmowej sól(...)miałam 2 worki 100g ryżu parboiled- jest super bo się nie klei) Do dużego garnka, na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w średniej wielkości kostki mięso- podsmażamy. W międzyczasie obieramy dynię- można ją wcześniej zapiec w piekarniku, wtedy sztywna skóra lepiej odchodzi. Ja kroiłam swoją dynię w plastry jak arbuza i usuwałam skórkę z poszczególnych kawałków, potem kroiłam w kostkę. Dorzucamy
les mirabellestaki przecier bez dodatków i wykorzystać go nie tylko na słodko, ale także jako dodatek do placków czy ciast. Przygotowanie takiego puree jest proste, choć obieranie dyni może zająć trochę czasu ;) Za to podczas zimowych dni możemy cieszyć się smakiem i słonecznym kolorem tego wdzięcznego warzywa :) Umytą dynię przekrawam na pół i wydrążam(...)środek wraz z pestkami. Pestki można oczyścić i podsuszyć, będą potem do pochrupania lub po uprażeniu jako dodatek do zupy z dyni.Teraz dynię trzeba obrać ze skóry. Niektóre mają miękką skórę, ale większość ma twardą, która ciężko się obiera. Znalazłam na to sposób, aby nie namęczyć się i nie pokaleczyć. Kroję dynię na cienkie około półtora centymetrowe
Codzienna kuchnia niecodziennaDynia, dynia i jeszcze raz dynia. Tak właśnie mogę podsumować miniony tydzień, gdyż moja babcia obdarowała mnie piękną, pachnącą i bardzo pomarańczową dynią o wadze, myślę, 7 kg co najmniej. Cóż, nie pozwoliłabym na to aby tyle dobrego mogło się zmarnować, dlatego 1/4 dyni zamroziłam a resztę, co do kawałka, idealnie rozporządziłam. Mogę z całą pewnością zapowiedzieć, iż w najbliższym(...)zaledwie 20 kcal na 100 gram i głównie składa się z wody. Jej zaletą jest to, że ma bardzo mało tłuszczu dlatego świetnie nadaje się na diecie. Dania z dynią charakteryzują się niską kalorycznością oraz są lekkostrawne. Składniki: szklanka puree z dyni (około 220 gram, dynię pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie blenderujemy
Mango PapajaJakis czas temu do mojej kuchni zawitala dynia. Podobnie jak latem cukinia, tak teraz dynia zdominoala moje gotowanie. Wszystko za sprawa upraw mojej sasiadki. Dynie w Jej ogrodzie obrodzily w tym roku jak nigdy dotad. Ten urodzaj sprawil, ze zostalam obdarowana kilkoma okazami.Na otwarcie sezonu dyniowego zaserwowalam pyszna zupe, ta sama, od ktorej zaczela sie moja przygoda z tym cudownym(...)rarytasy, ktore moja rodzina juz dobrze poznala w poprzednich latach. Ale apetyt rosnie w miare jedzienia, nic wiec dziwnego, ze zapragnelam czegos nowego. I tak na otwarcie corocznego Festiwalu dyni organizowanego przez Bee przygotwalam pyszne pierogi. Do ostatniej chwili nie bylam pewna jaki powinien byc farsz, ktorego uzyje, i jak to czesto u mnie bywa stal sie on dzielem przypadku
Przysmaki KarolkiSernik dyniowy zawsze kojarzy mi się z jesienią. Jego piękny kolor i smak zachęcają do upieczenia. Poniżej podałam Wam również jak przygotować puree z pieczonej dyni. Można je wykorzystać do ciast, pierogów, klusek, zupy itp. Ja przygotowuję zawsze więcej i przechowuję w słoiku w lodówce. Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dynią, pierogi z dynią i inne smakowitości . Teraz(...)ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na dno tortownicy o średnicy 24cm. Masa serowa 350 g puree z dyni 1 kg sera wiaderkowego 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Wszystkie składniki utrzeć
O kuchni z uczuciemSezon na dynię w pełni, na straganach oraz w sklepach półki uginają się od pękatych warzyw. Grzechem byłoby zatem tego nie wykorzystać i nie wyczarować czegoś pysznego z dynią w roli głównej. Odmian dyni jest wiele, mi najbardziej przypadła do gustu dynia z zieloną skórką. Jest dość słodka i ma intensywnie pomarańczowy kolor. Pasuje zarówno do dań wytrawnych(...)przepisów na słodkości jak na przykład ciasto dyniowe czy nawet dodatek do koktajli. Z pewnością pojawi się u mnie klasyczny krem z dyni, który jest chyba najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie tego warzywa. Tym razem miałam jednak ochotę na coś nowego. Padło więc na wytrawne bułeczki dyniowe. Jako bazę wykorzystałam przepis na bułeczki z suszonymi pomidorami , które niedawno piekłam. Są bardzo
HealthyCreationsDziś coś innego. Puree z dyni znajdziecie również pod nazwami: mus z dyni lub przecier z dyni. Do przygotowania puree z dyni najbardziej moim zdaniem nadaje się dynia Hokkaido, chociaż inne gatunki dyń jadalnych również z powodzeniem wchodzą w grę. Moje puree z dyni wykorzystuję do ciasta, do sosów, zup, past do chleba a nawet […] Artykuł PUREE Z DYNI
Gotowanie-ukSkładniki: NADZIENIE: dynia po starciu 5 szklanek, cukinia po starciu 5 szklanek, woda 1 szklanka do dyni i 1 szklanka do cukini, cukier 1/2 szklanki do dyni i 1/2 szklanki do cukini, sok z cytryny 1 łyżeczka do dyni i 1 łyżeczka do cukini, cukier wanilinowy 1/2 opakowania do dyni i 1/2 opakowania do cukini, kisiel morelowy 2 opakowania(...)dyni, kisiel cytrynowy 2 opakowania do cukini CIASTO Z CZARNĄ FASOLĄ: jajka 8 sztuk "L", cukier 1,1/4 szklanki, miękka margaryna 250 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, fasola czarna 1 puszka, kakao 4 łyżki KRUSZONKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI: płatki owsiane 2 szklanki, margaryna miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka
W Mojej Kuchni LubięPrzyznaję, że bardzo długo nie mogłam przekonać się do dyni. Nie wiem, dlaczego. Ot, jakaś irracjonalna niechęć, wewnętrzna, niczym nie uzasadniona, pewność, że TO nie będzie dobre. Widać do dyni musiałam dojrzeć, choć zajęło mi to naprawdę dużo czasu. Aż wreszcie trafiłam na odpowiednie przepisy. Jednym z nich była zupa, gotowana przez moją koleżankę, Ewę (Ewo – dziękuję za przepis(...)przygotować w domu. Aż do teraz. W piątek postanowiłam, że ją ugotuję. Trochę niepewnie podchodziłam do tej decyzji, ale moje wątpliwości rozwiała właśnie Ewa, która ofiarowała mi dynię. Nie pozostało mi nic innego, tylko brać się za gotowanie. I zrobiłam to. Zupa dyniowa udała się znakomicie – była gęsta, aromatyczna, lekko pikantna, po prostu świetna. Kiedy podałam ją na stół, Dario
W mojej kuchniLeczo z dynią i papryką to doskonałe danie na chłodne dni, które niestety w to lato pojawiają się bardzo często. Dynia dodana do lecza nadaje mu słodyczy – osobiście, ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki. Jeżeli sądzicie, że może być dla Was zbyt ostre, zmniejszcie ilość przypraw o połowę(...)moim przepisie dodałam do lecza dynię piżmową, jednak z powodzeniem możecie użyć innej odmiany dyni, jak na przykład hokkaido. Leczo z dynią to kolejny przepis, który zapisuję do mojej listy „dań, które gotują się same” Ostatnio znalazł się na niej także Kurczak duszony z warzywami . Przepis na leczo z dynią i papryką Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania
Kuchnia BazyliiGdybym nie jadła takiej dyni pieczonej na warsztatach w Villi Intracie, to bym nie polecała, ale jest niespodziewanie smaczna i praktyczna – doskonale sprawdzi się jako pyszny dodatek warzywny. Można na niej ułożyć kawałek mięsa, albo sałatkę. Bardzo podobny przepis jest w nowej książce Allaina Ducasse’a . Tylko tam nacięcia w dyni robi się korkociągiem i dodaje do filecików jeszcze(...)czarne oliwki i boczek. Myślę o tym, żeby zrobić podobną dynie ze ślimakami z puszki zamiast anchois. Składniki: dynia piżmowa słoiczek anchois w oliwie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Jak przygotować dynię pieczoną z anchois? Dynię kroimy na ósemki. Wykrajamy pestki. Małą łyżką do melona wykrawamy dziurki po dwie z każdej strony kawałka dyni. Fileciki anchois odcedzamy
Ugotowane pozamiataneSkoro cały czas mamy jeszcze jesień, to po raz kolejny przepis na danie z cyklu „jesienne smaki” i po raz kolejny w roli głównej wystąpi dynia :) Tym razem przygotujemy pyszny i bardzo rozgrzewający krem z dyni. Dynia nie jest obecnie składnikiem zbyt często wykorzystywanym w kuchni, jednak ma ona sporo właściwości zdrowotnych (przeczytacie o tym TUTAJ ) i warto(...)wprowadzić ją do swojej kuchni. Krem z dyni – składniki 500g dyni 1 mała papryczka chilli 2 pomidory 2 ząbki czosnku 400 ml mleczka kokosowego odrobina tartego imbiru (1-2 cm) Krem z dyni – przepis Na blaszce do pieczenia układamy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, pokrojone w ćwiartki pomidory i ząbki czosnku. Warzywa pieczemy przez 30 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Największą zaletą tej zupy jest łatwość z jaką można ją przygotować. Zupa krem z dyni jest banalnie prosta, a więc może ją zrobić nawet początkujący kucharz. Co więcej, jest bardzo zdrowa. Szczególnie w zimne jesienno-zimowe dni nie ma nic lepszego niż gorący i pożywny posiłek. Sezon dyniowy w pełni dlatego warto z tego skorzystać i przygotować pyszną, lekkostrawną zupę(...)dyni z czerwoną papryką i soczewicą na ostro. Zupa krem z dyni to potrawa niskokaloryczna dlatego polecam ją osobom odchudzającym się. Jeśli chodzi o samą dynie warto również wykorzystać pestki jako dodatek do zupy lub przekąskę, gdyż są źródłem cynku cennego dla skóry i włosów. Przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały, ale również pięknie się
ale Pysznie